• Bucuresti 27º C
  Baia Mare 20º C
  Brasov 22º C
  Cluj-Napoca 20º C
  Constanta 23º C
  Craiova 27º C
  Galati 24º C
  Iasi 21º C
  Suceava 18º C
  Timisoara 23º C
 • 1 EUR = 4.6490 LEI
  1 USD = 3.8160 LEI
  1 GBP = 5.3189 LEI
  1 CHF = 3.8808 LEI
  1 HUF = 1.4851 LEI
  1 BGN = 2.3770 LEI
  1 JPY = 3.4922 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media ruse din 21-22 octombrie 2017

23 Octombrie, 10:43

OPINII

Solovei: Sobceak va fi finanţată de cei cărora le va recomanda administraţia preşedintelui

Polotilogul Valeri Solovei este convins că înaintarea candidaturii prezentatoarei de televiziune Xenia Sobceak la alegerile preşedintelui este în interesele Kremlinului şi ideea în sine este inspirată de adminitraţia preşedintelui. După părerea sa, aceasta e o mişcare tactică puternică, dar, strategic, ea va conduce la urmări negative: „Am în vedere delegitimarea socială a procedurii alegerilor ca atare; chiar dacă Sobceak va desfăşura o campanie corectă, fără o nuanţă de farsă nu va fi cu putinţă”.

El a menţionat că Sobceak va atrage o parte din voturile tineretului protestatar, care îl urmează astăzi pe Navalnîi, voturile celor care vor să se pronunţe „împotriva tuturor”, precum şi electoratul potenţial propriu – admiratorii săi ca prezentatoare de televziune. Potrivit afirmaţiilor sale, ea poate acumula circa 7-8% din voturi. Vorbind despre sursele de finanţare, Solovei a presupus că asupra unei astfel de eventualităţi ca cădea „cel căruia îi va recomanda admininstraţia preşedintelui”.

În opinia expertului, înaintarea lui Sobceak va ajuta Kremlinul să neutralizeze tineretul de opoziţie, care îl susţine pe Navalnîi şi să creeze o intrigă pentru a atrage alegătorii, a mări prezenţa. „Pe cât îmi este cunoscut, ei i s-a dat mână liberă să-i critice pe toţi şi pe toate. Singura restricţie: este interzis să-l critice familia lui Putin. Pe însuşi Putin – fără a mai vorbi de restul –, poftim, cât pofteşte”, a menţionat el.

http://www.mk.ru

Politologul consideră că adepţii lui Navalnîi vor veni să voteze pentru ea, dacă opozantul nu va putea să le propună o alternativă puternică protestului de masă. Cu toate acestea, va pregăti el, oare, acest protest şi cât de mare va fi susţinerea de care va avea parte va deveni clar nu mai devreme de luna decembrie. El a subliniat, de asemenea, că Navalnîi n-o va putea susţine pe Sobceak, deoarece „asta este inacceptabil pentru electoratul său şi pentru el însuşi, ca personalitate, din punct de vedere psihologic, dar el se va putea abţine de un război public şi asta ar fi înţelept”.

https://echo.msk.ru

Stanislav Belkovski despre înaintarea candidaturii lui Sobceak şi posibila soartă a lui Medvedev

Consultantul politic Stanislav Belkovsk consideră că înaintarea lui Sobceak este o oglindă a ambiţiilor personale, deşi într-o anumită măsură a fost coordonată cu Kremlinul. Potrivit spuselor sale, „ea nu consideră că va fi preşedinte în timpul apropiat, dar în perspectivă strategică ea se vede în calitate de mare politician rus”. Vorbind despre Navalnîi, Belkovski a remarcat că politicianul se poate susţine numai pe sine şi pe nimeni altcineva: „El nu va susţine niciodată niciun alt politician, dacă ei pretind la una şi aceeaşi funcţiei”.

Belkovski este convins în proporţie de 80% că Putin îşi va înainta propria candidatura la alegeri, iar nu candidatura vreunui succesor. Potrivit afirmaţiilor sale, succesor poate fi şi Medvedev, şi „numeroasele gărzi de corp”. „Putin, nefiind un strateg, ci un tactician, ia toate hotărârile-cheie în ultimul moment. El va spune în decembrie, nemijlocit înaintea expirării termenului admisibil în acest scop”.

După spusele consultantului politic, cea mai mare intrigă este problema destinului prim-ministrului Dmitri Medvedev după alegeri. Potrivit afirmaţiilor sale, se discută următorul scenariu: Medvedev devine guvernatorul Petersburgului, iar apoi senator în Consiliul Federaţiei, ulterior preşedintele consiliului amintit. În opinia sa, „acesta e un scenariu destul de bun din punctul de vedere al transferului etic al lui Dmitri Anatolevici ca fiu politic al actualului preşedinte”.

https://www.dp.ru

Piontkovski: în anul 2018, prietenilor lui Putin le va fi confiscat un trilion de dolari

Preşedintele  Rusiei Vladimir Putin încearcă să să-şi arate atitudinea „împăciuitoare” faţă de Ucrainaa pentru a salva un trilion de dolari ai oligarhilor ruşi, care poate fi confiscat în SUA în februarie 2018. Asta e vizibil deja după lipsa aproape deplină a acţiunilor militare active în Donbass. În acelaşi timp, e îndoielnic că Rusia îşi va retrage trupele de-acolo în timpul actualului lider al Kremlinului, chiar dacă anturajul său va înţelege că lucrul acesta trebuie făcut, consideră publicistul Andrei Piontkovski.

Potrivit afirmaţiilor sale, sabia lui Damocle atârnă deasupra activelor pe care elita rusească le păstrează sub forma bunurilor imobiliare în SUA şi în Europa. Conform noii legi cu privire la sancţiuni, semnată de Trump la 2 august, datele privind activele reprezentanţilor elitei FR trebuie prezentate în Congres în decurs de 180 de zile. Astfel, deja în luna februarie 2018 va fi făcută publică informaţia susceptibilă să servească drept un serios material compromiţător asupra funcţionarilor apropiaţi lui Putin nemijlocit înaintea alegerilor din Rusia.

Potrivit spuselor publicistului, Putin este serios îngrijorat de această problemă, deoarece elita i-a încredinţat asigurarea integităţii acestor active. În acelaşi timp, Putin devine o figură tot mai toxică pentru ţările occidentale. Propunerea de introducere a forţelor pacificatoare în Donbas e numită de Piontkovski drept unul dintre paşii întreprinşi de Kremlin pentru păstrarea banilor oligarhilor, ei pot să nu-i ierte lui Putin pierderea capitalului.

Pe acest fundal, nu mai puţin reprezentative arată rezultatele întrevederilor tot mai frecvente dintre Kurt Volcker şi Vladislav Surkov. Reprezentantul lui Putin încearcă să convină cu SUA, dar acestea continuă să facă declaraţii categorice privind necesitatea retragerii militarilor FR din Donbas şi transmiterea controlului asupra hotarului Kievului oficial. Piontkovski menţionează că Volcker vede în Surkov un criminal de război şi un intenţionează să încheie cu el vreun acord de pace.

https://apostrophe.ua

NOUTĂŢI

Ministerul de Externe a admis introducerea de amendamente în legislaţie pentru o replică SUA

Ministerul de Externe al Rusiei a admis introducerea de amendamente în legislaţie pentru „a trasa o linie proprie de contracarare [a SUA], propriul joc în replică”. Declaraţia a fost făcută de ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Serghei Reabkov. Potrivit afirmaţiilor sale, „deocamdată nu există niciun contur a ceea ce se va întâmpla, nu, totul se află în etapa dezbaterilor intense”.

http://tass.ru

La 2 septembrie, SUA au închis consulatul general al Rusiei din San Francisco, reprezentanţa comercială la Washington şi filialele sale din New-York, au scos drapelul de pe edificii. Ministerul de Externe al Rusiei a promis să răspundă la aceste acţiuni.

http://tass.ru

Programul economic al lui Sobceak îl va scrie Vladislav Ionzemţev

Economistul Vladislav Inozemţev va scrie programul economic al prezentatoarei de televizune Xenia Soobceak, care intenţionează să candideze la funcţia de preşedinte. În opinia experţilor, Inozemţev „este un economist ce epatează, provoacă, de care ea nu are nevoie”. El va include în program retorica înăspririi legislaţiei anticorupţie, relaxarea legislaţiei fiscale, majorarea cheltuielilor în sfera socială şi revizuirea atitudinii faţă de sancţiunile aplicate FR.

https://snob.ru

Campania lui Sobceak va fi asistată de consultantul politic Vitali Şklearov, care a lucrat în staff-urile lui Angela Merkel, Bernie Sanders, Barack Obama şi fostului deputat al Dumei de Stat Dmitri Gudkov. Staff-ul lui Sobceak poate fi condus de consultantul politic Alexei Sitnikov care l-a consultat pe fostul prim-ministru al Ucrainei Iulia Timoşenko în timpul „revoluţiei portocalii”.

http://www.rbc.ru

Fostul bancher Pugaciov: Putin „nu a fost ales niciodată: el a fost pretutindeni numit”

Fondatorul Băncii Industriale Internaţionale [Mejprombank], care a fost numit „prieten al lui Putin” şi „bancherul Kremlinului”, şi-a împărtăţit postului de telviziune DOJDI amintirile despre preşedintele FR Vladimir Putin. Potrivit afirmaţiilor sale, „figura lui Putin era privită ca una intermediară”: „Acesta e om care n-a fost ales niciodată; el a fost peste tot numit; Putin n-a vrut să fie preşedinte, până în ultimul moment a încercat să renunţe la această posibilitate”.

https://tvrain.ru

Potrivit lui Pugaciov, fostul primar al Petersburgului Anatoli Sobceak [al cărui subordonat era Putin], răspunzând la întrebarea ce atitudine ar fi avut faţă de faptul că Putin va deveni preşedinte, a declarat: „Dar asta e absurd [...] Ei, da, Volodea [...] e un băiat bun, dar nu mai mult de-atât”.

https://republic.ru

În anul 2015, Pugaciov, care locuieşte în Franţa, a intentat un proces de 12 miliarde de dolari împotriva FR. După cum a explicat fostul bancher, el pretinde la o despăgubire din cauza partajării imperiului său de afaceri, care a avut loc după ce el „a pierdut atitudinea binevoitoare a lui Putin”. În anul 2010, banca  fondată de Pugaciov a fost lipsită de licenţă şi declarată falimentară. El este acuzat de falimentarea intenţionată a băncii.

https://meduza.io

MOLDOVA

Republica Moldova şi Ucraina au creat un grup de lucru pentru analiza legii ucrainene a învăţământului

Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Moldovei, Monica Babuc, în cursul întrevederii cu omologul său ucrainean Lilia Grinevici, a convenit cu privire la crearea unui grup comun pentru analiza legii învăţământului, adoptată în Ucraina. Kievul, potrivit Grinevici, se obligă să respecte drepturile minorităţilor naţionale de a studia în limba lor maternă.

http://tass.ru

Preşedintele Petro Poroşenko a semnat la 25 septembrie legea cu privire la educaţie, ce prevede că, din 2018, învăţământul preşcolar şi primar va avea loc în limba minorităţii naţionale corespunzătoare, studiindu-se în paralel limba de stat. Din clasa a V-a, se va studia în limba ucraieană, iar limba maternă va fi studiată ca o disciplină separată. Îngrijorarea în legătură cu această lege şi-au exprimat-o România, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Moldova, Polonia, Rusia şi alte state.

http://newsmaker.md

În Transnistria continuă rotaţia pacificatorilor FR

În regiunea din stânga Nistrului s-a încheiat rotaţia subunităţilor de pacificare ale contingetului militar rusesc în sectorul central al Zonei de securitaate. Personalul unităţii motorizate a efectuat încărcarea armamentului din dotare, a bunurilor şi bazei tehnico-materiale şi au întreprins în marş în sectorul central al Zonei de securitate pentru rotaţia posturilor de pacificare. Următoarea etapă a rotaţiei batalioanelor motorizate va fi înlocuirea subunităţilor motorizate în sectorul de sud al Zonei de securitate.

https://novostipmr.com

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: