• Bucuresti 27º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 24º C
  Cluj-Napoca 26º C
  Constanta 24º C
  Craiova 26º C
  Galati 26º C
  Iasi 27º C
  Suceava 24º C
  Timisoara 27º C
 • 1 EUR = 4.8582 LEI
  1 USD = 4.0972 LEI
  1 GBP = 5.3220 LEI
  1 CHF = 4.5132 LEI
  1 HUF = 1.3490 LEI
  1 BGN = 2.4839 LEI
  1 JPY = 3.9261 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 27 decembrie 2018

28 Decembrie, 10:21

Portalul din Găgăuzia NOKTA.MD a difuzat o ştire privind suportul acordat de Guvernul României pentru modernizarea grădiniţelor în Republica Moldova.

Revista

Sursa menţionează transferul unei tranşe de 3 milioane de euro în acest scop, citând un comunicat al Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova. Până în prezent, subliniază portalul, „graţie suportului oferit de România”, în valoare de 29 de milioane de euro, în Moldova au fost renovate şi modernizate 845 de grădiniţe.

TRANSNISTRIA

Un deputat din Transnistria, suspectat de furt

Deputatul Sovietului Suprem al Transnistriei, Vasili Vlasov, figurează într-un dosar privind furturile de mijloace de stat în proporţii deosebit de mari, când el conducea „Tirasteploenergo”, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Procurorul autoproclamatei RMn Anatoli Gureţki a cerut acordul Curţii Supreme în vederea reţinerii, interogării şi încătuşării deputatului.

El a comunicat că la Filiala „Tirasteploenergo” a fost „angajat” cineva care nu există în realitate, dar pe cardul său era depus cu regularitate un salariu 57 de mii de ruble (circa 3,56 mii de dolari). Destinatarul final al banilor era, conform procurorilor, Vlasov. Funcţionarul care l-a denunţat pe deputat nu a avut niciun câştig din această schemă.

Vlasov însuşi, la şedinţa Comisiei CC, nu a fost prezent, „din cauza înrăutăţirii burşte a sănătăţii”, dar le-a trimis colegilor o scrisoare în care afirmă că „în baza dosarului penal menţionat a fost invitat de către Comitetul de Anchetă în calitate de martor şi subliniază că depooziţiile împotriva sa au fost date de un funcţionar care este el însuşi cu statut de acuzat în cadrul dosarului”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-26/deputat-vasiliy-vlasov-figuriruet-v-ugolovnom-dele-o-hishchenii-57

GĂGĂUZIA

Ajutor din vecinătate: România a transferat 3 milioane de euro pentru modernizarea grădiniţelor în Moldova

România a transferat următoarea tranşă în mărime de 3 milioane de euro pentru renovarea şi modernizarea grădiniţelor din ţara noastră, potrivit Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova, informează NOKTA.MD.

Până în prezent, graţie suportului oferit de România, în valoare de 29 de milioane de euro, în Moldova au fost renovate şi modernizate 845 de grădiniţe.

http://nokta.md/%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%8C-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%83-%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8B%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB/

„A votat mereu pentru privarea Găgăuziei de împuternicirii”: başcanul, despre activitatea lui Dudoglo în componenţa PD

Liderul democraţilor găgăuzi, fostul parlamentar democrat Nicolai Dudoglo, „a votat mereu”, în organul legislativ al ţării, pentru implementarea diferitor reforme ce s-au răsfrânt negativ asupra împuternicirilor şi statutului politic al Găgăuziei, a declarat başcanul Irina Vlah la conferinţa anuală de totalizare.

„Să începem de la oponenţii mei, care mă critică pentru pierderea împuternicirilor, deşi ei înşişi sunt membri ai partidului care privează Găgăuzia de împuterniciri. Nu-i frumos din partea lor să se afle în Partidul Democrat şi să execute ordinele preşedintelui acestei formaţiuni pe teritoriul Chişinăului, apoi să vină în Găgăuzia, să-şi schimbe încălţămintea, hainele şi să spună că nu sunt democraţi!”, a spus başcanul.

Vlah a menţionat, de asemenea, că „oameni au înţeles demult” şi Dudoglo nu va putea sub nicio formă să-şi drapeze apartenenţa la PD.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44472

Investitorii turcii intenţionează să dezvolte energia de alternativă în Găgăuzia

Posibilităţile dezvoltării surselor alternative de energie pe teritoriul Găgăuziei au fost discutate în cadrul întâlnirii dintre conducerea autonomiei şi reprezentanţii companiei turce „Yıldırım Group”, transmite GAGAUZINFO.MD. Situaţia din sectorul energetic al Moldovei şi Găgăuziei le-a fost prezentată specialiştilor turci de prim-vicepreşedintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Vadim Ceban.

Potrivit afirmaţiilor sale, Republica Moldova produce doar 25% din energia folosită în ţară. Restul – necesar funcţiunii întreprinderilor şi uzului populaţiei – este importat din Ucraina şi regiunea transnistreană.

Reprezentantul companiei, Mustafa Kurnas, a explicat în timpul întâlnirii că Grupul intenţionează să studieze potenţialul Autonomiei Găgăuze spre a face ulterior investiţii în regiune.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44474

Partidul „Şor” intenţionează vrea să pedepsească vântul pentru că a doborât un semn la Comrat

Partidul politic „Şor” cere sancţionarea vinovaţilor de căderea semnului „Eu iubesc Comratul”. Despre asta a scris pe pagina sa de Facebook reprezentantul formaţiunii în Găgăuzia, Nina Dimoglo, transmite GAGAUZINFO.MD.

Ea a menţionat că instalaţia a fost stricată de „persoane necunoscute”. „Bine, poate executanţii acestei comenzi nu sunt cunoscuţi publicului larg, în schimb cei care le-au comandat asta sunt oameni pe deplin publici. Dar, sper regret, în lipsă de dovezi directe, eu nu le pot divulga numele”, a declarat Nina Dimoglo.

Potrivit afirmaţiilor sale, asupra Partidului „Şor” este exercitată o presiune. De aceea Dimoglo a hotărât să apeleze la poliţie şi „să solicite ca vinovatul să fie găsit”.

În ultimele zile, în sudul republicii au fost întregistrate rafale puternice de vânt. La  Comrat, din cauza timpului nefavorabil, a căzut instalaţia „Eu iubescu Comratul”, iar la Tvardiţa a căzut bradul împodobit cu prilejul sărbătorilor de iarnă.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44465

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: