• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 31 mai 2018

01 Iunie, 09:58

Reprezentantul special al OSCE Franco Frattiini a recomandat Republicii Moldova şi Transnistriei, la finele reuniunii de la Roma din 29-30 mai, „să discute toate problemele sensibile în toate formatele posibile, nu doar la şedinţele 5+2”.

Revista

Pretinsul ministr de Externe din Transnistria, Vitali Ignatiev, a declarat că regiunea s-a pronunţat din nou în favoarea unui caracter ritmic şi intens al activităţii platformei 5+2. Potrivit afirmaţiilor sale, partea transnistreană a propus, de asemenea, stabilirea datei următoarei şedinţe, care ar putea să aibă loc până la finele anului curent.

TRANSNISTRIA

Bilanţurile întâlnirii în formatul 5+2

Până la finele anului curent poate să aibă loc încă o rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului moldo-transnistrean. La acest eveniment va contribui obţinerea de rezultate concrete în privinţa unui şir întreg de probleme social-economice şi umanitare, ceea ce e prevăzut în Protocolul de Roma, semnat la finele şedinţei în formatul 5+2, care a avut loc în perioada 29-30 mai.

Ministrul de Externe al regiunii, Vitali Ignatiev, a declarat că Transnistria s-a pronunţat din nou în favoarea unui caracter ritmic şi intens al activităţii platformei 5+2. Potrivit afirmaţiilor sale, partea transnistreană a propus, de asemenea, stabilirea datei următoarei şedinţe.

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, a spus că, pe durata aflării Italiei la preşedinţia OSCE, Roma va încerca să încheie fiecare şedinţă cu rezultate palpabile. El le-a cerut părţilor „să discute toate problemele sensibile în toate formatele posibile, nu doar la şedinţele 5+2”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-30/itogi-rimskoy-vstrechi-v-formate-52-o-chem-govorili-na-zasedanii

Documentul nu conţine acorduri expresive noi. Dar există sarcina de elabora foaia de parcurs pentru restabilirea relaţiilor dintre Transnistria şi Moldova până la finele lunii iunie.

https://tsv.md/rimskij-protokol-soglasie-i-prodolzhenie/

Apărătorul ONU al drepturilor omului efectuează o vizită în Transnistria

În perioada 20 mai – 1 iunie 2018, expertul ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, se află în Transnistria pentru afla în ce măsură au fost realizate recomandările sale privind ameliorarea situaţiei în domeniul drepturilor omului în Transnistria. În anul 2012, expertul a efectuat trei vizite în regiune, în baza cărora, în 2013, a pregătit, un raport independent asupra drepturilor omului în regiune, ce conţine, de asemenea, un şir de recomandări.

În cursul vizitei, Hammarberg va lua parte la întâlnirile la nivel înalt şi discuţiile cu organele de stat, cu reprezentanţii societăţii civile, echipa ONU în Republica Moldova şi partenerii internaţionali pentru dezvoltare, prezenţi în ţară. Expertul va vizita câteva comunităţi în regiunea transnistreană, inclusiv instituţiile penitenciare şi ale locuri de privare de libertate.

http://newspmr.com/novosti-pmr/obshhestvo/9027

GĂGĂUZIA

Parlamentul Moldovei a cerut actele asupra monumentului inaugurat la Comrat

Parlamentul Moldovei a cerut actele asupra monumentului dedicat grănicerilor, inaugurat la Comrat. Demersul corespunzător a fost depus de liberalul Roman Boţan pe adresa Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Monumentul din Comrat a fost inaugurat cu prilejul centenarului înfiinţării trupelor de grăniceri, la iniţiativa unei organizaţii obşteşti din care fac parte grăniceri-veterani. Din cauza unei greşeli a designerilor, pe monument a fost gravată nu harta URSS, cu a Federaţiei Ruse. Conducerea ONG-lui a promis să remedieze gafa.

În afară de asta, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova nu a ştiut despre monument şi nu a fost invitată la eveniment.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40794

Câţi oameni lucrează la fabrica „Fujikura” din Comrat. Vlah şi Ministerul Economiei comunică cifre diferite

Miercuri, 30 mai, ministrul Economiei Chiril Gaburici, ambasadorul Japoniei în Moldova, Masanobu Yoshii, şi reprezentanţii autorităţilor din cadrul Autonomiei au efectuat o vizită la fabrica „Fujikura” din Comrat. Jurnaliştii a două portaluri online – NOKTA.MD şi GAGAUZMEDIA.MD – nu au fost admişi la această vizită sub pretextul că nu figurează pe lista Serviciului de presă al başkanului Irina Vlah. În acelaşi timp, ca bilanţ al vizitei, pe resursele personale şi oficiale ale politicienilor au apărut informaţii despre vizită, cu date  care diferă.

Astfel, Irina Vlah a declarat că la fabrică lucrează 600 de oameni. Această informaţie a apărut pe site-ul personal al politicianului, VLAH.MD, şi pe GAGAUZINFO.MD. Site-ul Ministerului Economiei dă în acest sens cifra de 475 de oameni. Rezultă că Vlah a exagerat, faţă de minister, cu 125 de locuri de muncă.

http://nokta.md/сколько-людей-работают-на-комратском/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: