• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 29 iunie 2018

30 Iunie, 17:52

La Bender urmează să fie deschisă o şcoală ruso-moldovenească, problema făcând deja obiectul preocupărilor ministerului regional al educaţiei. O declaraţie în acest sens a făcut liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski în cadrul unei şedinţe recente a Sovietului Suprem.

revista

„Dacă noi avem trei limbi oficiale, noi trebuie să avem şcoli în fiecare oraş, în fiecare raion cu predare în limbile corespunzătoare”, a argumentat Krasnoseski. Cândva, în localitate funcţiona o asemenea şcoală, dar, în urmă cu 12 ani, ea a fost închisă.

TRANSNISTRIA

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei consideră iresponsabil a cere retragerea militarilor ruşi din Transnistria

Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev, a comentat într-un interviu pentru mass-media ruse rezoluţia privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. El a declarat că Chişinăul cere retragerea pacificatorilor ruşi din Transnistria, deşi în recenta rezoluţia a Adunării Generale a ONU se vorbeşte limpede despre retragerea Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Potrivit afirmaţiilor sale, rezoluţia este un pas absolut provocator, pe care MAE al Rusiei îl tratează ca pe „o acţiune publicitară a unui anumit număr de funcţionari şi actvişti politici antiruşi de la Chişinău”.

„Doar mulţumită acţiunilor active ale soldaţilor ruşi, pe Nistru a fost curmată vărsarea de sânge, iar contingentul militar rus este, azi, în mod real, garantul păcii şi stabilităţii în această regiune”, a spus Gubarev.

El s-a arătat dezamăgit de faptul că „un şir întreg de ţări a considerat posibil a se alătura amintitei rezoluţii în calitate de co-autori” şi a avertizat că cei care „încearcă să facă mişcări bruşte şi paşi imprudenţi pe calea conflictelor îngheţate”, trebuie să fie gata să-şi asume responsabilitatea pentru urmările posibile.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-28/mid-rf-schitaet-bezotvetstvennym-trebovat-vyvoda-rossiyskih

Experţi transnistreni: Operaţiunea de menţinere a păcii a fost aleasă drept ţintă

Moldova desfăşoară o muncă sistemică şi consecventă de discreditare a operaţiunii de menţnere a păcii, care e aleasă drept punct de lovitură. O astfel părere a fost exprimată la postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI de către directorul Biroului de Studii Politice, Serghei Şirokov.

Comentând rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a ONU cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul regiunii, Şirokov a menţionat că acest fapt n-ar fi fost posibil fără susţinerea SUA şi aliaţilor săi. El a atras atenţia că unele prevederi al proiectului de rezoluţie nu prea se pretează logicii: „Este evident că, spre exemplu, în Honduras prea puţini înţeleg ce înseamnă GOTR, Armata a 14-a, pacificatorii ruşi”.

La rândul său, fostul ministru de Externe al regiunii, Vladimir Iastrebceak, a accentuat atenţia asupra aspectului că operaţiunea de menţinere a păcii, realizată sub egida Federaţiei Ruse, are un cert format internaţional. „Ea se desfăşoară în conformitate cu un document internaţional de drept, aici există o foarte serioasă prezenţă internaţională, inclusiv observatorii OSCE, ai  Ucrainei”, a declarat el.

În opinia sa, cercurile politice al Republicii Moldova încearcă să resuscite tema prezenţei militare ruse în ajunul alegerilor. „Există dorinţa de a prezenta aceste alegeri ca «o veşnică luptă a binelui împotriva răului»”. Pentru lupta împotriva influenţei ruseşti, cercurile amintite „încearcă să mobilizeze electoratul de dreapta şi să ia voturi încă de «unioniştii» potenţiali, să se asigure de susţinerea lor”, a adăugat Iastrebceak.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-28/eksperty-mirotvorcheskaya-operaciya-vybrana-mishenyu

La Bender va apăra o şcoală ruso-moldovenească

La Bender e planificată deschiderea unei noi şcoli ruso-moldoveneşti. Chestiunea e deja examinată de Ministerul Educaţiei. O declaraţie în acest sens a făcut liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski la şedinţa Sovietului Suprem. Cândva, la Bender funcţiona o asemenea şcoală, dar, în urmă cu 12 ani, ea a fost închisă.

„Dacă noi avem trei limbi oficiale, noi trebuie să avem şcoli în fiecare oraş, în fiecare raion cu predare în limbile corespunzătoare”, a spus Krasnoselski.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180628/72127

Chişinăul şi Tiraspolul coordonează registrele preparatelor medicamentoase

Chişinăul şi Tiraspolul continuă să rezolve problema accesului liber al medicamentelor în Transnistria, informează PERVÎI PRIDNESTROVSKI. Zilele trecute, la Chişinău, reprezentanţii părţilor au discutat întocmirea registrului. În luna aprilie, la punctul de trecere Cuciurgan, vameşii moldoveni au cerut distrugerea medicamentelor, deoarece marfa nu a fost înregistrată în Moldova.

În afară de asta, părţile lucrează activ asupra realizării deciziei privind folosirea terenurilor agricole. Conform documentului, fermierii moldoveni vor putea să-şi lucreze fără piedici pământurile în raionul Dubăsari din Transnistria.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180628/72120

La Chişinău a avut loc întâlnirea experţilor Moldovei şi Transnistriei în domeniul telecomunicaţiilor

La 28 iunie, în biroul Misiunii OSCE de la Chişinău a avut loc şedinţa experţilor Chişinăului şi Tiraspoluluii în problemele telecomunicaţiilor şi legăturii poştale, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Conducătorii grupurilor de experţi au semnat un „Plan de acţiuni pentru executarea prevederilor Deciziei protocolare privind măsurile de organizare a interacţiunii în domeniul telecomunicaţiilor din 25 noiembrie 2017”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-29/v-kishineve-proshla-vstrecha-ekspertov-ot-pmr-i-rm-v-oblasti

GĂGĂUZIA

Care este misiunea fostului preşedinte al României Traian Băsescu în Moldova?

Prim-vicepreşedintele Partidului Unităţii Naţionale, Ana Guţu, a vorbit despre misiunea preşedintelui de onoare al PUN, fostul preşedinte al României Traian Băsesscu, în Republica Moldova, transmite NOKTA.MD.

„Misiunea lui Traian Băsescu în Republica Moldova constă în intenţia nobilă de a le explica cetăţenilor că singura soluţie a tuturor problemelor economice şi sociale, precum şi a problemei securităţii este unirea Republicii Moldova cu România”, consideră ea.

Ana Guţu afirmă că venirea lui Traian Băsescu i-a bucurat pe unionişti, dar a supărat alte forţe: „Din păcate, nu numai socialiştii lui Dodon l-au atacat în mass-media pe Traian Băsescu;, acest lucru l-au făcut şi reprezentanţii dreptei, pe care popularitatea domnului Băsescu în Moldova în îngrijorează în perspectiva alegerilor parlamentare de la toamnă”.

http://nokta.md/какова-миссия-бывшего-президента-рум/

Adunarea Populară a Găgăuziei: Decizia Curţii Constituţionale privind limba rusă a fost adoptată de dragul unei grămăjoare de rusofobi

Adunarea Populară a Găgăuziei „condamnă hotărât” decizia Curţii Constituţionale privind căderea în desuetudine a Legii funcţionării limbilor în RSSM, care conferea limbii ruse un statut special. Declaraţia a fost adoptată la şedinţa organului legislativ din 29 iunie, informează GAGUZINFO.MD.

„Decizia Curţii Constituţionale, adoptată fără a ţine cont de părerea poporului, de dragul unei grămăjoare de rusofobii şi a tutelelor lor, încălcă diversitatea etnică, culturală şi lingvistică, constituită istoric, a Republicii Moldova”, se spune în declaraţie.

Adunarea Populară a cerut conducerii R. Moldovoa „să-şi unească eforturile pentru fixarea juridică a statutului pierdut al limbii ruse ca limbă oficială de comunicare interetnică”. Documentul a fost trimis misiunilor diplomatice acreditate în Moldova şi Misiunii ONU.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41389

Un deputat al Adunării Populare i-a cerut başcanului adjunct să nu vorbească la şedinţe în limba găgăuză

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei din partea satului Ferapontievca, Vitali Ciobanu, l-a rugat pe prim-adjunctul başcanului, Vadim Ceban, să treacă de la limba găgăuză la cea rusă, informează GAGAUZINFO.MD.

„Eu intenţionam să vorbesc în limba mea maternă, care este una dintre limbile oficiale pe teritoriul Găgăuziei. Dar, pentru dvs., voi trece la limba rusă”, a răspuns Ceban.

Anterior, Vitali Ciobanu s-a pronunţat activ pentru adoptarea Legii privind extinderea sferei de aplicare a limbii găgăuze, care prevede trecerea parţială a sistemului de învăţământ al Găgăuziei la limba găgăuză.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41379

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: