• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 14º C
  Constanta 13º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 15º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 6 septembrie 2018

07 Septembrie, 10:52

Serviciul de Informaţii şi Securitate a expulzat din Republica Moldova şapte cetăţeni ai Turciei, angajaţi la liceul „Orizont”, inclusiv pe directorul Secţei Ceadâr-Lunga a reţelei de licee „Orizont”, Feridun Tufekci. Pe site-ul SIS a fost respinsă informaţia mass-media privind reţinerea angajaţilor liceului Orizont, precizându-se că ei că ei au fost declaraţi „persoane indezirabile” pe teritoriul Moldovei.

Revista

Pe de altă parte, directorul adjunct al Filialei Durleşti a liceului „Orizont”, Hasan Barysh, consideră aceasta este o comandă a preşedintelui Turciei. „El ne numeşte terorişti, pentru că noi nu-l susţinem. Dar noi ne aflăm aici din anul 1993, toţi ne cunosc, ştiu de ce ne ocupăm”, a declarat Barysh, care este sigur că în Turcia cei expluzaţi vor fi torturaţi.

TRANSNISTRIA

Krasnoselski şi Dodon s-au întâlnit la Condriţa

Liderul de la Tiraspol şi preşedintele Republicii Moldova s-au întâlnit la Condriţa. Asta e cea de-a patra întâlnire a lor. Anterior, ei s-au întâlnit la 4 ianuarie şi 30 martie 2017 şi la 23 aprilie 2018. Principalele teme de discuţie au fost misiunea de  menţinere a păcii, ecologia râului Nistru şi numirea lui Dmitri Kozak.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-06/vadim-krasnoselskiy-i-igor-dodon-vstretilis-v-kondrice

„Am schimbat păreri privind misiunea de menţinere a păcii pe Nistru. Aici poziţia noastră e limpede. Eu consider că operaţiunea de menţinere a păcii pe Nistru este una de succes. Nicio îndoiala în rostul acestei operaţiuni nu poate fi. Operaţiunea trebuie desfăşurată. Am discutat şi unele probleme ce vizează ecologia râului Nistru: împărtăţim aceeaşi îngrijorare în legătură cu unele proiecte ale vecinilor noştri privind construcţiile în amontele râului Nistru”, a declarat Dodon.

„Am discutat vizita patriarhului Rusiei Kirill, care va sosi în câteva săptămâni în Moldova, şi posibila participare a sa la evenimente atât de malul drept, cât şi cel stâng, în Transnistria. Am vorbit şi despre posibilitatea desfăşurării a încă unei întrevederi al finele anulului”, a adăugat sursa citată.

„Pentru noi, acesta este un lucru unitar, şi eu nu separ GOTR de pacificatorii Federaţiei Ruse. Moldova, pesemne, are în acest sens o altă accepţie. De aceea în privinţa asta încă nu avem un consens. Dar contează că există o poziţie comună în ceaa ce priveşte misiunea de pacificare.

Am discutat toate problemele ce se referă la delta Nistrului. Urmează să elaborăm o linie comună de comportament pentru menţinerea ecologiei şi a râului Nistru”, a declarat Krasnoselski. El a spus, de asemenea, că Transnistria speră să suscite interesul consumatorului moldovean prin produsele fabricate în regiune.

Dodon a fost întrebat cum vor fi rezolvate problemele legate de instituirea controlului comun cu Ucraina la hotar. „Eu încă anul trecut am exprimat o poziţie clară: că nu trebuie să aplicăm niciun mecanism care poate înrăutăţi sau crea probleme pentru economia Transnistriei, pentru oamenii simpli. Şi aici poziţia mea este univocă: eu sunt împotriva oricăror mecanisme care înrăutăţesc sitiaţia”, a răspuns el.

A fost vorba şi despre numirea lui Dmitri Kozak în funcţia de reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru relaţiile comercial-economice cu Moldova şi despre perspectivele dezvoltării relaţiilor moldo-transnistrene având în vedere aceste împrejurări. Krasnoselski a menţionat că apreciază faptul. Kozak, a spus el, „este un politician cu experienţă. Cred că va fi cu folos. Cât despre reglementarea politică, deocamdată nu văd nicio propunere, niciun mecanism care ar oferi o viziune clară a soluţionării aşa-zise probleme moldo-transnistrene. În fond, Transnistria nu întâmpină în acest sens probleme. Noi avem propriul statut politic, propria independenţă, opinia poporului, care nu poate fi contestată de nimeni”, a declarat el.

http://president.gospmr.org/press-sluzhba/novosti/vadim-krasnoseljskiy-i-igorj-dodon-podveli-itogi-dvustoronney-vstrechi.html; https://novostipmr.com/ru/news/18-09-06/prezident-pmr-vazhno-chto-est-edinaya-poziciya-po-mirotvorchestvu; https://novostipmr.com/ru/news/18-09-06/vadim-krasnoselskiy-i-igor-dodon-podveli-itogi-dvustoronney

Transnistria şi Suedia dezvoltă cooperarea în domeniul protecţei drepturilor omului

Vicepremierul Transnistriei Alexei Ţurcan s-a întâlnit cu viceambasadorul Suediei, şeful Departamentului pentru dezvoltarea cooperării Ambasadei Suediei în Republica Moldova, Adam Amberg. Părţile au discutat chestiunea cooperării în domeniul protecţiei drepturilor omului, în special în domeniul combaterii violenţei domestice. Amberg a mulţumit pentru posibilitatea oferită de a se întâlni şi pentru „caracterul deschis”, dovedit de regiune.

„Suedia va continua să acorde susţinere oamenilor cu posibilităţi fizice şi mintale reduse şi organizaţiilor obşteşti, care luptă pentru asigurarea unei societăţi incluzive şi deschise”, a declarat sursa citată.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-06/pridnestrove-i-shveciya-razvivayut-sotrudnichestvo-v-sfere

GĂGĂUZIA

SIS a expulzat din Republica Moldova şapte cetăţeni ai Turciei, angajaţi la liceul Orizont

Directorul secţiei Ceadâr-Lunga a reţelei de licee „Orizont”, Feridun Tufekci, a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova de către angajaţii Serviciului de Informaţii şi Securitate. În total, au fost reţinuţi 7 oameni, cetăţeni ai Turciei, între care directorul şi un profesor al liceului moldo-turc.

Pe site-ul SIS a fost respinsă informaţia mass-media privind reţinerea angajaţilor liceului Orizont, precizându-se că ei că ei au fost declaraţi „persoane indezirabile” pe teritoriul Moldovei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42524

Directorul adjunct al Filialei Durleşti a liceului „Orizont”, Hasan Barysh consideră aceasta este o comandă a preşedintelui Turciei. „El ne numeşte terorişti, pentru că noi nu-l susţinem. Dar noi ne aflăm aici din anul 1993, toţi ne cunosc, ştiu de ce ne ocupăm”, a declarat Barysh care este sigur că în Turcia cei expluzaţi vor fi torturaţi.

http://nokta.md/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B8%D1%85-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D1%83%D1%82-%D0%BC%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B4%D0%B8%D1%80/

„La Comrat vom merge împreună”: Dodon a relatat despre vizita preşedintelui Turciei în Moldova

La începutul lunii octombrie în Moldova va sosi preşedintele Turciei. Împreună cu preşedintele Moldovei el va vizita şi oraşul Comrat.

„Aşteptăm vizita patriarhuuli Kirill în luna octombrie. Acum, la Congresul Familiilor, va veni reprezentantul patriarhului, precum şi cardinalul, prim-ministrul Vaticanului, şase mitropoliţi. Săptămâna viitoare va sosi vicepreşedintele Dumei de Stat a Rusiei. Acesta va fi un foarte important eveniment, la care vor participa reprezentanţi ai 50 de ţări. Conform unor informaţii preliminare, vizita de lucru oficială a patriarhului Kirill va avea loc în luna octombrie”, a spus Dodon în cadrul unui interviu acordat unuia dintre posturile locale de televiziune.

La întrebarea când urmează să fie pusă în funcţiune clădirea adminstraţiei prezidenţiale, renovată după pogromurile din 2009, Dodon a menţionat că acest lucru va avea loc nu mai târziu de luna octombrie.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42520

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: