• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 28º C
  Cluj-Napoca 29º C
  Constanta 29º C
  Craiova 27º C
  Galati 33º C
  Iasi 32º C
  Suceava 27º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7233 LEI
  1 USD = 4.1795 LEI
  1 GBP = 5.2928 LEI
  1 CHF = 4.2522 LEI
  1 HUF = 1.4577 LEI
  1 BGN = 2.4150 LEI
  1 JPY = 3.8868 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 9 august 2018

10 August, 12:36

„Ambasada SUA în Moldova va trebuie să-şi caute un alt loc pentru noul edificiu”, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la mass-media din Republica Moldova.

Revista

Preşedintele Dodon nu a promulgat legea cu privire la transmiterea stadionului republican pentru edificarea ulterioară a noului edificiu al Ambasadei SUA, returnând documentul în Parlament. Deputaţii vor examina proiectul abia octombrie. După asta, preşedintele mai are un timp spre a se pronunţa din nou asupra iniţiativei. Dacă va refuza încă o dată să aprobe proiectul de lege, atunci problema poate intra în atenţia Curţii Constituţionale.

REGIUNEA ODESA

O companie din Odesa va construi un drum în Moldova

Compania din Odesa „Automagistrala Sud”, specializată în lucrări de construcţii rutiere, a semnat un contract cu administraţia de stat a drumurilor din Republica Moldova.

Compania va renova 85 de kilometri de drum, care leagă Chişinăul şi portul Giurgiuleşti. Acest contract, în valoare de aproape 30 de milioane de euro (fără TVA), este o parte a programului „Sectorul rutier”, finanţat de BERD.

Proiectul prevede renovarea capitală a drumului şi construirea unui pod. Majoritatea materialelor care vor fi folosite sunt de fabricaţie ucraineană.

http://dumskaya.net/news/odesskaya-stroitelnaya-kompaniya-vyshla-na-mezhd-088649/

TRANSNISTRIA

Ambasada SUA în Moldova va trebuie să-şi caute un alt loc pentru noul edificiu

„Ambasada SUA în Moldova va trebuie să-şi caute un alt loc pentru noul edificiu”, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la mass-media din Republica Moldova. Preşedintele Dodon nu a promulgat legea cu privire la transmiterea stadionului republican pentru edificarea ulterioară a noului edificiu al Ambasadei SUA.

După ce preşedintele a refuzat să semneze acest document, proiectul de lege se va întoarce în parlament. Cu toate acestea, până la 3 septembrie deputaţii se află în concediu şi vor putea abia în octombrie să examineze din nou proiectul în cauză.

După asta, preşedintele mai are un timp spre a se pronunţa din nou asupra iniţiativei. Dacă va refuza încă o dată să aprobe proiectul de lege, atunci problema poate intra în atenţia Curţii Constituţionale.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-09/posolstvu-ssha-v-moldove-pridyotsya-iskat-drugoe-mesto-dlya-novogo

Transnistrenii vor putea pretinde în mod prioritar simplificarea procedurii de primire a cetăţeniei Federaţiei Ruse

Locuitorii Transnistriei vor putea pretinde în mod prioritar primirea simplificată a cetăţeniei Rusiei. O asemenea iniţiativă a parvenit în Duma de Stat a Rusiei. Pachetul proiectelor de legi va fi examinat la toamnă.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180808/73288

În afară de asta, conform dispoziţiei liderului de la Tiraspol, în timpul apropiat va fi alcătuită lista mamelor, soţiilor şi văduvelor „apărătorilor Transnistriei, care doresc să aibă, pe lângă cetăţenia transnistreană, şi cetăţenia rusă. Krasnoselski a menţionat că la prima întâlnire cu ambasadorul Rusiei în Republica Moldova îi transmite rugămintea de a examina aceste demersuri în primul rând.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-08/eshche-odin-shag-po-razresheniyu-trudnostey-polucheniya

Cea de-a doua etapă a jocurilor militare ale structurilor de forţă din Transnistria şi GOTR

Perechile de lunetişti, echipajele maşinilor de luptă, grupurile de reparatori şi specialişti ai spatelui frontului au traversat cea de-a doua etapă a jocurilor militare „Ostaşul comunităţii”.

Cei mai mulţi spectatori a adunat „Biatlonul lunetiştilor”. Şase perechi de lunetişti au escaladat contracronometru un perete dinamic, au executat trageri asupra „dronei” şi a unei figuri ce se afla la o distanţă de  250-300 de metri. De asemenea, lunetiştii au tras din pistolul Makarov asupra unor ţinte care apăreau la un interval de 20 de secunde. La linia de sosire a fost necesară aruncarea cu precizie a grenadei .

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-08/na-vtorom-etape-armeyskih-igr-voin-sodruzhestva-gossluzhba-ohrany

La şcoala nr. 5 din Bender vor fi deschise clase cu predare în limba moldovenească

În noul an de studii 2018 – 2019, la Şcoala nr. 5 din Bender vor fi deschise clase cu predare în limba moldovenească.

Faptul a fost iniţiat, în primul rând, de Krasnoselski, după întâlnirea cu ogranizaţiile obşteşti. Cererile vor fi primite nu doar de la locuitorii Benderului, ci şi de la locuitorii din satele apropiate.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-09/v-benderskoy-shkole-no-5-otkroyutsya-klassy-s-obucheniem-na

GĂGĂUZIA

Başcanul Găgăuziei l-a rugat pe Krasnoselski să înmatriculeze un grup de găgăuzi la Şcoala Suvorovistă din Tiraspol

Pe adresa blogului „despre politică non-publică în Găgăuzia şi Transnistria” au scris găgăuzi ai căror copii nu au fost înmatriculaţi la Şcoala militară „Suvorov” din Tiraspol. Semnatarii susţin că fiilor lor, de 10-17 ani, „conform demersului personal al başcanului Găgăuziei, trebuie să fie înmatriculaţi în anul curent.

„În ultimul moment, în lista trimisă de başcan preşedintelui RMN a fost inclus cetăţeanul de 16 ani al Ucrainei, Victor Selivestrov. Noi am rămas miraţi, dar Irina Feodorovna [Vlah] a spus că aşa trebuie. [...] Când în Transnistria s-a aflat că Selivestrov este cetăţean al Ucrainei, s-a decis să fie picat. Ca să nu provoace zvonuri, la examenele de admitere a fost picată toată grupa. [...] Vrem să-i transmitem conducerii Şcolii suvoroviste că nu s-a procedat frumos cu găgăuzii care au susţinut mereu Transnistria”, se spune în scrisoare.

https://publicpolicygagauziarmn.blogspot.com/2018/08/blog-post_8.html

Parlamentul Tinerilor din regiunea Moscova şi Guvernul de Tineret al Găgăuziei au semnat un acord

Un acord de colaborare au semnat conducătorii Guvernului de Tineret al Găgăuziei şi Parlamentului Tinerilor din regiunea Moscova, în cadrul celei de-a 12-a Şcoli de Vară „Găgăuziai – autonomia tineretului”.

Documentul a fost semnat de preşedintele Guvernului de Tineret al Găgăuziei, Nicolai Dişli, şi vicepreşedintele Parlamentului Tinerilor din regiunea Moscova, Boris Zemleanski. Acordul prevede colaborarea structurilor de tineret, desfăşurarea de evenimente comune şi schimb de experienţă.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42086

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: