• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 31 iulie 2018

01 August, 09:37

N-a venit, oare, timpul ca Moldova şi Transnistria „să întoarcă foaia şi să înceapă relaţiile pe curat”? – se întreabă NEWSPMR.COM.

Revista

Publicaţia susţine că, deşi la ora actuală „au loc puternice transformări politice, societatea moldovenească se ciocneşte pentru prima dată de aceeaşi ameninţare ca şi transnistrenii: înghiţirea de către alt stat şi pierderea identităţii naţionale”. „Pentru prima, menţionează sursa citată, dată cetăţenii Moldovei au simţit cum e să lupţi pentru păstrarea limbii materne, a naţionalităţii, culturii şi istoriei. Posibil, toate acestea vor influenţa alegerea Moldovei în anul 2019 şi relaţia ei de mai departe cu Transnistria”.

TRANSNISTRIA

Soţia fostului lider de la Tiraspol: în Transnistria are loc o „curăţare totală a opoziţiei”

Fostul ministru de Externe, soţia ex-liderului de la Tiraspol care se ascunde de urmărirea actualelor autorităţi ale Transnistriei, Nina Şevciuk, consideră că Transnistria se dezvoltă, la ora actuală, pe o cale incorectă. Astăzi, în opinia ei, în regiune are loc „curăţarea totală a tuturor şi a fiecăruia care poate sta în calea reprezentanţilor principalului «portmoneu» –monopolistul local”.

Ea a adăugat că este ignorată părerea principalului aliat, Federaţia Rusă, ceea ce, „în ultimă instanţă, e pasibil de pierderea republicii”. „Este ignorat totul: dreptul, bunul-simţ. Dar ce mai – mesajele Moscovei în genere nu sunt luate în considerare. Probabil, se consideră că, în fond, lichidarea postului de reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria este o pură întâmplare, care nu înseamnă nimic. E dureros să observi. Vor rămâne resturile exangue ale acestei republici şi, pe cât pare, nimeni deja nu le va mai aaduna”, consideră sursa citată.

http://newspmr.com/novosti-pmr/obshhestvo/313

Locul unde s-a încheiat războiul

NEWSPMR.COM publică un text în care se spune că în fiecare an, la 28 şi 29 iulie, în Transnistria au loc evenimente prilejuite de aniversarea introducerii forţelor de menţinere a păcii. „Şi asta nu e de mirare, căci aceste date sunt, pentru Transnistria, aidoma Zilei Victoriei pentru republicile fostei URSS”, se spune în material.

Autorul îşi pune întrebarea dacă n-a venit, oare, timpul ca Moldova şi Transnistria „să întoarcă sumbra foaie şi să înceapă relaţiile pe curat?”. Cu toate acestea, actualmente, în Moldova, „au loc puternice transformări politice. Societatea moldovenească se ciocneşte pentru prima dată de aceeaşi ameninţare ca şi transnistrenii – înghiţirea de către alt stat şi pierderea identităţii naţionale. Pentru prima dată cetăţenii Moldovei au simţit cum e să lupţi pentru păstrarea limbii materne, a naţionalităţii, culturii şi istoriei. Posibil, toate acestea vor influenţa alegerea Moldovei în anul 2019 şi relaţia ei de mai departe cu Transnistria...”, se spune în text.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/592

Locuitorii Crimeii au transmis Transnistriei mai bine de 700 de cărţi

În localitatea Feodosia din Crimeea a avut loc cea de-a două etapă a acţiunii „Cadoul sufletului dezinteresat”. Evenimentul a fost prilejuit de Ziua oraşului. Organizatorii sunt membrii secţiei locale a Partidului Edinaia Rossia, administraţia publică locală şi biblioteca din partea locului, la iniţiativa conducătorului centrului analitic-informativ Nistru-Prut, Albert Dorjeev.

El a menţionat că nu i-a reuşit să transporte prin Ucraina cărţi pentru copii în alfabetul Braille. Partea ucraineană le-a considerat drept propagandistice.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-30/krymskiy-most-zhiteli-poluostrova-sobrali-dlya-pridnestrovya-bolee

GĂGĂUZIA

Dudnik: Rusia, UE şi Turcia luptă în Găgăuzia pentru sfera de influenţă

Uniunea Europeană şi Republica Turcia sunt doi „monştri” care luptă cu cel de-a treilea monstru în persoana Federaţiei Ruse pentru influenţa în Găgăuzia. De o asemenea părere este parlamentarul democrat Cornel Dudnik.

Deputatul a subliniat că vectorul european al dezvoltării Republicii Moldova nu se va schimba după alegerile parlamentare

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41949

Locţiitorul başcanului, Vadim Ceban, despre reţinerea, în Ucraina, a vinurilor din Găgăuzia: au fost încălcate angajamentele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, cauza rezidă în geopolitică

În urmă cu o lună, Ucraina, fără vreo explicaţie, a reţinut circa 300 de tone de vinuri ale producătorilor din Găgăuzia, în valoare totală de aproximativ 4 milioane de lei. Cauza oficială a reţinerii nu se cunoaşte nici până în prezent. Locţiitorul başcanului Găgăuziei, Vadim Ceban, consideră ca la mijloc sunt probleme de ordin geopolitic.

El a adăugat că ambasadorul Republicii Moldova la Kiev se preocupă personal de soluţionarea problemei, iar reprezentanţii Găgăuziei „sunt într-un contact permanent cu autorităţile moldovene”.

http://nokta.md/украина-нарушила-обязательства-вто-п/

O prezentatoare de televiziune din Găgăuzia este împuternicitul Partidului Şor la Comrat

Prezentatoarea de televiziune din Găgăuzia, Nina Dimcioglo, a fost prezentată ca reprezentant împuternicit al Partidului Şor la Comrat. Reprezentanţii „au o misiune importantă: de a elabora în strâns contact cu localnicii programul de dezvoltare prin considerarea specificului fiecărei regiuni”, se spune în comunicatul de presă al partidului.

http://nokta.md/телеведущая-из-гагаузии-нина-димогло/

Krasnoselski: Transnistria nu doreşte să facă parte din Moldova

GAGAUZYERI.MD a remarcat o declaraţie a lui Krasnoselski şi anume că Transnistria nu se vede în componenţa actualei Moldovei, scopul său e de a-i fi recunoscută independenţa şi integrarea în Federaţia Rusă. liderul separatist a făcut această declaraţie pentru IZVESTIA. „Noi vrem să restabilim echitatea istorică, care a fost pierdută după destrămarea Uniunii Sovietice”, a subliniat sursa citată.

http://gagauzyeri.md/politika/4327-krasnoselskiy-pridnestrove-ne-zhelaet-vhodit-v-moldovu.html

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: