• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 18º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 22º C
  Craiova 22º C
  Galati 24º C
  Iasi 23º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2653 LEI
  1 GBP = 5.4399 LEI
  1 CHF = 4.2267 LEI
  1 HUF = 1.4589 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.8755 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 9 noiembrie 2018

12 Noiembrie, 07:55

Liderul de la Tiraspol nu crede în promisiunile politicienilor moldoveni a de oferi anumite garanţii pentru locuitorii Transnistriei, dacă va avea loc aşa-zisa reintegrare.

Revista

„Krasnoselski a reamintit decizia adoptată de Parlamentul Moldovei în iunie 1992, «Cu privire la principiile de bază ale reglementării paşnice a conflictului armat». După trei ani de la adoptarea documentului, forţele speciale şi carabinerii Moldovei au atacat oraşul Bender. Ca urmare, oamenii care au avut încredere în garanţiile moldoveneşti, au avut de suferit”, a scrie cu acest prilej NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

TRANSNISTRIA

Pe teritoriul Moldovei ar putea să aibă loc exercţii ale NATO

În timpul apropiat, pe teritoriul Moldovei sunt planificat exerciţii militare comune ale NATO. Negocierile cu conducerea Alianţei nord-atlantice au fost purtate de ministrul Apărării, Eugen Sturza. Manevrele, cel mai probabil, vor fi organizate în centrul de instruire Bulboaca.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-09/na-territorii-moldovy-mogut-proyti-ucheniya-nato

MAE al Rusiei, despre conflictul moldo-transnistrean: soluţia poate fi doar compromisul

Viceministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, a avut la Moscova consultări cu secretarul de stat al Externelor din Republica Moldova, Tatiana Molcean.

Potrivit părţii ruse, soluţia conflictului moldo-transnitrean poate fi doar „un compromis elaborat de părţile înseşi, cu concursul intermediarilor internaţionali”.

„Diplomaţilor moldoveni li s-a atras atenţia asupra caracterului contraproductiv al exploatării temei prezenţei militare ruse în Transnistria, inclusiv pe platformele internaţionale”, au menţionat surse din cadrul MAE al Rusiei. În afară de asta, „părţii moldoveneşti i s-a indicat asupra refuzurilor nemotivate, aplicate diferitor categorii de cetăţeni ruşi, de a intra în Republica Moldova”.

„În domeniul cooperării umanitare, partea rusă a delimitat problemele asigurării activităţii neîngrădite a mass-media ruse şi folosirii limbii ruse în Moldova, înlăturări obstacolelor pentru încheierea acordurilor în domeniul migraţiei, prevenirii şi anchetării faptelor de vandalizare a memorialelor militare ruse”, se spune în comunicatul MAE rus.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-08/mid-rf-o-moldo-pridnestrovskom-konflikte-resheniem-mozhet-stat

Transnistria şi Slovacia au discutat activitatea OSCE în anul 2019

La Ministerul de Externe al Transnistriei a avut întâlnirea şefului instituţiei, Vitali Ignatiev, cu delegaţia MAE al Slovaciei, condusă de secretarul de stat Lukas Parisek.

Interlocutorii au trecut amănunţit în revistă situaţia curentă a procesului de negocieri dintre Transnistria şi Republica Moldova, cu un accent pe cele mai actuale probleme de pe ordinea de zi. Ignatiev a exprimat speranţa că reglementarea moldo-transnitreană va deveni o direcţie importantă a activităţii preşedinţiei slovace a OSCE în anul 2019 şi a subliniat disponibilitatea părţii transnistrene de a căuta căi pentru un dialog constructiv.

La rândul său, Parisek a confirmat că unui dintre scopurile vizitei sale este de a înţelege ce paşi concreţi poate întreprinde preşedinţia Slovaciei în cadrul OSCE, ca „viaţa de toate zilele a oamenilor să se îmunătăţească”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-08/v-tiraspole-proveli-detalnyy-obzor-tekushchey-situacii-v

Krasnoselski şi Michalko au discutat procesul de negocieri dintre Chişină şi Tiraspol

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a discutat mersul procesului de negocieri şi alte probleme actuale cu şeful delegaţiei UE în Moldova, Peter Michalko. Krasnoselski a spus că consideră judicioasă desfăşurarea, în perspectivă apropiată, a următoarei întâlniri a participanţilor la formatul 5+2.

În opinia lui, este necesară revizia acordurilor deja încheiate şi analiza cauzelor neîndeplinirii unora dintre ele. „Se menţin probleme ale căror soluţii nu sunt deocamdată găsite: acordul în domeniul telecomunicaţiilor, închiderea dosarelor motivate politic, asigurarea unei comunicări feroviare depline, problemele funcţionării posturilor comune moldo-ucrainene”.

La rândul său, Michalko a spus că apreciază înalt progresul obţinut în cadrul negocierilor, salută abordarea constructivă a Transnistriei şi tendinţa spre rezolvarea practică a problemelor existente. El a susţinut, de asemenea, iniţiativa desfăşurării întâlnirii participanţilor la formatul 5+2în timpul apropiat.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-09/vadim-krasnoselskiy-i-peter-mihalko-obsudili-peregovornyy-process

Transnistria a fost vizitată de ambasadorul Italiei în Republica Moldova

Transnistria a fost vizitată de către ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagotti. Interlocutorii au discutat situaţia procesului de negocieri dintre Transnistria şi Republica Moldova. Potrivit afirmaţiilor ministrului de Externe al regiuni, în ciuda succeselor obţinute, la etapa actuală se observă o insuficientă dinamică în ceea ce priveşte un şir de acorduri.

Sursa citată a mulţumit preşedinţiei italiene a OSCE pentru participarea activă la procesul reglementării moldo-transnistrene în anul 2018. Ignatiev a subliniat că sarcina principală, care stă în faţa tuturor participanţilor la procesul de negocier, la etapa actuală, este de nu permite îngheţarea sau reducerea ritmului dialogului dintre părţi.

Valeria Biagotti, la rândul său, a confirmat disponibilitatea preşedinţiei italiene a OSCE de a depune şi în continuare eforturi pentru menţinerea şi sporirea „capitalului” acumulat în procesul de negocieri în decursul anului. „Ea a mulţumit în mod deosebit părţii transnistrene pentru dinamica înaltă în chestiunea asigurării neîngrădite a funcţionării pe teritoriul Transnistriei a şcolilor moldoveneşti cu predare în grafia latină”, precizează NOVOSOTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-09/dialog-ne-dolzhen-zamorozitsya-glava-mid-nazval-glavnuyu-zadachu

Krasnoselski: eu nu cred în garanţiile Moldovei

Liderul de la Tiraspol nu crede în promisiunile politicienilor moldoveni a de oferi anumite garanţii pentru locuitorii Transnistriei, dacă va avea loc aşa-zisa reintegrare. „Krasnoselski a reamintit decizia adoptată de Parlamentul Moldovei în iunie 1992 «Cu privire la principiile de bază ale reglementării paşnice a conflictului armat». După trei ani de la adoptarea documentului pacificator, forţele speciale şi carabinerii Moldovei au atacat oraşul Bender. Ca urmare, oamenii care au crezut garanţiilor moldoveneşti, au avut de suferit”, a scrie cu acest prilej NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

„Despre ce garanţii poate fi vorba când, până în prezent, nu a fost condamnată invazia din 1992, când, până în prezent, nu a fost dată o notă crimelor împotriva umanităţii pe teritoriul Transnistriei, când, până în prezent, ucigaşii sunt onoraţi ca eroi în ţara vecină?”, a spus liderul separatist.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-09/vadim-krasnoselskiy-ya-ne-veryu-v-garantii-moldovy

Tehnica specială rusă pentru întreprinderile din Transnistria

Compania Auto-Red – centrul de dealer al Fabricii de automobile din oraşul Gorki – şi-a prezentat la Tiraspol producţia pentru agenţii economici din regiune. Evenimente similare au fost deja organizaate în mai bine de 30 de ţări ale lumii, dar în Transnistria automobilele companiei ruse GAZ au venit pentru prima dată.

E de menţionat că şase maşini prezentate la expoziţie au plecat deja spre locul lor de muncă – centrala termoelectrică din Moldova. Două maşini speciale au fost comandate de Poşta Transnistriei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-09/gruppa-gaz-vpervye-predstavila-svoi-avtomobili-v-pridnestrove

GĂGĂUZIA

Dodon n-a apucat să revină, că zboară din nou la Moscova

Preşedintele Dodon şi-a încheiat vizita oficială în Federaţia Rusă la 1 noiembrie. Dar intenţionează iarăşi să viziteze Moscova. La 21 noiembrie, el va vorbi la şedinţa plenară a Dumei de Stat.

http://nokta.md/%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%83%D0%BB%D1%81%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82/

Irina Vlah l-a numit pe fostul başcan Dmitiri Croitor înt-un „post inexistent”

În luna septembrie, başcanul Găgăuziei Irina Vlah a semnat o dispoziţie cu privire la numirea lui Dmitri Croitor în calitate de consilier pentru relaţiile economice externe. În acelaşi timp, şeful Direcţiei principale pentru afacerile Comitetului Executiv al Găgăuziei, ca răspuns la demersul organizaţei obşteşti Piligrim-Demo, a declarat că, începând din 2012, în aparatul başcanului au fost reduse toate funcţiile de consilieri.

Dimitri Croitor a fost başcan al Găgăuziei în anii 1999 – 2002.

http://nokta.md/doc-%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%85-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%8D%D0%BA%D1%81-%D0%B1%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BC%D0%B8/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: