• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 4 iulie 2018

05 Iulie, 10:47

Posibilitatea unui nou război pe Nistru decurge din Rezoluţa ONU cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria, a declarat recent preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon într-un interviu pentru presa din Federaţia Rusă. „Transnistria – a subliniat el – e tot mai des, în ultimul timp, în centrul atenţiei politicii mondiale.

Revista

Şi asta a coincis atât cu dezvoltarea procesului de reglementare paşnică a «conflictului îngheţat», cât şi cu o nouă fază a înrăutăţirii relaţiilor ruso-americane. Tendinţele revanşarde ale autorităţilor moldoveneşti, care nu recunosc existenţa Republicii Moldoveneşti Nistrene, n-au fost nici înainte un secret pentru nimeni. Aceste tendinţe au coincis, acum, cu intenţiile patronilor lor de la Washington, pentru care orice prezenţă militară rusă pe Nistru reprezintă un obstacol supărător în calea promovării propriilor interese”.

TRANSNISTRIA

Recruţii transnistreni se pregătesc să depună jurământul

Militarii companiei de recruţi urmează cursurile de iniţiere. La 14 iulie tinerii vor depune jurământul într-o atmosferă festivă, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

În sălile de studii, pe terenul de paradă şi în locuri special amenajate au loc cursuri privind regulamentele militare generale, pregătirea fizică şi de luptă. Urmează depunerea jurământului, primul concediu şi distribuirea în unităţile unde îşi vor satisface serviciul.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-04/novobrancy-gotovyatsya-k-prinyatiyu-prisyagi

Liderul Moldovei se teme de război

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon şi-a exprimat temerea că acţiunile Guvernului pot conduce la reluarea conflictului pe Nistru, spre a implica ulterior şi Rusia, se spune într-un material publicat pe NEWSPMR.COM. La 29 iulie 2018, liderul moldovean a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii din Rusia, că posibilitatea aceasta decurge din Rezoluţia adoptată la Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor Federaţiei Ruse din Transnistria şi din documentul depus în Congresul SUA.

În afară de asta, în proiectul Strategiei naţionale de apărare, care va fi examinat de către Parlamentul Moldovei, drept pericol principal a fost indicat iniţial potenţialul militar al Transnistriei şi Rusiei. Dodon a spus că a propus o serie de amendamente la această strategie, promiţând că, în caz contrar, va bloca documentul.

„De bună seamă, Transnistria, în ultimul timp, se pomeneşte tot mai des în centrul atenţiei politicii mondiale. Şi asta a coincis atât cu dezvoltarea procesului de reglementare paşnică a «conflictului îngheţat», cât şi cu o nouă fază a înrăutăţirii relaţiilor ruso-americane. Tendinţele revanşarde ale autorităţilor moldoveneşti, care pur şi simplu nu recunosc existenţa Republicii Moldoveneşti Nistrene, n-au fost nici înainte un secret pentru nimeni. Cu toate acestea, aceste tendinţe, după toate, au coincis acum cu intenţiile patronilor lor de la Washington, pentru care orice prezenţă militară rusă pe Nistru reprezintă un obstacol supărător în calea promovării propriilor interese”, se spune în text.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/470

GĂGĂUZIA

Preşedintele autoproclamatei Republici Găgăuze a câştigat cazul împotriva Moldovei la CEDO

Preşedintele autoproclamatei Republici Găgăuze (1991-1995), Stepan Topal a câştigat la CEDO împotriva Moldovei, transmite GAGAUZINFO.MD, cu referire la mass-media moldoveneşti. CEDO a obligat Moldova să-i plătească lui Topal 3000 de euro ca despăgubiri morale

În iunie 2001, Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat legea pensiilor, conform căreia liderii fostei Republici Găgăuze au fost asimilaţi în drepturi cu conducătorii Autonomiei Găgăuze relativ la plăţile sociale. În felul acesta, Topal trebuie să primească o pensie în mărime de 75% din salariul başcanului Autonomiei.

În luna aprilie a anului 2003, Topal a acţionat în judecatăă Comitetul Executiv al Adunării Populare a Găgăuziei, cerând să i se ofere pensia promisă. Comitetul i-a respins cererea, motivând prin faptul că legile locale şi republicane sunt incompatibile, mai ales în ceea ce priveşte oferirea de „pensie personalizată”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41473

Preşedintele Adunării Populare nu a exclus convocarea unei şedinţe extraordinare şi suspendarea noii componenţe a Consiliului de observatori al GRT

Preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Vladimir Kîssa, nu exclude că în decurs de 10-14 zile va fi convocată o şedinţă extraordinară a ADG, în cadrul căreia va fi anulată hotărârea din 30 martie 2018 privind numirea noii componenţe a Consiliului de observatori al GRT, transmite GAGAUZINFO.MD.

La 28 iunie, Curtea de Apel din Comrat a anulat hotărârea cu privire la demiterea membrilor Consiliului de observatori al GRT. Anterior, ADG a concediat înainte de termen întreaga componenţă a Consiliului de observatori al GRT şi a numit o componenţă nouă. Decizia deputaţilor găgăuzi a provocat un scandal, compania publică a refuzat să se subordoneze.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41475

Prima tranşă a ajutorului UE a fost amânată din cauza anulării rezultatelor alegerilor de la Chişinău

Uniunea Europeană a amânat prima tranşă a ajutorului macrofinanciar pentru Moldova din cauza deciziei Curţii Supreme de Justiţie cu privire la anularea rezultatelor alegerilor la Chişniău, informează NOKTA.MD cu referire al mass-media moldoveneşti. Comisia Europeană consideră că Moldova şi-a îndeplinit angajamentele privind măsurile economice, dar nu şi pe cele de ordin politic.

http://nokta.md/молдавское-правосудие-лишает-нас-ден/

Dodon consideră că democraţii se tem de el, de aceea îi limitează împuternicirile

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon e convins că „democraţii au redus împuternicirile şefului statului, deoarece se tem de el şi nu-l pot control”. El a exprimat această opinie pe pagina sa de Facebook, transmite publicaţia găgăuză NOKTA.MD. Dodon a menţionat, de asemenea, că anume din această cauză au fost scoase din subordinea preşedintelui Serviciul de Informaţi şi Securitate şi Serviciul Pazei de Stat.

http://nokta.md/додон-заявил-что-демократыего/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: