• Bucuresti -1º C
  Baia Mare 0º C
  Craiova -2º C
 • 1 EUR = 4.6975 LEI
  1 USD = 4.1192 LEI
  1 GBP = 5.3305 LEI
  1 CHF = 4.1441 LEI
  1 HUF = 1.4745 LEI
  1 BGN = 2.4018 LEI
  1 JPY = 3.7645 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 12 Martie 2018

13 Martie, 09:03

Azi, la Tiraspol s-a deschis Forul civic şi patriotic „Împreună cu Rusia”. „Alegerile preşedintelui Federaţiei Ruse sunt pentru Transnistria un mic referendum. Oameni îşi arată atitudinea faţă de Rusia, faţă de misiunea rusă de pacificare, faţă de susţinerea acordată de Rusia. Acţiunea de azi e o dovadă în acest sens”, a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Media

TRANSNISTRIA

Krasnoselski: Alegerile preşedintelui Rusiei sunt un mic referendum pentru Transnistria

Azi, la Tiraspol s-a deschis Forul civic şi patriotic „Împreună cu Rusia”. „Alegerile preşedintelui Federaţiei Ruse sunt pentru Transnistria un mic referendum. Oameni îşi arată atitudinea faţă de Rusia, faţă de misiunea rusă de pacificare, faţă de susţinerea acordată de Rusia. Acţiunea de azi e o dovadă în acest sens”, a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

El a afirmat că „istoria Transnistriei este legată în mod indisolubil de cea a Rusiei”. Liderul separatist le-a cerut locuitorilor din stânga Nistrului ce au cetăţenie rusă să vină la alegeri şi a subliniat că „oamenii doresc să fie părtaşi ai istoriei marelui stat”, de aceea se aşteaptă că prezenţa va constitui un procent mai mare decât la alegerile în Duma de Stat din anul 2016. Atunci, la vot au venit aproape 57 de mii de transnistreni.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-12/vadim-krasnoselskiy-vybory-prezidenta-rossii-dlya-pridnestrovya

Krasnoselski: Voturile noastre vor aduce o contribuţie considerabilă la cauza determinării viitorului Rusiei

Liderul de la Tiraspol a făcut un apel către concetăţenii său în ajunul alegerilor preşedintelui Federaţiei Ruse. El a reamintit că în Transnistria locuiesc 220 de mii de cetăţeni ai Rusiei. „Voturile noastre vor aduce o contribuţie considerabilă la cauza determinării viitorului Rusiei. Acest lucru a fost demonstrat de experienţa campaniilor electorale precedente, când fiecare al patrulea cetăţean al Rusiei, care locuieşte dincolo de hotarele statului, a votat la sectoarele electorale din Transnistria”, a spus el.

Participarea la vot nu e doar un privilegiu şi nici un drept universal. A veni la sectorul electoral şi a te pronunţa reprezintă o datorie cetăţenească, se mai spune în apelul amintit. „Fac apel la fiecare cetăţean al Rusiei din Transnistria, la toţi care sunt interesaţi de prosperarea ţării, să-şi îndeplinească datoria şi să depună în urne buletinele în care va fi reflectată viziunea viitorului Federaţiei Ruse”, a adăugat Krasnoselski.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-11/prezident-pmr-nashi-golosa-vnosyat-vesomyy-vklad-v-delo

GOTR a început pregătirile pentru evenimentele festive de la 9 mai

Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria a început antrenamentele unităţilor de infanterie, care vor lua parte la parada din Tiraspol, consacrată cele de-a 73-a aniversări a victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

În acest scop au fost selectaţi mai bine de 100 de militari, potrivit Serviciul de presă al Districtului Militar de Vest al Federaţiei Ruse.

https://structure.mil.ru/structure/okruga/west/news/more.htm?id=12166033@egNews

Militarii Federaţiei Ruse în Transnistria au organizat o sărbătoare a sportului

În cadrul GOTR au avut loc evenimente sportive consacrate Zilei Internaţionale a Femeii. La sărbătoare au luat parte, cu tot cu fani, mai bine de 500 de oameni. Participanţii au concurat la tragerea din pistolul Makarov, aruncarea grenadei, precum şi în cadrul unei ştafete unde a fost nevoie să-şi dovedească viteza şi abilitatea.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-10/rossiyskie-voennosluzhashchie-v-pridnestrove-proveli-sportivnyy

Populaţia Transnistriei continuă să scadă

Numărul populaţiei din Transnistria se reduce. Această tendinţă a continuat şi în anul 2018. Doar în prima lună a anului curent declinul natural al populaţiei a constituit 271 de oameni în comparaţie de 374, în ianuarie 2017. În perioada de referinţă, a fost înregistrată naşterea a 355 de oameni şi decesul altor 626.

A fost înregistrată o creştere a migraţiei populaţiei în Transnistria. În ianuarie 2018, în regiune au sosit de peste hotare 308 oameni, iar 212 au părăsit teritoriul. În concluzie: în ianuarie 2018, afluxul de populaţie în republică a constituit 96 de oameni. Având în vedere indicatorii mişcării naturale şi migraţioniste a populaţiei, în perioada de referinţă numărul total al locuitorilor Transnistria s-a micşorat cu 175 de oameni.

http://newspmr.com/novosti-pmr/obshhestvo/17514

La Bender şi Râbniţa va fi organizată demonstrarea gratuită a fimelor ruseşti

Unul dintre partidele din Transnistria, „Obnovlenie” [Reînnoirea – nota trad.], în ajunul alegerilor preşedintelui Federaţiei Ruse, în cooperare cu cinematografele din Bender şi Râbniţa, va organiza vizionarea gratuită a filmelor ruseşti. Toate filmele de orientare patriotică: „Legenda nr. 17”, „Ascensiunea”, „Lupta pentru Sevastopol” ş.a.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-11/v-benderah-i-rybnice-organizuyut-besplatnyy-pokaz-rossiyskih

Opinie: Transnistria trebuie de pe acum să reflecteze la ce se va schimba în politică Rusiei privind regiunea

Directorul adjunct al Institutului de studii social-politice şi dezvoltării sociale din Transnistria, Andrei Mospanov, consideră că deja e cazul a reflecta la ceea ce se poate schimba în politica Rusiei cu privire la Transnistria după alegerile preşedintelui Federaţiei Ruse. Potrivit afirmaţiilor sale, există părerea că pe direcţia transnistreană pot apărea persoane noi şi abordări inedite.

„Va fi bine dacă, în următorii şase ani, în complicata soartă politică a Transnistriei va apărea mai multă claritate. Există o cunoscută teorie despre schimbarea ciclică a elitelor ruse, când «tradiţionaliştii» sunt sucedaţi după anumite perioade de «liberali» temperaţi şi invers. Totul converge spre faptul că în anul 2024 va avea loc din nou o astfel de tranziţie. Şi unde anume în aceste scheme se va pomeni Transnistria e o mare întrebare”, avertizează Mospanov.

https://www.ispirr.org/stabilnaya-rossiya-nachinaetsya

GĂGĂUZIA

La Comrat, la 27 martie va avea loc mitingul „Centenarul ocupaţiei sau eliberarării Basarabiei de România Regală”

La 27 martie 2018, la Comrat, lângă sediul Comitetului Executiv şi Adunării Populare a Găgăuziei, va avea loc mitingul „Centenarul ocupaţiei sau eliberării Basarabiei de România Regală”, semnalează pe pagina sa de Facebook politicianul găgăuz Leond Dobrov. Numărul declarat de participanţi variază de la 300 la 500 de oameni.

http://gagauzyeri.md/politika/3776-leonid-dobrov-na-27-marta-naznachen-miting-v-komrate.html

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: