• Bucuresti 7º C
  Suceava -3º C
 • 1 EUR = 4.7081 LEI
  1 USD = 4.1377 LEI
  1 GBP = 5.3199 LEI
  1 CHF = 4.1501 LEI
  1 HUF = 1.4797 LEI
  1 BGN = 2.4073 LEI
  1 JPY = 3.7743 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 4 iunie 2018

05 Iunie, 09:51

„Automobiliştii moldoveni vor preţuri la benzină ca în Transnistria”: cu acest titlu, NOVOSTI PRIDNESTROVIA a publicat o ştire despre faptul că automobiliştii din Republica Moldovoa au organizat, sâmbătă, o acţiune de protest împotriva majorării costurilor la combustibil. „Faceţi preţul benzinei ca în Transnistria!”, citează pubicaţia una dintre lozinci.

Revista

TRANSNISTRIA

În Transnistria s-a aflat ombudsmanul ONU. Tiraspolul a apelat prin intermediul lui la secretarul general al organizaţiei

În Transnistria, cu o vizită de lucru, s-a aflat expertul superior al ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg. Cu el s-a întâlnit liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Părţile au discutat problema apărării drepturilor oamenilor cu invaliditate. Anterior, o delegaţie a ONU a efectuat o inspecţie de două săptămâni în Transnistria.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180601/71038

Cu Hammarberg s-a întâlnit şi aşa-zisul şef al Externelor din regiune, Vitali Ignatiev. Potrivit afirmaţiilor sale, au fost discutate „problemele provocate de controlul comun al reprezentanţilor moldoveni şi ucraineni ai structurilor de forţă la frontiera Ucrainei şi Transnistriei, inclusiv dificultăţile legate de livrarea medicamentelor şi alimentelor”.

Tiraspolul a solicitat pe această cale secretarului general al ONU numirea unui raportor special sau a unui grup de monitorizare a reglementării moldo-transnistrene, „care ar fi putut soluţiona foarte multe probleme provocate de restricţionarea drepturilor şi libertăţilor transnistrenilor”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-01/zavershilsya-vizit-v-pridnestrove-starshego-eksperta-oon-po-pravam

Transnistria va sărbători Ziua Rusiei

La Tiraspol, de Ziua Rusiei, 12 iunie, va avea loc un marş-procesiune şi un miting-concert, „Rusia din inima mea”, cu ceremonia ridicării drapelului de stat al Federaţiei Ruse pe piaţa „Sovorov”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-01/prazdnuem-den-rossii-vmeste

Pentru GOTR şi Forţele Armate ale Transnistriei a început perioada estivală de studii

Cu începere din 1 iunie, în cadrul GOTR a început perioada estivală de studii. Militarii vor urma pregătirea teoretică, apoi vor practica abilităţile obţinute: exercţii de conducere, trageri, exerciţii tactice.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180601/71028

Perioada estivală de studii a început şi în cadrul Forţelor Armate ale regiunii. Ea va dura şase luni. În acest timp, militarii vor căpăta necesarul de cunoştinţe teoretice şi abilităţi practice în cazul diferitor discipline militare.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-01/letniy-period-obucheniya-startoval-v-vooruzhennyh-silah-pmr

Suvoroviştii din Transnistria au efectuat ieşiri în câmp

Primul an de studii al elevilor Şcolii militare „Suvorov” de la Tiraspol s-a încheiat cu o ieşire în câmp. În ziua de încheiere, au avut loc concursurile căpitanilor şi competiţii pentru escaladarea benzii militare aplicate şi a benzii de cercetaş, pentru aruncarea grenadei şi tragerea din arma pneumatică.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-02/voenno-polevym-vyhodom-zavershilsya-pervyy-uchebnyy-god-suvorovcev

Automobiliştii moldoveni vor preţuri la benzină ca în Transnistria

„Automobiliştii moldoveni vor preţuri la benzină ca în Transnistria”: cu acest titlu, NOVOSTI PRIDNESTROVIA a publica o ştire despre faptul că automobiliştii au organizat, sâmbătă, o acţiune de protest împotriva majorării costurilor la combustibil. „Faceţi preţul benzinei ca în Transnistria!”, citează pubicaţia una dintre lozinci.

Săptămâna trecută, ANRE a stabilit noi preţuri la combustibil. Benzina Premium-95 s-a scumpit cu 64 de ani şi a atins treapta de 19,79 lei per litru.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-02/moldavskie-avtolyubiteli-hotyat-ceny-na-benzin-kak-v-pridnestrove

Opinie despre schimbarea statutului limbii ruse: între Scila şi Haribda

NEWSPMR.COM a publicat un articol dedicat faptului că demersul Partidului Liberal cu privire la statutul limbii ruse trebuie să fie examinat de Curtea Constituţională a Moldovei. În articol se spune că „nu se poate aşa, pur şi simpu, a lua şi a priva limba rusă de statutul de limbă de comunicare interetnică”, deoarece ea, „în primul rând, a primit acest statut nu din moftul funcţionarilor sovietici, ci mulţumită rolului său istoric”, „în rândul al doilea, de statutul limbii ruse, oricât de straniu pare, depinde esenţial integritatea teritorială a Moldovei”.

„A rezolva problema statutului limbii ruse în Moldova e totuna cu a dezasambla o bombă. O singură mişcare incorectă şi va exploda pe ambele maluri ale Nistrului. Pe de o parte, este o  periculoasă aventură politică, pe de alta – liberalii, eurooptimiştii, unioniştii şi alte categorii zgomotoase, care cer să te implici în aventura respectivă. Cum, dar, stimaţii judecători ai Curţii Constituţionale să treacă prin această Scila şi Haribda şi să nu piară? Păi, nicidecum: pur şi simplu să nu se bage acolo”.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17828

GĂGĂUZIA

Conducerea Găgăuziei a cerut Curţii Constituţionale să nu priveze limba rusă de statutul de limbă de comunicare interetnică

Başkanul şi Comitetul Executiv al Găgăuziei au cerut Curţii Constituţionale a Moldovei să „respingă demersul deputaţilor Partidului Liberal privind anularea statutului limbii ruse, de limbă de comunicare interetnică” scrie GAGAUZINFO.MD.

În demers se spune că chestiunea „poartă un caracter principial pentru locuitorii regiunii, limba rusă fiind, alături de limbile găgăuză şi moldovenească, unul dintre cele trei oficiale în cadrul Autonomiei”.

„În afară de asta, demersul liberalilor urmăreşte scopul de a izgoni din viaţa politică şi culturală a ţării limba şi cultura rusă, de a crea un nou pretext de încordare în relaţiile moldo-ruse”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40844

La alegerile primarului Chişinăului a câştigat Andrei Năstase

Despre cel de-al doilea tur al alegerilor din Chişinău au scris GAGAUZINFO.MD, NOKTA.MD, GAGAUZYERI.MD. NOVOSTI PRIDNESTROVIA a scris doar despre faptul că la Chişinău au loc alegerile primarului.

Potrivit rezultatelor calcului a 100% din voturi, pentru candidatul PPDA Andrei Năstase au votat mai bine de 129 de mii de oameni sau 52,6% din totalul alegătorilor. Candidatul PSRM Ion Ceban a acumulat mai bine de 116,7 voturi sau 47,4%.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40842; http://nokta.md/на-выборах-примара-кишинева-победил-а/; http://gagauzyeri.md/politika/4125-andrey-nestase-izbran-merom-kishineva.html; https://novostipmr.com/ru/news/18-06-03/v-kishinyove-prohodit-vtoroy-tur-vyborov-mera

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: