• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 18º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 22º C
  Craiova 22º C
  Galati 24º C
  Iasi 23º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2653 LEI
  1 GBP = 5.4399 LEI
  1 CHF = 4.2267 LEI
  1 HUF = 1.4589 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.8755 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 5 octombrie 2018

06 Octombrie, 16:28

Hoţul strigă prindeţi hoţul. Tiraspolul a denunţat recent ceea ce a calificat însuşi drept încălcare a regimului în Zona de Securitate în cadrul exerciţiilor internaţionale „Scutul de foc 2018”.

revista

Exerciţii care au avut loc în perioada 19 – 21 septembrie şi în cadrul cărora au luat parte circa 800 de militari ai Armatei Naţionale a Republicii Moldova, precum şi militari din România şi SUA. El însuşi cu pufuşor pe botişor în acest sens, încălcând de numeroase ori regimul în cauză, regimul separatist a acuzat, prin gura delegaţiei sale în cadrul Comisiei Unificate de Control, faptul că „tehnica militară a fost transportată prin Zona de Securitate”, că „automobilele militare şi tehnica blindată au pătruns în Zona de Securitate dinspre poligonul «Bulboaca» şi s-au deplasat prin Zona de Securitate pe drumul M-14”, precizând că deţine imagini de la faţa locului, în care se vede cum „tehnica militară şi sistemele de artilerie de calibru mare au fost transportate prin Zona de Securitate”.

REGIUNEA ODESA

Eventualitatea unui pod peste Dunăre, de pe malul Ucrainei spre cel al României

Un pot rutier e planificat de pe malul ucrainean pe cel românesc. Podul va deveni o parte a drumului european E85 (Odesa – Reni – Galaţi – Constanţa – Varna – Malka-Tîrnovo – Dekerei  – Ismir – Antalia). Propunerile de proiect au fost prezentate astăzi preşedintelui Petro Poroşenko şi prim-ministrului Bulgariei, transmite DUMSKAIA.

Podul va fi construit între Orlovka, Ucraina, şi Isaccea, România, pe unde, de mulţi ani, se încearcă edificarea unui feribot. Lungimea structurii va fi de 1058 de metri (lăţimea râului în acest loc este de 930 de metri. http://dumskaya.net/news/berega-dunaya-hotyat-soedinit-mostom-predvaritel-090788/

TRANSNISITRIA

Ucraina intenţionează să majoreze exportul de energie electrică în Moldova cu 13,6%

Ucraina a hotărât să majoreze exportul de energie electrică în anul 2019 cu 5,3%, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la mass-media ruse. Potrivit datelor Ministerului Energiei şi Industriei Miniere al ţării, în anul 2018 Ucraina a exportat 6,42 de miliarde 6,42 miliarde kW/h de energie electrică. În Moldova, Kievul va începe a vinde energie electrică cu 13,6% mai mult.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-05/ukraina-planiruet-uvelichit-eksport-elektroenergii-v-moldovu-na

Tiraspolul a anunţat încălcarea regimului în Zona de Securitate în cursul exerciţiile „Scutul de foc 2018”

În cadrul efectuării exerciţiilor internaţionale „Scutul de foc 2018”, tehnica militară a fost transportată prin Zona de Securitate, se spune în declaraţia delegaţiei transnistrene a CUC, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Potrivit datelor Tiraspolului, automobilele militare şi tehnica blindată au pătruns în Zona de Securitate dinspre poligonul „Bulboaca” şi s-au deplasat prin Zona de Securitate pe drumul M-14.

„Pe imaginile mass-media moldovene, de la faţa locului, precum şi din secvenţele oferite de cetăţeni, cu indicarea locurilor unde a avut loc fotografierea, se vede distinct că exerciţii de o asemenea amploare, cu participarea militarilor NATO, nu numai că au avut loc aproape de Zona de Securitate, dar şi că tehnica militară şi sistemele de artilerie de calibru mare au fost transportate prin Zona de Securitate”, se spune în document.

Delegaţia Transnistriei a declarat că acestea nu sunt primele încălcări ale Zonei de Securitate pe sectorul în cauză. În anul 2015, potrivit sursei citate, aici au pătruns militari moldoveni şi americani.

„E de remarcat că evenimentele au avut loc chiar atunci când partea moldovenească din cadrul CUC, la una dintre şedinţele comisiei, a acuzat partea transnistreană de efectuarea în Zona de Securitate a exerciţiilor de construire a unei treceri peste Nistru”, e menţionat în declaraţie.

Exerciţiile „Scutul de foc 2018” au avut loc în perioada 19 – 21 septembrie, pe teritoriul Centrului de instruire „Bulboaca”. În cadrul loc au luat parte circa 800 de militari ai Armatei Naţionale, precum şi militari din România şi SUA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-04/v-tiraspole-zayavili-o-narushenii-rezhima-zony-bezopasnosti-v-hode

CUC a efectuat rotaţia comandantului militar al Benderului

Comisia Unificată de Control a efectuat rotaţia comandantului militar al raionului cu regim de securitate ridica (oraşul Bender), transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Partea transnistreană a comentat, de asemenea, cererea Moldovei de a schimba formatul de activitate a Comandamentului militar unit. „Când formatul – care s-a constituit pe durata a 26 de ani – şi-a dovedit eficienţa în cadrul îndeplinirii sarcinilor trasate, de ce trebuie să schimbat? Noi nu suntem categoric de acord cu asta şi suntem gata să îndeplinim în comun funcţiile operaţiunii de menţinere a păcii în cadrul formatului care a existat şi există în prezent”, a declarat coopreşedintele transnistrean al  CUC.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-04/okk-proizvela-rotaciyu-voennogo-komendanta-bender

Delegaţia europeană a studiat posibilităţile în vederea organizării instruirii duale la Electromaş

La 3 octombrie, uzina Electromaş a fost vizitată de reprezentanţii Comitetului de donatori din patru ţări europene pentru instruirea profesional-tehnică duală. Componenţa a inclus angajaţi ai agenţiei austriece pentru dezvoltare, agenţiei pentru dezvoltare şi cooperare din Elveţia, agenţiei germane pentru cooperare şi agenţiei pentru dezvoltare din Liechtenstein, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-05/evropeyskaya-delegaciya-izuchila-vozmozhnosti-dlya-organizacii

Specialiştii din Transnistria şi Republica Moldova au discutat chestiunea luptei împotriva pestei porcine africane

În biroul Misiunii OSCE de la Tiraspsol, la iniţiativa părţii moldoveneşti, a avut loc o întâlnire a specialiştilor de profil, consacrată luptei împotriva peste porcine africane.

Partea moldovenească a informat cu privire la situaţia de pe teritoriul său şi măsurile întreprinse spre a nu admite pătrunderea animalelor infestate şi produselor din carne infestate de pe teritoriul Ucrainei, României etc.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-05/pridnestrovskie-i-moldavskie-specialisty-obsudili-voprosy-borby-s

GĂGĂUZIA

Dodon nu va semna legea cu privire la sărbătorirea Zilei Europei la 9 mai

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon nu va semna legea cu privire la sărbătorirea Zilei Europei la 9 mai. El a făcut această declaraţie pe pagina sa de Facebook, transmite GAGAUZINFO.MD. Potrivit afirmaţiilor sale, a avut loc „o nouă provocare” din partea majorităţii parlamentare, care a aprobat în mod repetat legea cu privire la sărbătorirea Zilei Europei la 9 mai.

Preşedintele este „absolut convins” că la următorul 9 mai „noi vom avea un alt parlament şi un alt guvern, care vor restabili pentru 9 mai singura sărbătoare, Ziua Victoriei”.

Reamintim că, în ajun, Parlamentul Republicii Moldova a introdus, cu majoritate de voturi, modificările în Codul Muncii, modificări conform cărora, la 9 mai, în ţară este sărbătorită nu numai Ziua Victoriei, dar şi Ziua Europei. Pentru această decizie a votat şi democratul originar din Găguzia Cornel Dudnic.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42997

GRT a refuzat să reflecte întâlnirea dintre başcan şi spichetul parlamentului maghiar

Compania Teleradio Găgăuzia nu va reflecta întâlnirea başcanului Găgăuziei Irina Vlah ş a preşdintelui parlamentului maghiar Laszlo Kovera, care a avut loc 2 octombrie, în Ungaria. Pe pagina oficială de Facebook a Comitetului Executiv al Găgăuziei au fost publicate două documente, transmite GAGAUZINFO.MD.

În unul, şeful Direcţiei afacerilor başcanului, Olga Mitioglo, a solicitat conducerii GRT să-şi informeze auditoriul asupra vizitei în cauză. Alt document este scrisoarea de răspuns a directorului interimar al GRT Vitali Gaiadarji. Potrivit semnatarului, compania reflectă evenimente „de actualitate în ziua ediţiei”. Şi i-a acuzat pe membrii Comitetului Executiv de imixtiune în politica redacţională.

Anterior, administraţia GRT a refuzat să reflecte întâlnirea lui Vlah cu preşedintele Vladimir Putin, precum şi realizarea proiectelor umanitare comune ale conducerii Petersbugului şi Găgăuziei la Ceadâr-Lunaga şi Vulcăneşti.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42984

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: