• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 14º C
  Constanta 13º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 15º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 27 martie

28 Martie, 10:24

Ivan Burgudji, unul dintre liderii mişcării separatiste Gagauz Halkî, a declarat recent la Ceadâr-Lunga, în cadrul unui miting „împotriva Unirii”, că dacă va bate „ceasul”, găgăuzii trebuie să apere statalitatea Moldovei.

Revista

Găgăuzul consideră că Adunarea Populară a Găgăuziei trebuie să declare anul 2018 drept An al Centenarului ocupaţiei Basarabiei de către România. Participanţii la miting au adoptat o rezoluţie în care cer autorităţilor de la Chişinău să condammne tot ce este legat de unionism pe teritoriul Moldovei şi să-i aducă pe unionişti în instanţă.

REGIUNEA ODESA

Din Odesa la Chişinău va circula un tren confortabil, cu Wi-Fi şi climatizoare

Calea Ferată a Moldovei intenţionează să lanseze un tren modernizat pe ruta Chişinău – Odesa, cu începere din 30 martie, a declarat şeful întreprinderii, Iurie Topal.

Trenul e prevăzut cu climatizoare, monitorizare video şi wi-fi şi are o capacitate de 260 de locuri. Iniţial, durata călătoriei va fi de patru ore şi 15 minute. În perspectivă, se va reduce până la trei ore şi 30 de minute.

https://www.048.ua/news/1993413

TRANSNISTRIA

La Chişinău a avut loc „Mare Adunare” a unioniştilor

Postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI a difuzat o emisiune consacrată manifestărilor care au avut loc în centrul Chişinăului la 25 martie. Marea Adunare, dedicată Centenarului, este denumită „sărbătoarea conştiinţei naţionale româneşti”.

E menţionat faptul că organizatorii acţiunii „au promis până la 100 de mii de participanţi, dar s-au adunat de zece ori mai puţini”. Autorii emisiunii remarcă şi faptul că pe scenă, în aplauzele mulţimii, a urcat fostul preşedinte al României Traian Băsescu.

Vocea de după cadru spune că de pe scenă „s-a vorbit în limba de stat, limba română”, „dar a răsunat şi limba rusă”! E citată alocuţiunea unuia dintre membrii organizaţiei „Sfatul Ţării – 2”, care a declarat că „minorităţile etnice trebuie să respecte drepturile vorbitorilor de limba română de a trăi într-un stat naţional unitar”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180326/68282

Acum 23 de ani, transnistrenii s-au pronunţat pentru menţinerea prezenţei militare ruse

„Exact acum 23 de ani, la 26 martie 1995, a avut loc referendumul istoric în chestiunea menţinerii armatei ruse în Transnistria. La plebiscit au luat parte 310 167 de transnistreni. Aproape 91% au votat împotriva retragerii Armatei a 14-a din regiune.

„La doar trei ani după încheierea acţiunilor militare şi începerea operaţiunii de pacificare, poporul transnistrean a fost nevoit să lupte pentru pacea fragilă, care a fost asociată de către locuitorii republicii cu soldatul rus”, se spune în materialul publica de NOVOSTI PMR. În afară de asta, sunt citate afirmaţiile primului şef de la Tiraspol, Igor Smirnov, despre faptul că „trupele ruse se află deja de 200 de ani pe malurile Nistrului, ele au devenit parte inseparabilă a echilibrului militar-politic în această regiune” şi sunt „singurul fir” ce leagă regiunea de Federaţia Rusă.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-26/23-goda-nazad-pridnestrovcy-vyskazalis-za-sohranenie-rossiyskogo

GĂGĂUZIA

Găgăuzii au desfăşurat un miting împotriva „ocupaţiei române” şi au cerut ajutorul Rusiei din cauza Unirii

100 de găgăuzi au desfăşurat la 27 martie, în oraşul Ceadâr-Lunga, un miting împotriva „ocupaţiei române” din 1918. Başkanul Irina Vlah, care a luat cuvântul în cadrul mitingului, a declarat că găgăuzii „au stat şi stau de strajă la statalitate; şi noi suntem susţinuţi de toţi oamenii normali pretutindeni în ţară”. Ea a adăugat că „s-a amuzat” privind Marea Adunare din 25 martie la Chişinău, deoarece „numărul oamenilor ce pledează pentru Unire e atât de mic”.

La eveniment au luat parte doi parlamentari aleşi pe listele PSRM: Eduard Smirnov şi Fiodor Gagauz. Smirnov a vorbit despre „pericolul ocupării” Moldovei de către România şi NATO, iar Gagauz consideră că România desfăşoară premeditat o activitate de dislocare a fundamentelor statalităţii Republicii Moldova. Potrivit afirmaţiilor sale, drept garant al menţinerii Autonomiei Găgăuze trebuie să fie „Turcia, Rusia şi alte ţări ale Uniunii Europene”.

Membrul Adunării Populare Nicolai Ivanciuk e convins că România nu promovează politica unionismului „fără sancţiunea stăpânului său”: „Din păcate, România şi-a pierdut suveranitatea şi în locul ei decide totul SUA”.

Ivan Burgudji, unul dintre liderii mişcării separatiste Gagauz Halkî, a declarat că dacă va bate „ceasul Unirii”, găgăuzii trebuie să apere statalitatea Moldovei. Potrivit afirmaţiilor sale, Unirea nu are loc în cadrul mitingurilor, ci prin proiecte comune ale celor două ţări. Pentru a-şi exprima protestul, Adunarea Populară a Găgăuziei trebuie să declare anul 2018 drept An al Centenarului ocupaţiei Basarabieid de către România, consideră găgăuzul Burgudji.

La final, găgăuzii au adoptat o rezoluţie în care le-au cerut autorităţilor de la Chişinău să condammne pe teritoriul Moldovei tot ce este legat de unionism şi să-i constrângă pe unionişti „să răspundă în instanţă”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39468

Parlamentul României consideră absolut legitime cererile cetăţenilor de reunificare cu Moldova

Parlamentul României consideră absolut legitime cererile unui anumit număr de cetăţeni privind reunificarea cu Moldova, scrie GAGAUZINFO.MD. Publicaţia citează fragmente din Declaraţia adoptată în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului, subliniind de câteva ori că „Legislativul consideră absolut legitimă dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova de a susţine reunificarea celor două ţări, deoarece asta reprezintă „continuarea firească a procesului de dezvoltare”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39473

Vlah a exprimat condoleanţe familiilor celor dispărţi în incendiul din Kemerovo

Başkanul Găgăuziei a exprimat condoleanţe familiilor celor dispăruţi ca urmare a incendiului din oraşul Kemerovo.

La 25 martie, acolo a avut loc un incendiu care a cuprins 1,5 mii de metri pătraţi. Au murit 64 de oameni, majoritatea copii.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39456

Găgăuzul care şi-a mărturisit homosexualitatea îi dă în judecată pe cei care l-au luat peste picior

Mărturisirea lui Andrei Kolioglo, locuitor al Găgăuziei, că este homosexual a suscitat un adevărat val de comentarii jignitoare pe segmentul găgăuz de internet, precum şi ameninţări cu violul şi asasinarea. Kolioglo a apelat ca urmare la comunitatea LGBT.

Avocatul tânărului deja a expediat plângerea către organele de drept ale Găgăuziei, în care cere să fie atrase la răspundere persoanele care l-au obijduit pe Kolioglo.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39459

Citeste mai mult despre: revista
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: