• Bucuresti 19º C
  Baia Mare 20º C
  Brasov 19º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 19º C
  Craiova 21º C
  Galati 19º C
  Iasi 18º C
  Suceava 17º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.8731 LEI
  1 USD = 4.1224 LEI
  1 GBP = 5.3888 LEI
  1 CHF = 4.5473 LEI
  1 HUF = 1.3352 LEI
  1 BGN = 2.4916 LEI
  1 JPY = 3.9325 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista presei ruse 17 Iulie 2016

18 Iulie, 12:52

MEDUZA i-au luat un interviu turcologului Pavel Şlîkov despre cauzele loviturii de stat. Şlîkov prevestea lovitura încă în martie a.c. Potrivit expertului, drept premisă a rebeliunii a servit faptul că Partidul Echităţii şi Dezvoltării a şters în anii 2013-1015 tot ce a obţinut mai înainte: concilierea cu curzii şi o înaltă creştere economică. Expertul menţionează că Erdogan, de facto, a creat în Turcia un sistem prezidenţial

Breaking News

Ce consecinţe va avea pentru Rusia puciului eşuat din Turcia

Eşecul loviturii militare de stat în Turcia îl va face pe Erdogan mai conciliant, mai cu în ceea ce  priveşte proiectele ruse. O asemenea opinie a fost exprimată pentru KOMMERANT de către directorul Centrului de Analiză a Strategiilor şi Tehnologiilor, Ruslan Puhov. Potrivit afirmaţiilor sale, Erdogan înţege că societate este divizată, de aceea Turcia, în calitatea sa de jucător politic, a ieşit pentru un timp din joc.

Puhov consideră că Erdogan ca va înceta să-i mai joace Rusiei pe nervi. El a reamintit că „turcii, pe parcursul mai multor ani, au făcut viaţa «Lukoil» un iad şi au şantajat «Gazprom»-ul, ne-au ţinut în încordare în timpul construcţiei staţiei nucleare”. Acum nu le mai arde de aşa ceva, a adăugat Puhov.

http://www.kommersant.ru/doc/3041209

MEDUZA i-au luat un interviu turcologului Pavel Şlîkov despre cauzele loviturii de stat. Şlîkov prevestea lovitura încă în martie a.c. Potrivit expertului, drept premisă a rebeliunii a servit faptul că Partidul Echităţii şi Dezvoltării a şters în anii 2013-1015 tot ce a obţinut mai înainte: concilierea cu curzii şi o înaltă creştere economică. Expertul menţionează că Erdogan, de facto, a creat în Turcia un sistem prezidenţial, deşi de jure ţara e condusă de premier. Multora nu le place o asemenea stare de lucruri.

Tentativa de lovitură de stat a avut loc, acum, graţie războiului, consideră expertul. Rutina mesajelor despre oamenii care mor, precum şi implicarea Turciei în războiul din Orientul Apropiat au creat pentru armată un spaţiu de acţiuni. Şlîkov observă că lozincile militarilor au fost destul de unificatoare şi nu erau legate în mod deschis de Erdogan – aducerea în ordine a sistemului politic, debarasarea de corupţie.

Erdogan însuşi a declarat că după toate acestea stă activistul islamic Fethullah Gülen. Şlîkov consideră că aceasta e o încercare a comuta atenţia de pe probleme interne ale Turciai pe duşmanul extern. Deşi Gülen e un om influent, din 2013 împotriva adepţilor săi au fost desfăşurate represalii serioase.

În opinia lui Şlîkov, Erdogan „va accelera maşinăria represiunilor”. Asupra relaţiilor cu FR ceea ce s-a întâmplat nu se va răsfrânge în mod cardinal, iar relaţii vor continua să se normalizeze.

https://meduza.io/feature/2016/07/16/vse-serieznee-chem-bylo-u-nas-v-1991-godu

____________________________________________________________________

Politolog rus despre Kremlin, Putin şi politică

Politologul Stanislav Belkovski a oferit pentru ECOUL MOSCOVEI un interviu de proporţii despre Kremlin, Putin şi politică.

Despre Putin

Săptămâna trecută preşedintele FR Vladimir Putin şi-a anulat toate sarcinile şi a plecat la Valaam. Potrivit lui Belkovski, el are o atitudine extrem de neglijentă faţă de orice subiect de politică internă. În acelaşi timp, fie că e vorba de o întrevedere cu preşedintele SUA sau cancelarul Germaniei, Putin n-ar fi anulat sau amânat, consideră politologul.

Despre sistemul administrativ din Kremlin

Nu omul sfinţeşte locul, în acest sistem administrativ, ci, dimpotrivă, locul îl face pe om.

Despre concepţie

Concepţia generală a Kremlinului şi a guvernului condus de Dmitri Medvedev: viaţa în Rusia nu poate deveni mai bună, spune Belkovski, „deoarece noi trăim într-un cerc format din duşmani şi dacă banii vor fi alocaţi pentru plăţi sociale şi infrastructură, asta înseamnă că aceşti bani vor fi luaţi din bugetul securităţii statului” şi atunci avea loc „ocupaţia americană”.

Despre Siria

În opinia lui Belkovski, militarii scoşi din ţară sunt folosiţi pentru operaţiuni speciale. Potrivit afirmaţiilor sale, acesta e un proiect în care nu e cu putinţă să învingi, din care nu se poate ieşi, pentru că ar fi prea ruşinos. Iar succesul în sine nu e suficient, deoarece Putin „sconta că Siria va deveni o etapă importantă în calea constrângerii SUA şi a Occidentului în genere la dragoste”.

Despre Ucraina

Politologul consideră că estul Ucraina este în permanenţă alimentat prin diferite mijloace: economice şi extra-economice, inclusiv cu armament. În opinia sa, din punctul de vedere al lui Putin, conflictul îngheţat din estul Ucrainei împiedică intrarea Ucrainei în NATO.

http://echo.msk.ru/programs/personalno/1798214-echo/

____________________________________________________________________

Crimeea nu este un loc de odihnă

În programul de la ECOUL MOSCOVEI, blogger-ul Ilia Varlamov, care a fost nu demult în Crimeea, afirmă că vizitele în peninsulă trebuie să înceteze. În opinia sa, aceasta „este singura posibilitate pentru Crimeea de a deveni o zonă balneară normală, indiferent de statutul său”.

Potrivit lui Varlamov, Crimeea nu are capacitate concurenţială şi totuşi preţurile de acolo sunt mai mari decât în multe zone balneare din lume şi din Rusia. În acelaşi timp, diferenţa de preţ se poate măsura prin sute de dolarai. El a subliniat, de asemenea, lipsa service-ului şi a infrastructurii turistice.

De acest fapt, crede Varlamov, sunt vinovaţi locuitorii Crimeii şi autorităţile locale. Simţind concurenţa, ei vor face din Crimeea o zonă balneară competitivă. El a menţionat că toate proiectele federale, precum posdul Kercensk sau tabăra „Artek”, se dezvoltă în mod activ şi se construiesc.

http://echo.msk.ru/programs/svoi-glaza/1799804-echo/

____________________________________________________________________

Kerry consideră drept fructuoasă întrevederea cu Lavrov

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, consideră că întrevederea sa cu ministrul Afacerilor Externe din FR, Serghei Lavrov, a fost una fructuoasă. Potrivit TASS, el a făcut această declaraţie într-un interviu pentru compania de televiziune NBC.

http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/3462398

____________________________________________________________________

Poliţia a efectuat percheziţii în redacţia cotidianului MOSKOVSKI KOMSOMOLEŢ

Sâmbătă, în redacţia ziarului MOSKOVSKI KOMSOMOLEŢ au pătruns angajaţii poliţiei criminale, potrivit publicaţiei. Aceia nu aveau mandat de percheziţie sau orice alte documente însoţitoare. Se spune că ei un inspectat locul de muncă al unui jurnalist.

Potrivit ziarului, vizita efectuată în cadrul dosarului privind tentativa de omor a unui angajat al poliţiei, întreprinsă în noaptea de 14 iulie şi despre care a scris cotidianul. Ancheta examinează versiunea tangenţei atacatorului la „Statul Islamic”.

Jurnaliştii intenţionează să apeleze la ministrul de Interne din Moscova pentru a dispune un control relativ la posibilitatea unei crime încadrabile la articolul despre „împiedicarea activităţii profesionale legitime a jurnalistului”.

http://www.mk.ru/incident/2016/07/16/policeyskie-vorvalis-v-redakciyu-mk.html

____________________________________________________________________

NYT a aflat despre rugămintea a 10 ţări de a interzice participarea Rusiei la Olimpiadă

Reprezentanţii organizaţiilor antidoping din zece ţări şi 20 de „grupuri sportive” intenţionează să depună o cerere la şeful Comitetului Olimpic Internaţional, Thomas Bach, pentru a interzice întregii echipe naţionale a Rusiei să participe la Jocurile Olimpice, informează RBK cu referire la THE NEW YORK TIMES. Este vorba, între altele, de SUA, Germania, Spania, Japonia, Elveţia şi Canada.

http://www.rbc.ru/society/17/07/2016/578ae7529a7947594e4c00ea

____________________________________________________________________

A fost dizolvată naţionala Rusiei la fotbal

PotrIvit NOVAIA GAZETA, adminstraţia preşedintelui i-a răspuns autorului petiţiei privind dizolvarea naţionalei Rusiei la fotbal. S-a comunicat că adresarea a fost examinată şi expediată Ministerului Sportului din Rusia.

http://www.novayagazeta.ru/news/1705282.html

Ulterior, şeful ministerului de resort, Vitali Mutko, a comunicat pentru LIFE că „naţionala nu mai există, ea a fost dizolvată”.

Petiţia a acumulat mai bine de 900 de mii de semnături. Motivul creării unui asemenea document a fost evoluţia catastrofala a naţionalei la Euro-2016.

https://life.ru/t/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/878905/mutko_zaiavil_chto_sbornaia_rf_po_futbolu_raspushchiena

În ultimii şase ani, în sportul din Rusia au fost investite 50 de mlrd. de ruble. Potrivit INTERFAX, această declaraţie a fost făcută de ministrul Sportului din FR, Vitali Mutko.

http://www.interfax.ru/sport/518880

____________________________________________________________________

Expert: Modova nu e asigurată împotriva atacurilor teroriste

Pe fundalul atacurilor teroriste tot mai frecvente din Europa, agenţia de ştiri SPUNTIK a discutat cu expertul în probleme de securitate naţională, Ion Leahu, despre cât de pregătită este Moldova să facă faţă unor atacuri teroriste.

În opinia expertului, Republica Moldova abia face primii paşi în contracararea unor pericole din exterior. El afirmă că situaţia din ţară nu predispune la crearea unui sistem ce ar apăra împotriva atacurilor teroriste. El consideră că RM trebuie verificată relativ al prezenţa unor pericole teroriste potenţiale şi înţeles în ce măsură serviciile speciale le pot combate.

În opinia lui Leahu, Moldova poate servi drept punct de tranzit pentru terorişti. Drept exemplu sunt cazurile numeroase de transportare prin RM a armamentului, explozibilului, precum şi a uraniului şi mercurului.

http://ru.sputnik.md/mnenie/20160717/8113937.html

____________________________________________________________________

Chirtoca: noi trebuie să ne unim în baza moldovenismului

Este necesar să ne unim în baza ideii moldovenismului, consideră şeful fracţiunii PCRM din Consiliul Municipal Chişinău, Vasili Chirtoca. Potrivit NOI.MD, într-un interviu pentru portalul UNIMEDIA, el a spus că Moldova trebuie numită Dacia, iar capitala trebuie să fie construită pe malul Prutului.

Potrivit afirmaţiilor sale, „cei care tind spre o altă «unire», în 26 de ani, vor distruge această ţară”.

El a mai sublinat că toate lucrările de renovare a drumurilor sunt transmise ţărilor învecinate, deşi în Moldova există companii care pot construi drumuri nu mai rău.

http://www.noi.md/ru/news_id/87896

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: