• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 12º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 10º C
  Craiova 14º C
  Galati 15º C
  Iasi 16º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8288 LEI
  1 USD = 4.4163 LEI
  1 GBP = 5.4966 LEI
  1 CHF = 4.5682 LEI
  1 HUF = 1.3438 LEI
  1 BGN = 2.4690 LEI
  1 JPY = 4.1159 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 4 decembrie 2018

05 Decembrie, 10:51

Comratul discută „Centenarul ocupaţiei româneşti a Basarabiei”, conform genericului unei „mese rotunde”, organizată recent în localitate de Centrul de integrare „Pro Eurasia” în cooperare cu Centrul de studii ştiinţifice „Maria Marunevici”.

Revista

În acest context, parlamentarul socialist Fiodor Gagauz a declarat: „În anul curent se împlinesc 100 de ani din ziua alipirii forţate a Basarabiei la România. În acelaşi timp, ocupaţia e prezentată ca sărbătoare. Au loc diferite evenimente. Desigur, asta ne trezeşte îngrijorarea. Aşa-zisa «unire» depinde de procesele politice care au loc în Republica Moldova”. Iar vicepreşedintele organului legislativ al Găgăuziei, Alexandr Sodolski, a ţinut să sublinieze: „Ocupaţia Basarabiei a avut loc cu ameninţări şi sub baionetele armatei române”.

TRANSNISTRIA

Autorităţile Moldovei interzic marşurile automobilistice înainte de alegeri

În Moldova sunt introduse sancţiuni pentru şoferii care participă la marşuri rutiere, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Cu începere din duminică, pot avea loc doar curse permise de autorităţi.

Conform noului articol al Codului contravenţional, ce intră în vigoare din 9 decembrie, şoferii care participă la călătoriile de grup neautorizate pe drumurile publice, cu excepţia coloanelor oficiale, şi care creează impedimente în trafic, vor fi pedepsiţi cu amenzi în mărime de la 2 250 până la 3 000 de lei, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

În felul acesta, autorităţile intenţionează să împiedice marşurile rutiere ca una dintre formele demonstraţiilor planificate pentru 24 februarie, ziua alegerilor parlamentare. Până la aceste modificări, Codul contravenţional nu prevedea sancţiuni pentru astfel de acţiuni.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-03/vlasti-moldovy-zapreshchayut-avtomobilnye-marshi-pered-vyborami

Krasnoselski s-a întâlnit cu Grigori Karasin

O delegaţie a Transnistriei, condusă de liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, efectuează o vizită la Moscova. Krasnoselski s-a întâlnit la Ministerul de Externe al Rusiei cu viceministrul Grigori Karasin.

Liderul de la Tiraspol a menţionat că Transnistria „aşteaptă de la partea moldovenească un progres sesizabil în problemele telecomunicaţiilor şi dosarelor motivate politic”, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Părţile au discutat, de asemenea, perspectiva activităţii formatului 5+2 în contextul viitoarei preşedinţii a Slovaciei la OSCE. O atenţie deosebită a fost acordată situaţiei curente din jurul Transnistriei. Krasnoselski observat că „situaţia în domeniul securităţii se aşteaptă să fie complicată şi republica continuă să urmărească atent dinamica proceselor din ţările vecine”, subliniind rolul determinant al operaţiunii de menţinere a păcii, desfăşurată sub egida Rusiei, în cauza păcii şi securităţii în Transnistria”.

Totodată, reprezentanţii adiminstraţiei separatiste au atras atenţia asupra „provocărilor ce se menţin în ceea ce priveşte securitatea economică a Transnistriei, având în vedere realizarea de către Moldova şi Ucraina a proiectului de control vamal comun la frontiera Transnistriei cu Ucraina”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-03/vadim-krasnoselskiy-i-grigoriy-karasin-obsudili-situaciyu-v

Kozak i-a promis lui Krasnoselski bani pentru pensionarii transnistreni

Liderul de la Tiraspol s-a întâlnit la Moscova cu reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru relaţiile comercial-economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak. Separatistului i s-au dat asigurări că suportul rusesc pentru plata suplimentelor către pensionarii transnistreni va ajunge în regiune „în cel mai apropiat timp”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-04/rossiyskie-nadbavki-postupyat-v-pridnestrove-v-blizhayshee-vremya

Interlocutorii au discutat, între altele, situaţia din regiune şi dinamica procesului de negocieri. O atenţie aparte a fost acordată problemelor susţinerii operaţiunii de pacificare pe malurile Nistrului, care, de mai bine de 26 de ani, este „o garanţie sigură a păcii şi stabilităţii în întreaga regiune”.

Interlocutorii au acordat atenţie şi încheierii proiectelor social-umanitare, realizate de Organizaţia Autonomă Non-profit „Integrarea eurasiatică”. Ei au discutat, de asemenea, măsurile de stimulare exporturilor transnistrene în Federaţia Rusă.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-04/vadim-krasnoselskiy-provyol-vstrechu-s-dmitriem-kozakom

GĂGĂUZIA

La Comrat a fost discutat „Centenarul ocupaţiei româneşti a Basarabiei”

„O notă echitabilă evenimentelor de acum o sută de ani a fost dată de activiştii politici şi istorici, care au luat parte la masa rotundă consacrată ocupaţiei româneşti a Basarabiei”, scrie GAGAUZINFO.MD. Evenimentul a fost organizat de Centrul de integare „Pro Eurasia” în cooperare cu Centrul de studii ştiinţifice „Maria Marunevici”.

„În anul curent se împlinesc 100 de ani din ziua alipirii forţate a Basarabiei la România. În acelaşi timp, ocupaţia e prezentată ca sărbătoare. Au loc diferite evenimente. Desigur, asta ne trezeşte îngrijorarea. Aşa-zisa «unire» depinde de procesele politice care au loc în Republica Moldova”, a declarat participantul la masa rotundă, parlamentarul socialist Fiodor Gagauz.

„Ocupaţia Basarabiei a avut loc cu ameninţări şi sub baionetele armatei române, a reamintit vicepreşedintele Adunării Populare, Alexandr Sudolski. Potrivit afirmaţiilor sale, votul deputaţilor Sfatului Ţării pentru alipirea la România s-a produs sub o presiune fără precedent”, se spune în text.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44059

Dodon: patriarhul Kirill va vizita neapărat Moldova la anul

Patriarhul Kiril va vizita neapărat Republica Moldova. Vizita va avea loc deja în anul viitor. Declaraţia a fost făcută de preşedintele ţării, Igor Dodon, transmite GAGAUZINFO.MD.

Kirill trebuia să viziteze Moldova şi Găgăuzia în toamna anului curent, dar, în ultimul moment, s-a răzgândit.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44042

Şeful reprezentanţei Consiliului Europei, William Massolin, a vizitat Găgăuzia

Recent numit în funcţia de şef al reprezentanţei Consiliului Europei în Republica Moldova, William Massolin a vizitat, marţi, 4 decembrie, Găgăuzia. La Comrat, cu diplomatul s-a întâlnit başcanul Irina Vlah, transmite GAGAUZINFO.MD.

Başcanul a caracterizat situaţia social-economică curentă a Găgăuziei şi s-a referit la unele aspecte ale agendei politice. Vlah a mulţumit conducerii reprezentanţei Consiliului Europei pentru concursul acordat Comisiei Electorale Centrale în problemele perfecţionării acestei structuri şi corespunderii standardelor internaţionale.

Interlocutorii au atins şi tema pachetului de iniţiative legislative, elaborate de un grup de lucru, format din deputaţi ai Parlamentului Moldovei şi Adunării Populare a Găgăuziei. Başcanul a subliniat că mai multe organizaţii internaţionale cu autoritate susţin poziţia Găgăuziei în ceea ce priveşte perfecţionarea legislaţiei republicane prin considerarea împuternicirilor Autonomiei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44056

Un grup de iniţiativă le cere autorităţilor de la Comrat să permită renovarea monumentului lui Lenin. Cheltuielile şi le asumă fostul preşedinte al Adunării Populare

Un grup de iniţiativă, condus de activistul social Mihail Vlah, i s-a adresat primarului municipiului Comrat cu rugămintea de a autoriza renovarea monumentului lui Lenin, amplasat în centrul oraşului, informează NOKTA.MD.

După cum este indicat în apel, „monumentul lui Lenin n-a fost reparat de nimeni şi niciun partid, care l-a lăudat pe Lenin, nu a alocat nici măcar un ban pentru renovarea sa”. În document este indicat că „a apărut mecenatul D. G. Constantinov”

Anterior, fostul spicher al Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, a declarat că îşi va asuma cheltuielile legate de schimbarea denumirii străzii Lenin în strada Stepan Topal.

http://nokta.md/doc-%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BF%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BA/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: