• Bucuresti 13º C
  Baia Mare 11º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 11º C
  Constanta 10º C
  Craiova 12º C
  Galati 12º C
  Iasi 12º C
  Suceava 10º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.1939 LEI
  1 GBP = 5.5509 LEI
  1 CHF = 4.1976 LEI
  1 HUF = 1.5218 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7598 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 9 octombrie 2018

10 Octombrie, 09:25

În cea de-a doua zi a vizitei sale oficiale în Moldova, preşedintele Truciei, împreună cu soţia, va vizita Găgăuzia. Detaliile vizitei au fost discutate de preşedintele Igor Dodon şi başcanul Irina Vlah.

Revista

În cursul vizitei preşedintelui truc, la Comrat şi în alte localităţi va avea loc deschiderea a şase importante obiecte de menire socială, construite mulţumită partenerilor turci: o grădiniţă de copii, un spital, case de creaţie pentru copii, aziluri, precum şi un parc.

TRANSNISTRIA

Transnistria în contextul realităţilor politice moderne

„Chestiunea transnistreană” în politica moldovenească a fost dintotdeauna examinată de Chişinău ca o resursă comodă pentru atragerea de ajutoare de peste hotare; parţial, prin asta se explică caracterul tergiversat al reglementării relaţiilor dintre părţile conflictului. „Cu toate acestea, în prezent dezvoltarea procesului politic în R. Moldova s-a pomenit într-un fundac. Regimul în exerciţiu nu poate obţine în Occident legitimarea autorităţii sale, de aceea apare o ameninţare reală a soluţiilor în forţă în relaţiile moldo-transnistrene, astfel încât pretenţiile europene în legătură cu lipsa democraţiei în Moldova să pară minore pe fundalul succeselor în procesul de negocieri”, consideră directorul Institutului de Studii Social-politice şi Dezvoltare Regională din Transnistria, Igor Şornikov.

Referindu-se la influenţa României asupra situaţiei regionale, Şornikov a menţionat că în Moldova nu se obişnuieşte a vorbi despre unirea cu România ca despre un proiect viabil. Într-adevăr, la etapa istorică actuală situaţia internaţională nu favorizează acest lucru. Cu toate acestea, faptul în sine al susţinerii în discursul public al Moldovei a temei unirii denotă că România, potrivit afirmaţiilor sale, nu renunţă la proiect.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/3763

Militarii Transnistriei au ieşit în câmp

Săptămâna trecută, militarii unităţii motorizate speciale a Ministerului Afacerilor Interne al Transnistriei au luat parte la o ieşire de patru zile în câmp, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Ieşirea în câmp a avut drept scop perfecţionărea deprinderilor efectivului de a efectua recunoaşteri, de a amenaja tabăra şi de a o masca, de a organiza ambuscade, precum şi de a reţine infractori pe teren accidentat.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-08/psihologicheskiy-test-dlya-voennosluzhashchih

Krasnoselski a primit o delegaţie a Rosstrudnicestvo în Republica Moldova

În Transnistria au sosit şeful reprezentanţei Rossotrudnicestvo în Republica Moldova, Mihail Davîdov, şi colegul său Nicolai Juravliov. Astăzi ei s-au întâlnit cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Acesta a menţionat că pentru locuitorii regiunii contează interacţiunea cu Rossotrudnicestvo.

Davîdov a calificat drept productive interacţiunea cu organizaţiile obşteşti, cu instituţiile de învăţământ superior şi structurile de stat ale Transnistriei. El a atras atenţia şi asupra interesului conducerii transnistrene pentru realizarea pe teritoriul republicii a diferitor proiecte cultural-umanitare şi educaţionale, incluzând domeniul politicii de tineret.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-09/prezident-prinyal-delegaciyu-rossotrudnichestva-v-rm

Transnistria şi-a prezentat propriul sistem reactiv de foc în salve

În Transnistria a fost prezentat sistemul reactiv de foc în salve BM-21 Grad, de producţie locală, transmite NEWSPMR.COM.

Dispozitivul de lansare constă din patru blocuri cu ghiduri pentru lansarea proiectilelor reactiv de 122 mm. Fiecare bloc conţine 12 ţevi. Ca urmare, dispozitivul de luptă poate lansa dintr-o salvă 48 de proiectile în 24 de secunde.

http://newspmr.com/novosti-pmr/zakonodatelstvo/1279

GĂGĂUZIA

Irina  Vlah: Pentru mine a fost important să le arăt tuturor că nu mă cramponez de putere

Şeful Găgăuziei, Irina Vlah, a comentat de ce a propus data de 17 februarie 2019 în calitate de zi a alegerilor başcanului Găgăuziei, informează NOKTA.MD. Ea a menţionat că pentru ea a fost important „să le arat tuturor că nu mă cramponez de putere”.

Vlah a subliniat că n-a vrut să fie aidoma deputaţilor parlamentului în exerciţiu, care şi-au prelungit împuternicirile cu trei luni. Ea adăugat nu intenţionează să folosească resursele administrative şi pârghiile administrative în scopurile sale.

http://nokta.md/%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%85-%D0%B4%D0%BB%D1%8F-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D0%B1%D1%8B%D0%BB%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82/

Dodon şi Vlah au discutat detaliile vizitei lui Erdogan în Găgăuzia

În cea de-a doua zi a vizitei sale oficiale în Moldova, preşedintele Truciei, împreună cu soţia, va vizita Găgăuzia. Detaliile vizitei au fost discutate de preşedintele Igor Dodon şi başcanul Irina Vlah.

În cursul vizitei preşedintelui truc, la Comrat şi în alte localităţi va avea loc deschiderea a şase importante obiecte de menire socială, construite mulţumită partenerilor turci: o grădiniţă de copii, un spital, case de creaţie pentru copii, aziluri, precum şi un parc.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43052

Opinie: dreptul Găgăuziei la adoptarea de hotărâri asupra politicii externe ameninţă suveranitatea ţării

Dreptul Autonomiei Găgăuze la adoptarea de hotărâri în domeniul politicii externe ameninţă suveranitatea Republicii Moldova. De această părere este analistul german de origine română Anneli Ute Gabani, transmite GAGAUZINFO.MD. Gabani s-a pronunţat împotriva dreptului Găgăuziei şi Transnistriei asupra „adoptării deciziilor în domeniul politicii externe, al relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi NATO”.

„Asta înseamnă o serioasă, dacă nu esenţială restricţionare a suveranităţii Republicii Moldova ca stat independent”, consideră analistul. În acelaşi timp, ea consideră că federalizarea este un bun exemplu pentru soluţionarea problemei teritoriale în Moldova. În calitate de exemplu ea a adus Germania, unde federalizarea „funcţionează foarte bine”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42996

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: