• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 19º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 12º C
  Craiova 13º C
  Galati 16º C
  Iasi 18º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7581 LEI
  1 USD = 4.2268 LEI
  1 GBP = 5.4956 LEI
  1 CHF = 4.1488 LEI
  1 HUF = 1.4831 LEI
  1 BGN = 2.4328 LEI
  1 JPY = 3.7787 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 4 septembrie 2018

05 Septembrie, 09:24

Dodon se va întâlnit cu liderul separatist Krasnoselski la 6 septembrie, în reşedinţa de la Condriţa. La întâlnire va lua parte şi reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Kozak. Tema principală va fi misiunea de pacificare şi grupul de trupe ruse.

Revista

Va fi abordată şi chestiunea ecologiei regionale. „Cascada din şase hidrocentrale, pe care Ucraina intenţionează s-o construiască, provoacă un pericol real pentru viaţa râului, deci şi pentru toate ţările pe al cărui teritoriu ea curge”, a declarat cu acest prilej Krasnoselski care intenţionează să pună şi problema reglementării moldo-transnistrene şi activizării Rusiei, ca unul dintre principali garanţi ai procesului de negocieri.

TRANSNISTRIA

Harababura lingvistică

„În statul vecin e harababură lingvistică. Acolo, la 31 august a fost marcată o următoare sărbătoare de calendar, aşa-zisa «Zi a Limbii Materne»”. „În această zi, în anul 1989, Sovietul Suprem al RSSM a adoptat Legea cu privire la statutul limbii de stat din RSSM şi Legea cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină, în ciuda părerii întregii populaţii din fosta republică sovietică moldovenească”, se spune într-un material publicat pe site-ul NEWSPMR.COM.

„Scrisul moldovenesc există în chiriliţă din momentul apariţiei sale în secolul al XVI-lea. Noţiunile de român, popor român şi limba română, create de către lingviştii transilvăneni în latiniţă, au fost inventate la finele secolului al XVIII-lea”, scriu autorii articolului. El menţionează că felicitările din partea conducerii ţării în această zi au fost contradictorii: premierul şi spicherul consideră că limba maternă este limba română, iar preşedintele pledează pentru limba moldovenească.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/366

Lui Dodon şi Krasnoselski li se va alătura Kozak. Tema principală – pacificatorii pe Nistru

Întâlnirea preşedintelui Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski va avea loc la 6 septembrie, la Condriţa. La întâlnire va lua parte şi reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Kozak, a precizat Krasnoselski în cadrul tradiţionalei conferinţe de presă de bilanţ.

Potrivit afirmaţiilor sale, una dintre temele principale, atât cu Dodon, cât şi cu Kozak, va fi misiunea de pacificare şi grupul de trupe ruse. „Desigur, vor vorbi anume despre garanţiile misiunii de menţinere a păcii, precum şi despre colaborarea în cadrul activităţii Comisiei Unificate de Control”, a adăugat liderul transnistrean.

El a menţionat că o chestiune nu mai puţin importantă pe agenda discuţiei cu liderul Moldovei este cea a ecologiei regionale. „Râul Nistru scaldă şi malul drept, şi cel stâng şi este o sursă vitală pentru toată regiunea. Cascada din şase hidrocentrale, pe care Ucraina intenţionează s-o construiască, provoacă un pericol real pentru viaţa râului, deci şi pentru toate ţările pe al cărui teritoriu ea curge”, a explicat liderul de la Tiraspol.

Krasnoselski intenţionează să pună şi problema reglementării moldo-transnistrene şi activizării Rusiei, ca unul dintre principali garanţi ai procesului de negocieri.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/776

De ce la 10 septembrie va începe procesul eliberării numerelor neutre pentru transnistreni

Din 10 septembrie va începe procesul eliberării numerelor neutre de standard internaţional pentru automobilele din Transnistria. În conformitate cu decizia protocolară a Transnistriei şi Moldovei privind participarea mijloacelor de transport din Transnistria – care nu desfăşoară activităţi comerciale – la traficul rutier internaţional, din 24 aprilie 2018, la 1 septembrie, la Tiraspol, a avut loc ceremonia inaugurării punctului de înregistrare a mijloacelor de transport, transmite NEWSPMR.COM.

În total, pe teritoriul Transnistriei vor funcţiona două puncte de înregistrare a automobilelor: la Tiraspol şi Râbniţa. În cadrul lor vor lucra mai bine de 30 de angajaţi de pe ambele maluri ale Nistrului, care au urmat o pregătire specială. Primele numere vor fi eliberate de reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea moldo-transnistreană, Franco Frattini.

http://newspmr.com/novosti-pmr/obshhestvo/851

GĂGĂUZIA

Un virus mortal la hotarele Moldoveii: în România au murit 12 oameni

„Un virus mortal la hotarele Moldoveii: în România au murit 12 oameni” – sub acest titlu a apărut pe site-ul GAGAUZYERI.MD ştirea despre faptul că „în ţara-vecină a crescut numărul victimelor febrei din Nilul de Vest. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţi al României, din 2 mai până în 29 august, în ţară au fost întregistrate 117 cazuri de meningoencefalită, provocate de febra din Nilul de Vest; 12 dintre ele fiind fatale”.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/4455-smertelnyy-virus-u-granic-moldovy-v-rumynii-skonchalis-12-chelovek.html

La Chişinău, în cadrul unui careu şcolar a fost desfăşurat drapelul României

Drapelul României, nu al Moldovei a fost scos la careul şcolar prilejuit de începrea noului an şcolar la Colegiul Tehnologic din sectorul  Râşcani al Capitalei. GAGAUZINFO.MD observă că „drapelul Moldovei – în care toate acestea au loc – în genere nu se vede”.

„Profesorii, împreună cu elevii, desfăşurau, apoi aplaudau. Iar şeful de studii îi trăgea pe copii din mulţime, ca şi ei să ţină drapelul”, a scris o studenta care publicat nota.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42477

Ministrul Apărării: trupele străine acţionează în Transnistria la fel ca în Crimeea

La ora actuală, pericolul nemijlocit pentru Republica Moldova vine din regiunea transnistreană, cu trupele străine staţionate pe acest teritoriui, a declarat ministrul Apărării Eugen Sturza pe postul de televiziune TVR Moldova.

„Dumneavoastră vedeţi ce exerciţii desfăşoară ei: fără numere de întregistrare, fără semne de identificare, ceea ce este ilegal. Exact în acest fel s-a acţionat în Crimeea, în anul 2014”, a menţionat ministrul. În această ordine, Sturza a anunţat necesitatea creării unui sistemul de avertizare şi alertă timpurie.

http://nokta.md/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80-%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%8B-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%8B-%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%B2/

Preşedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, va lua parte la forul investiţional „Investgagauzia”

Preşedintele Republicii Tatarsatn, Rustam Minnihanov, va lua parte la forul investiţional „Investgagauzia”, a declarat başcanul Irina Vlah. Ea a menţionat că vizita delegaţiei din Tatarstan „va contribui la dezvoltarea de mai departe” a Republicii Tatarstan şi Autonomiei Găgăuze, precum şi la „consolidarea relaţiilor ruso-moldoveneşti”.

Forul a fost inaugurat în 2015. Cel mai mare succes al evenimentului anual a devenit lansarea, la Tomai, a fabricii de asamblare a tractoarelor belaruse, precum şi lansarea, la Comrat, a companiei nipone Fujikura, specializată în asamblarea cablurilor pentru automobile pentru producătorii mondiali de automobile.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42466

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: