• Bucuresti 3º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 3º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 4º C
  Craiova 1º C
  Galati 3º C
  Iasi 5º C
  Suceava 2º C
  Timisoara 6º C
 • 1 EUR = 4.6651 LEI
  1 USD = 3.7841 LEI
  1 GBP = 5.3315 LEI
  1 CHF = 3.9936 LEI
  1 HUF = 1.4900 LEI
  1 BGN = 2.3853 LEI
  1 JPY = 3.6049 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media ruse din 19-20 august

21 August, 08:35

Politicianul şi politologul Constantin Borovoi şi jurnalistul Victor Grijov au analizat la RADIO SVOBODA vizita lui Putin în Crimeea. În opinia lui Borovoi, faptul vorbeşte despre începutul pregătirii campaniei electorale. „Putin vrea să amintească despre achiziţia care a lărgit hotarele noului imperiu rus, noii idei ruse”.

OPINII

De ce a sosit Putin în Crimeea?

Politicianul şi politologul Constantin Borovoi şi jurnalistul Victor Grijov au analizat la RADIO SVOBODA vizita lui Putin în Crimeea. În opinia lui Borovoi, faptul vorbeşte despre începutul pregătirii campaniei electorale. „Putin vrea să amintească despre achiziţia care a lărgit hotarele noului imperiu rus, noii idei ruse”.

Victor Grijov consideră că Putin vrea să integreze când mai profund peninsula în corpul Rusiei – infrastructural, mental. El a subliniat că preşedintele FR nu a sosit întâmplător în golful Kazacie. „Acesta e un fost orăşel militar. Pentru a pregăti terenul, acolo vor fi construite case pentru militarii în rezervă. Asta va permite să fie creată o rezervă electorală mai puternică şi, probabil, o rezervă militară”. Grijov a menţionat, de asemenea, că Putin a venit pentru a suţine moralul localnicilor: „Acolo se stinge lumina în magazine, pe străzi sunt grămezi de gunoaie, ştrandurile sunt pustii – situaţia se agravează, iar alegerile bat la uşă”. În afară de asta, Putin „zâmbeşte mânzeşte” în sens geopolitic, demonstrând Uniunii Europene şi SUA că sancţiunile nu-l afectează deloc.

Experţii au căzut de acord că în preajma alegerilor la hotarele Ucrainei sunt posibile agravări. Până la alegeri sunt pot avea loc mici încercări de activizare a acţiunilor militare în Donbas, dar o ofensivă serioasă nu va avea loc. Potrivit militarilor ucraineni, trupele sunt masificate nu numai pentru a efectua exerciţii în luna septembrie, dar şi spre frontierele cu Ucraina.

Borovoi şi Grijov au prezis manevre propagandistice, diversiuni, o încercare activă de a schimba situaţia demografică în Crimeea: de a-i alunga pe tătari şi a aduce acolo pensionari militari. Dar problemele social-economice în Crimeea nu se rezolbă, au menţionat ei, ca şi în Rusia.

https://www.svoboda.org/

De ce Kremlinul nu pleacă din Donbas?

Rusia nu se grăbeşte deocamdată să-şi retragă prezenţa militară în Donabs din frica de a nu suferi pierderi serioase de reputaţţie „în faţa publicului intern”. Despre asta a relatat politologul rus, profesorul Institutului de stat pentru relaţii internaţionale („MGIMO”), Valeri Solovei, transmite EHO MOSCVÎ. „Totul a început, cred, de la ideea de a schimba acolo, convenţional, Donbasul pe Crimeea. Şi Siria a apărut cam tot din acest motiv. Dar miza nu a luat foc. Dar să iei aşa, pur şi simplui, şi să pleci nu-i cu putinţă, fiindcă asta înseamnă a te face de râs. [...] nu atât în faţa Occidentului, cât mai curând în proprii ochi, în ochii publicului intern”, a menţionat el. Solovei a adăugat că autoaprecierea este, pentru conducerea FR, un motiv extrem de important, care e subestimat de observatorii externi.

Vorbind despre Donbas, politologul a subliniat că în regiune are loc o adevărată catastrofă socială şi antropologică. Cu toate acestea, degradarea regiunii îi ridică Rusiei mingea la fileu, la apropiatele negocieri dintre Vladislav Surkov şi reprezentantul SUA pentru Ucraina, Kurt Volcker. În opinia lui, la toate întâlnirile partea rusă va spune: „Acultaţi, păi noi nu suntem împotrivă, da? Păi, las’ ca Ucraina să-i confere Donbasului un statut special, las’ ca ea să recunoască, să zicem, dreptul de veto al Donbasului”.

„Asta e ceea ce se numeşte «cultură geopolitică». E convingerea elitei ruse că FR trebuie să controleze  – sau să aibă dreptul de veto, în cel mai rău caz – în privinţa Ucrainei, Belarus şi Moldovei”, a subliniat politologul.

Solovei a adăugat să la toamnă, în Ucraina, „cu o mare probabilitate”, poate începe o criză politică şi Rusia mizează pe asta. În acelaşi timp, el a adăugat că FR „nu se află în spatele acestei crize”: „această criză va fi provocată de presiunea grupărilor oligarhice asupra puterii centrale pentru a obţine dacă nu federalizarea de facto a Ucrainei, atunci ceea ce eu aş numi creşterea independenţei regiunilor”.

http://echo.msk.ru/

Ce plusuri ale lui Navalnîi pot fi convertite în minusuri

Navalnîi valorifică teritoriile din care au plecat şi autorităţile, şi opoziţia sistemică. La începutul anilor 2000, Kremlinul privea cu îngăduinţă cererile de paternalism şi populism, dar, din anul 2014, şi-a luat un curs spre spiritualitate. Cererea, însă, a rămas şi Navalnîi îi răspunde. El ocupă şi teritoriul opoziţiei sitemice, care a încetat cu totul să mai critice autorităţile federale şi pe anumiţi reprezentanţi ai ei. Acest fapt condiţionează susţinerea crescândă a politicianului, consideră jurnalistul Andrei Perţev.

În acelaşi timp, el menţionează că plusurile lui Navalnîi se pot transforma pentru el în tot atâtea minusuri serioase. În vederea succesului, populismul şi tehnologiile cer o respectare strictă a liniei alese, dar acest lucru poate fi împiedicat de stilul politic sau, poate, şi de caracterul lui Navalnîi. Astfel, politicianul nu poate să-i vină cuiva în întâmpinare, chiar şi adepţilor săi. El le propune voluntarilor să se resemneze în privinţa faptelor sale şi să-şi explice în mod independent caracterul lor judicios. Nucleul adepţilor lui Navalnîi este gata mereu să justifice acţiunile liderului lor: el e unic în felul lui, iar voi lucraţi pentru Putin şi-i faceţi rău. Dar o asemenea abordare este în mod vădit insuficientă: odată cu mărirea numărului de adepţi, trebuie muncit şi găsite compromisuri, iar Navalnîi tocmai pe astea nu le poate face.

Este naiv a vorbi despre Navalnîi ca despre un viitor tiran, dar el are un evident stil autoritar-monologic: în anul 2013, s-a delimitat repede de jurnalişti, căci poţi exprima singurul punct just de vedere pe blogul personal. Această monologicitate este principalul duşman al succesululi lui Navalnîi, deoarece idealiştii se descurajează uşor, iar aşa ceva nu trebui admis.

Dacă ar fi să urmăm tehnologia, anume o reţea largă de adepţi trebuie să colporteze în mase ideile populiste ale lui Navalnîi şi să demonstreze că în spatele lui există susţinerea populară. Asta e o bună ilustrare – message is the messenger; anume de reţele depinde bilanţul campaniei publice a lui Navalnîi. Dacă el va da dovadă de flexibilitate, atunci, mai departe, va fi mai uşor. Dacă reţeaua va începe a se destrăma, iar premise în acest sens există, atunci calea populistului şi tehnologului Alexei Navalnîi se va termina la jumătate.

http://carnegie.ru/

NOUTĂŢI

Putin a vizitat Crimeea şi a spus că alipirea Sevastopolului este o echitate istorică

Reunirea Sevastopolului cu Rusia este un act de restabilire a echităţii istorice. Declaraţia a fost făcută de preşedintele FR, Vladimir Putin, transmite INTERFAX. El a reamintit că oraşele de subordonare unională, cum era şi Sevastopolul, conform acordurilor, după destămarea URSS au revenit Rusiei. Totuşi, de Sevastopol, potrivit afirmaţiilor sale, pur şi simplu s-a uitat. Kievul şi-a exprimat protestul din cauza vizitei lui Putin la Sevastopol.

http://www.interfax.ru/

Putin, împreună cu vicepremierul Dmitri Medvedev, au depus flori la steaua comemorativă de la complexul memorial „Cea de-a 35-a baterie de coastă” şi au vorbit cu „motocicliştii-patrioţi” conduşi de liderului clubului „Lupii de noapte, Chirurgul (Alexandr Zaldostanov).

https://rg.ru/

Putin a propus să fie construită la Sevastopol o şcoală pentru copiii talentaţi. Directorul Filialei Universităţii de Stat din Moscova, Ivan Kuskov, a propus, în cursul întrevederii cu Putin, să fie creat Centrul de studiere a patriotismului rus.

https://ria.ru/

Putin a lansat lansat, la Herson, apelul de a fi creată „Mecca rusă” şi concepută organizarea de excursii turistice. „Aici trebuie creată o Mecca rusească. Nu e vorba de faptul că aici a fost botezat kneazul Vladimir, ci de faptul că după asta aici a început consolidarea statului rus centralizat”.

https://iz.ru/

În oraşul Surgut, un individ a rănit cu cuţitul opt oameni. Statul Islamic şi-a asumat răspunderea

La 19 august, un criminal înarmat cu un cuţit i-a atacat pe trecători în centrul oraşului Surgut. Potrivit Comisiei de Anchetă, au avut de suferit şapte oameni. El a fost ucis de poliţişti în timpul reţinerii. Criminalul avea prinsă de corp o geantă asemănătoare cu centura de sinucigaş. Ea s-a dovedit un fals.

https://meduza.io/

După patru ore de la atac, răspunderea a fost asumată de Statul Islamic, care racolează activ adepţi în regiunea automonă Hantî-Mansiisk. În anul 2014, adepţii organizaţiei au încercat să arunce în aer moscheea Pît-Iahe; în anul 2015, un bărbat de 18 ani din Nefteiuigansk plănuia să plece în Siria.

https://www.znak.com/

În Rusia s-a propus transferarea capitalei dincolo de Ural

Şeful  Consiliului de observatori al Institutului pentru demografie, migraţie şi dezvoltare regională, Iuri Krupnov, i-a propus preşedintelui FR să transfere capitala dincolo de Ural. În opinia sa, ţara este „hipercentralizată”, iar Moscova „a înglobat, practic, a cincea parte a întregii populaţii ruse”. Demografii se tem că, din această cauză, Rusia îşi poate pierde avantajele geopolitice.

https://russian.rt.com/

Primarul Moscovei, Serghei Sobeanin, a comparat această idee cu surghiunirea funcţionarilor. „A transfera capitala în Orientul Îndepărtat este o idee «genială». A cheltui un trilion, două pentru a-i surghiuni pe funcţionari la o distanţă de 8 mii de kilometri de 110 milioane de cetăţeni ruşi, care locuiesc în partea europeană”, a scris primarul. El a reamintit că „şi mai înainte funcţionarii erau trimişi în Siberia şi în Est, dar printr-o metodă mai puţin costisitoare”. Reprezentanţii Dumei de Stat şi ai Consiliului Federaţiei a considerat propunerea drept nepotrivită.

https://tvrain.ru/

MOLDOVA

Chişinăul intenţionează să obţină legalizarea moldovenilor în Rusia

Preşedintele Igor Dodon a promis să facă demersuri cu privire la noua etapă de legalizare a moldovenilor care se află în Rusia. El a scris despre asta pe pagina sa de Facebook. Potrivit afirmaţiilor sale, în primăvara anului curent, ca urmare a amnistiei, zeci de mii de moldoveni şi-au putut legaliza aflarea în FR.

https://lenta.ru/

La Comrat a fot marcată Ziua Republicii Găgăuze

În Găgăuzia, la 19 august a fost marcată Ziua proclamării Republicii Găgăuze. La Comrat au sosit mulţi oaspeţi străini, inclusiv ambasadori ai SUA, FR şi Turciei. Toţi i-au promis Găgăuziei susţinere. În afară de Dodon, nicio persoană oficială de la Chişinău n-a fost.

http://newsmaker.md/

„Proclamând Republica Găgăuză, taţii şi buneii noştri au făcut primul pas spre obţinerea autonomiei. Ei au pus o cruce mare pe planurile unioniştilor cu privire la aşa-zisa «Unire» a Basarabiei cu ţara vecină”, a spus başkanul Găgăuziei, Irina Vlah.

http://gagauzinfo.md/

Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că „Găgăuzia a urmat în dezvoltarea sa o cale lungă şi complicată. Ea s-a pronunţat printre primii împotriva cursului unionist al autorităţilor Chişinăului. Găgăuzia şi-a anunţat printre primii fidelitatea pentru statalitatea moldovenească, a declarat că în şcoli trebuie studiată limba moldovenească şi istoria moldovenească”.

https://www.facebook.com/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole:
oradevara

Se schimbă ora

EVENIMENT