• Bucuresti 11º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 9º C
  Constanta 9º C
  Craiova 13º C
  Galati 6º C
  Iasi 5º C
  Suceava 5º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.6497 LEI
  1 USD = 3.9565 LEI
  1 GBP = 5.2415 LEI
  1 CHF = 3.9987 LEI
  1 HUF = 1.4838 LEI
  1 BGN = 2.3774 LEI
  1 JPY = 3.5304 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media ruse din 17 octombrie 2017

18 Octombrie, 09:20

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a declarata că operaţiunea militară din Siria „este pe sfârşite”. Potrivit INTERFAX, declaraţia a fost făcută la întrevederea cu ministrul Apărării din Israel, la Tel-Aviv. Şoigu a spus că „sunt câteva momente care cer o rezolvare urgentă” şi că „cer dezbatere perspectivele dezvoltării de mai departe a situaţiei în Siria”.

POLITICĂ

Şoigu: Operaţiunea militară din Siria e pe sfârşite

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a declarata că operaţiunea militară din Siria „este pe sfârşite”. Potrivit INTERFAX, declaraţia a fost făcută la întrevederea cu ministrul Apărării din Israel, la Tel-Aviv. Şoigu a spus că „sunt câteva momente care cer o rezolvare urgentă” şi că „cer dezbatere perspectivele dezvoltării de mai departe a situaţiei în Siria”.

http://www.interfax.ru/

„Fabrica de trolli” a cheltuit 2,3 milioane de dolari pentru propagandă în SUA

În timpul alegerilor prezindennţiale din SUA, circa 90 de oameni, care lucrau la „Fabrica de trolii” din Petersburg, au condus 118 comunităţi anglofone şi conturi pe Facebook, Instragam şi Twitter, scrie RBC în ancheta sa. Numărul total al abonaţilor acestor comunităţi a constituit, în momentul apogeului, 6 milioane de oameni. La ora actuală, ei sunt blocaţi.

http://www.rbc.ru/

În toată perioada de existenţă a secţiei „americane”, cheltuielile au constituit circa 2,3 milioane de dolari. Un milion de dolari constituia fondul anual de salarii al secţiei. Prin comunităţile lor, în anii 2016 – 2017, în SUA au fost organizate circa 40 de mitinguri şi acţiuni de protest, menţionează DOJDI. Secţia „americană”, potrivit surselor, funcţionează până în prezent, cu un stat de personal de aproximativ 50 de oameni.

https://tvrain.ru/

La Rostov a fost inaugurat monumentul „Eroilor Donbasului”

În oraşul Rostov-pe-Don a fost inaugurat monumentul combatanţilor din Donbvas. La eveniment au venit asistentul preşedintelui Rusiei, Vladislav Surkov, şi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Alexandr Zaharcenko, transmite IZVESTIA. Monumentul este instalat la iniţiativa Uniunii Voluntarilor din Donbas, organizaţie crează de prim-ministrul republicii, Alexandr Borodai, în anul 2015. Este vorba de o stelă de 7 metri, în top cu o cruce cu săbii încrucişate şi inscripţia „Voluntar”.

https://iz.ru/

Activiştii sociali au trimis autorităţilor scrisori privind ilegalitatea instalării unui monument „mercenarilor”, scrie KOMMERSANT, dar au primit răspunsuri stereotipe că în această chestiune trebuie să apeleze la Consiliul orăşenesc al veteranilor.

https://www.kommersant.ru/doc/3440831

Surkov nu a vorbit la inaugurare. Zaharcenko a lansat, în alocuţiunea sa, apelul de a fi instalate monumente eroilor Donbasului în fiecare regiune a Rusiei şi Europei. El a declarat, de asemenea, că va putea să admită în Donbas misiunea de pază a OSCE, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru/

Guvernul Rusiei a început pregătirea pentru alegerile prezidenţiale

Guvernul Rusiei a anunţat începerea pregătirilor în vederea alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc în ţară în luna martie 2018. Autorităţile au emis o hotărâre conţinând indicaţii pentru instituţiile ce participă la campania preelectorală. Proiectul numără, în total, 37 de puncte ce vizează Ministerul de Interne, FSB-ul, Rosgvardia, Ministerul Justiţiei, Serviciul Fiscal Federal, Ministerul Energiei, Fondul de Pensii ş. a. care, într-un fel sau altul, sunt implicate în pregătirea de alegeri, conform legislaţiei electorale.

http://tass.ru/

Şeful Comisiei Electorale Centrale: Navalnîi va putea candida după anul 2028

Opozantul Alexei Navalnîi va putea să participe la alegeri după anul 2028, a declarat şeful CEC, Ella Pamfilova. Potrivit afirmaţiilor sale,  Navalnîi a avut şanse de a lua parte la alegeri, dacă ar fi apelat la Curtea Constituţională şi ar fi contestat sentinţa care îl împiedică să-şi înainteze candidatura; în loc să facă asta, el „interpretează fals Constituţia”, transmite IZVESTIA.

https://iz.ru/

Conform Constituţiei FR, la alegerile preşeditelui poate participa cetăţeanul FR mai mare de 35 de ani şi care nu se află în locuri de privare a libertăţii. Cu toate acestea, legea federală cu privire la alegerile preşedintelui le înaintează candidaţilor încă o condiţie şi anume absenţa condamnării în baza unui articol grav sau deosebit de grav. Navalnîi a fost condamnat în baza articoului „delapidare şi cheltuială” în dosarul „Kirovles”, ceea se încadrează la crimele grave.

https://tvrain.ru/

Naţinoalistul Potkini s-a plâns la CEDO pe persecuţia politică

Naţionalistul Alexandr Belov (Potkin), condamnat la 3,5 ani sub acuzaţia de creare a unei comunităţi extremiste, în scop de răsturnare a puterii în Kazahstan, precum şi de instigare a urii interetnice şi apeluri la activitatea extremistă, s-a plâns la CEDO, a declarat avocatul său, Irina Hrunova, citată de RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

Potrivit Hrunova, „persecutarea a fost legată de trendul existent pe atunci în Rusia: toţi naţionaliştii cunoscuţi au fost, aşa sau altfel, atraşi la răspundere penală, transmite ROSBALT.

Potkin a condus Mişcarea împotriva imigrării ilegale şi a fost unul dintre liderii mişcării „Ruşii”. Ambele organizaţii sunt declarate în Rusia extremiste şi interzise.

http://www.rosbalt.ru/

CEDO: Alexei şi Oleg Navalnîi au fost condamnaţi pe nedrept în cazul „Yves Rocher”

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a stabilit că dosarul de fraudă împotriva lui Alexei şi Oleg Navalnîi, intentat ca urmare a reclamaţiei companiei „Yves Rocher” a fost examinat de către Rusia prin încălcarea dreptului la o judecată echitabilă. Conform hotărârii CEDO, Rusia trebuie să le plătească fraţilor Navalnîi 76 de mii de euro. CEDO a refuzat să considere dosarul „Yves Rocher” drept unul politic, transmite INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

Instanţa din Rusia a stabilit că fraţii Navalni au constrâns „Yves Rocher” şi „Compania multidisciplinară de procesare” să încheie cu ei contracte premeditat dezavantajoase privind transporturi de mărfuri, transmite MEDUZA. Oleg Navalnîi a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare, Alexei a primit acelaşi termen, dar cu suspedare. Fraţii nu-şi recunoscut vinovăţia.

https://meduza.io/

ECONOMIE

Companiile de asigurări au propus să se renunţe la reglementarea tarifelor „OSAGO”

Uniunea asiguratorilor auto din Rusia propune să se renunţe la reglementarea de stat a tarifelor „OSAGO” [asigurarea obligatorie de răspundere civilă a proprietarilor de automobile] către anul 2020, scrie KOMMERSANT. Conform propunerii, din iulie 2019, Banca Centrală va reglementa doar costul maxim al poliţei, coeficientul avarierii şi al încălcării normelor de circulaţie.

https://www.kommersant.ru/

Concurenţii  Rosneft s-au plâns lui Medvedev pe discriminarea fiscală

Conducătorii a trei cele mai mari – după Rosneft – companii petroliere (Lukoil, Surgutneftegaz şi Gazprom Neft) i-au solicitat prim-ministrului Dmitri Medvedev acordarea „echitabilă” a înlesnirilor fiscale pentru terenurile mlăştinoase – câmpuri petroliere mature, unde se dobândeşte soluţia de petrol, care constă într-o proporţie mai mare de 85% din apă.

http://www.rbc.ru/

SOCIETATE

Un gay din Cecenia a povestit despre torturile din „închisoarea secretă” din Groznîi

Primăvara trecută, NOVAIA GAZETA informat despre persecuţiile în masă ale homosexualilor în Cecenia. Potrivit datelor mass-media, homosexualii din republică erau răpiţi, torturaţi şi chiar omorâţi. E vorba de minimum zeci de oameni. Autorităţile cecene neagă totul şi susţin că în republică nu există homosexuali. La 16 octombrie, locuitorul oraşului Omsk, Maxim Lapunov, care a locuit în Cecenia din anul 2015, a fost primul gay din Cecenia care şi-a dezvăluit numele şi a depus un cerere la Comitetul de Anchetă.

https://www.novayagazeta.ru/

El a fost reţinut la 16 martie. A fost ţinut timp de 12 zile în unul dintre subsolurile „închisorii secrete” din Groznîii. Lapunov a spus că a fost bătut cu vergi şi torturat cu curent electric pentru a vorbi despre alţi homosexuali, iar „camera era inundată de sânge”. În puşcărie erau aduşi zilnic noi ostatici – în 12 zile, nu mai puţin de 30 de prizonieri, scrie LENTA. Cecenii erau bătuţi mai tare decât ruşii.

https://lenta.ru/

În regiunea Iaroslav a fost concediat un director de internat, care i-a forţat pe copii să bea urină

Comitetul de Anchetă a început verificarea informaţiilor privind faptul că, în internatul pentru hipoacuzici din regiunea Iaroslav, directorul i-a constrâns pe elevii care au urinat în vasul pentru apă, în calitate de „pedeapsă”, să-şi bea propria urină, transmite EHO MOSCVÎ.

https://echo.msk.ru/

MOLDOVA

Preşedintele Parlamentului şi prim-ministrul vor putea numi miniştri, dacă preşedintele refuză

Preşedintele Igor Dodon poate fi suspendat pentru încălcarea Constituţiei, dacă refuză a doua oară să-l numească pe candidatul guvernului în funcţia de ministru al Apărării, iar în locul său poate fi numit un interimar. Asta o pot face spicherul Andrian Candu sau prim-ministrul Pavel Filip. Decizia corespunzătoare a fost adoptată de Curtea Constituţională, transmite NM. Curtea a mai stabilit că preşedintele nu are dreptul de veto asupra hotărârilor Guvernului sau ale premierului.

CC a luat hotărârea după apelul primului ministru, când Dodon a refuzat de două ori să-l numească în funcţia de ministrul al Apărării pe candidatul Partidului Democrat, Eugen Sturzu.

http://newsmaker.md/

Dodon a declarat că, chiar aflând de hotărârea CC, nu va semna decretul cu privire la numirea lui Sturzu în funcţia de ministru al Apărării şi nu-i va recunoaşte calitatea de minstru. Preşedintele i-a ameninţat pe membrii Curţii Constituţionale cu răfuiala pe cale judiciară, iar autorităţilor le-a transmis următorul avertisment: „Cei care au venit cu sânge, cu sânge vor pleca”, făcând aluzie la faptul că partidele proeuropene au venit la putere după protestele din 7 aprilie 2009.

https://ru.sputnik.md/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: