• Bucuresti -1º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov 1º C
  Cluj-Napoca -1º C
  Constanta 5º C
  Craiova -2º C
  Galati 0º C
  Iasi -4º C
  Suceava -6º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7081 LEI
  1 USD = 4.1377 LEI
  1 GBP = 5.3199 LEI
  1 CHF = 4.1501 LEI
  1 HUF = 1.4797 LEI
  1 BGN = 2.4073 LEI
  1 JPY = 3.7743 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 3 aprilie

04 Aprilie, 09:19

Jurnalistul Dmitri Ciubaşenko afirmă într-un text că „Occidentul mână literalmente cu biciul Moldova la război împotriva Rusiei, iar Plahotniuc e fericit în străduinţa sa de a nu rămâne în urma locomotivei pan-vestice”.

Revista

Jurnalistul consideră că actualul statut al Moldovei este al unei „colonii a coloniilor”, de „mică figură în matrioşka geopolitică: România e o colonie a SUA şi a semicoloniilor americano-europene, iar Moldova e colonia României şi a Uniunii Europene”. Autorul consideră că scopul principal al Occidentului este, astăzi, „rusofobia mixată cu geopolitica”. Iar liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc a înţeles asta de minune şi s-a folosit de confruntarea SUA şi a Occidentului cu Rusia pentru a căpăta indulgenţe pentru orice acţiuni în plan intern.

REGIUNEA ODESA

La Ismail a fost demontat un grilaj vechi, instalat pe spezele regelui României

La Ismail a fost demontat grilajul de fier al unei catedrale, asamblat în anul 1937, pe spezele lui Carol al II-lea.

https://dumskaya.net/news/v-izmaile-demontirovali-starinnuyu-ogradku-ustan-084272/

TRANSNISTRIA

Krasnoselski s-a întâlnit cu Rogozin

Liderul de la Tiraspol s-a întâlnit cu vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin, reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnstria. Părţile au discutat problemele creşterii exportului de produse din Transnistria pe piaţa Rusiei, susţinerea financiară a regiunii de către Moscova, precum şi importanţa menţinerii prezenţei pacificatorilor ruşi pe Nistru.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-02/vadim-krasnoselskiy-i-dmitriy-rogozin-obsudili-razvitie

... şi a declarat că Tiraspolul mizează pe susţinerea Rusiei în dialogul cu Republica Moldova

Transnistria mizează pe susţinerea Rusiei în dialogul cu Moldova, a declarat Krasnoselski la în cadrul întrevederii din Consiliul Federaţiei. Potrivit liderului de la Tiraspol, Transnistria are o doctrină exclusiv defensivă şi este dispusă în vederea unor relaţii normale, pline de încredere atât cu Moldova, cât şi cu Ucraina.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-03/vadim-krasnoselskiy-pmr-rasschityvaet-na-podderzhku-rossii-v

... şi apreciat ideea organizării unei întâlniri în formatul 5+2

El a adăugat că Transnistria susţine ideea de desfăşura o întrevedere în formatul 5+2, la Roma, în luna mai a anului curent. Anterior, o astfel de posibilitate a fost admisă de către reprezentantul speciala ala OSCE pentru Transnistria, Franco Frattini.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-03/prezident-pmr-my-otnosimsya-polozhitelno-k-idee-provesti-vstrechu

... şi a anunţat întrevederea cu preşedintelui R. Moldova

Krasnoselski a declarat că la finele lunii aprilie, se va întâlni, la Bender, cu preşedintele Dodon.

https://ria.ru/world/20180403/1517803348.html

Noul ambasador al Rusiei în Moldova va fi Oleg Vasneţov

Comitetul Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică şi relaţiile cu compatrioţii a susţinut numirea lui Oleg Vasleţov în calitate de ambasador în Moldova, a declarat primul adjunct al Comitetului amintit,  Constantin Zatulin.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-02/novym-poslom-rossii-v-moldove-budet-oleg-vasnecov

În cadrul Forţelor Armate ale Tiraspolului are loc pregătirea grupurilor de lunetişti pentru competiţiile de câmp

În cadrul Forţelor Armate din stânga Nistrului au avut loc cantonamente de pregătire pentru competiţiile de câmp. Perechile de lunetişti cu executat exerciţii de instruire din luneta „Dragunov”.

Luneştiştii au doborât ţinte mobile şi imobile aflate la o distanţă de 800 de metri. O atenţie deosebită a fost acordată luptei în condiţii citadine.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-02/v-vooruzhennyh-silah-idet-podgotovka-snayperskih-grupp-k

Exerciţii tactice în Transnistria

În cadrul acestor exerciţii au luat parte artilerişti, au fost implicate arme antiaeriene, echipaje de tancuri şi subdiviziuni motorizate. Exerciţiile au avut loc în trei etape: depalasarea la faţa locului, ocuparea poziţiilor de foc şi tragerile propriu-zise.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180402/68656

Pensionarilor transnistreni au început a li se plăti suplimentele ruseşti

Pensionarilor transnistreni au început a li se plăti suplimentele ruseşti. Este vorba de plăţile pentru perioada ianuarie – aprilie, pe care le vor primi toţi pensionarii din Transnistria, nu doar cetăţenii Rusiei. Săptămâna trecută, din Rusia în regiune a fost trimisă o tranşă de 435 de milioane de ruble.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-03/pensioneram-nachali-vyplachivat-rossiyskie-nadbavki

La Tiraspol vor avea loc evenimente dedicate aniversării eliberării oraşului de invadatorii germano-români

La Tirspol va fi marcată pe larg cea de 74-a aniversare a eliberării capitalei Transnistriei de invadatorii germano-români. Sunt planificate zeci de evenimente pe durata întregii luni aprilie: concerte, festivaluri, ştafete, competiţii etc

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-02/k-74-y-godovshchine-osvobozhdeniya-goroda-ot-nemecko-rumynskih

Lupta pentru eliberarea Moldovei

Jurnalistul Dmitri Ciubaşenko afirmă într-un text că „Occidentul mână literalmente cu biciul Moldova la război împotriva Rusiei, iar Plahotniuc e fericit în străduinţa sa de a nu rămâne în urma locomotivei pan-vestice”. Jurnalistul consideră că actualul statut al Moldovei este al unei „colonii a coloniilor”, de „mică figură în matrioşka geopolitică: România e o colonie a SUA şi a semicoloniilor americano-europene, iar Moldova e colonia României şi a Uniunii Europene”.

Autorul consideră că scopul principal al Occidentului este, astăzi, „rusofobia mixată cu geopolitica”. Iar liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc a înţeles asta de minune şi s-a folosit de confruntarea SUA şi a Occidentului cu Rusia, pentru a căpăta indulgenţe pentru orice acţiuni în plan intern.

Ciubaşenko l-a criticat pe „eurointegratorul corect” Maia Sandu şi pe cel „incorect” Andrian Candu, între care, spune el, „diferenţa e mai mică decât de ortografiere a numelor lor”. Jurnalistul îl critică şi pe preşedintele Dodon, care pare că este „pro-rus”, dar „e sigur băiatul de casă al lui Plahtniuc”.

„Dintr-o ţară potenţial neutră, Moldova a fost transformată într-o ţară-ţintă în cazul unui mare conflict dintre NATO şi Rusia sau al dezgheţării conflictului transnistrean”, scrie Ciubaşenko, adăugând că „lupta pentru eliberarea Moldovei capătă trăsăturile unei mişcări de eliberare naţională”, deşi moldovenii sigur nu sunt astăzi gata pentru o asemenea luptă.

http://newspmr.com/avtorskie-stati/17619

GĂGĂUZIA

KOMMERSANT: Găgăuzia, Transnistria şi nordul Moldovei constituie „frontul antiromânesc”

GAGAUZINFO.MD reproduce un fragment din reportajul KOMMERSANT „Doar să nu existe ţara. Cum Moldova devine România”. Dar, în titlu, publicaţia găgăuză a urmat exemplul colegilor de la GAGAUZYERI.MD, punând accent pe faptul că unele regiuni ale Moldovei, şi anume nordul, Găgăuzia şi Transnistria, nu doresc Unirea Moldovei cu România.

Ambele surse nu reproduc din reportajul KOMMERSANT istoriile oamenilor şi opiniile experţilor ce susţin Unirea.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39628

Conducerea Adunării Populare a acuzat opoziţia de crearea unei „imagini negative” a Găgăuziei

Conducerea Adunării Populare a acuzat opoziţia de crearea unei „imagini negative” a regiunii. Potrivit preşedintelui forului amintit, Vladimir Kîssa, alegând noua componenţă a companiei de televiziune GRT, majoritatea deputaţilor „a restituit, de facto, televiziunea publică poporului autonomiei”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39625

Terzi: Abrogarea Legii cu privire la educaţie de către autorităţile centrale împiedică studierea istoriei găgăuzilor

Anularea Legii cu privire la educaţie de către autorităţile centrale împiedică studierea istoriei găgăuzilor, a declarat preşedintele comunităţii găgăuze din Republica Moldova, Nicolai Terzi. „Găgăuzii au adopta Legea cu privire la educaţie. A fost prevăzut tot ce lipseşte dezvoltării limbii şi istoriei. Autorităţile centrale au acţionat în judecată. Acum ne aflăm litigiu”, a spus el precizând că istoria găgăuzilor nu e predată nici până în prezent.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39608

La Kazaklia au fost reluate lucrările de edificare a parcului. Turcia a livrat inventar suplimentar

În parcul de odihnă din satul Kazaklia au fost reluate lucrările. Satul a primit inventar suplimentar din Turcia, care va fi curând instalat în parc. Inaugurarea e planificată pentru 6 mai, când în localitate va avea loc un festival al culturii găgăuzo-turce.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39621

Îi pierdem: Medicii fug în masă din Moldova în Români

GAGAUZYERI.MD reproduce un articol din KOMSOMOLSKAIA PRAVDA, în care se spune despre faptul că mai bine de 25 de medici moldoveni pleacă în România. Sunt menţionate trei cauze: banii, cariera, precum pericolele la adresa sănătăţi şi reputaţiei. E vorba de faptul că în ultimul timp s-au înteţit scandalurile dintre medici şi pacienţi.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/3883-my-ih-teryaem-vrachi-massovo-begut-iz-moldovy-v-rumyniyu-a-nam-ostaetsya-vspominat-babushkiny-recepty.html

Citeste mai mult despre: revista presei
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: