• Bucuresti 27º C
  Baia Mare 21º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 21º C
  Constanta 21º C
  Craiova 24º C
  Galati 27º C
  Iasi 26º C
  Suceava 24º C
  Timisoara 23º C
 • 1 EUR = 4.7621 LEI
  1 USD = 4.2658 LEI
  1 GBP = 5.4436 LEI
  1 CHF = 4.2197 LEI
  1 HUF = 1.4625 LEI
  1 BGN = 2.4349 LEI
  1 JPY = 3.8876 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 30 noiembrie 2018

03 Decembrie, 08:19

Transnistria va construi relaţii de bună vecinătate şi reciproc avantajoase cu Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, a declarat şeful administraţiei separatiste  de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul şedinţei consultative a primilor deputaţi.

Revista

El a atras atenţia asupra degradării relaţiilor dintre ţările vecine, subliniind că Transnistria, în aceste circumstanţe, păstrează fidelitate principiului relaţiei de bună vecinătate, şi cu Moldova, şi cu Ucraina, şi cu Rusia, transmite NEWSPMR.COM. „Procesul de negocieri nu are alternativă. Noi suntem un stat iubitor de pace, tindem spre pace şi suntem gata s-o apărăm”, a subliniat Krasnoselski.

TRANSNITRIA

Delegaţia transnistreană în cadrul CUC insistă asupra efectuării un control de serviciu

Avut loc o nouă şedinţă a Comisiei Unificate de Control. Potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA, partea moldovenească a propus să fie inclusă în ordinea de zi a şedinţei chestiunea monitorizării în Zona de Securitate. La rândul lor, reprezentanţii Transnistriei au propus problema instituţiilor penitenciare ale Republicii Moldova, aflate la Bendere. Partea rusă a făcut un apel către colegi să revină la instrucţiunile observatorilor militari privind vizitarea posturilor organelor de drept, arătând că „partea moldovenească refuză până în prezent să viziteze un şir de obiecte (numărul refuzurilor depăşeşte deja 600)”.

A avut loc rotaţia observatorilor militari ruşi şi audiată informarea Comandamentului Militar Unit cu privire la situaţia din Zona de Securitate. Partea transnistreană a difuzat un comunicat în care a cerut un control de serviciu asupra tuturor rapoartelor comandamentului militar, rapoarte care, „dintr-o cauză sau alta, nu au fost semnate de către reprezentanţii Republicii Moldova (circa 20 de documente)”.

Copreşedintele CUC din partea Transnistriei a constatat că o astfel de practică contravine deciziilor organului de conducere a operaţiunii de menţinere a păcii. „Este interzis categoric a  nu semna actele observatorilor militari, rapoartele Comandamentului Militar Unit. Toate aceste rapoarte trebuie să devină obiectul examinării în cadrul CUC. Daca una dintre părţi nu semnează documentul, înseamnă că ea nu vrea ca documentul respectiv să fie examinat şi făcut public. Noi considerăm că e un lucru inadmisibil şi cerem efectuarea unui control de serviciu”, a subliniat Oleg Beleakov.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-29/pridnestrovskaya-delegaciya-v-okk-nastaivaet-na-provedenii

Krasnoselski: Nicio cedare. Noi urmăm principiul independenţei

Transnistria va construi relaţii de bună vecinătate şi reciproc avantajoase cu Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă. Declaraţia a fost făcută de şeful administraţiei separatiste  de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în cadrul Adunării consultative a primilor deputaţi.

Caracterizând actuala stare de lucruri, Krasnoselski a atras atenţia asupra degradării relaţiilor dintre ţările vecine, subliniind că Transnistria, în aceste circumstanţe, păstrează fidelitate principiului relaţiei de bună vecinătate, şi cu Moldova, şi cu Ucraina, şi cu Rusia, transmite NEWSPMR.COM. „Procesul de negocieri nu are alternativă. Noi suntem un stat iubitor de pace, tindem spre pace şi suntem gata s-o apărăm”, a subliniat Krasnoselski.

Vorbind despre formatul 5+2, şeful statului transnistrean a spus că platforma este una de lucru. El a reamintit acordurile încheiate şi progresul înregistrat în procesul de soluţionare a problemelor actuale.

„Nicio cedare. O mişcare de compromis, unul în întâmpinarea celuilalt. Noi urmăm principiile independenţei, ne susţinem poziţia exprimată în cadru referendumului”, a menţionat preşedintele RMN.

http://newspmr.com/novosti-pmr/zakonodatelstvo/2478

Liderul de la Tiraspol a formulat „ideea naţională” a Transnistriei

„În strategia de dezvoltare a Transnistriei pentru următorii opt ani este formulată ideea naţională a republicii. Esenţa acestei idei a fost dezvăluită de Vadim Krasnoselski, în cadrul şedinţei primilor deputaţi”, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Potrivit liderului administraţiei separatiste, ideea în cauză e fundată pe trei concepţii: „afirmarea suveranităţii RMN şi tendinţa spre recunoaşterea internaţională; formarea comunităţii „poporul transnistrean”, care include diferite naţionalităţi; construcţia unui stat orientat sociala, cu o formă economică de piaţă”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-29/vadim-krasnoselskiy-sformuliroval-nacionalnuyu-ideyu-pridnestrovya

Împotriva noastră se pregăteşte o provocare

Pe NEWSPMR.COM a apărut un text intitulat „Împotriva noastră se pregăteşte o provocare”. Semnatarul afirmă că urmările conflictului dintre Rusia şi Ucraina în strâmtoarea Kerci „de data asta au afectat Transnistria”. Este vorba de introducerea parţială a stării de război în Ucraina. Noua ordine a fost instalată, între altele, în regiunile limitrofe Transnistriei, Odesa şi Viniţa.

„Merită să întrebăm din capul locului: «De ce Transnistria s-a pomenit în aceeaşi listă cu periculoasa direcţie rusă? Ar fi fost absurd a presupune că Kievul s-a speriat brusc de pacificatorii ruşi şi de forţele noastre armate. Tuturor le este cunoscut că el îndeplinesc o funcţie exclusiv de apărare, iar de mijloace pentru acţiuni ofensive de proporţii ei pur şi simplu nu dispun! În legătură cu asta, se impune o concluzie deloc îmbucurătoare: autorităţile ucrainene au înscris republica noastră în lista militară deloc pentru că văd în noi o ameninţare. Dimpotrivă, e foarte probabil că ni se pregăteşte un anume scenariu în schimbul eşuatei provocări din Marea Azov. Acesta poate un analog al agresiunii georgiene în Osetia de Sud, care a început prin focuri trase asupra pacificatorilor ruşi şi urmărea scopul de a-i impune Moscovei un război”, se spune în text.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/4163

Trupele special din Transnistria au fost supuse testului final

În detaşamentul cu destinaţie specială „Scorpion” al aşa-numitului Serviciu de executare a pedepselor al Ministerului Justiţiei din Transnistria s-a încheiat depunerea testelor de formare profesională pentru cea de-a doua jumătate a anului. Potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA, „Controlul a început printr-o trecere în revistă a personalului, apoi comisia a evaluat nivelul de posedare a armei din dotare. Examenul pregătirii fizice prevedea îndeplinirea procedeelor de luptă corp la corp, un set de exerciţii de forţă şi alergarea la distanţa de 3 kilometri”.

„Comisia a luat în calcul, de asemenea, şi cunoaşterea principalelor evenimente istorice, al rolului lor în constituirea şi dezvoltarea statului, precum şi gradul de înţelegere a situaţiei actuale pe plan mondial”, transmite publicaţia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-29/skorpion-proshyol-itogovuyu-proverku

GĂGĂUZIA

Directorul GRT urmează cursuri de „manipulare şi propagandă” în Germania

Directorul interimar al companie publice de televiziune GRT, Vitali Gaidarji, se află de aproape o săptămână se află în Germania, unde frecventează ore de „manipulare şi propagandă”. El a scris despre asta pe reţelele sociale, transmite GAGAUZINFO.MD. Conducătorul companiei a postat câteva note pe Facebook, cu imagini din Leipzig și Berlin.

„Audiem lecţia profesorului de jurnalism Sabine Schiffer pe tema manipulării şi propagandei. Berlin. Germania”, a scris Gaidarji. Anterior, el a luat parte, activ, la forul media de la Kiev.

În toamna asta, în jurul GRT a apărut un scandal din cauza că Gaidarji a interzis de două ori difuzarea în emisiunile de ştiri a întrevederii dintre başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, reaminteşte publicaţia.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43993

Deputat al Adunării Populare: postul de televiziune GRT „nu e privit azi de nimeni”

În prezent, postul public de televiziune GRT „nu e privit aproape de nimeni”, a declarat deputatul Ilia Uzun în şedinţa Adunării Populare. El l-a susţinut pe colegul său Grigori Uzun, care a declarat că e lipsit de sens să se aloce suplimentar 1,5 milioane de lei pentru un poste de televiziune ca GRT, pe care „aproape nimeni nu-l o priveşte”.

GRT este o componentă a „Teleradio Găgăuzia”, care difuzează pe teritoriul Autonomiei. Bugetul regiunii pentru anul viitor prevede pentru GRT 5 milioane de lei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44002

Strada Lenin de la Comrat a fost redenumită

Strada centrală a municipiului Comrat şi-a schimbat denumirea. A fost strada Vladimir Lenin, acum e strada primului preşedinte al Republicii Găgăuze, Stepan Topal. Decizia a fost luată, cu 15 voturi, de membrii Consiliului municipal al Comratului, la şedinţa de vineri, 30 noiembrie, GAGAUZINFO.MD.

Stepan Topal a murit la 28 septembrie, în cel de-al 81-lea an de viaţă. Două zile mai târziu, el a fost înmormântat cu onoruri la Comrat.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44004

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: