• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 5 iunie 2018

06 Iunie, 09:10

Socialiştii vor depune în Parlament proiectul legii cu privire la funcţionarea limbilor într-o nouă redacţie. Deputatul PSRM Ion Bătrâncea a menţionat că proiectul „va proclama teze fundamentale pentru existenţa societăţii moldoveneşti”. În opinia sa, adoptarea acestei legi reprezintă „principala condiţie pentru respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor Moldovei şi o normă obligatorie pentru viitoarea reintegrare a malurilor Nistrului”.

Revista

TRANSNISTRIA

Ambasadorii UE au efectuat o vizită la Tiraspol. Printre ei, şi Daniel Ioniţă

O delegaţie formată din ambasadorii ţărilor-membre ale UE, acreditaţi la Chişinău, inclusiv ambasadorul României, Daniel Ioniţă, au efectuat astăzi o vizită la Tiraspol. Potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA, „la Tiraspol, la invitaţia părţii transnistrene, a sosit o largă delegaţie”, din componenţa căreia fac parte diplomaţi din Rusia, Ucraina, Belarus, Austria, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Suedia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Lituania, Letonia.

Cel mai important eveniment al vizitei, potrivit mass-media din stânga Nistrului, a fost familiarizarea diplomaţilor „cu actuala stare a climatului investiţional al republicii”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-05/delegaciya-poslov-evropeyskih-stran-poseshchaet-pridnestrove

A avut loc şedinţa grupurilor de experţi ai Chişinăului şi Tiraspolului în probleme ale educaţiei

La sediul Misiunii OSCE din Chişinău a avut loc o şedinţă a grupurilor de experţi în probleme ale educaţiei, din partea Moldovei şi Transnistriei. Părţile au făcut un schimb de opinii asupra mersului executării hotărârilor cu privire la apostilarea documentelor transnistrene de studii şi activitatea şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine. Participanţii au constatat, cu satisfacţie, un anume progres în implementarea prevederilor acestor documente.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-04/sostoyalos-zasedanie-ekspertnyh-rabochih-grupp-po-voprosam

Curtea Constituţională a Moldovei a găsit desuetă legea cu privire la statutul limbii ruse

Curtea Constituţională a Moldovei a găsit desuetă legea cu privire la statutul limbii ruse. Asupra acestui fapt au atras atenţia mijloacele de informare în masă din Transnistria şi Găgăuzia, inclusiv NOVOSTI PRIDNESTROVIA, PERVÎI PRIDNESTROVSKI, GAGAUZINFO.MD, NOKTA.MD, GAGAUZYERI.MD ş.a. Toate au menţionat faptul că CC a găsit constituţională Legea anti-propagandă, care a fost anterior contestată de preşedintele Igor Dodon.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-05/konstitucionnyy-sud-moldovy-postanovil-peresmotret-zakon-o-statuse

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180604/71130

Mai târziu, GAGAUZYERI.MD a publicat ştirea potrivit căreia statutul limbii ruse în Moldova rămâne neschimbat: este, în continuare, o limbă de comunicare interetnică. Purtătorii săi pot beneficiat de studii în limba rusă şi o pot, de asemenea, folosi în domeniul serviciilor. Cu astfel de precizări a intervenit Ministerul Justiţiei spre a spulbera răstălmăcirile ce au apărut în sânul societăţii după adoptarea deciziei în caută a Curţii Constituţionale.

http://gagauzyeri.md/politika/4133-konstitucionnyy-sud-status-russkogo-yazyka-v-moldove-ostaetsya-neizmennym.html

Universitatea din Transnistria a semnat un acord de colaborare cu Universitatea de Stat din Varşovia

În cadrul Universităţii din Transnistria, zilele trecute a avut loc o conferinţă internaţională ştiinţifico-practică, cu participarea colegilor din Polonia. S-a vorbit, inclusiv, despre colaborarea dintre cele două instituţii de învăţământ superior şi s-a convenit cu privire la „încheierea unei  colaborări internaţionale”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180604/71070

GĂGĂUZIA

Socialiştii vor depune în Parlament proiectul legii cu privire la funcţionarea limbilor într-o nouă redacţie

Socialiştii vor depune în Parlament proiectul legii cu privire la funcţionarea limbilor într-o nouă redacţie. Declaraţia a fost făcută de către deputatul PSRM Ion Bătrâncea. El a menţionat că proiectul va proclama teze fundamentale pentru existenţa societăţii moldoveneşti.

Socialistul a subliniat că adoptarea acestei legi reprezintă „principala condiţie pentru respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor Moldovei şi o normă obligatorie pentru viitoarea reintegrare a malurilor Nistrului”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40885

Burgudji, despre dorinţa Consiliului de observatori al GRT de a adapta Legea regională audiovizualului: este o crimă împotriva poporului

Dorinţa Consiliului de observatori ai Teleradio Găgăuzia de a adapta Legea audiovizualului la legea respectivă a Republilcii Moldova este o adevărată „crimă împotriva poporului”, consideră preşedintele mişcării populare „Gagauz Halkî”, Ivan Burgudji.

Potrivit afirmaţiilor sale, aducerea legii regionale cu privire la televiziune şi radiodifuziune în concordanţă cu Codul Audiovizualului din Moldova – „în care nu e loc pentru Găgăuzia” – e pasibilă de prejudicierea „intereselor, precum şi drepturilor şi împuternicirilor Găgăuziei”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40868

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: