• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 21º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 20º C
  Constanta 21º C
  Craiova 22º C
  Galati 21º C
  Iasi 23º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2755 LEI
  1 GBP = 5.4034 LEI
  1 CHF = 4.2363 LEI
  1 HUF = 1.4560 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8844 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 3 decembrie 2018

04 Decembrie, 11:30

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la 29 noiembrie 2018, fără dezbateri, amendamentele la Legea cu privire la comunicaţiile electronice, astfel încât operatorul transnistrean de telefonie mobilă „Interdnestrcom” va putea primi licenţa moldovenească.

Revista

Autorul proiectului de lege este parlamentarul democrat Serghei Kiseliov. Fracţiunile socialiştilor şi comuniştilor au părăsit şedinţa. Postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI a difuzat ştirea cu titlul „Socialiştii Moldovei sunt contra concilierii telefonice?”, notând: „Legea este adoptată. Dar apare întrebarea: ce-a fost asta?”.

TRANSNISTIRA

Moldova şi România au renunţat pentru o zi la plata pentru roaming

Moldova şi România au renunţat pentru o zi la plata pentru roaming, convenind asupra acestui fapt la şedinţa din 22 noiembrie a cabinetelor de miniştri ale celor două ţări. Tot atunci au început negocierile privind anularea totală a tarifului, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA, cu referire la mass-media moldoveneşti.

„La 1 decembrie, hotarul a încetat să mai fie o barieră pentru români şi moldoveni, cel puţin din punctul de vedere al comunicaţiilor. Oamenii de pe ambele părţi ale graniţei şi-au putut vorbi la telefon, plătind convorbirile conform tarifelor naţionale, fără tarife de roaming”, adaugă publicaţia transnistreană.

De asemenea, Moldova discută posibilitatea anulării tarifului pentru roaming cu ţările Uniunii Europene şi GUAM.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-02/moldova-i-rumyniya-na-den-otkazalis-ot-platy-za-rouming

Rusia a declarat „amnistie migraţionistă” pentru persoanele cu statut ilegal din Moldova

Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a anunţat cea de-a două etapă a „amnistiei migraţioniste” pentru cetăţenii Moldovei, care au încălcat termenul de aflare în Federaţia Rusă, „la rugămintea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon”, potrivit site-ului oficial al instituţiei.

Cetăţenii R. Moldova, care se află pe teritoriul Rusiei peste termenul aprobat, vor putea – cu începere de la 24 ianuarie 2019 – să plece în Moldova fără a fi traşi la răspundere pe cale administrativă, se spune în comunicat. În afară de asta, de la 25 februarie 2019, cetăţenii în cauză vor face obiectul unei revizuiri în sensul „anulării sau diminuării interdicţiilor de intrare, deja luate în privinţa lor”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-03/rossiya-obyavila-migracionnuyu-amnistiyu-dlya-nelegalov-iz-moldovy

Reglementarea moldo-transnistreană va fi discutată la Milano

Reglementarea moldo-transnistreană va fi discutată la Milano. Acolo, în zilele de 6-7 decembrie, va avea loc şediniţa Consiliului miniştrilor de externe ai OSCE, a declarat , reprezentantul oficial al Externelor din Rusia, Maria Zaharova. E planificată participarea la eveniment a ministrului Serghei Lavrov.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20181130/77168

Companiei „Interdnenstrcom” i se ridică mingea la fileu

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la 29 noiembrie, fără dezbateri şi în două lecturi, amendamentele la Legea cu privire la comunicaţiile electronice. De-acum înainte, operatorul transnistrean de telefonie mobilă „Interdnestrcom” va putea primi licenţa moldovenească. Autorul proiectului de lege este parlamentarul democrat Serghei Kiseliov. Fracţiunile socialiştilor şi comuniştilor au părăsit şedinţa. În cele din urmă, pentru proiect, fără dezbaterile de rigoare, au votat 55 de deputaţi ai majorităţii parlamentare, transmite NEWSPMR.COM.

Proiectul adoptat prevede că Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației va putea elibera o licenţă pentru utilizarea frecvenţelor în Transnstria. De facto, condiţiilor prevăzute în document le corespunde doar compania „Interdnestrcom”, unicul operator de telefonie fixă şi mobilă, controlat de holdingul „Sheriff”.

În acelaşi timp, operatorilor Orange şi Moldcell din Republica Moldova li se va putea restricţiona teritoriul difuzării licenţelor, prin excluderea teritoriului Transnistriei. Amendamentele sunt pregătire în vederea executării deciziei protocolare a Chişinăului şi Tiraspolului, semnată în toamna anului curent.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/2891

Postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI a difuzat ştirea în cauză cu titlul „Socialiştii Moldovei sunt contra concilierii telefonice?”. „Legea este adoptată. Dar apare întrebarea: ce-a fost asta?”, comentează sursa abandonul socialiştilor şi comuniştilor.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20181202/77183

Subiectul a fost abordat şi de GAGAUZYERI.MD, care a calificat plecarea socialiştilor din şedinţa Parlamentului drept „o palmă dată Rusiei”.

http://gagauzyeri.md/politika/4812-prezident-moldavii-igor-dodon-nanes-novuyu-poschechinu-rossii.html

Reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului au discutat chestiunile importurilor de mărfuri în Transninstria

La finele săptămânii trecute, în biroul Misiunii OSCE de la Chişinău a avut loc o şedinţă reprezentanţilor Transnistriei şi Moldovei în problema importurilor în regiune a unui şir de categorii de mărfuri, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Părţile au acordat atenţie problemelor privind introducerea preparatelor veterinare, a mijloacelor de protecţie, precum şi a materialului săditor. Participanţii au discutat un spectru larg de hotărâri cu caracter tehnic, ce sunt realizate în vederea continuării importurilor de asemenea produse în Transnistria, convenind să desfăşoare următoarea întâlnire săptămâna asta.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-30/predstaviteli-pmr-i-rm-obsudili-voprosy-importa-tovarov-v

Specialiştii FBI le-au arătat salvatorilor transnistreni şi moldoveni cum trebuie lichidate urmările aplicării armei de distrugere în masă

Salvatorilor transnistreni li s-a oferit posibilitatea de a-şi perfecţiona calificarea. Săptămâna trecută, la Centrul de Criminalistică din Chişinău a avut loc un training de două zile pentru specialiştii în situaţii de urgenţă, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Instruirea a fost dedicată armei de distrugere în masă şi reducerii riscurilor în cazul utilizării substanţelor biologice sau radiologice. Agenţii FBI şi-au împărtăşit experienţa reprezentanţilor organelor de drept şi serviciilor de urgenţă din Transnistria şi Moldova.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-30/pridnestrovskim-spasatelyam-rasskazali-o-tom-kak-likvidirovat

În cadrul Forţelor Armate a început perioada de iarnă a instruirii

În cadrul Forţelor Armate ale Transnistriei a început perioada de iarnă a instruirii, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. La prima oră din anul acesta de studii, oră de „formare social-statală”, ofiţerii-educatori „i-au informat pe militari asupra situaţiei internaţionale şi au trasat un şir de sarcini”.

Anul de studii 2019 în trupele regiunii a fost declarat An al înaltei răspunderi a comandanţilor pentru menţinerea în stare de luptă a armamentului şi tehnicii, precum şi a consolidării disciplinei militare şi ordinii de drept.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-03/v-vooruzhyonnyh-silah-nachalsya-zimniy-period-obucheniya

GĂGĂUZIA

La Comrat va fi discutată tema „Centenarului ocupaţiei româneşti a Basarbiei şi consecinţele ei”

La Comrat va fi discutată tema „Centenarului ocupaţiei româneşti a Basarbiei şi consecinţele ei”, informează GAGAUZINFO.MD.

„Acest eveniment este prilejuite de aniversarea lichidării Republicii Democratice Moldoveneşti şi instalării pe teritoriul Basarabiei a administraţiei române. La activitatea mesei rotunde vor lua parte deputaţi ai Parlamentului Moldovei şi ai Adunării Populare a Găgăuziei, membri ai Comitetului Executiv, savanţi şi reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova şi Găgăuzia”, scrie publicaţia.

Sunt aşteptaţi istoricii „cunoscuţi” Stepan Bulgar, Ivan Grec, Piotr Şornikov Ivan Duminica şi mulţi alţii.

Evenimentul este organizat de Centrul integraţionist „Pro-Eurasia”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44038

La Comrat sunt colectate în masă semnături împotriva redenumirii străzii Lenin

Câteva grupuri de iniţiativă au început, la Comrat, colectarea de semnături împotriva deciziei consilierilor municipali de a redenumi strada centrală, a declarat pentru GAGAUZINFO.MD consilierul municipal din partea PCRM, Anna Bratunova.

Ea a subliniat că locuitorii Comratului susţin imortalizarea memoriei primului preşedinte al „Republicii Găgăuze”, dar, în acelaşi timp,  se „se pronunţă contra decomuniuzării conform scenariului ucrainean”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44026

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: