• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 29º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 28º C
  Galati 31º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 27 septembrie 2018

28 Septembrie, 10:24

Negocierile bilaterale dintre Rusia şi Moldova la nivelele ministerelor afacerilor externe vor continua în lunile octombrie-noiembrie ale anului curent; tot atunci îşi va începe activitatea comisia bilaterală interguvernamentală, a declarat Igor Dodon în cadrul întrevederii cu vicepremierul rus Dmitri Kozak.

Revista

Preşedintele Republicii Moldova a arătat că în ultimul an şi jumătate relaţiile bilaterale se reduc la contacte la nivelul preşedinţilor celor două ţări: „Comisia interguvernamentală nu a activat din noiembrie 2016, în curând se fac doi ani. Nu am avut o asemenea pauză în relaţiile bilaterale în toţi cei 27 de ani de indepenenţă”. În acest context, Dodon a remarcat: „Trebuie să avem relaţii de prietenie cu vecinii, dar nu trebuie să fim prieteni cu cineva împotriva altcuiva”. Vicepremierul Rusiei Dmitri Kozak a afirmat anterior, în cadrul întâlnirii cu Dodon, că Rusia este gata pentru restabilirea completă a relaţiilor economice cu Moldova „în condiţii reciproc avantajoase”.

TRANSNISTRIA

Cetăţenii Moldovei, care au paşaport românesc, pot fi obligaţi să facă serviciul militar în România

Ministerul Apărării Naţionale al României a pregătit un proiect de lege ce prevede pregătirea populaţei pentru cazurile asediu sau război. Conform iniţiativei, articolul 8 al documentului va suna astfel: „Cetăţenii care au primit ori şi-au restabilit cetăţenia română, satisfac serviciul militar conform condiţiilor prezentei legi”. Potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA, care citează mass-media moldoveneşti, asta înseamnă că în armată pot fi înrolaţi şi cetăţeni ai Moldovei, care au paşaport românesc.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-27/grazhdan-moldovy-s-rumynskim-pasportom-mogut-obyazat-sluzhit-v

Krasnoselski l-a felicitat pe ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova cu ocazia zilei de naştere

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski l-a felicitat personal pe ambasadorul extraordinar şi plenioptenţiar al Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, cu ocazia împlinirii vârstei de 65 de ani. Întâlnirea în biroul lui Krasnoselski a avut loc cu participarea soţiilor celor doi interlocutori, precizează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Felicitându-l pe ambasador în numele întregului popor transnistrean, Vadim Krasnoselski a menţionat bogata experienţă diplomatică a lui Oleg Vasneţov, experienţă îndreptată spre consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor externe ale Rusiei. El şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că, „cu participarea nemijlocită a ambasadorului, legăturile dintre Transnistria şi Rusia vor deveni mai puternice, iar interacţiunea bazată pe principiile de parteneriat vor continua în albia încrederii şi respectului reciproc”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-27/prezident-pozdravil-rossiyskogo-posla-s-dnyom-rozhdeniya

Krasnoselski l-a decorat pe arhiepiscopul Savva cu ordinul „Pentru merite” în gradul II

Vadim Krasnoselski l-a decorat pe arhiepiscopul de Tiraspol şi Dubăsari Savva cu ordinul „Pentru merite” în gradul II. La întrevederea lui Krasnoselski cu preoţii au luat parte mitropolitul Vladimir, preprezentanţii clerului transnistrean, precum şi oaspeţi din Rusia, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-26/arhiepiskop-savva-nagrazhdyon-ordenom-za-zaslugi-ii-stepeni

În primăvara anului 2017, pe internet au fost difuzate secvenţe video în care un preot, în odăjdii, cântă „Murka” în trapeza mănăstirii. Potrivit datelor mass-media, acesta a fost arhimandritul Venedict, secretarul personal al arhiepiscopului de Tiraspol şi Dubăsari Savva (Serghei Volkov). Capul întregului zaiafet, în cadrul căruia, în dricul postului, a fost interpretat cunoscutul cântec, a fost arhiepiscopul însuşi. În anul 2017, preşedintele Igor Dodon i-a acordat arhiepiscopului Savva cetăţenia moldovenească.

https://deschide.md/ru/russian_news/social_ru/28904/%D0%92%D0%98%D0%94%D0%95%D0%9E--%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B8-%D0%94%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%8E%D1%82-%C2%AB%D0%9C%D1%83%D1%80%D0%BA%D1%83%C2%BB-%D0%B2-%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BB%D0%B0-%D0%B2-%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B5.htm

Transnistria aşteaptă tranşa ajutorului umanitar din Rusia

Pe adresa guvernului rusesc, anterior au fost trimise raportul asupra primei jumătăţi a anului şi demersul privind primirea noii tranşe a ajutorului umanitar, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Documentele sunt examinate. Îndată ce sosesc banii, vor fi reluate plăţile sociale.

„Îndată cum banii vor sosi din Federaţia Rusă, fiecare pensionar va primi suplimentul şi pentru luna curentă, precum şi întreaga sumă a restanţelor, începând cu 1 iulie”, au declarat surse din cadrul Ministerului Protecţiei Sociale al regiunii. Sursele au reamintit că astfel de reţinerii au avut loc şi înainte. Spre exemplu, în anul curent banii pentru prima jumătate a anului au venit în luna aprilie.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-27/v-pridnestrove-ozhidayut-postupleniya-transha-rossiyskoy

Activitatea punctelor de înregistrare a mijloacelor de transport a fost discutată la Tiraspol

În biroul Misiunii OSCE de la Tiraspol, zilele trecute a avut loc şedinţa grupurilor de experţi din partea Transnistriei şi Republicii Moldova în problemele dezvoltării transportului şi gospodăriei rutiere. Iniţiatorul întâlnirii a fost partea transnistreană, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Participanţii au discutat în amănunt activitatea curentă a punctelor de înregistrare a mijloacelor de transport de la Tiraspol şi Râbniţa. Părţile au menţionat că în următoarele săptămâni posesorii mijloacelor de transport, care s-au înregistrat printre primii, vor primi paşapoarte tehnice permanente şi vor putea pleca peste hotare.

În aceeaşi zi, tot la iniţiativa reprezentanţilor Transnistriei, participanţii la întâlnire au discutat problemele cu care se confruntă în etapa actuală companiile transnistrene ce oferă servicii de transport internaţional de pasageri.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-26/deyatelnost-punktov-registracii-transportnyh-sredstv-obsudili-v

Specialiştii nu au depistat elemente periculoase în apele Nistrului

Pe reţelele sociale au apărut secvenţe video filmate pe coasta capitalei, în care se vede cum în râul Nistru se scurge o apă colorată. Serviciul ecologic local a declarat pentru NOVOSTI PRIDNESTROVIA că aproximativ în acelaşi timp, anul trecut, a fost o situaţie asemănătoare.

Potrivit ecologilor din partea locului, ultima probă a fost prelevată recent. „Vrem să-i liniştim pe toţi şi să-i asigurăm că toţi indicatorii sunt în parametrii normei, compuşii chimici periculoşi lipsesc”. „Prezumptiv, e vorba de ape reziduale, deoarece toată apa din sistemul de canalizare al oraşului se scurge în Nistru. Fireşte că asta nu e plăcut, dar nu e cazul să ne fie frică”, au menţionat sursele citate.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-26/cvet-ne-imeet-znacheniya-specialisty-ne-obnaruzhili-opasnyh

GĂGĂUZIA

Kozak: Rusia este gata pentru restaurarea completă a relaţiilor cu Moldova

Negocierile bilaterale dintre Rusia şi Moldova la nivelele ministerelor afacerilor externe vor continua în lunile octombrie-noiembrie ale anului curent; tot atunci îşi va începe activitatea comisia bilaterală interguveramentală. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon în cadrul întrevederii cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, transmite GAGAUZINFO.MD.

El a menţionat că în ultimul an şi jumătate relaţiile bilaterale se reduc la contacte la nivelul preşedinţilor celor două ţări: „Comisia interguvernamentală nu a activat din noiembrie 2016, în curând se fac doi ani. Nu am avut o asemenea pauză în relaţiile bilaterale în toţi cei 27 de ani de indepenenţă”.

Preşedintele a adăugat că „trebuie să avem relaţii de prietenie cu vecinii, dar nu trebuie să fim prieteni cu cineva împotriva altcuiva”.

Anterior, vicepremierul Rusiei Dmitri Kozak, în cadrul întâlnirii cu Dodon, a declarat că Rusia este gata pentru restabilirea completă a relaţiilor economice cu Moldova în condiţii reciproc avantajoase.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42856

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: