• Bucuresti 2º C
  Baia Mare 1º C
  Brasov 2º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta 7º C
  Craiova 0º C
  Galati 2º C
  Iasi -1º C
  Suceava -3º C
  Timisoara -1º C
 • 1 EUR = 4.6540 LEI
  1 USD = 4.1197 LEI
  1 GBP = 5.1867 LEI
  1 CHF = 4.1341 LEI
  1 HUF = 1.4376 LEI
  1 BGN = 2.3796 LEI
  1 JPY = 3.6288 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 13 martie

14 Martie, 10:02

Moldova se integrează treptat în spaţiul comun militar-politic al NATO. Acest fapt, consideră expertul Andrei Deveatkov, este perceput de către militarii ruşi ca o provocare potenţială. Din această cauză, în anii 2016 – 2017, a avut loc o creştere bruscă a numărului de exerciţii desfăşurate de GOTR în Transnistria.

Media

TRANSNISTRIA

Deveatkov: SUA şi România atrag de facto Moldova în confruntarea lor cu Rusia

Activismul crescut al NATO, precum şi al SUA şi României, sunt elementele ale unei strategii comune privind consolidarea influenţei structurale a Occidentului în Moldova. NATO încalcă într-o măsură anume principiul neutralităţii Moldovei: dacă nu în litera, atunci, cel puţin, în spiritul acestui principiu. Pe fundalul crizei din Ucraina astfel de ţări ca SUA şi România, în condiţiile unei atitudini moderate a altor ţări-membre NATO, implică, practic, Moldova în confruntarea lor militar-politică cu Rusia, consideră politologul Andrei Deveatkov în articolul „Moldova se desparte de neutralitatea militară?”

În opinia lui Deveatkov, pentru conducerea Moldovei, în special a PDM, interesul-cheie al apropierii de NATO constă în exprimarea loialităţii în planul politicii externe faţă de SUA şi aliaţii săi din cadrul NATO. În acelaşi timp, modernizarea Armatei Moldovei este tratată de NATO drept minimumul necesar pentru contracararea Rusiei în Europa de Est, scrie expertul. Totodată, însă, sursa citată se îndoieşte că pentru Rusia cooperarea militară a Moldovei şi ţărilor-membre reprezintă un pericol militar direct.

Cu toate acestea, politologul menţionează câteva momente „care nu pot să nu te pună în gardă”. Pe seama cooperării militar-tehnice şi a exerciţiilor particulare, se arată Deveatkov convins, Moldova se integrează treptat în spaţiul comun militar-politic al NATO. Acest fapt, consideră expertul, e deja interpretat de către militarii ruşi ca o provocare potenţială, din care cauză, în anii 2016 – 2017, a avut loc creşterea bruscă a numărului de exerciţii desfăşurate de GOTR în Transnistria.

http://eurasia.expert/moldova-rasstaetsya-s-voennym-neytralitetom/

În Transnistria a fost adoptată „Declaraţia pentru alegeri corecte”

Aseară, la Forul „În viitor, împreună cu Rusia”, care a avut loc la Tiraspol, a fost adoptată „Declaraţia pentru alegeri corecte”.

Vicepreşedintele forului transnistrean Iuri Ceban a dat citire unei părţi a Declaraţiei, în care alegătorii locali şi organele de drept au lansat apelul de a nu admite imixtiuni şi discreditări „în alegerile preşedintelui Federaţiei Ruse, făuritoare de destin pentru Transnistria”. El a afirmat că aceasta nu e doar o datorie civică, ci o posibilitate „de a-i mulţumi Rusiei pentru tot ce-a făcut şi va face pentru noi, pentru pacea pe pământul nostru transnistrean”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180312/67738

Un veteran al Forţelor Armate ale Transnistriei a susţinut o conferinţă pentru suvoroviştii transnistreni

O conferinţă de orientarea militar-patriotică pentru elevii Şcolii Militare Suvoroviste din Tiraspol a susţinut membrul Consiliului pentru educaţia militar-patriotică a Districtului Militar de Vest al Moscovei, general-locotenent în rezervă Victor Andruşceak. El a vorbit despre faptele de glorie ale ostaşilor ruşi şi sovietici.

A fost vorba şi despre etapa actuala a istoriei Rusiei şi, totodată, despre pregătirea către alegerile preşedintelui Federaţiei Ruse. În opinia directorului Şcolii amintite, Serghei Alexandrov, de participarea activă a locuitorilor republicii la procesul electoral depinde viitorul Transnistriei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-13/veteran-vooruzhyonnyh-sil-rf-provyol-lekciyu-dlya-pridnestrovskih

Transnistria a fost vizitată de o delegaţie din Franţa

În martie a.c., Camera de Comerţ şi Industrie din Transnistria a fost vizitată de către o delegaţţie din Franţa, condusă de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie „Franţa-Moldova”, Emmanuel Sculios, şi directorul adjunct al Alianţei Franceze în Moldova, Adrian Cibotaru.

Francezii s-au arătat interesaţi de potenţialul industrial al companiilor transnistrene. În scopul unei cooperară reciproc avantajoase dintre regiunea Alsacia şi Transnistria, oamenii de afaceri au vizitat întreprinderile de cusut „Intercenter-Lux” şi „Odema”, precum şi complexul de sturioni „Aquartir”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/ekonomika/17528

În Transnistria vor apărea comisii electorale de tineret

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat „legea” ce creează premise legale pentru apariţia în ţară a comisiilor electorale de tineret. Ele vor funcţiona ca organe publice de consultare pe lângă Comisia Electorală Centrală şi comisiile electorale teritoriale.

Se presupune că aceste instituţii vor activa pe baze de voluntariat, iar funcţiile lor posibile vor include organizarea şi desfăşurarea alegerilor în parlamentul tinerilor, precum şi voluntariatul.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-13/v-pridnestrove-poyavilis-molodezhnye-izbiratelnye-komissii

GĂGĂUZIA

Găgăuzii cer răspundere penală pentru Maia Sandu

Sfatul Bătrânilor din Găgăuzia cere ca liderul PAS Maia Sandu să fie trasă la răspundere penală pentru instigarea la ura religioasă şi naţională. Anterior, Sandu a întrebat dacă „e creştineşte a renova clădira Preşedinţiei pe bani turceşti”.

În plângerea depusă la procuratură, reprezentanţii ONG-ului au arătat că „discursul Maiei Sandu predispune la discriminarea membrilor societăţii, care susţine hotărârea respectivă a Guvernului Turciei şi sugerează că nu respectă dogmele creştine”.

http://gagauzyeri.md/politika/3780-gagauzy-trebuyut-privlech-sandu-k-ugolovnoy-otvetstvennosti.html

Deputat al Adunării Populare a Găgăuziei: La ora actuală, puterea în Găgăuzia aparţine în întregime reprezentanţilor Comratului

Astăzi, puterea în Găgăuzia aparţine în întregime reprezentanţilor Comratului. Este opinia deputatului Adunării Populare a Găgăuziei din partea oraşului Ceadâr-Lunga, Nicolai Ivanciuk.

Potrivit afirmaţiilor sale, Ceadâr-Lunga a fost cel mai mare oraş în Găgăuzia până în anul 2000; în cadrul organelor de conducere a Autonomiei, însă, nu există niciun om din Ceadâr-Lunga. Cu toate acestea, „legile şi hotărârile se adoptă pe placul cuiva din Comrat” şi ca atare Ceadâr-Lunga are adesea de suferit.

http://gagauzyeri.md/politika/3782-ivanchuk-segodnya-vlast-v-gagauzii-polnostyu-prinadlezhit-predstavitelyam-komrata.html

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: