• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 12º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 10º C
  Craiova 14º C
  Galati 15º C
  Iasi 16º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8288 LEI
  1 USD = 4.4163 LEI
  1 GBP = 5.4966 LEI
  1 CHF = 4.5682 LEI
  1 HUF = 1.3438 LEI
  1 BGN = 2.4690 LEI
  1 JPY = 4.1159 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 5 decembrie 2018

06 Decembrie, 13:18

În Republica Moldova există mari probleme legate de libertatea cuvântului. Interdicţia de a retransmite programele televizate de orientare politică din ţările care nu au semnat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, interdicţie dispusă de parlamentul moldovenesc, contravine principiului OSCE privind asigurarea pluralismului surselor de informare.

Revista

Declaraţia a fost făcută de reprezentantul OSCE pentru problemele libertăţii presei, Harlem Desir, la conferinţa de presă dedicată vizitei, transmite NEWSPMR.COM.

TRANSNISTRIA

Unirea a ajuns până în Ucraina

„Patrioţii ucraineni sunt indignaţi: integritatea teritorială a statului lor e pusă – a câta oară – sub semnul îndoielii. Este vorba despre o serie jubiliară de monede străine, pe care este „anexată” o parte a Ucrainei. Nu, nu e vorba de ruble ruseşti, cu Crimeea. Sunt leii româneşti, cu regiunea Cernăuţi, şi anume cu Universitatea Naţională din localitate. În afară de asta, pe monedă se poate citi o inscripţie grăitoare: „100 de ani de la unirea Bucovinei cu România”, scrie NEWSPMR.COM.

În text se spune că partidul ucraineann „Svoboda” deja a solicitat MAE al ţării să ceară explicaţii de la ambasadorul român, iar Institutului Memoriei Naţionale – să dea nota cuvenită „acestei atât de jignitoare acţiuni din partea României”.

„Sunt curioase sincera neînţelegere şi indignare a naţinaliştilor ucraineni în legătură cu cele întâmplate. Am fi vrut să-i întrebăm: „Voi ce, ieri v-aţi născut? Nu sunteţi la curent cu faptul că ideea-fix a prietenilor români este România Mare, care înghite nu numai Moldova şi detestabila pentru voi Transnistrie, dar şi o parte a Ucrainei – o jumătate din regiunile Odesa şi Cernăuţi?”, se întreabă sarcastic autorul, adăugând că „şi în Moldova, şi în Transnistria asta se ştie de la mic la mare”.

„Bine aţi venit în realitatea naţionalismului românesc! Acum şi voi ştiţi ce înseamnă «Unirea»...”, se încheie materialul.

http://newspmr.com/avtorskie-stati/372

OSCE a indicat asupra problemelor legate de libertatea presei în Republica Moldova

În Republica Moldova există mari probleme legate de libertatea cuvântului. Interdicţia de a retransmite programele televizate de orientare politică din ţările care nu au semnat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, interdicţie dispusă de parlamentul moldovenesc, contravine principiului OSCE privind asigurarea pluralismului surselor de informare. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul OSCE pentru problemele libertăţii presei, Harlem Desir, la conferinţa de presă dedicată vizitei, transmite NEWSPMR.COM.

Reprezentantul OSCE este convins că lupta împotriva dezinformării şi propagandei în Republica Moldova trebuie să ţină cont de dezvoltarea mijloacelor independente de informare în masă, nu de interdicţia de retranslare a producţiei media din ţările OSCE.

Potrivit afirmaţiilor sale, printre angajamentele ţărilor OSCE există prevederea susţinerii accesului liber şi a lipsei de impedimente în ceea ce priveşte mişcarea şi activitatea jurnaliştilor. Anume din acest considerent a fost discutată, cu autorităţile Moldovei, chestiunea refuzului de a aproba pătrunderea în Republica Moldova a jurnaliştilor străini, în special din Rusia.

Reprezentantul OSCE pentru problemele libertăţii presei a avertizat că organizaţia sa va urmări cu atenţie realizarea prevederilor noului Cod al serviciilor audiovizuale şi influenţa sa asura activităţii mass-media din Moldova.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/809

Exporturile din Transnistria în UE au crescut cu 42,2%

Comerţul extern al Transnistriei a atins, la începutul lunii decembrie, 1,752 miliarde de dolari, ceea ce e cu 30% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor Comitetului Vamal al autoproclamatei RMN, exporturile din regiunile au crescut 36,2% – până la 651,3 milioane de dolari, iar importurile – cu 26,8%, depăşind 1,1 miliarde dolari.

Mai bine de o treime din totalul exporturilor (236,8 milioane de dolari.) revine Uniunii Europene, livrările din care au crescut cu 42,2%, în ciuda faptul că autorităţile din regiune au anunţat tendinţa spre integrarea în Uniunea Eurasiatică. În acelaşi timp, expedierile către uniunea menţionată au constituit, în 11 luni, doar $69,1 milioane de dolari, iar cota sa în volumul total al exporturilor a scăzut în decursul anului de la 13,7% până la 10,6%.

Dintre ţări, la exporturi conduce Moldova, unde Transnistria nu vrea atât de mult să se reîntoarcă. Cota sa în cadrul volumului total al exporturilor este de 29,6% ($193,1 milioane de dolari).

În acelaşi timp, Rusia – la care vrea să adere regiunea – este abia pe cel de-al patrulea loc, cu 66,2 milioane de dolari.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-04/vneshnetorgovyy-oborot-pmr-vyros-na-30; http://customs.gospmr.org

GĂGĂUZIA

Nu au trecut nici două săptămâni: Dodon se duce iarăşi în Rusia

În urmă cu câteva zile, preşedintele Republicii Moldova a revenit din Federaţia Rusă, unde a efectuat o vizită oficială. Dar Dodon pleacă din nou peste hotare. Într-o notă publicată pe Facebook, el a comunicat că efectuează o vizită de scurtă durată la Petersburg, unde, la 6 decembrie, va lua parte la şedinţa Consiliului Superior al Uniunii Economice Eurasiatice şi va avea o întrevedere informală cu şefii ţărilor CSI, potrivit NOKTA.MD.

Ultima sa vizită în Federaţia Rusă Igor Dodon a efectuat-o în perioada 21 – 25 noiembrie.

http://nokta.md/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B5%D1%82%D1%81/

„O politică fără canini şi coloană vertebrală”. Deputaţii Adunării Populare consideră că Găgăuzia e sfâşiată de autorităţile centrale

La 30 noiembrie, deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei s-au adunat la cea de-a XIX-a şedinţă, în cadru căreia au abordat tema împuternicirilor Găgăuziei, împuterniciri care, în opinia lor, sunt „tăiate” de autorităţile centrale ale Moldovei. Deputaţii au discutat problema optimizării structurilor Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor, optimizarea poştei şi a Serviciului Fiscal. Conform declaraţiilor membrilor Adunării Populare, ei intenţionează să ceară resubordonarea serviciilor. În acest scop, ei sunt gata să scrie demersuri către Guvernul Moldovei, în Parlament şi chiar în structurile europene, transmite NOKTA.MD.

Deputatul Gheorgi Leicu consideră că „soluţionarea acestor probleme, prin pasa centrului, subminează Găgăuzia nu numai politic, ci şi economic, agectând într-un mod extrem de negativ nivelul de viaţă al oamenilor”.

În opinia deputatului Nicolai Ivanciuk, autorităţile Găgăuziei promovează „o politică fără canini şi coloană vertebrală” în raport cu centrul şi insistă asupra unor măsuri urgente, pe care trebuie să le întreprindă ambele ramuri ale puterii din cadrul autonomiei.

Cele 36 de subunităţi fiscale ale Moldovei sunt, de la 1 aprilie 2017, reorganizate într-o singură persoană juridică: Serviciul Fiscal de Stat. Structura ANSA este optimizată şi funcţionează în conformitate cu noua Hotărâre, care prevede organizarea şi funcţionarea ANSA prin menţinerea statutului său actual de organ admnistrativ central, subordonat Guvernului. De asemenea, optimizării a fost supusă serviciu poştal al Moldovei.

http://nokta.md/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B7%D1%83%D0%B1%D0%B0%D1%8F-%D0%B1%D0%B5%D1%81%D1%85%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BF/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: