• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 6 iunie 2018

07 Iunie, 09:55

GAGAUZYERI.MD a atras atenţia asupra declaraţiei ambasadorului SUA în Republica Moldova, James Pettit, despre faptul că SUA vor susţine orice guvern care va fi format după alegerile parlamentare din R. Moldova. În opinia diplomatului, după alegerile parlamentare, va fi formată, în mod inevitabil, o coaliţie proeuropeană, dar în componenţa câtorva partide.

Revista

TRANSNISTRIA

Pe urmele întâlnirii de la Roma

Pe urmele întâlnirii de la Roma în formatul 5+2, ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a susţinut un briefing pentru jurnaliştii interesaţi de nuanţele negocierilor. Potrivit afirmaţiilor sale, discuţia de la Roma s-a dovedit complicată: au fost chestiuni de principiu, asupra cărora Chişinăul n-a fost gata să consimtă, au fost momente la care Tiraspolul a reacţionat extrem de acut.

În capitala Italiei părţile au confirmat că, nu mai târziu de 1 septembrie 2018, transportul rutier din Transnistria trebuie să se includă în traficul internaţional.

Într-un şir de mijloace de informare în masă din R. Moldova au apărut ştiri despre faptul că, în consecinţa discuţiilor de la Roma, OSCE va deschide încă două birouri în Transnistria. Ignatiev a declarat că nu a fost vorba de aşa ceva.

Vorbind despre apostilarea diplomelor, Ignatiev a spus că în prezent sunt eliberate mai bine de 250 de anexe neutre, dar apostila e pusă doar pe 50 dintre ele. El a mai declarat că Chişinăul a vrut la Roma să pună din nou problema şcolilor sale de pe teritoriul Transnistriei, „dar această temă e deja închisă”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/755

Krasnoselski le-a organizat ambasadorilor din 18 ţări o excursie la fabricile din Transnsitria

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a organizat o excursie pentru ambasadorii din 18 ţări ale UE şi CSI, inclusiv Rusia, Ucraina, Austria, Germania, Franţa, România la întreprinderile din Transnistria. El a declarat că regiunea are un mare potenţial investiţional.

Vorbind despre faptul că nerecunoaşterea Transnistriei ar putea fi o piedică în calea atragerii de investiţii străine, Kranoselski a remarcat: „Noi trăim într-o lume nestabilă. Din păcate, nu e linişte nici în ţările învecinate. Dacă noi ne vom demonstra stabilitatea, inclusiv prin baza legislativă, vom deveni atractivi pentru investitor”.

El a menţionat, de asemenea, că astăzi o parte ponderabilă a exportului transnistrean pleacă pe piaţa europeană şi a subliniat importanţa strategică pentru regiune a pieţei din Federaţia Rusă şi a ţărilor din cadrul Uniunii Economice Euroasiatice. Krasnoselski a reamintit că producţia întreprinderilor transnistrene are, prin tradiţie, succes la consumatorul rus. „Trebuie înţeles că mediul transnistrean de afaceri nu are o orientare principială spre piaţa europeană. Întreprinzătorul îşi alege vectorul cel mai avantajos”, a menţionat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-05/vadim-krasnoselskiy-pridnestrovskaya-ekonomika-dolzhna-stat-dlya

Expertul superior al ONU pentru drepturile omului e satisfăcut de cele văzute în Transnistria

Vizita expertului superior al ONU a durat de la 28 mai până la 1 iunie. La finele vizitei, Tomas Hammaberg a difuzat o declaraţie oficială în care, între altele, se spune că îl va familiariza cu rezultatele vizitei sale pe comisarul suprem al ONU pentru drepturile omului.

În acelaşi timp, Hammaberg a reamintit că în anul 2013 el a dat 38 de recomandări autorităţilor în 13 direcţii diferite, iar actuala sa vizită a avut drept scop a controla executarea lor. În declaraţie este indicat că „în câteva domenii-cheie, ca drepturile oamenilor cu posibilităţi limitate, profilaxia şi tratarea HIV şi a tuberculozei, situaţia în genere s-a ameliorat”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-05/starshiy-ekspert-oon-po-pravam-cheloveka-udovletvoryon-uvidennym-v

În Transnistria s-au încheiat exerciţiile lunetiştilor şi cercetaşilor

S-au încheiat exerciţiile de trei zile pentru lunetişti şi cercetaşi. Militarii şi-au perfecţionat abilităţile de luptă, de tragere şi camuflaj. Cercetaşii au învăţat, de asemnea, să escaladeze barierele de apă.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180605/71217

Statutul limbii ruse în Moldova rămâne neschimbat

Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a venit cu explicaţii pentru a spulbera răstălmăcirile care au apărut în sânul societăţii după decizia adoptată în ajun a Curţii Constituţionale.

Limba rusă este, ca şi până acum, limba de comunicare interetnică. Purtătorii său pot beneficia de studii în limba rusă şi o pot aplica în domeniul serviciilor. Curtea Constituţională a declarat că legea cu privire la funcţionarea limbilor a căzut în desuetudine.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-06/status-russkogo-yazyka-v-moldove-ostaetsya-neizmennym

GĂGĂUZIA

Cum poate influenţa decizia Curţii Constituţionale statutul limbii ruse în Moldova

GAGAUZMEDIA.MD a reprodus un material din NEWSMAKER, în care este analizat cum poate influenţa decizia CC statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova. La 4 iunie, CC a găsit desuetă legea din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul RSSM; după asta, PSRM a declarat că va elabora o nouă redacţie a legii amintite.

Expertul în dreptul constituţional Teodor Cârnaţ, în discuţia cu publicaţia, a menţionat că decizia CC din  4 iunie înseamnă „pierderea de facto a forţei juridice” a acestei legi şi excluderea ei din sistemul de drept al  Republicii Moldova.

Expertul în domeniul dreptului constituţional Alexandru Arsenie, în discuţia cu publicaţia, a menţionat că legea care, conform deciziei CC, îşi pierde forţa juridică, se referă nu la statutul limbii ruse, ci la relaţiile dintre limbile din Republica Moldova. Potrivit afirmaţiilor sale, „prevederile acestei legi se reflectă în alte legi, adoptate ulterior”.

https://gagauzmedia.md/newsid=19800/

Pettit: SUA vor susţine orice guvern moldovenesc

GAGAUZYERI.MD a atras atenţia asupra declaraţiei ambasadorului SUA în Republica Moldova, James Pettit, despre faptul că SUA vor susţine orice guvern care va fi format după alegerile parlamentare din R. Moldova. În opinia diplomatului, după alegerile parlamentare, fi formată, în mod inevitabil, o coaliţie proeuropeană, dar în componenţa câtorva partide.

http://gagauzyeri.md/politika/4138-pettit-ssha-budut-podderzhivat-lyuboe-moldavskoe-pravitelstvo.html

Guvernul a refuzat crearea la Comrat a unei filiale a Agenţiei de Mediu

Guvernul Moldovei a refuzat crearea în municipiul Comrat a reprezentanţei Inspectoratului de Stat pentru protecţia mediului înconjurător, precum şi a unei subdiviziuni a Agenţiei Mediului. Primul locţiitor al başkanului Găgăuziei, Vadim Ceban, a menţionat că „n-am fost consultaţi asupra acestui proiect”. El a propus crearea, la nivelul Găgăuziei, a unor structuri aparte, reamintind statutul de drept special al Găgăuziei, dar, cu toate acestea, Executivul n-a luat în considerare propunerea lui Ceban.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40888

Dodon a semnat decretul de numire a vicepreşedintelui PD pe post de ambasador în SUA

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat decretul cu privire la numirea vicepreşedintelui PD Cristina Balan în calitate de ambasador în SUA. Preşedintele consideră în astfel de cazuri nu contează apartenenţa politică, scrie NOKTA.MD

Publicaţia menţionează că atunci când Balan a fost propusă în calitate de ambasador din partea Partidului Democrat, Dodon a declarat că nu ştie dacă va semna documentul cu privire la numirea ei. În afară de asta, deşi decretul a fost semnat şi publicat în MONITORUL OFICIAL la 31 mai, faptul a fost adus la cunoştinţa opiniei publicee după ce Balan a comunicat pe Facebook că au fost îndeplinite toate procedurile juridice pentru numirea ei.

http://nokta.md/додон-подписал-указ-о-назначении-вице/

Burgudji: deputaţii Adunării Populare şi curatorul lor au acţionat va banque, controlând rezistenţa societăţii civie din Găgăuzia

„Aşa-zisa majoritate democratică din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei şi curatorul ei, liderul organizaţiei obşteşti « Noua Găgăuzie», Nicolai Dudoglo, în ajunul alegerilor parlamentare şi ale başkanului încearcă să captureze prin atac raider compania publică de televiziune GRT cu scopul de a supune spaţiul informaţional al Găgăuziei unui grup îngust de persoane din sindicatul «Gagauz Halkî»”, consideră liderul acestei organizaţiei separatiste, Ivan Burgundji.

„Virusul permisivităţii totale şi al marasmului, prin mimetism, se intensifică şi se fortifică, ca o caracatiţă, înlănţuind cu tentaculele toată Găgăuzia şi ameninţând în cele din urmă s-o distrugă spre bucuria Chişinăului oficial şi a adepţilor unionismului”, a adăugat el.

El i-a cerut başkanului Găgăuziei să înceteze finanţarea GRT care, în opinia sa, acoperă întreaga regiune şi cu ajutorul căreia poate fi controlat domeniul informaţional

http://gagauzyeri.md/politika/4140-ivan-burgudzhi-deputaty-nsg-i-ih-kurator-poshli-va-bank-proveryaya-na-vshivost-i-prochnost-grazhdanskoe-obschestvo-gagauzii.html

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: