• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 3 iulie 2018

04 Iulie, 10:11

Deputatul socialist Fiodor Gagauz a declarat că Autonomia Găgăuză îşi pierde treptat împuternicirile în lipsa „unor instrumente de protecţie”.

Revista

În opinia sa, soluţia este fixarea principalelor prevederi ale Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei în Constituţia ţării, pentru siguranţa că Guvernul şi Parlamentul nu vor încălca împuternicirile regiunii fără acordul Adunării Populare a Găgăuziei. „Fără această abordare complexă, se va menţine mereu riscul că împuternicirile noastre vor fi încălcate”, a afirmat Gagauz.

TRANSNISTRIA

Noul  ambasador al Rusiei în Moldova este Oleg Vasneţov

Preşedintele Vladimir Putin l-a numit pe Oleg Vasneţov în calitate de ambasador al Rusiei în Moldova. Decretul de rigoare a fost publicat pe portalul oficial de internet al informaţiilor juridice. Prin alt decret, Putin l-a eliberat din această funcţie pe Farit Muhametşin.

Anterior, Vasneţov a condus Departamentul de relaţii cu subiecţii Federaţiei, Parlament şi asociaţiile publice.

Despre asta au scris, de asemenea, şi mijloacele de informare în masă din Găgăuzia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-02/novym-poslom-rossii-v-moldove-stal-oleg-vasnecov

Tiraspolul insistă asupra importurilor de medicamente fără coordonare

Chestiunea importurilor de medicamente în Transnsitria a devenit principala la şedinţa reprezentanţilor pentru problemele politice din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Cristina Lesnic şi Vitali Ignatiev, şedinţă ce a avut loc la biroul din Tiraspol al Misiunii OSCE. În cadrul briefingului ce a urmat discuţiilor de trei ore, Ignatiev le-a comunicat jurnaliştilor că părţile vor continua discutarea acestor probleme, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Şedinţa precedentă a experţilor moldoveni şi transnistreni în acest domeniu a avut loc la 28 iunie. Întâlnirea nu s-a soldat cu rezultate. Reprezentanţii Moldovei au declarat atunci că vor trece doar medicamentele ale căror denumiri au fost introduse în registrul oficial al produselor farmacologice din Moldova, aprobate spre import.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-02/peregovory-po-probleme-importa-medikamentov-budut-prodolzheny

Motoarele transnistrene vor asigura cu combustibil aeroporturile Moscovei

Zilele trecute, specialiştii de la uzina  „Electromaş” au pus în exploatare motoare electrice la obiectele companiei „Transneft – Verhneaia Volga”. Acesta este unul dintre transportatorii principali ai produselor petroliere pe teritoriul Rusiei. Motoarele vor asigura cu combustibil aeroporturile moscovite Domodedovo, Vnukovo şi Şeremetievo. Cu „Electromaş” mai colaborează „Rosneft” şi „Lukoil”, informează PERVÎI PRIDNESTROVSKI.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180702/72228

Uniunea Europeană amână suportul financiar pentru Moldova

Alocarea primei tranşe din suportul macrofinanciara al Uniunii Europene este amânată din cauza deciziei Curţii Supreme privind anularea rezultatelor alegerilor din Chişinău. Anunţul a fost făcut de Serviciul de presă al Comisiei Europene ca răspuns la demersul NEWSMAKER, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Agenţia a trimis Comisiei Europene un demers pentru a preciza dacă anularea rezultatelor alegerilor locale din Chişinău va influenţa alocarea ajutorului marcofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro pentru Moldova. Din răspuns rezultă că livrarea primei tranşe este deocamdată suspendată. Comisia Europeană a reamintit că această susţinere este condiţionată de câţiva factori.

Institiţia consideră că Moldova şi-a îndeplinit angajamentele privind măsurile de ordin economic. Mai rău, se spune în răspuns, s-a dovedit executarea angajamentelor politice.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-03/evrosoyuz-otkladyvaet-finansovuyu-pomoshch-moldove

GĂGĂUZIA

Preşedintele Turciei l-a invitat pe başcanul Găgăuziei inaugurare la Ankara

Preşedintele reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a invitat pe başcanul Găgăuziei Irina  Vlah să ia parte la inaugurarea sa, care va avea loc la 9 iulie, la palatul şefului statului turc din Ankara, transmite GAGAUZINFO.MD.

Erdogan şi-a exprimat încrederea că în decursul mandatului său următor relaţiile de prietenie dintre Turcia se vor dezvolta în cheie constructivă.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41435

„Nu avem instrumentul de apărare”: de ce Autonomia îşi pierde împuternicirile, a explicat Fiodor Gagauz

Autonomia Găgăuză, în anii săi de existenţă, îşi pierde câte puţin împuternicirile. Şi totul e pentru că regiunea „nu are instrumente de protecţie” a împuternicirilor sale, a declarat deputatul socialist Fiodor Gagauz.

Care este ieşirea din această situaţie? Doar consolidarea principalelor prevederi ale legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei în Constituţia ţării, precum şi consolidarea imposibilităţii de a încălca [de către Guvern şi Parlament] a împuternicirilor regiunii fără acordul Adunării Populare a Găgăuziei.

„Fără această abordare complexă se va menţine mereu riscul că împuternicirile noastre vor fi încălcate”, a conchis Fiodor Gagauz.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41451 ]

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: