• Bucuresti 21º C
  Baia Mare 18º C
  Brasov 17º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 19º C
  Craiova 21º C
  Galati 21º C
  Iasi 19º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8426 LEI
  1 USD = 4.3517 LEI
  1 GBP = 5.3509 LEI
  1 CHF = 4.5273 LEI
  1 HUF = 1.3886 LEI
  1 BGN = 2.4760 LEI
  1 JPY = 4.0583 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 6 decembrie 2018

08 Decembrie, 09:36

Rusia este gata să-şi îndrepte rachetele sale – în cazul anulării Acordului privind restricţionarea rachetelor cu rază medie şi mică – asupra ţărilor care au permis amplasarea rachetelor americane pe teritoriul lor, transmite GAGAUZYERI.MD, cu referire la mass-media ruse.

Revista

Şeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, Valeri Gherasimov, a declarat la întâlnire  cu ataşaţii militari străini că, în cazul ieşirii SUA, din Acordul cu privire la limitarea rachetelor cu rază medie şi mică de acţiune, drept ţine ale acţiunilor de răspuns ale Rusiei vor deveni ţările care au desfăşurat rachete americane.

România, care are 684 kilometri de hotar cu Moldova, este una dintre ţările NATO, care a desfăşurat pe teritoriul său elemente de apărare antirachetă ale SUA. Rusia consideră că cele 24 de rachete SM-3, desfăşurate în România, sunt o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale. La rândul său, România a declarat că rachetele americane de pe teritoriul său sunt în scop exclusiv de apărare.

TRANSNISTRIA

Zilnic, mai bine de o mie de locuitori ai Moldovei depun cereri în vederea redobândirii cetăţeniei române

O mie de moldoveni depun zilnic documente în vederea redobândirii cetăţeniei la consulatele României. Ambasadorul Daniel Ioniţă spune că fluxul este foarte mare, dar angajaţii misiunii diplomatice depun toate eforturile pentru a satisface cererile tuturor doritorilor, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Din 2002 până la 30 martie 2018, mai bine de 520 000 cetăţeni ai Republicii Moldova au perfectat cetăţenia României.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-06/ezhednevno-bolee-tysyachi-zhiteley-moldovy-podayut-zayavki-na

Lupta pentru fiecare alegător

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a anunţat o amnistie pentru cetăţenii Moldovei, care au încălcat termenii de aflare în Federaţia Rusă. Moscova afirmă deschis că a făcut asta la rugămintea lui Igor Dodon, pronunţată de acesta la întrevederea cu Putin. Sub incidenţa amnistiei cad aproximativ 170 de migranţi. Potrivit condiţiilor amnistiei: de la 1 ianuarie până la 24 februarie 2019, ei vor putea intra în Moldova fără a fi atraşi la răspundere administrativă.

După cum scrie NEWSPMR.COM, această amnistie are un subtext. Pentru 24 februarie 2019 sunt programate alegeri în Republica Moldova. După cum se aşteaptă, migranţii din Rusia trebuie să adauge voturi pentru Partidul Socialiştilor, care este perceput la Moscova ca unul pro-rus.

În realitate, totul e mai complicat: lupta dintre forţele politice are loc pentru fiecare alegător, iar convenţionalele 170 de mii sunt „o bucăţică delicioasă” în condiţiile în care chiar şi o mie de voturi pot înclina balannţa în favoarea unui partid sau candidat. Este evident că pentru o asemenea rezervă electorală va lupta Partidul Democrat.

Încă o problemă a amnistiei constă în faptul că ea augmentează într-un mod imprevizibil listele electorale. Nimeni nu ştie deocamdată câţi cetăţeni, în realitate, vor reveni în Moldova. Altă problemă: Curtea Constituţională va încerca să recunoască înţelegerea lui Igor Dodon cu Vladimir Putin drept „o agitaţie neloială” sau „amestec al Rusiei” în alegerile parlamentare. Prim-ministrul moldovean Pavel Filip deja a făcut o declaraţie cu privire la „amestecul Rusiei” în campania electorală.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/788

La Tiraspol se face puşcărie pentru critica lui Krasnoselski

Aşa-zisele autorităţi ale Transnstriei separatiste vor să introducă o prevedere suplimentară în legislaţia locală privind jignirea aşa-zisului preşedinte ale regiunii.

„Insulta publică [...] se pedepseşte cu o amendă în mărime de la 350 la 700 de niveluri calculate ale salariului minim sau cu lucrări obligatoriii pe un termen de la 180 de ore până la 24 de ore, fie cu munci de corecţie pe un termen de la un an până la doi ani, sau cu privaţiune de libertate pănă la cinci ani”, scrie DNESTR.TV.

Proiectul încă nu este adoptat, dar în timpul apropiat el va supus dezbaterilor.

http://dnestr.tv/7444-nu-chto-kto-tam-ne-v-silah-sderzhivat-emocii-gotovtes.html

Ministerul Apărării al Transnistriei a anunţat înscrierea la cursurile de pregătire a tehnicienilor pentru subunităţi

Aşa-zisul Minister al Apărării al Transnistrei a anunţat înscrierea candidaţilor pentru cursurile la specialitatea „Tehnicianul companiei”. Instruirea are loc din contul bugetului republican, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Termenul de instruire e de trei luni.

În momentul înscrierii la cursuri, cetăţenii sunt desemnaţi pentru serviciul militar prin contract, cu o soldă lunară de 2200 de ruble. Persoanelor care îşi încheie studiile cu succes li se conferă gradul de praporgic. Cu cei în cauză este încheiat un contract pe un termen de 3 ani.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-06/minoborony-obyavilo-nabor-na-kursy-podgotovki-tehnikov

GĂGĂUZIA

Noul scop al rachetelor ruseşti va fi România limitrofă cu Moldova

Rusia este gata să-şi îndrepte rachetele sale – în cazul anulării Acordului privind restricţionarea rachetelor cu rază medie şi mică – asupra ţărilor care au permis amplasarea rachetelor americane pe teritoriul lor, transmite GAGAUZYERI.MD, cu referire la mass-media ruse. Şeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, Valeri Gherasimov, a declarat la întâlnire  cu ataşaţii militari străini că, în cazul ieşirii SUA, din Acordul cu privire la limitarea rachetelor cu rază medie şi mică de acţiune, drept ţine ale acţiunilor de răspuns ale Rusiei vor deveni ţările care au desfăşurat rachete americane.

„Dumneavastră, ca profesionişti americani, trebuie să înţelegeţi că nu teritoriul SUA, ci ţările care au desfăşurat pe teritoriile lor rachete americane cu rază medie şi mică de acţiune se vor pomeni în calitate de ţine pentru acţiunile de răspuns ale Rusiei”, a subliniat Gherasimov.

România, care are 684 kilometri de hotar cu Moldova, este una dintre ţările NATO, care a desfăşurat pe teritoriul său elemente de apărare antirachetă ale SUA. Rusia consideră că cele 24 de rachete SM-3, desfăşurate în România, sunt o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale. La rândul său, România a declarat că rachetele americane de pe teritoriul său sunt în scop exclusiv de apărare.

http://gagauzyeri.md/politika/4825-novoy-celyu-rossiyskih-raket-stanet-pogranichnaya-s-moldovoy-rumyniya.html

Campania preelectorală în Moldova va începe la 25 ianuarie

Comisia Electorală Centrală a Moldovei a aprobat programul de pregătire şi desfăşurare a alegerilor parlamentare la 24 februarie, informează serviciul de presă al instituţiei. Conform calendarului aprobat de CEC, campania preelectorală va începe oficial la 25 ianuarie, informează GAGAUZINFO.MD.

Verificarea listelor de alegători se va putea până la 23 februarie 2019. Alegătorii se pot înregistra la până la 9 ianuarie, iar candidaţii – până la 24 ianuarie. Până la 31 ianuarie, CEC va publica listele candidaţilor la alegerile parlamentare.

Sectoarele electorale vor lucra, în ziua alegerilor, de la 7:00 până la 21:00. Iar dacă, în momentul închiderii, în sector încă vor mai fi alegători care nu au votat, atunci activitatea va putea fi prelungită cu două ore.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44093

Fostul spicher al Adunării Populare nu exclude că va participa la alegerile parlamentare în circumscripţia Comrat

Fostul preşedinte al Adunării Populare a Găgăuziei nu exclude că va candida la funcţia de deputat al Parlamentului Moldovei, potrivit GAGAUZINFO.MD. Politicianul ştie că adepţii săi colectează la Comrat semnături pentru a susţine înaintarea fostului spicher în parlamentul ţării.

După cum informează publicaţia, Constantinov a câştigat, anterior, alegerile pentru funcţia de deputat al Adunării Populare în circumscriţia nr. 1 din Comrat. Dar concurentul său Vitali Dragoi, susţinut de PD, a obţinut anularea în instanţă a rezultatelor acestor alegeri. Cazul este unul fără precedent în Găgăuzia, când învingătorul în procesul electoral a fost desemnat în instanţă.

Anterior, PSRM a declarat: candidatul său în circumscriţia Comrat va fi vicepreşedintele Adunării Populare Alexandr Sohodoski. Iar mişcările afiliate Partidului Democrat, „Devlet” şi „Noua Găgăuzie” vor înainta candidatura fostului parlamentar democrat Nicolai Dudoglo.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44094

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: