• Bucuresti 6º C
  Baia Mare 2º C
  Brasov 3º C
  Cluj-Napoca 1º C
  Constanta 10º C
  Craiova 2º C
  Galati 5º C
  Iasi 0º C
  Suceava -3º C
  Timisoara 0º C
 • 1 EUR = 4.6540 LEI
  1 USD = 4.1197 LEI
  1 GBP = 5.1867 LEI
  1 CHF = 4.1341 LEI
  1 HUF = 1.4376 LEI
  1 BGN = 2.3796 LEI
  1 JPY = 3.6288 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media ruse din 11-12 octombrie 2017

13 Noiembrie, 08:49

La 11 noiembrie, la Tiraspol a avut loc un protest împotriva politicii promovate de conducerea regiunii. Organizatorul acţiunii – Partidul Comunist din Transnistria – a declarat  că participanţii şi-au exprimat neîncrederea în conducerea regiunii, au cerut să fie oprită creşterea preţurilor la alimente şi la mărfurile de primă necesitate şi au mai pretins compensarea cu 40 la sută a salariilor şi pensiilor.

OPINII

Lumea rece şi războiul hibrid: cum va răspunde Rusia la noile sancţiuni

Pe fundalul publicării de către Departamentul de Stat a listei celor 39 de companii din Federaţia Rusă, împotriva cărora se propune a fi introduse sancţiuni, expertul politic Tatiana Stanovaia consideră că în confruntarea Rusiei cu noile provocări e tot mai puţină geopolitică şi, tot mai mult, interese de afaceri şi corporative. Puterea începe a privi sancţiunile ca parte a unui joc complex împotriva Rusiei pe diferite pieţe, nu ca parte a unei linii strategice conştiente a Washingtonului. De aceea consecinţele sancţiunilor sunt mai curând legate de dezvoltarea instrumentarului războiului hibrid, la care se referă măsurile de influenţă informaţională şi politică.

Noua listă de sancţiuni a SUA va fi examinată în interiorul elitei politice ruse, implicată în chestiunile de securitate, drept confirmare şi intensificare a „acţiunilor militare”, desfăşurate împotriva Federaţiei Ruses pe fronturile informaţionale. Răspunsul va fi complicarea mecanismelor activităţii cibernetice externe a reprezentanţilor structurilor ruse de forţă.

Având în vedere că tot ceea ce se întâmplă i se pare Kremlinului o formă de concurenţă neloială pentru pieţele de desfacere, companiile vor primi din partea autorităţilor Rusiei o aprobare univocă pentru promovarea agresivă a intereselor lor pe arena mondială. Concurenţa va deveni tot mai puţin civilizată, ceea ce va conduce la reducerea în continuare a încrederii în businessul rusesc, legat aşa sau altfel cu statul.

Sancţiunile SUA îşi vor menţine influenţa şi asupra vieţii politice interne a Rusiei: după cum se ştie, Vladimir Putin „s-a îmbolnăvit” de economia digitală şi, la baza acestei pasiuni, se află apărarea suveranităţii şi a securităţii naţionale, inclusiv consolidarea securităţii cibernetice. Cu cât mai largi vor fi noile sancţiuni, cu atât mai adânc va fi fluxul financiar destinat creării sistemelor de operare etc.

Toate acestea sunt într-o anumită măsură consecinţa tehnocratizării puterii în Rusia, care se adaptează la noile provocări, tinzând spre a o mai mare flexibilitate şi spre o tot mai mică ideologizare. Adevărat, nu prea e cazul să ne aşteptăm la o politică mai echilibrată: retorica generală va fi, poate, mai puţin agresivă şi emoţională, va avea forme mai reci şi pragmatice, dar va rămâne, în schimb, la fel de conservatoare şi chiar mai izolaţionistă.

https://republic.ru/

Piontkovski: Putin nu are şanse de extindere a agresiunii. Pe agendă se află retragerea lui

Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin a suferit un eşec în Ucraina, împotrivirea căreia a mobilizat ţările Occidentului, consideră politologul şi publicistul rus Andrei Piontkovski. El afirmă că anturajul lui Putin e gata să plece din Donbas, dacă Occidentul va închide ochii la anexarea Crmeii.

„Kremlinul nu a avut niciodată resurse, ci tupeu şi voinţă politică. Şi, până când lui Putin nu se împotrivea nimeni, el realiza această agresiune. Poate că Occidentul a fost mobilizat de împotrivirea Ucrainei. Putin, de altfel, a suferit primele înfrângeri anume în Ucraina. Unde e acum «lumea rusă», unde este «Novorosia»?”, a menţionat politologul.

El a adăugat că toată „Novorosia” rusească s-a terminat prin raptul „cioturilor” regiunilor Lugansk şi Doneţk. „În condiţia actualei stări de spirit a Occidentului, Putin nu are şanse să-şi extindă agresiunea. Pe agenda zilei se află chestiunea retragerii sale. Şi procese foarte serioase au loc în interiorul clasei politice ruse superioare. Majoritatea este dispusă să reglementeze cumva relaţiile cu Occidentul”, a subliniat Piontkovski.

https://apostrophe.ua/

Regiunile şi-au amintit că pot nu doar să asculte de Moscova, ci şi să-i ceară

Regiunile Federaţiei Ruse au început, una după alta, să-i înainteze Moscovei pretenţii şi să-şi exprime în mod direct nemulţumirea în legătură cu „varegii” care sosesc să conducă, fără a cunoaşte realităţile locului. După cum scrie jurnalistul Andrei Perţev, regiunile aşteaptă relaxări şi, fie şi în mod voalat, deocamdată, îi sugerează Kremlinului că în curând vor avea loc alegeri şi că de regiuni depinde ce procent va căpăta candidatul puterii.

În comparaţie cu docilitatea deplină a autorităţilor regionale de acum 10-12 ani, actualmente în Federaţia Rusă s-a declanşat o adevărată paradă a suveranităţilor. Guvernatorii şi deputaţii, fără a se sfii, ridică în faţa Moscovei probleme politice şi economice. Redistribuirea veniturilor în favoarea centrului din bugetele regionale şi aşa reduse provoacă mini-rebeliuni. Este limpede că apelurile deputaţilor şi şefilor de subiecţi către centru sunt extrem de politicoase, dar existenţa lor în sine le demonstrează locuitorilor voinţa unei Moscove care le ia şi bucata din gură. Autorităţile regionale nu se mai scarpină în cap şi nu merg la bancă după un nou credit, ci trimit scrisoare la centru şi se spală pe mâini: „Noi v-am prevenit!”.

Actuala paradă a suveranităţilor are o particularitate importantă: în majoritatea cazurilor, autorităţile locale invocă părerea populaţiei sau înrăutăţirea situaţiei acesteia. Ele îi reamintesc delicat Moscovei: Rusia este, conform legii, o federaţie, iar guvernatorii şi deputaţii au drepturi destule, de care până acum, apropo, încă n-au făcut uz. În fine, populaţia are dreptul de a le impune autorităţilor părerea proprie, la referendum sau chiar în cadrul vreunui sondaj, iar acelea trebuie s-o ia în considerare.

Deocamdată, conducerea regională dovedeşte doar că tocmai „şi-a amintit” de împuternicirile sale şi reflectează dacă e cazul să le folosească. Despre multe vorbeşte şi momentul când regiunile şi-au anunţat drepturile: în câteva luni, în Rusia vor avea loc alegeri prezidenţiale. Toate aceste cuvinte sunt deja pe jumătate pronunţate şi regiunile aşteată anumite relaxări de la centru, în caz contrar, demersurile pot deveni mai directe. Reacţia Moscovei la parada suveranităţilor e greu a fi calificată drept adecvată. Ca răspuns la cererile privind redistribuirea veniturilor, regiunile primesc subvenţii sau credite bugetare ieftine. Dar ele nevoie de independenţă.

http://carnegie.ru/

NOUTĂŢI

Turcinov a anunţat planul Rusiei de a-şi „vopsi” militarii în pacificatori

Rusia intenţionează să-şi „vopsească” forţele sale militare în pacificatori ai ONU, a declarat secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Alexandr Turcinov. Potrivit afirmaţiilor sale, în momentul de faţă Moscova îşi concentrează trupele la hotarul cu Ucraina.

http://www.pravda.com.ua/

La Petersburg a avut loc un miting de apărare a ştiinţei şi educaţiei. În cadrul său, Sobceak a fost fluierată

La Petersburg a avut loc un miting de apărare a ştiinţei şi educaţiei. Au luat cuvânt reprezentanţii Universităţii Europene, căreia i-au fost retrase licenţa şi încăperile, precum şi reprezentanţi ai altor instituţii de învăţământ. Au participat circa 200 de oameni.

https://tvrain.ru/

Oaspetele mitingului a fost candidatul la funcţia de preşedinte Xenia Sobceak. Tatăl ei, primul primar al Petersburgului, Anatoli Sobceak, a fost unul dintre fondatorii universităţii. Reprezentanţii mişcărilor de stânga au fluierat-o pe Sobceak, strigând „Ruşine!” şi „Jos puterea celor bogaţi!”. Sobceak a menţionat că Universitatea Europeană îi învaţă pe oameni să gândească şi să-şi exprime părerea, de aceea nu trebuie admisă închiderea ei.

http://www.rosbalt.ru/

Omul reţinut în cazul prăbuşirii case din Ijevsk a fost acuzat

Locatarului casei prăbuşite din Ijevsk, Alexandr Kopîtov, i-a fost prezentată acuzaţia de ucidere a doi şi mai mulţi oameni. El a fost arestat pentru două luni. El şi-a recunoscut vinovăţia parţial.

https://republic.ru/

Potrivit INTERFAX, Kopîtov a decuplat în mod intenţionat tubul de gaze de la aragaz. El a declarat că „auzea vocile vecinilor care îl denigrau”. Vocile, în opinia sa, încetau când auzeau şuierul gazelor. Scara de colţ a casei de 9 etaje din Ijevsk s-a prăbuşit în ziua de 9 noiembrie, de la primul la cel de-al nouălea eraj. În consecinţă, au murit 7 oameni, inclusiv doi copii.

http://www.interfax.ru/

MOLDOVA

La Tiraspol a avut loc o acţiune de protest împotriva conducerii Transnistriei

La 11 noiembrie, la Tiraspol a avut loc un protest împotriva politicii promovate de conducerea regiunii. Organizatorul acţiunii – Partidul Comunist din Transnistria – a declarat  că participanţii şi-au exprimat neîncrederea în conducerea regiunii, au cerut să fie oprită creşterea preţurilor la alimente şi la mărfurile de primă necesitate şi au mai pretins compensarea cu 40 la sută a salariilor şi pensiilor, crearea a 15 mii de locuri de muncă şi încetarea persecutării cetăţenilor pe motive politice.

http://newsmaker.md/

Anterior, fostul lideri al regiunii, Evgheni Şevsiuk, le-a cerut adepţilor săi, precum şi altora, nemulţumiţi de situaţia din regiune, să iasă la 11 noiembrie la mitingul din Tiraspol al forţelor de opoziţie.

http://www.infotag.md/

Autorităţile vor să simplifice procedura de eliberare a documentelor către transnistreni

Pentru a primi cetăţenia Republicii Moldova sau alte acte moldoveneşti, locuitorii Transnistriei vor fi nevoiţi să-şi confirme la Chişinău actele personale, eliberate de aşa-numitele autorităţi ale Tiraspolului. Amendamentul propus la cel de-al 13-lea articol al Legii cu privire la actele de stare civilă prevede că actele de stare civilă, eliberate în raioanele din stânga Nistrului, pot fi confirmate juridic prin eliberarea de documente oficiale ale Republicii Moldova. Potrivit unuia dintre deputaţi, la ora actuală, pe teritoriul R. Moldova, documentele eliberate de Tiraspol (actul de naştere, cel de deces, documentele privind stablirea paternităţii, încheierea sau desfacerea căsătoriei etc.) circulă, practic, semilegal.

http://newsmaker.md/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: