• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 28 martie

29 Martie, 09:39

Iurie Roşca a trasat trasat portretele unioniştilor şi moldoveniştilor într-un articol preluat de GAGUZYERI.MD. Unioniştii, în opinia sa, pot fi împărţiţi în două categorii: „idealişti romantici, care trăiesc istoria şi cultura ca pe o religie” şi şarlatani, care parazitează cinic sentimentele sincere ale acestor oameni. Moldoveniştii, după Roşca, reprezintă o sinteză a nostalgiei după Evul Mediu, Imperiul Rus şi URSS.

Revista

„Cea mai parodică parte a discursului lor e legată de efortul sisific de a demonstra indemonstrabilul şi anume că, spre deosebire de români, moldovenii ara fi cu totul altă etnie, ceea ce din punctul de vedere al etnosociologiei sau culturologiei e o pură prostie”. Roşca susţine că independenţa Moldovei convine atât Rusiei, cât şi României, adăugând că ambele ţări nu-i sunt Moldovei duşmani, ci fraţi întru credinţă şi civilizaţie eurasiatică.

TRANSNISTRIA

Reprezentantul special al OSCE a comunicat data noii şedinţe în formatul 5+2

Reprezentantul special al OSCE Franco Frattini a declarat după vizitele efectuate la Chişinău şi Tiraspol că următoarea şedinţă în formatul 5+2 poate avea loc până în luna mai.

https://tsv.md/franko-frattini-nazval-sroki-sleduyushhego-zasedaniya-52/

Liderul de la Tiraspol i-a mulţumit OSCE pentru participarea activă în procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol. Frattini a subliniat că orice decizii luate în procesul de negocieri trebuie să vină din partea celor nemijlocit implicaţi, „nu de la Bruxelles, Viena sau Moscova”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-27/vadim-krasnoselskiy-provyol-vstrechu-so-specpredstavitelem

Ministrul de Externe al regiunii separatiste Ignatiev a mulţumit OSCE pentru susţinerea misiunii de pacificare pe Nistru şi a reamintit că săptămâna trecută misiunea OSCE a transmis pentru observatorii militari mijloace tehnice ce permit consolidarea funcţionalităţii în cadrul monitorizării Zonei de Securitate.

Frattini a lăsat de înţeles că OSCE susţine rolul important, pe care ei îl joacă în Zona de Securitate: „La Chişinău, există părerea care constă în a retrage muniţiile şi trupele Federaţiei Ruse. Noi nu vorbim acum anume despre pacificatori, asta se confirmă prin faptul că OSCE îi ajută pe pacificatori ca ei să-şi poate face pe deplin datoria”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-27/vitaliy-ignatev-i-franko-frattini-obsudili-tekushchuyu-povestku

Transnistria a primit următoarea tranşă de ajutor umanitar din partea Rusiei

Rusia a transferat 435 de milioane de ruble ruseşti (circa 7,5 milioane de dolari) pentru alocaţiile sociale destinate pensionarilor transnistreni pentru lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-28/postupil-ocherednoy-transh-rossiyskoy-gumanitarnoy-pomoshchi

Comitetul de Anchetă de la Tiraspol a remis în instanţă dosarul fostului lider separatist Evgheni Şevciuk

Şevciuk este acuzat de luare de mită, depăşirea atribuţiilor de serviciu, contrabandă, evaziune fiscală etc. Fostul lider de la Tiraspol s-ar ascunde acum, potrivit unor surse, în Rusia.

http://www.infotag.md/rebellion/261332/

Postul transnistrean de televiziune TCB menţionează că Şevciuk este acuzat de reţinerea unei treimi din volumul pensiilor în anul 2015 şi de luare de mită în cadrul unei scheme criminale la fabrica locală „Biohim”.

https://tsv.md/delo-byvshego-prezidenta-shevchuka-peredano-v-sud/

GĂGĂUZIA

Moldova a expulzat trei diplomaţi ai Federaţiei Ruse. Cum au reflectat evenimentul mass-media regionale

În semn de solidaritate cu Marea Britanie, Moldova a declarat trei diplomaţi ruşi persona non grata. Mass-media găgăuze şi transnistrene au reflectat neutru evenimentul.

http://gagauzyeri.md/politika/3849-moldova-obyavila-o-vydvorenii-treh-rossiyskih-diplomatov.html; https://novostipmr.com/ru/content/moldova-vysylaet-rossiyskih-diplomatov

NOVOSTI PRIDNESTROVIA: „Având în vederea absurditatea acuzaţiilor, considerăm că e vorba de un pas inamical, nejustificat de nimic”. Ambasada FR a promis că „răspunsul nu se va lăsa aşteptat”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-28/rossiya-otvetit-na-demarsh-moldovy

GAGAUZINFO.MD citează afirmaţiile premierului Pavel Filip: „Nu e cazul să discutăm despre asta public”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39497

Başkanul Găgăuziei despre expulzarea diplomaţior ruşi: „Moldova e atrasă în jocurile geopolitice”

Locuitorii Găgăuziei sunt revoltaţi de faptul că Guvernul Moldovei i-a declarat persona non grata pe cei trei diplomaţi ruşi, a spus başkanul Irina Vlah. Ea consideră că acest scandal prejudiciază Moldova şi interesele ţării.

„Fără a fi membru NATO şi neavând angajamente faţă de bloc, autorităţile Moldovei renunţă de bună voie la suveranitatea ţării. Acest nou scandal politic, organizat în semn de solidaritate cu Marea Britanie, nu are nimic în comun cu interesele naţionale”, a mai afirmat Vlah.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39486

Dobrov. Rezoluţia mitingului de la Ceadâr-Lunga reaminteşte de instrucţiunea PSRM

Cunoscutul activist public din Găgăuzia, Leonid Dobrov, consideră că rezoluţia adoptată ieri la mitingul din Ceadâr-Lunga evocă instrucţiunea PSRM.

La mitingul organizat împotriva „ocupaţiei româneşti”, găgăuzii le-au cerut autorităţilor de la Chişinău să condamne tot ce este legat de unionism şi să-i aducă pe unionişti în faţa instanţei.

http://gagauzyeri.md/politika/3855-dobrov-rezolyuciya-mitinga-v-chadyr-lunge-napominaet-instrukciyu-psrm-dodon-irina-vlah.html

Taraclia a adoptat o declaraţie împotriva unirii cu România

La şedinţa consiliului orăşenesc Taraclia din 27 martie a fost adoptată unanim o declaraţie ce condamnă reunificarea cu România.

În document e menţionat că declaraţiile anticonstituţionale [cu privire la Unirea cu România] sunt îndreptate spre pierderea de către Moldova a statalităţii sale pe calea contopirii cu România şi că acţiunile în cauză sunt parte a unei campanii propagandistice fără precedent, desfăşurate de către aşa-zişii unionişti. Declaraţia găgăuzilor va fi transmisă preşdintelui Parlamentului Andrian Candu, premierului Pavel Filip, preşedintelui Igor Dodon şi tuturor misiunilor diplomatice acreditate în ţară.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39503

În Găgăuzia a fost lansat un proiect de susţinere a autorităţilor publice locale, finanţat de Uniunea Europeană

Un nou proiect de susţinere a autorităţilor publice locale a fost lansat de curând în Găgăuzia. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi prevede dezvoltarea infrastructurii, alocarea de granturi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, eficientizarea şi transparentizarea autorităţilor.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39498

Moldova în chingile geopolitice. Unde sunt duşmanii şi unde, fraţii: în Rusia sau în România?

GAGUZYERI.MD a publicat articolul lui Iurie Roşca „Moldova în chingile geopolitice. Unde sunt duşmanii şi unde, fraţii: în Rusia sau în România?”. Autorul rezumă pe scurt istoria Moldovei şi României şi întrebă cine trage foloase de pe urma conflictului dintre Moldova şi România. După care răspunde: anglosaxonii.

El consideră că România şi Moldova nu sunt jucători politici independenţi, ci înfeudaţi imperiului american. În opinia sa, reunificarea Moldovei şi României este prea puţin probabilă, dar ar putea fi unul din următoare două scenarii: unul al forţei, cu acţiuni militare şi pierderea Transnistriei în favoarea Rusiei sau Ucrainei; sau altul, paşnic, prin respectarea formalităţilor juridice. Roşca subliniază că realizarea acestor scenarii nu depinde de Chişinău şi Bucureşti.

El a trasat şi portretele unioniştilor şi moldoveniştilor. Unioniştii, în opinia sa, pot fi împărţiţi în două categorii: „idealişti romantici, care trăiesc istoria şi cultura ca pe o religie” şi şarlatani, care parazitează cinic sentimentele sincere ale acestor oameni. Moldoveniştii, după Roşca, reprezintă o sinteză a nostalgiei după Evul Mediu, Imperiul Rus şi URSS. „Cea mai parodică parte a discursului lor e legată de efortul sisific de a demonstra indemonstrabilul şi anume că, spre deosebire de români, moldovenii ara fi cu totul altă etnie, ceea ce din punctul de vedere al etnosociologiei sau culturologiei e o pură prostie”.

Roşca susţine că independenţa Moldovei convine atât Rusiei, cât şi României, adăugând că ambele ţări nu-i sunt Moldovei duşmani, ci fraţi întru credinţă şi civilizaţie eurasiatică.

http://gagauzyeri.md/politika/3843-moldova-v-geopoliticheskih-tiskah-gde-vragi-a-gde-bratya-v-rossii-ili-v-rumynii.html

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: