• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 28 iunie 2018

29 Iunie, 10:23

NEWSPMR.COM susţine că rezoluţia adoptată recent la ONU, prin care Rusiei i s-a cerut să-şi retragă trupele Grupului Operativ din regiunea transnistreană, „denotă că asupra Moscovei se organizează un atac diplomatic coordonat, cu accent ideologic”.

Revista

Unul dintre scopurile Occidentului, afirmă publicaţia, e de a da peste cap proiectul integrării euroasiatice. „În acest scop, Occidentul vrea să «provoace» la frontierele Uniunii Economice Euroasiatice o serie de conflicte locale, a căror prezenţă va împinge chestiunea integrării în pe plan secund”.

 

TRANSNSITRIA

Chişinăul, recunoscător Washingtonului

„Chişinăul oficial mulţumeşte Washingtonului pentru susţinerea rezoluţiei privind retragerea trupelor ruse de menţinere a păcii [în realitate, în document e vorba de Grupul Operativ al Trupelor Ruse!] din Transnistria în cadrul Adunării Generale a ONU”, se spune într-un material al postului de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI. În timpul vizitei la Washington, prim-ministrul Moldovei Pavel Filip s-a întâlnit cu conducătorii subcomisiei Senatului SUA pentru Europa şi securitate regională, Ron Johnson și Chris Murphy.

„Au vorbit – comentează sursa citată – despre situaţia negocierilor dintre Tiraspol şi Chişinău. După cum a menţionat Pavel Filip, Moldova e împiedicată de pacificatorii ruşi să tranşeze conflictul pe deplin. Senatorii americani si-au exprimat susţinerea pentru tendinţa Republicii Moldova de a schimba formatul misiunii de menţinere a păcii pe Nistru”, menţionează postul de televiziune.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180627/72095

 

Se doreşte înlocuirea pacificatorilor ruşi din Transnistria

NEWSPMR.COM publică articolul lui Vladislav Makarov despre rezoluţia Adunării Generale a ONU, adoptată la 22 iunie şi care vizează retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. În opinia autorului, fără militarii ruşi, şansele apariţiei următorului conflict „vor creşte semnificativ”. „Nici nu e de mirare, dacă te uiţi la lista ţărilor-coautoare ale rezoluţiei «moldoveneşti» – România, Ucraina, Georgia, Lituania, Letonia, Estonia şi Canada. Niciunul dintre aceste state nu s-a deosebit printr-o dragoste prea mare de pace şi lupta pentru pace”, afirmă autorul.

Makarov scrie că rezoluţia este doar primul pas: „Mai departe, guvernele Moldovei, Georgiei şi Ucrainei speră să intenteze un proces comun Rusiei sub acuzaţia de ocupare a unui şir de teritorii şi să-i pretindă prin intermediul Curţii Internaţionale să elibereze pământurile «ocupate» şi să plătească despăgubiri de miliarde”.

Makarov consideră că conţinutul rezoliţiei „denotă că asupra Moscovei se organizează un atac diplomatic coordonat, cu accent ideologic”. Unui dintre scopurile Occidentului e de a da peste cap proiectul integrării euroasiatice. În acest scop, după părerea lui Makarov, Occidentul vrea să „provoace” la frontierele Uniunii Economice Euroasiatice o serie de conflicte locale, a căror prezenţă va împinge chestiunea integrării în pe plan secund”. La rândul său, „Chişinăul îşi lasă o portiţă de scăpare: dacă nu va avea loc un război uşor, oricând poţi face trimitere la acord, lansa un apel de pace şi acuza Rusia de încălcarea principiilor misiunii de menţinere a păcii”.

http://newspmr.com/avtorskie-stati/1970

 

Chişinăul a implicat regiunea într-un conflict global

NEWSPMR.COM afirmă într-un articol că Chişinăul a implicat regiunea într-un conflict regional. Autorul consideră că „aceleaşi ţări din cadrul OSCE, care până mai nu demult vorbeau atât de frumos despre „conciliere” [între Chişinău şi Tiraspol], au susţinut rezoluţia Moldovei: e fie ipocrizie crasă, menţionează publicaţia, fie prostie crasă. Şi cauza nu e în susţinerea cererii de a retrage trupele ruse, ci în faptul că s-a căzut de acord cu formularea „retragerea forţelor străine şi a armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova”. Adică niciun fel de RMN, unul dintre participanţii procesului de negocieri, cu care, cică, diplomaţii europeani conciliază Moldova: tocmai pentru aceşti dipomaţi ea nu există de fapt!”.

„Prostie sau ipocrizie, nu mai contează. Fapt e că, după susţinerea unei rezoluţii atât de anti-transnistrene, nu mai poate fi vorba despre niciun fel de reglementare paşnică: autorităţile Transnistriei deja şi-au exprimat dezacordul privind rezoluţia adoptată. Mai mult decât atât, dacă examinezi componenţa celor care au votat «pentru» şi «contra», devine pe dată limpede: ăsta nici măcar nu e revanşa Chşinăului, ci acelaşi «mare joc de şah» între Rusia şi Occidentul colectiv. Se pare că politicaştrii moldoveni cu mintea-ngustă au târât ambele maluri ale Nistrului într-un conflict global...”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/16

 

Dosarul fostului lider de la Tiraspol Şevciuk a fost transmis la Curtea Suprem

Curtea Supremă a început examinarea dosarului penal al fostului lider de la Tiraspol Evgheni Şevciuk. El este acuzat de reţinerea ilegală a salariilor şi pensiilor, precum şi de participarea în cadrul unei scheme de corupţie la fabrica „Biohim”. În total, lui Şevciuk în Transnistria i-au fost intentate şapte dosare penale. El ar putea fi condamnat şi în contumacie.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180627/72096

 

Legislaţia investiţională a Transnistriei a fost prezentată la Kaliningrad

Pe platforma Camerei de Comerţ şi Industrie a oraşului Kaliningrad, comunităţii locale de afaceri i-a fost prezentată noua legislaţie investiţională a Transnistriei. Delegaţia regiunii a fost condusă de ministrul Economiei, Serghei Obolonik.

Anterior, partea transnistreană a trimis scrisori subiecţilor Federaţiei Ruse, cu rugămintea de a contribui la organizarea unei conferinţe de afaceri, în cadrul căreia reprezentanţii Transnistriei vor putea prezenta comunităţii de afaceri din regiuni „starea actuală a climatului de afaceri al Transnistriei”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-27/investicionnoe-zakonodatelstvo-pmr-prezentovali-v-kaliningrade

 

Raportul Comandamentului Militar Unit rămâne nesemnat a doua săptămână

A doua săptămână la rând Comisia Unificată de Control nu poate evalua situaţia din Zona de Securitate din cauza că documentul CMI rămâne nesemnat. „Săptămâna trecută, a refuzat să semneze şeful militar superior din partea Republicii Moldova, dar de ce raportul nu e semnat de data asta, părţile încă mai trebuie să clarifice”, scrie NOVOSTI PRIDNESTRVIA.

Co-preşedintele din partea Transnistriei a atras atenţia asupra faptului că reprezentanţii Republicii Moldova blochează până în prezent pătrunderea observatorilor militari în 6 dintre cele 23 de posturi transnistrene ale structurilor de drept, ce se află în Zona de Securitate.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-28/trevozhnaya-tendenciya-vtoruyu-nedelyu-doklad-obedinyonnogo

 

GĂGĂUZIA

Instanţa a găsit că actualul Consiliu de observatori al GRT este ilegal

Curtea de Apel de la Comrat a anulat hotărârea Adunării Populare din 21 decembrie  2017 privind demiterea membrilor Consiliului de observatori al companiei publice „Teleradio Găgăuzia” şi anunţarea unui concurs de a alegere a unei componenţe noi.

Reamintim că în ultimele câteva luni în Găgăuzia se desfăşoară un scandal în jurul a două consilii de observatori ai GRT: unul, aprobat în 2016, pe o perioadă de patru ani, şi demis; şi altul, nou, împotriva căruia s-au pronunţat angajaţii înşişi ai GRT.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41357

 

În Moldova a fost interzisă organizaţia „Pentru limba rusă”

În Moldova a fost interzisă organizaţia „Pentru limba rusă”. Se spune că organizaţiei amintite i s-a cerut să-şi traducă denumirea în limba de stat, dar traducerea ad literam nu a satisfăcut Agenţia de Servicii Publice.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41335

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: