• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 30 martie

31 Martie, 10:14

La Ministerul Învăţământului din Transnistria a fost discutată „problema menţinerii limbii moldoveneşti” în regiune. În cadrul şedinţei a fost subliniat în mai multe rânduri că „Transnistria e singurul loc unde limba moldovenească se păstrează în forma iniţială, cu chiriliţă”. „De aceea este vorba de menţinerea acestei limbi nu numai în cadrul statului, ci şi la scară planetară”, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Revista

REGIUNEA ODESA

Odesa a întâmpinat festiv trenul renovat din Chişiniău

Durata călătoriei de la Odesa la Chişinău este, în prezent, de trei ore şi 50 de minute: cu o jumătate de oră mai rapid ca înainte. E vorba de un diesel modernizat, care a fost întâmpinat în mod festiv la Odesa.

https://www.048.ua/news/1997443

TRANSNISTRIA

CUC a confirmat un nou şef militar superior din partea Rusiei

La şedinţa Comisiei Unificare de Control a fost aprobat noul şef militar superior din partea Rusiei. Colonel Oleg Leuhin şi-a început misiunea în Zona de Securitate.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-29/okk-utverdila-novogo-starshego-voennogo-nachalnika-ot-rf

CUC e, ca odinioară, în impas

Situaţia din jurul podului dintre satele Gura-Bâcului şi Bîciok este în centrul atenţiei Comisiei Unificate de Control. Delegaţia moldovenească refuză să discute chestiunile privind organizarea circulaţiei transportului.

Co-preşedintele CUC Oleg Beleakov a declarat din nou că delegaţia moldovenească blochează intrarea observatorilor militari în regiunea podului.

https://tsv.md/okk-po-prezhnemu-v-tupike/

La Ministerul Protecţiei Sociale din Transnistria a avut loc o întrevedere cu reprezentanţii Ambasadei Suediei în Republica Moldova

Ministrul Protecţiei Sociale şi Muncii al Transnistriei, Elena Kulicenko, a avut o întrevedere cu şeful adjunct al Ambasadei Suediei în R. Moldova, Adam Amberg.

Tema de bază a discuţiilor: realizarea activităţii de proiect a Ambasadei în sfera contracarării violenţei domestice.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-29/v-minsoczashchity-proshla-vstrecha-s-predstavitelyami-posolstva

Problema menţinerii „limbii moldoveneşti” a fost discutată la Ministerul Învăţământului din Transnsitria

La Ministerul Învăţământului din Transnistria a fost discutată „problema menţinerii limbii moldoveneşti” în regiune. În cadrul şedinţei a fost subliniat în mai multe rânduri că „Transnistria e singurul loc unde limba moldovenească se păstrează în forma iniţială, cu chiriliţă”.

„De aceea este vorba de menţinerea acestei limbi nu numai în cadrul statului, ci şi la scară planetară”, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Conducătorii direcţiilor raionale ale învăţământului au observat că în multe şcoli săteşti, unde procesul educativ are loc în limba rusă, la recreaţii se aude aproape exclusiv limba moldovenească. Cu această ocazie a fost subliniat faptul că din anul 2018 s-a redus simţitor numărul claselor moldoveneşti: de la 505 la 244, iar numărul elevilor s-a diminuat ca atare cu 47%.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-29/problemu-sohraneniya-moldavskogo-yazyka-obsudili-v-minprose-pmr

Militarii din cadrul Ministerului Apărării al Transnistriei şi-au demonstrat aptitudinile de tragere

Ei au urmat cu exerciţiu de control privind demontarea şi reasamblarea automatului Kalaşnikov, au efectuat pregătiri în vederea tragerii din acest automat şi a aruncării de grenade.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-29/voennosluzhashchie-ministerstva-oborony-prodemonstrirovali-navyki

GOTR a început transferarea armamentului şi tehnicii militare în regim estival de exploatare

Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria a început transferarea armamentului şi tehnicii militare în regimul estival de exploatare. Lucrărilor vor decurge în trei etape, cu implicarea întregului efectiv al GOTR.

https://structure.mil.ru/structure/okruga/west/news/more.htm?id=12168946@egNews

În Transnistria a avut loc o conferinţă ştiinţifico-practică, cu genericul „Centenarul anexării Basarabiei de către România”

La 30 martie, în Transnistria a avut loc conferinţa ştiinţifico-practică „Centenarul anexării Basarabiei de către România”. Au luat parte reprezentanţii comunităţii ştiinţifice din regiune: istorici, arhivari. Au fost invitaţi savanţi din Rusia, Moldova şi Serbia.

În cadrul conferinţei au fost discutate tendinţele actuale în studierea problematicii aşa-zisei „Mari Uniri” cu România, precum şi influenţa evenimentelor de acum 100 de ani asupra dezvoltării Transnistriei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-29/v-pridnestrove-proydet-nauchno-prakticheskaya-konferenciya-100

GĂGĂUZIA

Rogozin, despre expulzarea diplomaţilor: „Mânuţele năzbâtioase ale semi-românilor”

Vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin a comentat expulzarea diplomaţilor ruşi din Moldova, mirându-se de duplicitatea politicii Chişinăului. „Guvernul moldovenesc a izbutit, cu o mână, să salute vizita viceministrului de Externe al Rusiei G. Karasin, iar cu alta, să semneze decizia de expulzare a diplomaţilor noştri. Ce mâini năzbâtioase mai au aceşti semi-români!”, a scrie Rogozin pe pagina sa Facebook.

http://gagauzyeri.md/politika/3864-rogozin-o-vysylke-diplomatov-shalovlivye-ruchki-polurumyn.html

Politolog român: „Unionismul a devenit politica de stat a României. A nu respecta asta înseamnă a încălca legea”

Declaraţie de Unirea a României şi Moldovei, adoptată la 27 martie în Parlamentul român denotă faptul că unionismul a devenit parte integrantă a politicii de stat a Bucureştiului oficial. Astfel a apreciat pentru ADEVĂRUL comentatorul politic român Lulea Marius Dorin.

Expertul a declarat că în Moldova au loc pregătiri în vederea unor „consultări publice” privind posibila Unire. „La toamnă, probabil, noi putea obţine fie un vot politic în parlament, fie desfăşurarea unui referendum”, a spus Dorin.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/3866-rumynskiy-politolog-unionizm-stal-gosudarstvennoy-politikoy-rumynii-neuvazhenie-etogo-narushenie-zakona.html

Opinie: „Başkanul Irina Vlah îi arată Moldovei cum trebuie lucrat cu partenerii” sau Al cui va fi şeful Autonomiei?

Vitali Vasilevski semneată pe GAGAUZYERI.MD un articol în care declară că „protectorii” başkanului Găgăuziei Irina Vlah „sunt oameni (politicieni), care conduc ţara realmente”. El se referă la declaraţia deputatului Cornel Dudnik, potrivit căreia Vlah se întâlneşte mai des cu conducerea Partidului Democrat decât orice alt deputat din cadrul Autonomiei, iar prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip a adus autorităţile Găgăuziei drept exemplu pentru alte raioane ale ţării.

Potrivit lui Vasilevski, Dudnic a fi declarat, de asemenea, că „bugetul total al clanului Demir-agro, care apaţine de facto lui Serghei şi Irina Vlah constituie 870 de milioane de lei, în timp ce bugetul Găgăuziei este de 710 de milioane”. „Fără protecţia cuiva anume, foarte influent în ţară, o afacere atât de puternică e pur şi simplu cu neputinţă de organizat”, conchide Vasilevski.

http://gagauzyeri.md/politika/3865-bashkan-irina-vlah-pokazyvayut-vsey-moldove-kak-rabotat-s-partnerami-ili-chih-budet-glava-avtonomii.html

Dudoglo consideră că autorităţile R. Moldova, formate de PD, „au lipsit Găgăuzia de împuterniciri”

Deputatul ales pe listele Partidului Democrat Nicolai Dudoglo a declarat că găgăuzii sunt minţiţi de către PD, care a iniţiat schimbarea sistemului electoral.

„Noi pur şi simplu am fost fentaţi de autorităţile din Chişinău. Ne-au promis cinci locuri în parlament, am primit două. Au promis că împuternicirile noastre vor fi păstrate, dar am primit un buget mare, în timp ce ne-am pierdut împuternicirile”, a arătat el.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39543

Romanb Tiutin: Nicolai Dudoglo se pregăteşte să părăsească PD

Pentru a se reabilita în ochii alegătorului din Găgăuzia, Dudoglo va părăsi Partidul Democrat, consideră fostul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, Roman Tiutin.

La ora actuală, Dudoglo este deputat în Parlament pe listele PD şi conduce structura regională a acestei formaţiuni în Găgăuziei. Dar, public, Dudoglo şi adepţii săi, se prezintă ca membri ai mişcării „Noua Găgăuzie”, distanţându-se de PD.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39547

Cum s-a soldat cu un scandal comentariul lui Candu despre tragedia din Kemerovo

GAGAUZINFO.MD a preluat articolul publicat anterior pe NEWSMAKER, „Spicherul a aruncat un cuvânt în foc. Cum s-a soldat cu un scandal comentariul lui Candu despre tragedia din Kemerovo”.

E vorba de indignarea suscitată de afirmaţiile lui Candu care a declarat că „într-o ţară dezvoltată din UE” aşa ceva nu ar fi avut loc. Pe internet, drept urmare, a apărut o petiţie online prin care se preşedintelui Parlamentului i se pretind scuze la scenă deschisă pentru „manipularea opiniei publice”. Autorii au evocat, în replică, incendiile din Londra (Grenfell Tower) şi Colectiv, din România.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39553

Citeste mai mult despre: revista presei
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: