• Bucuresti 11º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 10º C
  Constanta 11º C
  Craiova 15º C
  Galati 10º C
  Iasi 9º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.7538 LEI
  1 USD = 4.2013 LEI
  1 GBP = 5.5344 LEI
  1 CHF = 4.2284 LEI
  1 HUF = 1.5008 LEI
  1 BGN = 2.4306 LEI
  1 JPY = 3.8125 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 9 mai 2018

10 Mai, 09:04

Mai bine de 600 de militari din Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Transnistria au participat la parada militară dedicată zilei de 9 mai, în ciuda faptului că Chişinăul i-a cerut anterior Moscovei să nu admită o asemenea sfidare a evidenţelor şi normelor internaţionale de drept.

Revista

TRANSNISTRIA

În Transnistria a avut loc parada cu participarea GOTR

Militari ai Grupului Operativ al Trupelor Ruse au mărşăluit alături de pretinşii ostaşi ai Transnistriei cu prilejul zilei de 9 mai. În felul acesta, Moscova a ignorat doleanţa Chişinăului ca GOTR să se abţină de la participarea la paradă. La marş au luat parte mai bine de 600 de militari. Pentru prima dată, printre ei s-au aflat şi elevii Şcolii suvoroviste.

Paradă s-a încheiat cu acţiunea „Regimentul nemuritor”, la care, potrivi mass-media locale, au luat parte circa 9 mii de oameni. Locuitorii şi oaspeţii oraşului, purtând portrete ale veteranilor, au mers de la cinematograf până la orăşelul militar al GOTR.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-09/v-stolice-prohodit-parad-pobedy; https://novostipmr.com/ru/news/18-05-09/po-predvaritelnym-dannym-v-akcii-bessmertnyy-polk-v-tiraspole

Un deputat al Dumei de Stat a Rusiei şi persoane oficiale de la Tiraspol i-au felicitat pe veterani cu prilejul zilei de 9 mai

Deputatul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse Serghei Cijov i-a felicitat pe locuitorii Transnistriei cu cea de-a 73-a aniversare a Zilei Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. El a menţionat că distrugera nazismului a devenit „ziua triumfului poporului care, cu preţul enorm al jertfelor, a determinat sfârşitul celui mai sângeros război şi l-a învins pe duşmanul perfid”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-09/sergey-chizhov-razgrom-nacizma-stal-epohalnym-sobytiem-dlya-vsego

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, în felicitarea sa, a subliat forţa unificatoare cu Rusia a sărbătorii. El a atras atenţia asupra faptului că în acelaşi rând cu militarii transnistreni azi se află şi militari ai Federaţiei Ruse: „Sunt convins că doar împreună cu Rusia ţara noastră va trăi în pace şi bunăstare, iar istoria şi moştenirea culturală a strămoşilor noştri comuni vor păstrate cu grijă şi sporite”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-09/vadim-krasnoselskiy-uveren-chto-tolko-vmeste-s-rossiey-nasha

În afară de asta, cu ocazia zilei de 9 mai pe veteranii din Transnistria i-a felicitat preşedintele Sovietului Suprem al regiunii, Alexandr Şcerba, prim-ministrul Alexandr Martînov, precum şi ambasadorul Rusiei în R. Moldoova, Farit Muhametşin.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-09/farit-muhametshin-podvig-veteranov-predopredelil-mirnuyu-i; https://novostipmr.com/ru/news/18-05-09/glava-pravitelstva-den-pobedy-eto-osobennyy-prazdnik-neosporimoe

Universitatea de la Tiraspol se închide

Autorităţile Moldovei intenţionează să închidă Universitatea Pedagogică refugiată de la Tiraspol şi care se află actualmente la Chişinău. Intenţia e de a o comasa cu Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” spre a optimiza astfel cheltuielile.

„Universitatea de Stat de la Tiraspol la Chişinău este prin excelenţă un proiect politic al Moldovei de la finele secolului al XX-lea. În versiunea Chişinăului, instituţia de învăţământ superior este succesoarea Institutului Pedagogic de la Tiraspol. În anul 1992, din cauza conflictului moldo-transnistrean, o mică parte a corpului didactic s-a transferat de la Tiraspol la Chişinău, unde autorităţile le-au încropit în grabă o instituţie de învăţământ sub denumirea Universitatea Pedagogică de la Tiraspol”, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17760

GĂGĂUZIA

Başkanul i-a felicit pe locuitorii Găgăuziei cu Ziua Victoriei

Şeful Autonomiei, Irina Vlah, i-a felicitat pe locuitorii Găgăuziei cu cea de-a 73-a aniversare a victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. „Această sărbătoare este întâmpinată de locuitorii Găgăuziei cu bucurie în suflet, cu un sentiment de mândrie şi gratitudine pentru eroismul ostaşilor Armatei Sovietiice şi al lucrătorilor din spatele frontului [...] Din an în an noi aflăm despre originarii din localităţile găgăuze, care au adus contribuţii considerabile în cadrul operaţiunii Iaşi-Chişinău şi în alte lupte strategice”, se spune în felicitare.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40346

În Găgăuzia au avut loc evenimente dedicate zilei de 9 mai

La Comrat au avut loc evenimente festive în onoarea Zilei Victoriei. Au luat parte autorităţile Găgăuziei, precum şi locuitorii oraşului. Evenimente festive, consacrate Zilei Victoriei, au avut loc în toate localităţile Găgăuziei. La Comrat, potrivit organizatorilor, au luat parte mai bine de 10 mii de oameni.

http://gagauzyeri.md/politika/4010-v-komrate-sostoyalis-torzhestvennye-meropriyatiya-v-chest-dnya-pobedy.html

Başkanul a discutat planurile de colaborare cu şeful Departamentuluil TIKA pentru ţările din Balcani

O delegaţiei a Agenţiei TIKA, condusă de şeful departamentului acestei organizaţii internaţionale pentru ţările din Balcani şi Europa de Est, Mahmut Chevik, a efectuat la 9 mai o vizită de lucru în Găgăuzia.

Împreună cu coordonatorul Agenţiei TIKA în Moldova, Seldo Yozdenoglu, delegaţia a studiat obiectele a căror construcţie este efectuată cu susţinerea părţii turce. În mod separat, părţile au discutat şi probabilitatea edificării unui centru de instruire. Un acord în acest sens a fost încheiat în cadrul întâlnirilor başkanului cu preşedintele Turciei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40352

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: