• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 8 iunie 2018

09 Iunie, 16:51

Găgăuzia e gata să se ridice în apărarea limbii ruse în Moldova. Başkanul Irina Vlah a declarat că Adunarea Populară va depune în Parlamentul Moldovei un nou proiect de lege, care va permite menţinerea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă.

revista

Potrivit unei recente hotărâri a Curţii Constituţinale, Legea cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul RSSM a căzut în desuetudine. Vlah a observat, cu această ocazie, că hotărârea în cauză a fost luată de magistraţi care, în majoritate, sunt cetăţeni ai României şi, afirmă oficialul găgăuz, „e limpede că decizia lor este îndreptată împotriva Rusiei”. Vlah a ţinut să sublinieze că în cadrul Autonomiei funcţionează trei limbi oficiale: „moldoveneasca, găgăuza şi rusa”.

TRANSNISTRIA

La Bender a avut loc şedinţa CUC

Şedinţa Comisiei Unificate de control a avut loc în ajun la Bender. A fost prezentat raportul Comandamentului Militar Unit: în genere, potrivit specialiştilor, situaţia în Zona de Securitate este liniştită şi controlabilă.

Cu toate acestea, a rămas neatinsă chestiunea care interesează demult părţile transnistreană şi rusă: ocolirea de către membrii Comisiei a posturilor de pacificare. „Partea moldovenească a promis că în cel mai apropiat timp vor reveni la această chestiuune”, a declarat reprezentantul Transnistriei în cadrul CUC.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180607/71298

Fostul şef al Băncii Centrale din Transnistria este condamnat la trei ani de închisoare

Fostul preşedinte al băncii republicane din Transnistria, Eduard Kosovski, şi adjunctul său Alexandr Leaka au fost condamnaţi. Potrivit sentinţei, Kosovski a primit trei ani de puşcărie, iar Leanka – doi, cu suspendare.

În anul 2016, aceşti bancheri se ocupau cu discriminarea valutară. Vindeau valută doar celor indicaţi de fostul preşedinte Evgheni Şevciuk. Ca urmare, din punctele de schimb valutar din ţară a dispărut valutaa, au început disfuncţii cu produsele alimentare şi combustibilul.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180607/71302

Încă un deputat a fost lipsit de imunitate parlamentară în Transnistria

Alexandr Samoni, deputat al Sovietului Orăşenensc Tiraspol, membru al Partidului Comunist din regiune, şi-a pierdut imunitatea. La 8 iunie, Sovietul Orăşenesc a căzut de acord ca membrul său să fie atras la răspundere administrativă. El este suspectat de participarea la un miting neautorizat şi de parcare incorectă.

Samoni însuşi a declarat că intentarea unui dosar administrativ împotriva sa „nu e altceva decât o represiune exemplară pentru opinie proprie, pentru dezacordul cu actuala stare de lucruri din republică”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-08/s-deputata-aleksandra-samoniya-snyata-neprikosnovennost

Anterior, Sovietul Suprem i-a ridicat imunitatea parlamentară liderului comuniştilor transnistreni, deputatul Oleg Horjan. După asta el a fost reţinut sub bănuiala de organizare a unui protest neautorizat la Tiraspol împotriva administraţiei şi de împotrivire poliţiei. La 2 iunie, Oleg Horjan a organizat o acţiune de protest împotriva actualei puteri din Transnistria. El riscă 5 ani de închisoare.

http://newspmr.com/novosti-pmr/kriminal/17833

GĂGĂUZIA

Găgăuzia va pleda pentru limba rusă în Moldova

Găgăuzia e gata să se ridice în apărarea limbii ruse în Moldova. Başkanul Irina Vlah a declarat că Adunarea Populară va depune în Parlamentul Moldovei un nou proiect de lege, care va permite menţinerea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă.

https://tsv.md/gagauziya-budet-otstaivat-russkij-yazyk-v-moldove/

Curtea Constituţională a găsit că Legea cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul RSSM a căzut în desuetudine. Vlah a observat că decizia a fost luată de magistraţi care, în majoritate, sunt cetăţeni ai României şi „e limpede că decizia lor este îndreptată împotriva Rusiei”. Ea a reamintit că în cadrul Autonomiei funcţionează trei limbi oficiale: moldoveneasca, găgăuza şi rusa.

https://point.md/ru/novosti/politika/gagauzy-nachinaiut-borbu-za-russkii-iazyk-v-parlamente-moldovy

Postul de televiziune RTR a fost amendat cu 85 de mii de lei pentru difuzarea Paradei Victoriei

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a amendat, vineri, cu 85 mii de lei postul de televiziune RTR Moldova pentru difuzarea Paradei Victoriei de la 9 mai din Moscova. Consiliul a făcut referire la normele Codului Audiovizualului, în care anul trecut au fost operate modificări ce interzic difuzarea în Moldova „a propagandei străine”.

Directorul general al RTR-Moldova, Evgheni Sergheev, a declarat că „legea restricţionează retransmiterea programelor din Rusia, dar difuzarea paradei a avut loc în cadrul unui program special al postului local de televiziune, nu al unui program rusesc”. El a promis că va apela în instanţă.

http://gagauzyeri.md/politika/4150-kanal-rtr-moldova-oshtrafovan-na-85-tys-leev-za-translyaciyu-parada-pobedy.html

Unioniştii au început colectarea de mijloace pentru şcoala din raionul Taraclia

Organizaţia unionistă UNIREA – ODIP a lansat o campanie de colectare a 197 de mii de lei pentru renovarea şcolii cu predare în limba română din satul Aluatu, Taraclia, care e pe punctul de a fi închisă din cauza stării proaste a clădirii.

Joi, activiştii au înpărţit în faţa Parlamentului fiecărui funcţionar câte o broşură informativă cu privire la situaţia şcolii, cu apelul de a dona bani pentru salvarea instituţiei de învăţământ.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40935

Başkanul Găgăuziei s-a pronunţat pentru schimbarea pedepsei în privinţa primarului unuia dintre satele găgăuze

Başkanul Irina Vlah pledează pentru schimbarea pedepsei în privinţa primarului satului Chioselia Rusă, Gheorghi Gospodinov. Scrisoarea de rigoare a fost expediată pe adresa procurorului general al Moldovei, Eduard Harunjen. În apărarea primarului a sărit şi Asociaţia Primarilor Găgăuziei.

Gospodinov a fost reţinut sub bănuiala de furt de mijloace din Fondul Ecologic. El se află actualmente în arest la domiciliu.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40947

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: