• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 21º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 26º C
  Craiova 21º C
  Galati 26º C
  Iasi 27º C
  Suceava 22º C
  Timisoara 26º C
 • 1 EUR = 4.6572 LEI
  1 USD = 3.9685 LEI
  1 GBP = 5.2603 LEI
  1 CHF = 3.9935 LEI
  1 HUF = 1.4421 LEI
  1 BGN = 2.3812 LEI
  1 JPY = 3.5318 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media ruse din 11 decembrie 2017

12 Decembrie, 09:03

POLITICĂ

Putin a ordonat începerea retragerii trupelor ruse din  Siria

Preşedintele Vladimir Putin, care a sosit la baza din Hmeymim, a dat ordinul de a începe retragerea trupelor Federaţiei Ruse din Siria. La 6 decembrie, Statul Major General al Rusiei a anunţat că Siria este eliberată în întregime de terorişti, toate formaţiunile criminale ale Statului Islamic sunt nimicite.

http://www.interfax.ru

Putin a declarat că în Siria vor fi menţinute două baze ruseşti: în localităţile Tartus şi Hmeym. De asemenea, îşi va continua activitatea centrul rusesc de conciliere din Siria.

https://www.kommersant.ru

Consulatele generale ale SUA din trei oraşe încep eliberarea vizelor non-imigrare

Vizele americane sunt din nou eliberate la Vladivostok, Ekaterinburg şi Petersburg. Eliberarea va avea loc în volum limitat. SUA au suspendat eliberarea vizelor de la 23 august ca răspuns la cererea Rusiei de a reduce personalul până la numărul lucrătorilor diplomatici ruşi. De la 1 septembrie, singurul loc în Rusia unde se putea căpăta viză non-imigrare în SUA era Moscova.

https://www.rbc.ru

Un hacker din Ekaterinburg şi-a asumat răspunderea pentru spargerile din SUA

Potrivit THE BELL, hackerul din Ekateriniburg Constantin Kozlvski – unul dintre acuzaţii principali în dosarul grupului Lurk – şi-a anunţat implicarea în operaţiunea de spargere a comitetului Partidului Democrat din SUA. El a făcut această declaraţie vara trecută, în şedinţa instanţei, după cum rezultă din procesul-verbal pe care hackerul l-a postat pe Facebook. Autenticitatea documentului a fost confirmată de sursele THE BELL.

https://thebell.io

Kozlovski a afirmat că „a îndeplinit diferite sarcini sub conducerea angajaţilor FSB”. Între ele, şi spargerea serverelor Comitetului naţional al Partidului Democrat al SUA, corespondenţa lui Hillary Clinton, precum şi atacurile asupra altor, „foarte serioase, întreprinderi militare ale SUA şi alte organizaţii”. În prezent, Kozlovski se află în izolatorul „Matrosskaia tişina”.

https://www.znak.com

Trenurile ruseşti au încetat să mai circule pe teritoriul regiunii Luhansk

Cu începere din 11 decembrie, trenurile ruseşti şi-a încetat circulaţia pe teritoriul regiunii Luhansk din Ucraina. Trenurile vor urma un traseu pe teritoriul regiunilor Voronej şi Rostov. Construcţia căii ferate cu o lungime de 137 de kilometri a fost încheiată în vara anului curent.

http://tass.ru

Anterior, trenurile circulau chiar pe hotarul dintre Rusia şi Ucraina şi îl întretăiau de două ori. Noua cale este croită mai departe de hotarul cu Ucraina. Traseul va fi urmat de 62 de perechi de trenuri de pasageri şi de 30 de perechi de marfare.

https://meduza.io

Consiliul Federaţiei a anunţat noi demisii ale guvernatorilor în anul 2018

Preşedintele Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, a declarat pentru RBC că în anul 2018 va continua „rotaţia guvernatorilor” – şi cea planificată, şi „din alte cauze”. Sursa citată a refuzat să dea nume.

În anul 2017, în Rusia au avut loc două serii de demisii ale guvernatorilor, în urma cărora au fost schimbaţi 19 şefi de regiuni.

https://www.rbc.ru

Alegerile preşedintelui din 18 martie trebuie să aibă loc ca o sărbătoare: sarcina a fost pusă regunilor de către Kremlin. Administraţia preşedintelui mizează pe faptul că atmosfera de sărbătoare la sectoarele electorale va stimula prezenţa la urne.

https://www.rbc.ru

E vorba de evenimente culturale, sportive, de iarmaroace, precum şi de organizarea în cadrul sectoarelor electorale a unor camere pentru copii şi desfăşurarea în ziua alegerilor a unor sondaje privind cutare sau cutare aspect al vieţii din localitatea respectivă.

https://www.kommersant.ru

ECONOMIE

Rusia va propune interzicerea extragerii de zăcăminte pe asteroizi

Rusia va propune ONU să interzică valorificarea în scopuri comerciale a resurselor obiectelor cosmice, incluziv a asteroizilor. În anul 2015, SUA au adoptat o lege ce permite companiilor americane să extragă, să aibă în proprietate şi să vândă resursele corpurilor cosmice, inclusiv ale asteroizilor. În anul 2017, amendamente similare au fost adoptate la Luxemburg. Surse din cadrul Roscosmos au declarat că normele adoptate în SUA şi Luxemburg contravin dreptului internaţional.

https://tvrain.ru

Scurgerea netă de capital din Rusia în anul 2017 a crescut de peste trei ori

Scurgerea netă de capital din Federaţia Rusă în lunile ianuarie – noiembrie 2017 a crescut de 3,4 ori în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. În decurs de 11 luni ale anului curent, din Rusia, conform calculelor Băncii Centrale, au fost scoase 28 de miliarde de dolari. 4,2 miliarde din această sumă au fost scoase din Rusia în luna noiembrie. În anul 2016, din ianuarie până în noiembrie, din Rusia au fost scoase 8,2 miliarde de dolari.

http://www.interfax.ru

Omul de afaceri rus Abramovici a investit în testarea unui preparat oncologic

Compania „Norma Investments”, care aparţine lui Roman Abramovici, împreună cu filiala companiei „Pharmstandard International”, a investit 6 milioane dolari în startup biotehnologic OncoTartis Inc. Compania dezvoltă un medicament împotriva leucemiei.

https://www.vedomosti.ru

OncoTartis este filiala companiei omonime, rezidentă la Skolkovo. Directorul general al companiei este Andrei Leonov. Compania sa dezvoltă preparatul OT-82, care ajută organismului să lupte împotriva formelor acute ale leucemiei (cancerul sângelui). Testele clinice ale OT-82 trebuie să aibă loc în anul 2018, în SUA. Anterior, testele efectuate pe animale au demonstrat o eficacitate înaltă.

https://republic.ru

În Rusia, salariul bugetarilor va creşte cu 4%

Tuturor bugetarilor din Rusia li se vor indexa salariile de la 1 ianuarie 2018 cu 4%. Declaraţia a fost făcută de ministrul Muncii Maxim Topilin. Asta va fi prima majorare din ultimii patru ani: anterior, salariile au fost „îngheţate”.

http://www.interfax.ru

SOCIETATE

Ministerul de Interne intenţionează să ia amprentele digitale ale străinilor la intrarea în Federaţia Rusă

Internele din Rusia intenţionează să înceapă din 2019 a introduce luarea obligatorie de amprente digitale şi fotografierea pentru toţi străinii care intră pe teritoriul Rusiei fără vize pentru mai bine de o lună. Are loc elaborarea unui proiect corespunzător de lege.

http://tass.ru

Anterior, Ministerul de Interne a comunicat că în anul 2016, cu ajutorul sistemului de dactiloscopie, au fost depistaţi 26 de mii de cetăţeni din Asia Centrală, care au încercat să intre în Federaţia Rusă în baza unor documente străine.

https://www.kommersant.ru

Sportivii din Rusia au căzut de acord să meargă la Jocurile Olimpice din 2018 sub drapele neutru

Majoritatea sportivilor ruşi au căzut de acord să plece la Jocurile Olimpice din Pyeongchang sub drapel neutru, au declarat surse din cadrul Comitetului Olimpic al Rusiei. Anterior,  Comitetul Internaţional Olimpic i-a interzis selecţionatei Rusiei să evolueze la Pyeongchang cu drapelul şi imnul.

https://meduza.io

Taximetriştilor de la Moscova li s-a recomandat să studieze limba engleză înaintea Campionatului Mondial 2018

Autorităţile Moscovei au recomandat învăţarea unor propoziţii-standard în limba engleză de către taximetriştii care intenţionează să obţină acreditare la Campionatul lumii la Fotbal în anul 2018. În afară de asta, companiilor transportatoare li s-a recomandat să elaboreze preţuri unice pentru călătoriile până la aeroporturi, gări, stadioane, zone de fani, hoteluri.

https://www.kommersant.ru

Autorităţile fac astfel de recomandări nu numai la Moscova, dar şi în alte regiuni ale Federaţiei Ruse. La Kaliningrad, de exemplu, primarul oraşului, Alexandr Iaroşiuk, le-a cereut fanilor să fie „ospitalieri, buni şi să nu-l bată pe nimeni”. În opinia sa, „e cazul a face ordine în curţile proprii”, iar cel mai bine, „a ieşi din oraş pentru odihnă în sânul naturii”.

https://www.novayagazeta.ru

MOLDOVA

Curtea Constituţională le-a permis deputaţilor să includă în Constituţie eurointegrarea Republcii Moldova

Curtea Constituţională a aprobat proiectul amendamentelor la Legea Fundamentală, care fixează cursul politicii externe a Moldovei: integrarea în Uniunea Europeană. Preşedintele Igor Dodon deja a promis să facă tot posibilul ca Parlamentul să nu adopte iniţiativa Curţii Constituţionale. În opinia lui, prin hotărârea sa, CC a încălcat Constituţia, iar astfel de probleme trebuie puse în cadrul unui referendum naţional.

http://newsmaker.md

Bălan: Statutul special al Transnistriei trebuie să ia considerare menţinerea cursului european al Republicii Moldova

Statul special al regiunii transnistrene trebuie să ia în considerare menţinera cursului european al Moldovei, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare Gheorghe Bălan într-un interviu acordat Moldpres. El a precizat că este extrem de complicat a numi „un termen concret de oferire a acestui statut special”. Bălan a adăugat că Transnistria refuză să discute orice aspecte politice.

https://www.moldpres.md

Ministrul de Externe al autoproclamatei republici din stânga Nistrului Vitali Iignatiev a declarat la postul de televiziune TCB că este familiarizat cu principalele prevederi al planului de reglementare elaborat de Chişinău şi îl consideră irealizabil.

https://ria.ru

Potrivit proiectului – care va fi făcut public până la finele anului curent – statutul juridic al Transnistriei aminteşte de statutul Găgăuziei. Documentul mai specifică necesitatea retragerii GOTR din regiune şi transformarea misiunii de pacificare cu participarea Federaţiei Ruse în una civilă.

https://point.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: