• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 28º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 27º C
  Constanta 25º C
  Craiova 30º C
  Galati 29º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.8722 LEI
  1 USD = 4.1883 LEI
  1 GBP = 5.3309 LEI
  1 CHF = 4.5207 LEI
  1 HUF = 1.3324 LEI
  1 BGN = 2.4911 LEI
  1 JPY = 3.9731 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 28 decembrie 2018

31 Decembrie, 16:27

Transnistria pătrunde tot mai mult în sfera de influenţă a Republicii Moldova, cu complicitatea autorităţilor de pe ambele maluri ale Nistrului, susţine un analist politic din regiunea separatistă.

revista

„Se vede deja cu ochiul neînarmat că procesele de integrare iau turaţii şi nu mai sunt de oprit”, afirmă autorul care îşi doreşte ca legislativul de la Chişinău „să fie pro-moldovenesc, susţinător al statului”, deoarece transnistrenii „se tem până în prezent de unirea cu România şi aceste temeri sunt întemeiate”.

TRANSNISTRIA

Anul speranţelor pentru opoziţie

Procesele de reintegrare iau turaţii. Transnistria intră tot mai mult în sfera de influenţă a Moldovei. Faptul acesta îl înţeleg de minune actualele autorităţi ale Moldovei şi Transnistriei şi, în acest sens, între factorii de pe cele două maluri ale Nistrului există o armonie deplină. Declaraţia a fost făcută pentru SVOBODNAIA EVROPA de jurnalistul şi analistul politic din Transnistria, Grigori Volovoi, considerat un opozant ireconciliabil al actualelor autorităţi din Transnistria.

„Orice ar spune reprezentaţii Tiraspolului despre independenţă şi alte lucruri, se vede deja cu ochiul neînarmat că procesele de reintegrare iau turaţii şi nu mai sunt de oprit. Cu atât mai mult, cu cât şi Igor Dodon, şi actualele autorităţi ale Republicii Moldova înţeleg că Transnistria pătrunde tot mai mult în sfera de influenţă a Moldovei. În această privinţă, între ele există o înţelegere totală”, a subliniat jurnalistul transnistrean.

„Aş fi vrut ca Chişinăul să promoveze cu demnitate alegerile, ca parlamentul să fie unul pro-moldovenesc, susţinător al statului. Asta e foarte important pentru Transnistria, deoarece acolo oamenii se tem până în prezent de unirea cu România şi aceste temeri sunt întemeiate. În genere, eu cred că acest an va fi un an al speranţelor în viitor”, a conchis Valovoi.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/4204

Ultima şedinţă din acest an a CUC a fost blocată de către partea moldovenească

La recenta şedinţă a organului de conducere a operaţiunii de menţinere a păcii nu s-a reuşti aprobarea ordinii de zi. Partea moldovenească a insistat asupra includerii în planul agendei a chestiunii privind noile mecanisme de monitorizare a Zonei de Securitate. Celelalte delegaţii nu au susţinut această propunere.

„Delegaţia moldovenească a încercat să includă pe ordinea de zi chestiunea unei noi monitorizări a situaţiei din Zona de Securitate, în eventualitatea unor complicaţii. Dar în rapoartele militarilor noi constatăm cu regularitate că situaţia este controlabilă şi se află sub controlul CUC şi al Forţelor comune de menţinere a păcii. Atunci de ce ne mai trebuie?”, întreabă şeful delegaţiei transnistrene Oleg Beleakov.

În opinia sa, reprezentanţii Republicii Moldova încearcă astfel să schimbe mecanismul actualei operaţiuni de pacificare. „Dacă în cadrul CUC sunt propuse noi mecanisme ale operaţiunii de menţinere a păcii, partea transnistreană nu poate susţine acest format. Partea rusă, de asemenea, susţine că este necesar a ne mişca în conformitate cu documentul din 1992 şi alte mecanisme sunt deocamdată premature. Timp de 26 de ani se menţine pacea pe Nistru mulţumită actualului format al operaţiunii”, a constatat co-preşedintele comisiei.

Cu toate  acecstea, a fost luată hotărârea privind data vizitei membrilor CUC la posturile de menţinere a păcii. Tura va avea loc la 30 decembrie, vor fi felicitaţi pacificatorii ce îşi fac serviciul la posturile din sectorul central al Zonei de Securitate.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-27/poslednee-v-etom-kalendarnom-godu-zasedanie-okk-bylo-zablokirovano

Italienii investesc în producerea de sârmă de sudură în Transnistria

O companie italiană investeşte 3 milioane de dolari în producerea de sârmă de sudură în Transnistria. Iniţial, investitorul intenţiona să-şi amplaseze proiectul în Moldova, dar, studiind legea transnistreană cu privire la investiţii, a ales regiunea, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Producerea urmează să înceapă în prima jumătate a anului viitor.

https://tsv.md/italyancy-budut-delat-svarochnuyu-provoloku-v-pridnestrove/

În oraşele şi satele din Transnistria are loc pentru prima dată acţiunea „Eu sunt ucrainean”

În zilele ajunului de an nou, Uniunea Ucrainenilor a lansat în premieră dată acţiunea „Eu sunt ucrainean”, în cadrul căreia sunt distribuite „cadouri dulci” copiilor din toată Transnistria. „Le dăruim nu numai copiilor de origine ucraineană, dar tuturor copiilor care studiază limba ucraineană. E vorba de ucraineni, ruşi, moldoveni, alte naţionalităţi. Pur şi simplu copii care îndrăgesc şi vor să studieze limba ucraineană”, a declarat preşedintele Uniunii Ucrainenilor din Transnistria, Piotr Boguţki.

Acţiunea de sărbătoare „Eu sunt ucrainean” va continua până Anul Nou. Potrivit organizatorilor, acţiunea va deveni una tradiţională.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-28/v-gorodah-i-selah-pridnestrovya-vpervye-prohodit-akciya-ya

GĂGĂUZIA

Irina Vlah: în anul 2019, pentru dezvoltarea limbii găgăuze vor fi alocate cinci milioane de lei

În anul 2019, pentru dezvoltarea limbii găgăuze vor fi alocate circa cinci milioane de lei din bugetul Găgăuziei, a declarat başcanul Irina Vlah. Ea a menţionat că nivelul utilizării limbii găgăuze a scăzut în ultimele decenii nu numai în oraşe, ci şi în localităţile rurale.

În acelaaşi timp, conducătorul autonomiei a observat că în toţi cei 24 de ani de existenţă a regiunii dezvoltarea limbii găgăuze s-a aflat „pe penultimul nivel”. „Despre această problemă noi vorbim după trecerea a 24 de ani de la înfiinţarea autonomiei. Această ideea a fost populară când lua fiinţă Republica Găgăuză şi Autonomia Găgăuză. Dar nu se ştie de ce pe urmă politicienii lăsau această problemă pe penultimul nivel”, a spus Vlah.

În contextul dezvoltării limbii materne, başcanul a vorbit despre unii paşi ai autorităţilor în acest sens. În primul rând, Adunarea Populară a adoptat legea cu privire la extinderea sfere de aplicare a limbii găgăuze, pentru dezvoltarea acestei limbi este prevăzut un fond de cinci milioane de lei.

În afară de asta, la Comrat deja este lansată prima grădiniţă cu studiere aprofundată a limbii găgăuze. În anul 2020 autorităţile din Găgăuzia planifică să lanseze şi un nou complex educativ, unde limba prioritară de studii va fi limba găgăuză.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44491

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: