• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 19º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 12º C
  Craiova 13º C
  Galati 16º C
  Iasi 18º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7581 LEI
  1 USD = 4.2268 LEI
  1 GBP = 5.4956 LEI
  1 CHF = 4.1488 LEI
  1 HUF = 1.4831 LEI
  1 BGN = 2.4328 LEI
  1 JPY = 3.7787 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 3 septembrie 2018

04 Septembrie, 10:50

Transnistria şi-a serbat, la 2 septembrie, cea de-a 28-a aniversare de la „fondare”. „Calea aleasă de poporul transnistrean a trecut încercarea timpului. Pe durata tuturor acestor ani, alături ne-a fost mereu marea Rusie, care a devenit pentru noi un scut de nădejde, o garanţie a păcii şi stabilităţii pe malurile Nistrului”, a declarat cu acest prilej liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.

Revista

El a subliniat că un factor important de menţinere a păcii pe Nistru este „fructuoasa misiunea de pacificare”, realizată sub egida Federaţiei Ruse. La rândul său, Constantin Zatulin, vicepreşedinte al Comitetului pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică şi relaţiile cu compatrioţii din cadrul Dumei de Stat, a ţinut să menţioneze într-un mesaj adresat Tiraspolului: „Din nou avem timpuri grele, o presiune economică şi o blocadă fără precedent, provocări la hotare. Din nou, Transnistria este constrânsă să renunţe să opţiunea sa rusă. Noi, în Rusia, înţelegem bine că Transnistriei i se înaintează pretenţii pe care iniţiatorii lor nu îndrăznesc să i le înainteze Rusiei. Credeţi-mă, noi nu atât vă compătimim, dar şi lucrăm asupra modului în care să vă ajutăm, în ciuda faptul că suntem despărţiţi de o Ucraină banderovistă”.

TRANSNISTRIA

Transnistria a marcat cea de-a 28-a aniversare de la „fondare”

La 2 septembrie, în Transnistria a fost sărbătorită cea de-a 28-a aniversare a „fondării” „republicii””. Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a declarat că au fost puse bazele pentru edificarea unui stat independent, în care voinţa poporului a devenit singura sursă de formare a direcţiilor strategice pentru politicile internă şi externă”. „Calea aleasă de poporul transnistrean a trecut încercarea timpului. Pe durata tuturor acestor ani, alături ne-a fost mereu marea Rusie, care a devenit pentru noi un scut de nădejde, o garanţie a păcii şi stabilităţii pe malurile Nistrului”, a adăugat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-02/pridnestrovskoy-moldavskoy-respublike-28-let

Un important factor al menţinerii păcii este, după Krasnoselski, fructuoasa misiune de pacificare pe Nistru, realizată sub egida Federaţiei Ruse: „E îmbucurător şi faptul că Republica Moldovenească Nistreană şi Federaţia Rusă apreciază la fel situaţia constituită în jurul Transnistriei în procesul de negocieri. În acelaşi timp, RMN, realizându-şi politica  externă, apără consecvent voinţa poporului, fixată prin rezultatele referendumului din 2006: edificarea unui stat independent şi intrarea lui ulterioară în componenţa Rusiei”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-02/prezident-tolko-pri-politicheskoy-stabilnosti-ekonomicheskoy

Felicitările sale regiunii şi le-a expediat, de asemenea, şi vicepreşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică şi relaţiile cu compatrioţii, Constantin Zatulin. El a menţionat că „Rusia ţine minte cum, în septembrie 1990, într-o situaţie complicată, ce se schimba fulgerător, oamenii din Transnistria au reuşit să elaboreze o proprie strategie de dezvoltare, să capete statutul de subiect politic”.

„Din nou avem timpuri grele, o presiune economică şi o blocadă fără precedent, provocări la hotare. Din nou, Transnistria este constrânsă să renunţe să opţiunea sa rusă. Noi, în Rusia, înţelegem bine că Transnistriei i se înaintează pretenţii pe care iniţiatorii lor nu îndrăznesc să i le înainteze Rusiei. Credeţi-mă, noi nu atât vă compătimim, dar şi lucrăm asupra modului în care să vă ajutăm, în ciuda faptul că suntem despărţiţi de o Ucraină banderovistă”, a declarat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-02/zatulin-etot-prazdnik-obedinyaet-vseh-komu-doroga-respublika-kto

Reprezentanţii Parlamentului Tinerilor din Rusia şi-au împărtăşit impresiile despre Transnistria

În anul său aniversar, Transnistria a fost vizitată de o delegaţie a Parlamentului Tinerilor de pe lângă Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei al Rusiei. Scopul principal, potrivit membrilor delegaţiei, este interacţiunea dintre tinerii parlamentari ai Rusiei şi Transnistriei în procesul de realizare a proiectelor comune ruso-transnistrene în domeniul politicii de tineret.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-02/predstaviteli-molodyozhnogo-parlamenta-rf-podelilis

Noul ambasador al Rusiei este pentru prima dată în Transnistria

În ajunul Zilei Republicii, Oleg Vasneţov s-a întâlnit cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Au fost discutate perspectivele interacţiunii ruso-transnistrene, inclusiv la nivelul Ambasadei. Krasnoselski şi-a exprimat speranţa că, în timp, şeful ambasadei ruse va deveni un oaspete frecvent în Transnistria şi un participant la evenimentele din regiune.

Vasneţov a mulţumit pentru întrevedere, pentru participarea activă a transnistrenilor în procesele semnificative pentru Rusia şi pentru „tradiţionalul nivel înalt de organizare a alegerilor desfăşurate de Rusia în regiune”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180902/74171

„Tirotex” îşi va demonstra produsele la „Heimtextil Russia 2018”

Între 18 şi 20 septembrie, la Moscova va avea lor expoziţia internaţională de textile şi ţesături de casă pentru decorarea de interioare, „Heimtextil Russia 2018”. De mai mulţi ani compania de textile din Transnistria, „Tirotex”, este participant al expozţiei. În luna ianuarie a anului curent, compania a luat parte la expoziţia „Heimtextil 2018”, care s-a defăşurat în Frankfurt pe Main.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-03/tiroteks-pokazhet-svoyu-produkciyu-na-heimtextil-russia-2018

GĂGĂUZIA

Prăbuşirea helicopterului companiei aeriene moldoveneşti: au murit pilotul şi doi militari

În nordul Afganistanului, în provincia Balkh, s-a prăbuşit un helicopter miliar aparţinând unui transportator din Republica Moldova. Prăbuşirea a avut loc pe 2 septembrie, la 7:30, ora locală (6:00, ora Chişinăului). Helicopterul trebuia să aducă 10 militari în provincia de nord Faryab. La bord se aflau 13 oameni. Potrivit GAGAUZ.INFO, care citează site-ul DESCHIDE.MD, pilotul care a murit e originar din Moldova. Portalul menţionează, de asemenea, că helicopterul prăbuşit aparţine companiei moldoveneşti „Valan”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42457

Dodon va întâlnit cu Krasnoselski la Condrinţa, la 6 septembrie

Preşedintele Moldovei Igor Dodon şi liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski se vor întâlnit la Condriţa, la 6 septembrie, a comunicat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Maxim Lebedinschi. El a subliniat că scopul întâlnirii este continuarea dialogului despre măsurile de consolidare a încrederii şi susţinere a stabilităţii în Zona de Securitate pe Nistru.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42463

Găgăuzia e vizitată de către delegaţia Guvernului din Petersburg

În Găgăuzia se află, în vizită, o delegaţie din Petersburg, condusă de preşedintele Comitetului pentru presă şi interacţiunea cu mass-media al guvernului petersburghez, Serghei Serezleev.

În cadrul vizitei, Serezleev, împreună cu şeful Autonomiei, Irina Vlah, a vizitat la 3 septembrie careurile festive desfăşurate în şcolile din oraşul Vulcăneşti şi a transmis din partea guvernatorului oraşului Petersburg, Gheorghi Poltavcenko, o culegere de poveşti ale scriitorilor din Găgăuzia şi Petersburg, precum şi o ediţie-cadou despre calea de creaţie a cunoscutului pictor găgăuz Dmitri Savastin.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42460

Mass-media: Cornel Dudnik şi Demian Karaseni, printre candidaţii potenţiali din partea PD la alegerile parlamentare din partea PD.

Ca urmare a analizei postărilor pe reţelele sociale, efectuate de mai mulţi de politicieni, a fost alcătuită lista candidaţilor potenţiali la funcţia de deputat al Parlamentului la viitoarele alegeri. Astfel, mesajele lui Cornel Dudnik de pe reţelele sociale se focalizează în localităţile Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti, care fac parte din circumscripţia 46. Din mesajele deputatului democrat Demian  Karaseni rezultă că parlamentarul intenţionează să candideze în circumscriţia 45 din raionul Comrat: el a vizitat grădiniţa din satul Gaidar, a avut discuţii cu angajaţii primăriei Chiriet-Lunga.

Reprezentantul PD Vitalie Gămurari a declarat, totuşi, că, pe cât ştie, o listă a candidaţilor încă nu există.

http://nokta.md/%D1%81%D0%BC%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB-%D0%B4%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D1%8C%D1%8F%D0%BD-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-%D1%87/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: