• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 26º C
  Constanta 26º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 26º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7345 LEI
  1 USD = 4.2201 LEI
  1 GBP = 5.2361 LEI
  1 CHF = 4.2663 LEI
  1 HUF = 1.4497 LEI
  1 BGN = 2.4207 LEI
  1 JPY = 3.8990 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 30 octombrie 2018

31 Octombrie, 09:44

Fostul conducător al Serviciului de Stat pentru Telecomunicaţii, Informaţii şi Mass-media, Ghennadi Ciorba susţine că „de facto, noi am devenit martorii redistribuirii resurselor financiare în interiorul statului în favoarea unui agent economic sau a structurilor economice aferente.

Revista

Toate încercările de a învia climatul investiţional se ciocnesc de neîncrederea în toate ramurile puterii din partea investitorilor reali”. Potrivit afirmaţiilor sale, situaţia social-economică din regiune se înrăutăţeştşe, salariile cad, iar încercarea de a distrage atenţia oamenilor cu ştiri de la deputaţii Sovietului Suprem despre faptul că cineva din fosta echipă a lui Şevciuk a fost reţinut – sau că traiul a devenit mai bun – „în afară de ură, nu trezesc nimic”.

REGIUNEA ODESA

Un investitor român vrea să construiască în regiunea Odesa o fabrică de confecţii ale brandurilor mondiale

Reprezentanţii companiei româneşti TANEX au vizitat oraşul Teplodar pentru a examina încăperile viitoarei fabrici de confecţii. Faptul a fost comunicat de viceguvernatorul regiunii, Svetlana Şatalova, transmite DUMSKAIA.

Delegaţia a vizitat şi şcoala profesională din Teplodar, care pregăteşte cusătorese. Investitorii examinează posibilitatea instruirii în cadrul şcolii menţionate a viitorilor lucrători şi chiar sunt gata să-şi asume co-finanţarea instituţiei. Ei intenţionează, de asemenea, să construiască şi un cămin în proximitatea viitoarei fabrici.

„E de remarcat că TANEX lucrează pentru export în proporţii uriaşe. Coase pentru faimoasele «Massimo Dutti», «MaxMara», «Lancome», «Ted Baker» ş.a.. [...] Îndată cum va fi găsită clădirea corespunzătoare, investitorii intră imediat şi vor crea mai bine de 500 de locuri de muncă”, a subliniat Şatalova.

http://dumskaya.net/news/rumynskiy-investor-hochet-postroit-v-odesskoy-ob-091707/

TRANSNISTRIA

Grănicerii ruşi vor putea vedea toată informaţia privind exportul de mărfuri din regiune

Conducerea vămii transnistrene a luat parte la Forul internaţional de la Moscova. Delegaţia a fost invitată oficial de Serviciul Vamal Federal al Rusiei, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. În urma întâlnirii, părţile şi-au extins cooperarea electronică: vameşii ruşi vor putea vedea toată informaţia privind exporturile mărfurilor din Transnistria, ceea ce va facilita activitatea agenţilor economici din regiune pe direcţia rusă”, a spus şeful vămii transnistrene, Vitali Neagu.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-29/tamozhennye-sluzhby-pmr-i-rf-pereydut-na-novyy-uroven-elektronnogo

În afară de asta, vameşii transnistreni vor putea urma în Rusia stagieri în domeniul activităţii de drept.

Forul vamal internaţional s-a desfăşurat în perioada 24 – 25 octombrie, în premieră. Au luat parte reprezentanţii serviciilor vamale din ţările CSI, organizaţiile interstatale vamale şi de comeţ exterior, inclusiv Organizaţia Mondială a Vămilor, BRICS, JETRO, asociaţiile întreprinderilor europene ş.a.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-29/tamozhenniki-iz-pmr-smogut-prohodit-stazhirovku-v-rossii

Instituţiile de învăţământ superior din Rusia au organizat Ziua uşilor deschise la Tiraspol

Pe platforma centrului de iluminare culturală a universităţii transnistrene a avut loc o expoziţie-prezentare a instituţiilor de învăţământ superior din Rusia. Candidaţilor le-au fost prezentate nouă instituţii de învăţământ superior din diferite regiuni ale Rusiei. Un eveniment similar a avut loc la începutul anului 2018, dar, într-un astfel de format şi cu asemenea proporiţii, este organizat în premieră. Cu suportul Rossotrudnicestvo şi al portalului RUSSIA.STUDY, la Tiraspol au sosit delegaţii cu o geografie de la Ural până la Kaliningrad, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Pe durata mai multor ani, prin intermediul Rossotrudnicestvo, sute de candidaţi din regiunea transnistreană primesc cote pentru studii gratuite pe teritoriul Federaţiei Ruse. Doar în anul trecut, mai bine de 200 de absolvenţi ai şcolilor s-au folosit de posibilitatea de a studia în domeniul ales în Rusia. În afară de asta, instruirea gratuită le este oferită tinerilor cu cetăţenia Federaţiei Ruse.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-29/rossiyskie-vuzy-proveli-den-otkrytyh-dverey-v-tiraspole

Ce se întâmplă în câmpul informaţional al RMN

NEWSPMR.COM a publicat opinia fostului conducător al Serviciului de Stat pentru Telecomunicaţii, Informaţii şi Mass-media, Ghennadi Ciorba, în care el declară că „unii deputaţi si Sovietului Suprem şi mass-media locale desfăşoară propagandă, înălbind greşelile şi gafele actualei puteri”, dar „prea din topor au loc toate”.

Potrivit afirmaţiilor sale, „au trecut deja doi ani de când s-a schimbat puterea şi acele defecte, care au fost admise de către Şevciuk, ar fi trebuit demult să fie corectate, iar rănile – linse”. „Dar, de fapt, noi vedem că situaţia doar se înrăutăţeşte, iar schemele care au fost aplicate în timpul lui Şevciuk sunt aceleaşi, doar că pe alte direcţii”, adaugă el.

Printre pretextele informaţionale care influenţează la ora actuală imaginea puterii, el a evocat politica şi economia. În primul caz, „ruperea, practic, a relaţiilor directe dintre Tiraspol şi Mosova, în special a suportului economic direct (a rămas gazul, dar utilizarea sa suscită la Moscova tot mai multă iritare din cauza acţiunilor guvernului în acest sens), ceea ce s-a exprimat prin încetarea plăţilor suplimentare pentru pensionarii transnistreni. Încetarea contactelor directe cu Ucraina şi blocada de facto a Transnistriei. Unde mai pui că şi Chişinăul, simţind căderea de imagine a Tiraspolului în ochii Moscovei, se comportă cu fiece zi mai obraznic, impunându-i Tiraspolului noi şi noi condiţii nefavorabile pentru noi”, consideră Ciorba.

„În rândul al doilea – surparea imaginii puterii în domeniul economic. De facto, noi am devenit martorii redistribuirii resurselor financiare în interiorul statului în favoarea unui agent economic sau a structurilor economice aferente. Toate încercările de a învia climatul investiţional se ciocnesc de neîncrederea în toate ramurile puterii din partea investitorilor reali”, menţionează el.

Potrivit afirmaţiilor lui Ciorba, situaţia social-economică din regiune se înrăutăţeştşe, salariile cad, iar încercarea de a distrage atenţia oamenilor cu ştiri de la deputaţii Sovietului Suprem despre faptul că cineva din fosta echipă a lui Şevciuk a fost reţinut – sau că traiul a devenit mai bun – „în afară de ură, nu trezesc nimic”.

http://newspmr.com/avtorskie-stati/175

GĂGĂUZIA

Başcanul Găgăuziei s-a întâlnit cu preşedintele Turciei în cadrul vizitei la Istanbul

În componenţa delegaţiei oficiale a Moldovei, başcanul Găgăuziei Irina Vlah a luat parte la deschiderea noului aeroport internaţional de la Istanbul. Evenimentul festiv a fost prilejuit de cea de-a 95-aniversare a proclamării Republicii Turce, transmite GAGAUZINFO.MD.

La eveniment au luat parte zeci de oaspeţi de peste hotare, inclusiv preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon şi preşedintele Republicii Kîrgîzstan, Soornbai Jeenbekov, prim-ministrul Bulgariei Boiko Borisov.

La încheierea ceremoniei, Vlah a avut o scurtă întrevedere cu preşedintele turc. Ea l-a felicitat cu aniversarea formării republicii şi i-a mulţumit pentru vizita fructuoasă în Găgăuzia, la 18 octombrie.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43422

Jurnaliştilor de la GRT li s-a interzis să relateze despre accidentul rutier de pe urma căruia au avut de suferit locuitorii Găgăuziei care mergeau la mitingul Partidului Democrat

Un accident rutier, în cadrul căruia au avut de suferit zeci de locuitori ai Găgăuziei ce plecau la mitingul Partidului Democrat, a rămas fără atenţia radioteleviziunii publice GRT. GAGAUZINFO.MD citează surse din interiorul colectivului companiei, care susţin că conducerea GRT a „instituit tabu” asupra acestei teme.

„Rudele celor implicaţi în accident au cerut să fie relatat cum apropiaţii lor – angajaţi la serviciul de gaz şi ambulanţă – au fost constrânşi să meargă la acest miting sub ameninţarea concedierii. Iar după accident, aceeaşi conducători au cerut să nu vorbească despre accident”, a menţionat interlocutorul.

Potrivit sursei, Consiliul de Observatori a interzis informarea pubilcului GRT. „Preşedintele Consiliului, Igor Iak, adjunctul său, Ivan Terzi şi alţi membri ai Consiliului sunt membri activi ai mişcării Noua Găgăuzie, afiliată integral filialei PD în Găgăuzia”, menţionează publicaţia.

În ediţiile de ştiri ale postului de televiziune GRT din 22 – 28 octombrie, reporterii publicaţiei nu au depistat nicio referire la accidentul produs la Ciucur-Minjir (accidentul a avut loc 21 octombrie). În acelaşi timp, tema a fost reflectată pe larg de mass-media regionale şi republicane.

În satul Ciucur-Minjir, duminică, 21 octombrie, s-au ciocnit două maxi-taxi care au ieşit din Comrat la mitingul Partidului Democrat. În accident, potrivit jurnaliştilor de la Chişinău, au avut de suferit zeci de oameni.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43419

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole:
Game of Thrones

Primetime Emmy 2019

INTERNATIONAL