• Bucuresti 32º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 26º C
  Constanta 28º C
  Craiova 32º C
  Galati 31º C
  Iasi 30º C
  Suceava 27º C
  Timisoara 31º C
 • 1 EUR = 4.6562 LEI
  1 USD = 3.9954 LEI
  1 GBP = 5.2019 LEI
  1 CHF = 4.0019 LEI
  1 HUF = 1.4298 LEI
  1 BGN = 2.3807 LEI
  1 JPY = 3.5534 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media ruse din 16-17 decembrie 2017

18 Decembrie, 09:09

Poate că cineva din Occident îşi imaginează situaţia când, adus la disperare, businessul rusesc va exploda sub tensiune, rupând în bucăţi sistemul lui Putin. În realitate, sub această presiune vor avea loc cu totul alte procese.

OPINII

Cum va schimba presiunea sancţiunilor atitudinea mediului de afaceri faţă de putere

Poate că cineva din Occident îşi imaginează situaţia când, adus la disperare, businessul rusesc va exploda sub tensiune, rupând în bucăţi sistemul lui Putin. În realitate, sub această presiune vor avea loc cu totul alte procese. Prima şi principala urmare a sancţiunilor va fi accelerarea delimitării dintre afacerile legate personal de Putin şi celelalte, consideră politologul Tatiana Stanovaia. Presiunea externă va conduce la faptul că cei mai puternici îşi vor mânca mai acerb pe cei slabi, economia va una „de stat”, mai izolaţionistă din punct de vedere psihologic, mai angajată politic, mai închisă instituţional.

Prima categorie de afaceri o reprezintă cei pentru care e actuală logica „Nu-i Putin, nu e nici Rusia”. Oamenii de afaceri apropiaţi lui Putin, orice le-ai face, dar nu vor renunţa în niciun caz la Putin. Sancţiunile, pentru această categorie, sunt desigur neplăcute, dar nu şi critice: centrul lor de interese se află în Rusia, iar situaţia lor depinde de siguranţa poziţiilor lui Putin.

Cea de-a doua categorie e reprezentată de marele business, care nu are indulgenţă politică. Mai degrabă, anume el este şi punctul de presiune al Occidentului. Dar asta nu înseamnă că afacerile sunt constrânse să aleagă: Putin sau Occidentul. Afacerile din Rusia sunt puse în situaţia când Occidentul încetează să mai fie un eden atractiv: politica de sancţiuni, imprevizibilă şi netransparentă, a SUA îi pune cât se poate de limpede pe întreprinzători în situaţia „complicilor” lui Putin.

Problema businessului rusesc e una de sistem: capitalul format în ani ’90 aşa şi nu a obţinut şanse de legalizare deplină. Caracterul ilegal al acestui capital – în ochii Occidentului – nu e o problemă pentru Putin, ci o vulnerabilitate pentru afaceri, care poate fi folosită spre a asigura puterea cu o pârghie de influenţă critică. Întrebarea e dacă mediul de afaceri din Rusia este gata să se întoarcă împotriva lui Putin îşi pierde orice sens, cedând altei dileme: căror compromisuri le poate consimţi businessul rusesc pentru a nu pierde cele adunate în Rusia? Politica de sancţiuni a Occidentului determină mediul de afaceri să caute salvare la Putin care, la rându-i, se transformă – împreună cu anturajul său de afaceri – într-un centru de greutate căruia nu i te poţi opune.

Cel mai rău în această situaţie se simte businessul mic şi mijlociu, care se pomeneşte astfel în situaţia riscului crescând de dispariţe. Oricât s-ar strădui Occidentul, presiunea sancţiunilor îi va strivi, mai curând, pe întreprinzătorii mici, „instabili politic”, şi va consolida încrederea în Putin jucătorilor mai mari

https://republic.ru/

Intriga 2024. Se va răscula oare Putin împotriva sistemului putinist

În fond, actuala putere din Rusia este una distribuită, soi de blokcheyn, consideră politologul Andrei Kolesnikov. Instituţiile democratice nu funcţionează, Putin nu poate controla tot ce mişcă în regim manual de dirijare. Respectiv, celulele acestui blokcheyn al puterii încep câteodată să trăiască o viaţă proprie, fie că e vorba de grupările de elită, de clanurile structurilor de forţă, ce concurează între ele şi, concomitent, cu loialiştii liberali, fie de elitele regionale. În acelaşi timp, sistemul se menţine totuşi în stare centralizată şi tinde şi mai mult să centralizeze procesele administrative, spre exemplu cu ajutorul „ofiţerilor de legătură” în posturile de guvernatori.

În ciuda acestei blokcheynizări sau, poate, şi mulţumită ei, Putin este apt să menţină echilibrul dintre grupări în interiorul clasei politice. În chestiunile de principiu, aceste grupuri şi structuri de stat, inclusiv organele de anchetă, procedează ţinând cont de posibila părere a primei persoane sau de poziţia sa exprimată direct. Ieşirea pe o orbită absolut independentă comportă pericol, fapt asupra căruia din când în când atrag atenţia arestările educative şi concedierile persoanelor de rang înalt.

Cu toate acestea, Putin însuşi e prea puţin probabil că va începe modernizarea ţării. Dar, chiar dacă va încerca, atunci sistemul pe care l-a creat se va împotrivit activ şi... cu succes. Dar, mai degrabă, e îndoielnic că preşedintele se va răscula împotriva sistemului pe care l-a construit însuşi aproape 20 de ani.

El ar fi preferat un scenariu inerţial, ceea ce va însemna, de facto, un remake al perioadei 2012 – 2018. Drept că într-o variantă înrăutăţită, deoarece degradarea sistemului poate deveni indirijabilă. Nu pentru că va începe catastrofa economică sau o revoluţie politică: nici pentru una, nici pentru cealaltă nu există premise. Ci pentru că zona controlului direct de către Putin a evenimentelor, ideilor şi acţiunilor se va îngusta treptat. Sistemul va trece în regim de autopilotare, ceea ce, însă, nu trebuie confundat cu democratizarea. Mai curând, perioada 2018 – 2014 va o copie degradabilă lent a celei din 2012 – 2018.

http://carnegie.ru/

De ce nu-i cu putinţă a deteriora reputaţia lui Medvedev

Prim-ministrul Dmitri Medvedev reprezintă în anul 2017 un tip de om de stat, care nu are nevoie de niciun fel de demascări; scandalul cu pelicula „El nu vă e Dimon” despre averea secretă a premierului e mai corect să fie considerat drept un episod din biografia lui Alexei Navalnîi însuşi, iar nu a lui Medvedev, deoarece Navalnîi, cu ajutorul acestui film, a organizat în martie proteste şi şi-a început campania pentru admiterea la alegeri, iar în viaţa lui Medvedev nu s-a schimbat nimic: reputaţia sa nu a devenit mai rea sau mai bună, cu ea în genere nu s-a întâmplat nimic, pentru că Medvedev... nu are nicio reputaţie, consideră jurnalistul Oleg Kaşin.

Din timpurile sovietice, prim-ministrul ia asupra sa blocurile social şi economic, iar blocurile militar şi politic rămân ale preşedintelui. Tradiţia de o jumătate de secol de premieri-administratori s-a gripat anume în cazul lui Dmitri Medvedev. El a fost numit în fruntea guvernului nu să reformeze economia, nu să facă ordine şi nu să construiască infrastructură: faptul că funcţia de premier îi revine în calitate de despăgubire pentru prezidenţiatul întrerupt [Medvedev a fost preşedinte în anii 2008 – 2011, pe urmă a fost înlocuit de Putin] a fost anunţat public, cu text aproape deschis, în întreaga ţară.

Nimic tragic n-a fost în asta, mai mult decât atât, orice politician care a ocupat o asemenea funcţie ar fi folosit-o lesne pentru în orice scop politic. Dar Medvedev nu e un politician oarecare. Dacă e adevărat legenda că Putin i-a promis că după expirarea termenului regulamentar îi va ceda din nou fotoliul prezidenţial, atunci Medvedev trebuie să fie paralizat de această promisiune şi nu-şi poate permite absolut nimic: doar să aştepte. Dar dacă n-a fost nicio promisiune, atunci în faţă avem un om demoralizat, căzut din vârful puterii şi instalat într-o poziţie de pensionar, poziţie în care nici el însuşi nu vrea să facă nimic, pentru că pur şi simplu nu mai vede sensul.

Acum râdem când ne aducem aminte de cei 4 ani ai tânărului preşedinte modernizator, pasionat de gadget-uri, muzică rock şi banalităţi gen „libertatea e mai bună decât non-libertatea”... Dar, oricât de artificială şi chinuită era acea imagine, ea a fost, totuşi, concepută şi construită. Plecând însă în 2012 din Kremlin, Medvedev nu a primit niciun chip în loc: i-a rămas acelaşi set de replici şi măşti, care, în afara rolului de odinioară, sunt nelalocul lor şi ridicole, chiar dacă în afara lor el nu mai are nimic. Indiferent ce a generat această catastrofă de imagine – care durează deja de 6 ani –, ea a condus la faptul că singurul sentiment pe care îl poate provoca Medvedev e penibilul. Dacă autorii filmului „El nu vă e Dimon” n-au minţit şi acele bogăţii îi aparţin într-adevăr lui Medvedev, acest fapt nici nu indignează: destinul istoric şi politic al acestui personaj este atât de insuportabil, încât, de bună seamă, măcar în viaţa de toate zilele să-i fie mai bine...

https://republic.ru/

NOUTĂŢI

Rusiei i s-a permis să folosească două din cele trei culori ale drapelului naţional la Olimpiadă

Comitetul Internaţional Olimplic a elaborat exigenţe privind echipamentul sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice din Pyeongchang. Pe uniforma sportivilor, stema trebuie înlocuită cu inelele olimpice, iar denumirea ţării (Russia) trebuie schimbată cu „Sportiv olimpic din Rusia” (Olympic Athlete from Russia). Va fi permisă, de asemenea, folosirea unei sau a două culori din drapelul Federaţiei Ruse.

https://rsport.ria.ru/ni morţi

Reţeaua socială Vkontakte a lansat un flashmob întru susţinerea preşedintelui Vladimir Putin cu hashtag-ul #PutinKrut. Flashmobul este menit să atragă atenţia asupra discuţiei şefului statului cu jurnaliştii, care a avut loc la 14 decembrie. Cu toate acestea, o parte a mesajelor a fost trimisă din conturile unor oameni răposaţi. Toate mesajele din cadrul fllashmobului au purtat aceslaşi conţinut şi au fost ilustrate cu postere conţinând imaginea lui Putin şi citate din conferinţa sa de presă. Într-un colţ al posterelor este prezent logo-ul „Gărzii Tinere a Rusiei Unite”.

https://www.znak.com/

Pe clădirea Centrului Saharov a apărut inscripţia „sodomiţii”

Pe clădirea Centrului Saharov din strada Zemleanoi Val de la Moscova a apărut inscripţia #Sodomiţii. Astfel iniţiatorii acţiunii „şi-au exprimat poziţia împotriva activităţii centrului: în opinia lor, reprezentanţii săi le formează tinerilor valori străine Rusiei şi subminează bazele moral-spirituale ale societăţii”. Centrul Saharov oferă o platformă şi organizează discuţii publice.

http://ren.tv/

MOLDOVA

Rosselhoznadzor va controla condiţiile de păstrare a legumelor şi fructelor, destinate exportului în Federaţia Rusă

O comisie din specialişti ai Rosselhoznadzor (Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă) va sosi în Moldova la 18 decembrie pentru a controla tehnologia de păstrare a fructelor şi legumelor destinate exportului. Vizita va dura până la 21 decembrie. 264 de companii ce doresc să-şi exporte producţia în Federaţia Rusă au depus cereri în acest sens. Actualmente, circa 100 de întreprinderi din Republica Moldova au dreptul de a exporta produsele agricole. În prima jumătate a anului curent, companiile moldoveneşti au exportat în ţările Comunităţii Statelor Independente 107 mii de tone de fructe şi legume.

http://newsmaker.md/

Subunităţile GOTR au început etapa de pregătire indivduală

Subunităţile Grupului Operativ al Trupelor Ruse au început pregătirea individuală a militarilor, informează Serviciul de presă al Districtului militar de vest al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. Efectivul urmează să-şi perfecţioneze deprinderile de pregătire tactică, inginerească, de foc, precum şi de apărare radioactivă, chimică şi biologică.

https://function.mil.ru/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: