• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 26º C
  Constanta 26º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 26º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7345 LEI
  1 USD = 4.2201 LEI
  1 GBP = 5.2361 LEI
  1 CHF = 4.2663 LEI
  1 HUF = 1.4497 LEI
  1 BGN = 2.4207 LEI
  1 JPY = 3.8990 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 29 octombrie 2018

30 Octombrie, 09:56

Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin l-a decorat pe mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove cu Ordinul Prieteniei. După cum e menţionat în textul decretului, distincţia a fost înmânată „pentru o contribuţie mare la menţinerea patrimoniului cultural şi spiritual rusesc în Republica Moldova, pentru activitate fructuoasă în domeniul consolidării cooperării moldo-ruse”, transmite GAGAUZYERI.MD.

Revista

TRANSNISTRIA

Sindicatele din industria forestieră a Moldovei ar putea ieşi la proteste

Agenţia Moldsilva – organul administrativ central al Moldovei în domeniul gospodăriei forestiere – va fi reorganizată în Instituţia Publică Moldsilva, ceea ce va determina reduceri de personal. Proiectul respectiv al hotărârii de guvern a fost pus în dezbatere publică, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA, cu referire la mass-media moldoveneşti.

După cum a menţionat preşedintele Federaţiei sindicatelor lucrătorilor din domeniul gospodăriei forestiere SINDSILVA, Anatol Ciobanu, decizia cu privire la reducerea numărului de angajaţi ai Moldsilva nu a fost discutată cu sindicatele.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-28/profsoyuzy-lesnogo-hozyaystva-moldovy-mogut-vyyti-na-protesty

Un post rusesc de televiziune realizează o emisiune despre pacificatorii Federaţiei Ruse în Transnistria

Postul propagandistic de televiziune  Zvezda a publicat prima parte a emisiunii Voennaia priemka (Primirea militară) despre serviciul militarilor ruşi în Transnistria. Moderatorul Alexei Egorov relatează cum pacificatorii veghează – pe durata a 27 de ani – ca diferendul moldo-transnistrean să nu izbucnească din nou, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Filmările peliculei Ai noştri în Transnistria au loc în unul dintre cele mai mari depozite de muniţii din Europa de Est, din satul Colbasna. Depozitul este păzit cu meticulozitate de către Grupul Operativ al Trupelor Ruse.

„Potrivit datelor unui şir de experţi, cantitatea de muniţii din depozitul de la Colbasna este suficientă pentru decenii de război. Unii specialişti nu exclud că detonarea poate fi comparabilă cu explozia bombei nucleare în Hiroshima. Anume din această cauză contingentul rus păzeşte acest depozit împotriva unor cazuri ieşite din comun, inclusiv împotriva incendiilor”, se spune în text.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-29/vyshel-v-svet-pervyy-vypusk-peredachi-o-rossiyskih-mirotvorcah-v

Pe teritoriul unităţii militare a Ministeriului Securităţii de Stat a avut loc Ziua uşilor deschise

În una dintre unităţile militare ale Ministerului Securităţii de Stat al Transnisitriei a avut loc Ziua uşilor deschise. Au fost organizate spectacole demonstrative cu participarea grănicerilor şi angajaţilor unităţilor speciale. Participanţii au demonstrat deprinderi de luptă corp la corp, activitatea în echipă, capturarea şi neutralizarea delincvenţilor, iar o surpriză neaşteptată pentru infractorii convenţionali, care încalcă hotarul, au fost câinii de serviciu, instruiţi în mod profesionist.

Toţi doritorii au putut vizita unitatea. NOVOSTI PRIDNESTROVIA menţionează că la eveniment s-a mers cu familiile. Fiecare s-a putut antrena la tir, dezasambla automatul Kalaşnikov sau să se fotografieze pe blindată.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-27/prazdnik-dlya-vsey-semi-na-territorii-voinskoy-chasti-mgb-pmr

GĂGĂUZIA

Putin l-a decorat pe mitropolitul Vladimir cu Ordinul Prieteniei

Preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin l-a decorat pe mitropolitul Chişinăului şi Întregii Moldove cu Ordinul Prieteniei. După cum e menţionat în textul decretului, distincţia a fost înmânată „pentru o contribuţie mare la menţinerea patrimoniului cultural şi spiritual rusesc în Republica Moldova, pentru activitate fructuoasă în domeniul consolidării cooperării moldo-ruse”, transmite GAGAUZYERI.MD.

http://gagauzyeri.md/politika/4687-putin-nagradil-mitropolita-vladimira-ordenom-druzhby.html

Adunarea Populară a adoptat în cea de-a doua lectură Legea cu privire la extinderea domeniului de aplicare a limbii găgăuze

Proiectul de lege cu privire la extinderea domeniului de aplicare a limbii ruse a fost adoptat în cea de-a doua lectură în cadrul şedinţei Adunării Populare a Găgăuziei din 26 octombrie. Deputaţii au examinat proiectul de lege articol cu articol, transmite GAGAUZINFO.MD. Conform legii, în grădiniţele de copii, personalul trebuie să le vorbească copiilor în limba găgăuză în afara orelor de program. În limba găgăuză, copiilor trebuie să li se citească poveşti, să şi se arate filme cu desene animate, să fie organizate diferite evenimente şi, de asemenea, să fie predată arta plastică (din anul 2019). În şcoala primară, câteva discipline vor fi predate în limba găgăuză.

Proiectul de lege se referă şi la activitatea Teleradio Găgăuzia. Postul va trebui să difuzeze emisiuni culturale, educative şi distractive în proporţie de nu mai puţin de 60% din total. Iar către anul 2020 volumul acestor emisiuni va constitui nu mai puţin de 75%.

Nu mai puţin de 60% din evenimente şi sărbători din Găgăuzia de-acum înainte urmează să fie difuzate în limba găgăuză. Această limbă trebuie să devină „limba de lucru” a adunărilor oficiale şi altor şedinţe de lucru ale Adunării Populare a Găgăuziei, Comitetului Executiv, şedinţelor consiliilor locale şi municipale.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43384

UE va finanţa în Găgăuzia proiecte de infrastructură în valoare de 1 milion de euro

Uniunea Europeană va finanţa în Găgăuzia implementarea unor proiecte de infrastructură mici, în valoare de 1 milion de euro, a declarat pentru Gagauzinfo.MD prim-adjunctul başcanului Găgăuziei, Vadim Ceban.

Potrivit afirmaţiilor sale, în cadrul proiectului „Susţinerea autorităţilor locale din Autonomia Găgăuză”, finanţat de către Uniunea Europeană, sunt implementate proiecte ale granturilor infrastructurale mici. Costul total al acestor proiecte este de 1 milion de euro. „În cadrul acestui program trebuie să fie finanţate 20 de proiecte de granturi infrastructurale mici, la costuri maxime de 120 de mii de euro, care trebuie să cuprindă cel puţin 20 de localităţi”, a explicat Vadim Ceban.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43393

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole:
Game of Thrones

Primetime Emmy 2019

INTERNATIONAL