• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 27 iunie 2018

28 Iunie, 09:45

Rezoluţia ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria a fost discutată din nou la Moscova. Viceministrul de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, s-a întâlnit cu ambasadorul Moldovei Andrei Neguţa, transmite TCB.

Revista

Karasin a declarat că rezoluţia în cauză poartă „un caracter distructiv” şi că, „inevitabil”, va exercita „o inifluenţă ce va complica procesul de reglementare transnistreană”; iar în cele din urmă, „va întuneca atmosfera relaţiilor moldo-ruse”.

REGIUNEA ODESA

În toamnă, la hotarul cu Moldova, două puncte de control vor fi reconstruite

La toamnă, pe frontiera moldo-ucraineană va începe reconstrucţia a două puncte de trecere: „Cuciurgan – Pervomaisk” şi „Reni – Giurgiuleşti”. Declaraţia a fost făcut la şedinţa Consiliului consultativ al Misiunii UE pentru suportul de frontieră acordat Ucrainei şi Moldovei, transmite PEVÎI GORODSKOI.

Potrivit partenerilor europeni, acest fapt va oferi cetăţenilor din ambele ţări posibilitatea să traverseze hotarul în mod sensibil mai repede: cu o singură oprire în loc de patru.

http://1tv.od.ua/news/26804

TRANSNISTRIA

România: este importat a susţine proiectele SUA în materie de infrastructură militară

Secretarul de stat al României pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, a menţionat importanţa susţinerii proiectelor SUA privind infrastructura militară. Declaraţia a fost difuzată de Serviciul de presă al Ministerului român al Apărării, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la RIA NOVOSTI.

Duşa a specificat că în anul 2018 sunt planificate mai bine de 65 de exereciţii cu participarea a peste opt mii de militari.

În luna mai a anului 2016, în comuna românească Deveselu a început să funcţioneze partea terestră staţionară a complexului american „Aegis Ashore”, subliniază publicaţia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-27/rumyniya-zayavila-o-vazhnosti-sodeystviya-ssha-po-voennoy

Ignatiev a acordat un interviu „Laboratorului pentru analiza conflictului transnistrean” din România

Aşa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a acordat un interviu şefului „Laboratorului pentru analiza conflictului transnistrean” din cadrul universităţii româneşti „Lucian Blaga”. El a reamintit cu această ocazie că Transnistria a propus iniţiativa privind aprobarea mecanismului de garanţii ale executării acordurilor încheiate: „După părerea mea, lucrul cel mai important la ora actuală este renunţarea la orice forme de presiune şi restricţii”.

În calitate de exemplu, Ignatiev a invocat situaţia cu instalarea la punctul de trecere „Cuciurgan” a controlului comun moldo-ucranean vamal şi de frontieră. „Partea transnistreană a avertizat nu o dată că acest pas distructiv, întreprins dincolo cadrul procesului de negocieri şi spre încălcarea principiului renunţării la acţiunile unilaterale, nu numai că va conduce la urmări negative pentru economia şi sfera socială a Transnistriei, dar şi va împiedica dialogul normal în procesul de negocieri. [...] Pronosticurile noastre, din păcate, se adeveresc”, a declarat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-26/vitaliy-ignatev-rabota-v-interesah-grazhdan-nasha-obshchaya-cel

Delegaţia Adunării Parlamentare a OSCE, în frunte cu preşedintele său, a vizitat Transnistria

Delegaţia Adunării Parlamentare a OSCE efectuează o vizită de lucru în Transnistria. Din componenţa delegaţiei, condusă de preşedintele AP a OSCE Georgi Tsesreteli (Georgia), faca parte secretarul general al AP a OSCE Roberto Montella (Italia) şi consilierul preşedintelui AP a OSCE, Louik Poulain, precum şi şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. E de remarcat că o vizită de acest nivel în Transnistria nu a avut loc de circa 10 ani.

La Tiraspol, diplomaţii occidentali s-au întâlnit cu preşedintele Sovietului Suprem Alexadr Şcerba,  precum şi cu conducerea Comisiei pentru politica externă.

Şcerba a declarat că Tiraspolul ar fi vrut ca „comunitatea internaţională să confere un vector de eforturi suplimentar privind îndeplinirea acordurilor încheiate anterior”. „În acelaşi timp, toate acestea sunt aplicate de către Transnistria, ca parte, şi de fiecare dată noua forţă politică ce accede în Moldova la guvernare înaintează pretenţii şi caută tentative de revizuire. În această ordine, prezenţa unui arbitru internaţional ar fi pentru noi foarte importantă”, a spus el.

Reprezentanţii Sovietului Suprem şi-au exprimat, de asemenea, dorinţa ca „Chişinăul să devină mai independent şi să formeze un astfel de mecanism, încât politica, în persoana demnitarilor de cel mai înalt rang, în persoana organelor puterii, să se bazeze pe opinia poporului şi să fie consecventă”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-26/deputaty-verhovnogo-soveta-pmr-rasskazali-predstavitelyam-pa-obse

Ambasadorul Moldovei a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei după apelul Adunării Generale a ONU de a retrage trupele ruse din Republica Moldova

Rezoluţia ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria a fost astăzi discutată din nou la Moscova. Viceministrul de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, s-a întâlnit cu ambasadorul Moldovei Andrei Neguţa, transmite TCB. Karasin a declarat că rezoluţia poartă „un caracter distructiv” şi, „inevitabil”, va exercita „o inifluenţă ce va complica procesul de reglementare transnistreană” şi, ca atare, „va întuneca atmosfera relaţiilor moldo-ruse”.

https://tsv.md/rezolyuciya-oon-oslozhnit-process-pridnestrovskogo-uregulirovaniya-zayavili-v-mid-rossii/

Opoziţia chişinăuiană se uneşte în vederea unor noi proteste

Adepţii lui Andrei Năstase, care a acumulat cel mai mare număr de voturi la alegerile primarului de Chişinău, se unesc într-o mişcare de rezistenţă naţională şi intenţionează să desfăşoare proteste săptămânale până când nu vor fi recunoscute rezultatele votării, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-27/kishinyovskaya-oppoziciya-obedinyaetsya-dlya-novyh-protestov

GĂGĂUZIA

Nicolai Dudoglo a avut o întâlnire cu opoziţia anti-Putin de la Moscova

Fostul parlamentar democrat al Moldovei, conducătorul mişcării sociale „Noua Găgăuzie” Nicolai Dudoglo, s-a întâlnit la Moscova cu adversarii declaraţi ai preşedintelui Rusiei Vladimir Putin, scrie GAGAUZINFO.MD. E vorba de Valeri Ssekvaleridze, Alexandr Kasianov şi Vladimir Homerike.

Dudoglo a menţionat că s-a întâlnit cu „prietenii de nădejde ai Găgăuziei”, printre care şi Vladaimir Homerike, care a fost anterior persoana de încredere a lui Putin şi s-a pronunţat întru susţinerea conducătorului „Noii Găgăuzii”, iar în prezent îl critică public pe preşedintele Federaţiei Ruse.

Publicaţia menţionează, de asemenea, că „difuzarea postului de televiziune ROSSIA 24 pe teritoriul Moldovei este interzisă la inţiativa parlamentarului democrat Nicolai Dudoglo care, în anul 2015, a depus o plângere în aceste sens la Consiliul Audiovizualului”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41315

O companie turcească intenţionează să transfere o parte din fabricile sale din Găgăuzia în raionul Taraclia

Compania turcească de coonfecţiii „Asena Textiles” intenţionează să transfere o parte din filialele sale din Găgăuzia în raionul Taraclia. Directorul de producţie Anna Yabanji a dat asigurări că toţi angajaţii îşi vor păstra locurile de muncă şi că vor fi asiguraţi cu transport în raionul Taraclia.

Drept cauză a servit un şir de incidente, inclusiv tergiversarea deciziei privind alocarea unui teren în arendă pentru construcţia unei fabricii în oraşul Ceadâr-Lunga. Compania a apelat la consiliul local, solicitând 10 hectare de pământ pentru construirea unui producţii de 700 de locuri de muncă, dar părerile consilierilor s-au împărţit şi o hotărâre definitivă n-a mai fost luată.

http://nokta.md/срочная-новость-турецкая-компания-а/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: