• Bucuresti 22º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 18º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 23º C
  Craiova 21º C
  Galati 21º C
  Iasi 19º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8705 LEI
  1 USD = 4.1828 LEI
  1 GBP = 5.3758 LEI
  1 CHF = 4.5108 LEI
  1 HUF = 1.3383 LEI
  1 BGN = 2.4903 LEI
  1 JPY = 3.9696 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 7 decembrie 2018

10 Decembrie, 16:03

Liderul PAS Maia Sandu a declarat pentru Radio Europa Liberă că asupra sa ar fi putut să fie întreprinsă o tentativă de asasinat. Acum câteva zile, aflându-se la volan, a înţeles brusc că se deplasează cu o roată deşurubată. „Se pare că puterea, într-adevăr, se teme de mine, a comentat politicianul.

Revista

Dacă le-aţi accesa posturile de televiziune, atunci vă veţi convinge că mie se acordă destul de mult timp, dezinformând şi difuzând minciuni. Asta înseamnă că ei se tem de noi şi ei trebuie să se teamă de noi, deoarece vom accede la putere şi îi vom băga în puşcărie”.

TRANSNISTRIA

Frattini vorbit despre rolul Rusiei în procesul de negocieri asupra reglementării moldo-transnistrene

Reprezentantul special al OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini, a menţionat, într-un interviu pentru RIA NOVOSTI, marea contribuţie a Rusiei la obţinerea de rezultate concrete în procesul reglementării moldo-transnistreane, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

„În decursul acestui an, m-am întâlnit de câteva ori cu ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. Ultima dată a fost la finele lunii noiembrie, la Moscova. El m-a asigurat întotdeauna că Rusia ne sprijină eforturile şi trebuie să spun că, într-adevăr, a colaborat cu noi în modul cel mai constructiv”, a declarat el.

Potrivit afirmaţiilor sale, „este important a obţine ca ambele părţi – şi Chişinăul, şi Tiraspolul – să coopereze”. Drept exemplu, Frattini a evocat problema circulaţiei internaţionale a vehiculelor înmatriculate în regiune. „Părea că totul e deja rezolvat. Şi totuşi, în această delicată chestiune rămâneau câteva probleme, aparent minore, dar care, în realitate, contau politic. Şi iată, la un moment dat, Moscova a spus clar: «Nu suntem de acord cu acest proiect». Şi doar după asta noi am ajuns la un acord şi cu Ucraina, şi cu cele două părţi ale conflictului”, a menţonat Frattini.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-07/frattini-rasskazal-o-roli-rossii-v-peregovorah-po-moldo

Lavrov: Participanţii la formatul 5+2 sunt gata să continue munca

Declaraţia cu privire la reglementarea conflictului moldo-transnistrean, adoptată de Consiliul de miniştri de externe ai OSCE, nu a fost un salt, dar această declaraţie relevă disponibilitatea de a continua căutarea căilor de soluţionare, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la conferinţa de presă de bilanţ din Milano, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-07/lavrov-uchastniki-peregovornogo-formata-52-gotovy-prodolzhat

Krasnoselski s-a întâlnit cu o delegaţie a SUA

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a primit o delegaţie a SUA, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Din delegaţie au făcut parte asistentul secretarului de stat al SUA, George Kent, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, Derek Hogan, şi consilierul politic al ambasadei americane în Moldova, Charles Wetter.

Krasnoselski a relevat rolul SUA în cadrul negocierilor 5+2. „Opinia dumneavoastră este interesantă pentru noi. Noi suntem, cu toţii, participanţi la formatul 5+2 şi de afirmaţiile şi garanţiile fiecăruia dintre noi depinde îndeplinirea acordurilor încheiate; iar faptul acesta este cel mai important. Aceasta este sarcina noastră comună”, a declarat Krasnoselski.

Derek Hogan a mărturisit că vizitează Tiraspolul pentru prima dată, dar mizează pe continuarea unei interacţiuni active, constituită între Ambasada SUA şi partea transnistreană. Potrivit afirmaţiilor sale, în momentul de faţă este pus la punct un dialog sistemic cu Ministerul Afacerilor Externe din regiune. Diplomatul a specificat că este important că întâlnirea cu Krasoselski are loc cu participarea lui George Kent, negociatorul din partea SUA. Vorbind despre scopurile vizitei, Derek Hogan a subliniat că vrea să afle poziţia Transnistriei asupra mai multor probleme actuale.

Participanţii la întâlnire au discutat diferite aspecte ale cooperării bilaterale, inclusiv realizarea proiectelor cultura-umanitare pe teritoriul Transnistriei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-06/prezident-pmr-vstretilsya-s-delegaciey-ssha

Justiţie premeditată

Pe site-ul NEWSPMR.COM a apărut un material în care se afirmă că „la persecutarea marelui stat (Rusia) participă şi o organizaţie cu abreviaţia CEDO”.

„De data asta, ditai «judeţul» a condamnat Federaţia Rusă la o amendă de 2,7 milioane de euro pentru fermierii moldoveni şi companiile agricole, care au terenuri pe malul stâng al Nistrului. Guvernul rus a cerut – în octombrie 2018 – revizuirea deciziei din 17 iulie 2018, prin care CEDO a constatat că Rusia a încălcat dreptul la proprietate în cazul a circa 1646 de posesori de terenuri agricole din raionul Dubăsari”, scrie publicaţia.

Rusia este singura ţară din Consiliul Europei, unde, din 2015, este instituit prin lege dreptul autorităţilor de a nu executa hotărârile CEDO. La situaţia din septembrie 2018, din 2 380 de hotărâri ale CEDO împotriva Rusiei, autorităţile Rusiei au executat doar 608 decizii”.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/824

GĂGĂUZIA

Dodon s-a întâlnit cu liderii CSI într-o atmosferă informală

Preşedinitele Moldovei, Igor Dodon, s-a întâlnit într-o atmosferă informală cu liderii ţărilor CSI. Oficialii au făcut bilanţul activităţii organizaţiei în anul 2018 şi au examinat perspectivele colaborării în anul viitor, transmite GAGAUZINFO.MD.

Dodon a declarat cu această ocazie, pe reţelele socialel: „Am subliniat necesitatea de a consolida colalaborarea în domeniile economic, cultural, umanitar, în cauza menţinerii tradiţiilor şi relaţiilor constituite între ţările noastre în decursul deceniilor. Am atras o atenţie deosebită asupra necesităţii consolidării statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică între cetăţenii ţărilor noastre”.

Şeful statului moldovean s-a întâlnit şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44123

Maia Sandu a denunţat o posibilă tentativă de asasinat

Liderul PAS Maia Sandu a declarat că asupra sa ar fi putut să fie întreprinsă o tentativă de asasinat. Faptul a avut loc acum câteva zile, când, aflându-se la volan şi începând manevreze, a înţeles brusc că se deplasează cu o roată deşurubată. Sandu a făcut această declaraţie pentru Radio Europa Liberă. Liderul PAS a precizat că poate doar presupune cine stă în spatele acestui fapt.

„Se pare că puterea, într-adevăr, se teme de mine. Dacă le-aţi accesa posturile de televiziune, atunci vă veţi convinge că mie se acordă destul de mult timp, dezinformând şi difuzând minciuni. Asta înseamnă că ei se tem de noi şi ei trebuie să se teamă de noi, deoarece vom accede la putere şi îi vom băga în puşcărie”, a spus ea.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44116

Nicolai Dodoglo: de la calitate mea de membru al Partidului Democrat a avut de câştiga Găgăuzia

Fostul parlamentar Nicolai Dudoglo consideră că de pe urmă calităţii sale de membru al PD şi a activităţii în cadrul acestei formaţiuni «a câştigat Găgăuzia».

El a mai spsus că intrarea sa în PD a fost greşeala sa, dar asta a permis a atrage în Găgăuzia mijloace financiare suplimentare. „Participarea mea la PD este, pentru mine, personal, un minus. Intrând în PD, am pierdut, dar, de exemplu, Găgăuzia a avut de câştigat de pe urma acestui lucru. Deoarece, aflându-mă în cadrul PD, nouă ni s-a mărit bugetul”, a spus Dudoglo.

Publicaţia menţionează, totuşi, că modificările legii cu privire la finanţele publice, care i-au permis Găgăuziei să acumuleze la buget mijloace suplimentare, au fost adoptate în anul 2014. Găgăuzia era pe atunci reprezentată în parlamentul moldovenesc de Alexandr Stoianoglo, Piotr Vlah, Irina Vlalh şi Oleg Garizan.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44120

Deputaţii Adunării Populare au adoptat bugetul Găgăuziei pentru anul 2019 în lectura a doua

Deputaţii Adunării Populare au adoptat la 7 decembrie, în lectura a doua, Legea bugetului Găgăuziei pentru anul 2019. Bugetul pentru anul viitor prevede 847 milioane de lei pentru venituri şi cheltuieli.

Fondul de rezervă al Comitetului Executiv şi al Adunării Populare va constitui 3,3 şi, respectiv, 2,7 milioane de lei.

Vor creşte substanţial cheltuielile legate de finanţarea programelor sociale, elaborate de Comitetul Executiv al Găgăuziei.

Pentru plăţile compensatorii în perioada rece a anului sunt rezervate 12 milioane de lei, pentru susţinerea copiilor care necesită tratament peste hotare – 2 milioane de lei, pentru plăţile compensatorii către veteranii structurilor de forţă – 7536 mii de lei, pentru hrana noilor născuţi – 3 milioane de lei, iar pentru sprijinul social al  populaţiei – 5 milioane de lei.

În bugetul pentru 2019 sunt şi „inedite”. Pentru prima dată sunt prevăzute mijloace pentru susţinerea tinerilor medici – 500 de mii de lei. Alocaţiile pentru întreprinderile agricole vor constitui 10 milioane de lei, iar pentru familiile tinere, în vederea procurării de locuinţe – 2 milioane de lei. Pentru dezvoltarea parcului industrial din Ceadâr-Lunga sunt prevăzute 5 milioane de lei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44128

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: