• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 29º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 32º C
  Galati 30º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 31º C
 • 1 EUR = 4.6562 LEI
  1 USD = 3.9954 LEI
  1 GBP = 5.2019 LEI
  1 CHF = 4.0019 LEI
  1 HUF = 1.4298 LEI
  1 BGN = 2.3807 LEI
  1 JPY = 3.5534 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media ruse din 10-11 decembrie 2016

12 Decembrie, 15:56

Noile accente în relaţiile ruso-americane, care se vor preciza în cadrul negocierilor din 2017, pot introduce corective esenţiale în strategia şi agenda puterii la alegerile din martie 2018, scrie Centrul de Conjunctură Politică. Centrul respectiv a pronosticat trei scenarii posibile de dezvoltare a relaţiilor dintre Kremlin şi Washington în cursul anului 2017: „destinderea”, „menţinerea incertitudinii” şi „escaladarea”.

BBC

OPIINII

Factorul american în campania prezidenţială din Rusia

Noile accente în relaţiile ruso-americane, care se vor preciza în cadrul negocierilor din 2017, pot introduce corective esenţiale în strategia şi agenda puterii la alegerile din martie 2018, scrie Centrul de Conjunctură Politică. Centrul respectiv a pronosticat trei scenarii posibile de dezvoltare a relaţiilor dintre Kremlin şi Washington în cursul anului 2017: „destinderea”, „menţinerea incertitudinii” şi „escaladarea”.

Destinderea sau încălzirea relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi SUA după ianuarie 2017. În acest scop, Washingtonul şi Moscova trebuie doar să convină cu privire la acţiunile comune în Siria şi să le aducă la rezultate pozitive către începutul anului 2018. Scenariul „destinderii” îi va permite Kremlinului să mizeze, fără pierderi pentru sine, pe o campanie triumfală: temele centrale vor fi sublinierea justeţii dintotdeauna în conflictul cu SUA şi victoria în această confruntare. Rusia va începe a reveni la modelul relaţiilor sale cu lumea externă de la începutul anului 2000, când Moscova pleca de la faptul că colaborarea cu SUA şi UE corespunde întru totul intereselor ei naţionale.

Menţinerea incertitudinii sau încetarea confruntării în condiţiile lipsei unei înţelegeri a perspectivelor normalizării relaţiilor. În acest scenariu, Moscova şi Wasingtonul vor reduce intensitatea confruntării curente. În contextul campaniei prezidenţiale, acest scenariu va impune renunţarea la cele mai extreme manifestări de antiamericanism. Scenariul este rău prin incertitudinea dintre „pace” şi „război”, precum şi prin răspândirea sentimentului de nesiguranţă printre alegători, care vor începe a înainta pretenţii autorităţilor. Un loc vulnerabil este şi lipsa unor duşmani demni de actuala putere în interiorul ţării, pe care ea să-i poate învinge la alegeri, pentru a căpăta ca atare un mandat puternic şi legitim. Principalul duşman poate fi desemnat UE, ca proiect şi ca idee.

Escaladarea sau creşterea tensiunii în conflictele curente sau apariţia de conficte noi. Acest scenariu pare cel mai puţin agreat de Kremlin. Puterea va fi nevoită să caute noi pretexte pentru mobilizarea patriotică a populaţiei. Nu este exclus că în anturajul preşedintelui va creşte presiunea în scopul unei victorii rapide şi răsunătoare în politica externă. Aici sunt posibile atât reluarea acţiunilor militare în Ucraina, cât şi mişcări neordinare în Orientul Apropiat şi Asia Mijlocie. Rezultatul acestor acţiuni poate intensificarea presiunii externe asupra conducerii ruse sau chiar un conflict militar direct cu SUA sau cu aliaţii acestora.

http://cpkr.ru

Ce este important în vânzarea pachetului de acţiuni ale „Rosneft”?

În opinia economistului Serghei Alexaşenko, după vânzarea pachetului de 19,5% al „Rosneft”, trebuie atras atenţia asupra câtorva momente. În primul rând, şeful companiei, Igor Secin, „îşi va ridica preţul şi aşa exagerat în principalul birou din Kremlin”. În rândul al doilea, Alexaşenko consideră că „adevărul deplin despre această tranzacţie nu-l vom afla încă mult timp”, în orice caz cât timp compania va fi condusă de Igor Secin. Şi principala necunoscută e aici chestiunea dacă au primit sau nu noii acţionari [Glencore и Qatar Investment Authority] alte beneficii în cadrul acestei tranzacţii?

După părerea economistului, Glencore se putea mulţumi cu un contract pe termen lung cu Rosneft privind vânzarea unei cote esenţiale din petrolul său, poate chiar în condiţii apropiate celor de piaţă. Pe când „fondul Qatar nu are nevoie de petrol”, de aceea se poate presupune că Rosneft (sau Rosneftegaz) i-apus la disposziţie Fondului suveran o opţiune de protecţie în caz de scădere a preţurilor, obligându-se într-un astfel de caz să-şi recupereze acţiunile.

Glencore va aloca pentru cumpărarea acţiunilor doar 300 de milioane de dolari, Fondul Qatar va aloca aceeaşi sumă. Restul – de 10,5 miliarde de euro – va fi oferit cumpărătorului de către bănci necunoscute, care vor lua asupra lor, practic, totul riscul tranzacţiei. De aici rezultă că, cel mai probabil, tranzacţia va fi finanţată de către băncile ruseşti cărora, trebuie aşteptat, „Rosneft” le va garanta toate riscurile.

Nicio privatizare a Rosneft nu a avut loc, consideră economistul. „Aşa cum statul (sau Igor Secin) a condus fără nicio ezitare, aşa şi va continua”. Iar concluziile principale, care pot fi trase din tranzacţionarea acţiunilor, sunt faptul că „Secin l-a indus pe Putin în eroare, cel puţin în partea care a fost difuzată la televizor” şi, în fond, Rosneft, aşa cum şi-a dorit Secin, s-a răscumpărat pe ea însăşi.

http://echo.msk.ru/

Milă de tip creştin şi de tip putinist

Jurnalistul Igor Iakovenko a atras atenţia asupra unui eveniment din 2 decembrie 2016, când regizorul rus Alexandr Sokurov l-a rugat pe Putin să-l elibereze pe regizorul ucrainean Olen Senţov, trimis pe 20 de ani într-un lagăr din Iakutia pentru intenţia de a amorsa monumentul lui Lenin. Sokurov l-a rugat pe preşedintele Putin „să dovedească milă ruseacă, creştinească”, la care Putin a răspuns că Senţov este condamnat nu pentru creaţie, ci pentru faptul că „ şi-a dedicat viaţa activităţii teroriste”.

Iakovenko atrage atenţia la absurditatea întregului „dosar Senţov” , indicând asupra a doi factori: el a fost arestat „la trecerea a două zile după ce «intenţia» de a amorsa monumentul lui Lenin urma să fie materializată”. Ca dovadă a „intenţiei” instanţa a recunoscut „macheta unui dispozitiv exploziv, plasat lui Senţov de către un provocator din FSB şi mărturiile «complicelui», la care acela a renunţat declarând că ele i-au fost scoase prin tortură”.

Despre creştina milă rusească a lui Putin trebuie scris aparte, consideră Iakovenko. În acest scop, el a analizat reacţie jurnaliştilor „pro-putere” [Dmitri Kiseliov] şi a celor „independenţi”, precum Iulia Latînina, menţionând că diferenţele dintre ei „se şterg din ce în ce mai mult şi vizează mai cu seamă fleacuri şi felul în care e prezentată poziţia”.

De la jurnalişti, Iakovenko a trecut la televizor. După părerea sa, oamenii – care au o câtuşi de mică reputaţie şi pot vorbi coerent – aproape că au încetat să mai vină la talk-show-urile poltiice. Drept exemplu el a invocat emisiunea jurnalistului rus Vladimir Soloviov „Voskresnîi vecer” [Seara de duminică – nota red.], unde pe politologul american Ariel Cohen a fost „mâncat” de „experţii” ruşi. În acest context, Iakovenko subliniază că „locuitorii televizorului rusesc trebuie să găsească noi teme şi cuvinte noi, ca să îndruge zilnic mizerii despre Ucraina şi, totodată, să nu repete injuriile de ieri”.

http://www.kasparov.ru/

NOUTĂŢI

MAE a contestat acordul dintre Rusia şi SUA privind retragerea militanţilor din Alep

Adjunctul lui Serghei Lavrov a contestat informaţia REUTRERS privind propunerea comună a Rusiei şi SUA, care a ocupat estul localităţii Alep, transmite RBC.

http://www.rosbalt.ru

Potrivit afirmaţiior sale, „problemele retragerii militanţilor sunt obiectul unor acorduri separate cu SUA”, transmite RIA NOVOSTI. Potrivit afirmaţiilor sale, „acest acord încă nu e încheiat din cauza că SUA insistă asupra unor parametri inacceptabili din punctul de vedere al încetării focului”.

https://ria.ru

McFaul a propus recunoaşterea angajaţilor RT şi SPUTNIK drept „agenţi străini”

Fostul ambasador al SUA în Federaţia Rusă, Michel McFaul, a propus examinarea chestiuni cu privire la recunoaşterea drept agenţi străini ce lucrează în SUA a angajaţilor mass-media ruse RT şi SPUTNIK, informează MEDUZA, cu referire la un editorialul al său.

McFaul solicită o anchetă amănunţită a posibilului amestec străin în alegerile prezidenţiale din SUA. Între altele, el menţionează că RT şi SPUTNIK l-au susţinut deschis pe Trump.

https://meduza.io

Redactorul-şef al SPUTINIK şi RT, Margarita Simonean, l-a „invitat” pe fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, la „nişte raci” după anularea sancţiunilor. Potrivit afirmaţiilor sale, McFaul „pur şi simplu s-a supărat” din cauza faptului că a fost criticat, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Mass-media nipone au aflat despre nemulţumirea SUA în legătură cu vizita lui Putin la Tokio

Japonia nu a organizat întâlnirea dintre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi împăratul Akihito din cauza nemulţumirii SUA, informează pe surse THE JAPAN TIMES, transmite KP.

http://www.kp.ru

Anterior, mass-media au informat că adminstraţia preşedintelui în exerciţiu al SUA, Barack Obama, i-a exprimat Japoniei nemulţumire pentru întâlnirea în curs de pregătire dintre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi primul ministru Shinzo Abe. SUA consideră că vizita lui Putin în Japonia, în perioada 15-16 decembrie, poate slăbi presiunea ţărilor G7 asupra economiei Federaţiei Ruse, menţionează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

MOLDOVA

Alegerile prezidenţiale din Transnistria, recunoscute ca fiind valabile

Pragul prezenţei la alegerile preşedintelui autoproclamatei RMN a fost depăşit, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru

Prezenţa a constituit, potrivit unor date prealabile, 59,16%, transmite TASS.

http://tass.ru

Conform rezultatelor exit-poll-ului realizat de Centrul Rus de Studiere a Opiniei Publice, majoritatea voturilor a fost acumulată de Vadim Krasnoselski: 69,8%. Liderul în exerciţiu al Transnistriei, Evgheni Şevciuk a primit 18,8%.

http://ru.sputnik.md

De ce nu reuşeşte soluţionarea conflictului în Transnistria

Cercetătorul ştiinţific supereior al Centrului European „Carnegie”, Thomas de Waal, afirmă că situaţia din Transnistria este mult mai disperată decât alte conflicte europene şi soluţionarea ei ar fi putut îmbunătăţi simţitor relaţiile dintre Rusia şi Occident. Dar, deocamdată, şi Chişinăul, şi Tiraspolul, şi Moscova vor să capete de la acordul de pace mult mai mult decât e cu putinţă.

Expertul a reamintit de apelul public împotriva abordărilor OSCE, semnat de zeci de experţi moldoveni în august. După spusele sale, „negociatorii şi experţii moldoveni pot fi acuzaţi de lipsă de curaj, dar asta nu e atât vina lor personală, cât, mai ales, urmarea situaţiei politice interne ce s-a creat”. Expertul consideră că este „nerealist a aştepta de la autorităţile moldovene paşi concreţi privind Transnistria până când în Republica Moldova nu va fi tranşată criza identităţii naţionale”.

Vorbind despre Transnistria, Thomas de Waal menţionează că, din cauza situaţiei economice complicate, Tiraspolul „este nevoit să caute compromisuri: pe de o parte, să păstreze fidelitate Moscovei, care asigură securitatea Transnistriei, iar, pe de alta, să nu piardă relaţiile economice cu Uniunea Europeană, unde pleacă partea leului din exporturile transnistrene”. Oricine ar învinge în alegeri, el va trebui să „desfăşoare reforme dureroase pentru a menţine relaţiile comerciale vitale cu Moldova şi Uniunea Europeană”, conchide expertul.

După părerea lui de Waal, anul 2017, „neelectoral”, oferă spaţiu de manevră. El consideră că Moldova „are rost să elaboreze o strategie naţională pentru Transnistria şi o abordare sistemică muncii cu multiplele minorităţi naţionale”.

http://carnegie.ru/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: