• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 25º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 22º C
  Craiova 29º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2518 LEI
  1 GBP = 5.3997 LEI
  1 CHF = 4.2288 LEI
  1 HUF = 1.4614 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8845 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 26 septembrie 2018

27 Septembrie, 08:11

NEZAVISIMAIA GAZETA a scris că, după recenta întâlnire dintre Irina Vlah şi Vladimir Putin, Găgăuzia „va primi undă verde” în FederaţiaRusă. Acest lucru, menţionează sursa citată, e confirmat şi de întrevederea şefului Autonomiei Găgăuze cu Guvernatorul Sankt-Peteresburgului, Gheorghi Poltavcenko, care a declarat că oraşul are nevoie de produse agricole de calitate din Republica Moldova.

Revista

Anterior, o întreprindere din Găgăuzia a semnat un memorandum de colaborare cu producătorul de tractoare din regiunea Celeabinsk. Proiectul de investiţii prevede deschiderea în cadrul Autonomii a unei secţii de asamblare a tractoarelor ruseşti „Uraleţ”, spre a fi vândute ulterior pe piaţa locală şi peste hotare. În cadrul recentului For Eurasiatic al Femeilor, care a avut loc la Sankt-Petersburg, Irina Vlah s-a întâlnit cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin şi şeful Găgăuziei au discutat chestiuni legate de extinderea livrărilor de produse agricole din cadrul Autonomiei pe piaţa Federaţiei Ruse.

TRANSNISTRIA

Preşedintele Parlamentului a semnat în locul lui Dodon decretele de numire a miniştrilor

Preşeditele Parlamentului Adrian Candu a aprobat, miercuri, numirea în funcţie a doi miniştri, semnând documentele de rigoare în locul preşedintelui Igor Dodon.

Atribuţiile i-au fost conferite luni, de către Curtea Constituţională, care declarat că refuzul repetat al preşedintelui de a aproba miniştrii propuşi de PD „reprezintă o încălcare a obligaţiilor constituţionale”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-25/glava-parlamenta-moldovy-vmesto-prezidenta-podpisal-ukazy-o

Krasoselski a propus elaborarea unui sistem unic de interacţiune cu Gazprom

În Transnistria, cu o vizită de lucru, se află o delegaţie a Rusiei, condusă de vicepreşedintele comitetului de conducere al Gazprom, Valeri Golubev. Părţile au vorbit despre crearea de condiţii în vederea tranzitului fără impedimente gazului rusesc prin Transnistria şi îndeplinirea normelor internaţionale de drept, precum şi despre perspectivele colaborării ruso-transnistrene pe direcţia Gazprom.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-26/prezident-pmr-predlagaet-vyrabotat-edinuyu-sistemu-vzaimodeystviya

Co-preşedintele CUC din partea Transnistriei i-a relatat lui Krasnoseksi situaţia din Zona de Securitate

Situaţia din Zona de Securitate este stabilă şi dirijabilă, a declarat co-preşedintele CUC din partea Transnistriei, Oleg Beleakov, într-o discuţiei cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. El a menţionat, de asemenea, că activitatea CUC în ultimul an şi jumătate are loc într-un regim incomplet, din cauza lipsei ataşaţilor militari ai Rusiei: ei fost deportaţi de autoorităţile moldoveneşti.

https://tsv.md/v-zone-bezopasnosti-spokojno/

Beleakov a spus că pe agendă rămân chestiunile legate de funcţionarea podului peste râul Nistru în regiunea localităţilor Gura-Bâcului – Bâcioc. Potrivit afirmaţiilor sale, partea moldovenească, ca şi mai înainte, nu consimte la un dialog constructiv în ceea ce priveşte prezenţa posturilor organelor de drept ale Transnistriei. Discuţiile pe această temă continuă. În acelaşi timp, podul îşi îndeplineşte funcţia de transport, securitatea este asigurată.

Krasnoselski a afirmat, la rându-i, că prezenţa posturilor (atât transnistrene, cât şi moldoveneşti) nu împiedică deplasarea cetăţenilor şi mărfurilor, ci asigură securitatea. Orice distorsionare a faptelor vorbeşte despre încercările de include componenta politică în această chestiune.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-25/sopredsedatel-okk-ot-pmr-vazhno-ne-dopustit-sboev-v-rabote

Guvernul Transnistriei efectuează o vizită la Moscova

Şeful Executivului din Transnistria, Alexandr Martînov, vicepremierul Serghei Obolonik şi guvernatorul Băncii Centrale, Vladislav Tidva, se află cu o vizită de lucru la Moscova. Ei vor avea câteva întâlniri cu comunitatea de afaceri. Vor discuta probleme ale atrageriide investiţii în economia Transnistriei, precum şi probleme majorării livrărilor de produse locale pe piaţa rusă.

https://tsv.md/pravitelstvo-s-rabochim-vizitom-v-moskve/

Reprezentanţii organizaţiei ucrainene Euroregiunea Nistru au vizitat Transnistria

Reprezentanţii organizaţiei obşteşti „Euroregiunea Nistru” din Ucraina vizitează întreprinderile transnistrene. Agricultorii din regiunea Vinniţa, împreună cu întreprinzătorii în domeniul argiculturii din Moldova, în cadrul acordului privind colaborarea cu Uniunea Industriaşilor, Agricultorilor şi Întreprinzătorilor, s-au familiarizat cu activitatea Fabricii de vinuri din Dubăsari „Buket Moldavii”.

Reprezentanţii delegaţiei au fost la Râbniţa, unde au vizitat uzina metalurgică. Ei au promis suport în rezolvarea celor mai complicate problemele ale uzinei.

Scopul principal al creării şi activităţii „Euroregiunii Nistru” este realizarea programelor de armonizare complexă a teritoriilor adiacente râului Nistru.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-25/predstaviteli-ukrainskoy-organizacii-evroregion-dnestr-posetili

O alegere independentă

Preşedintele Moldovei Igor Dodon a vorbit zilele trecute despre desfăşurarea unui referendum. Soarta de mai departe a Transnistriei este singura chestiune pe care el vrea s-o includă. Deocamdată această e doar o iniţiativă prezidenţială. Dar Externele din Transnistria au publicat un comentariu oficial în acest sens.

Ministerul a reamintit că poporul transnistrean şi-a determinat demult viitorul. În Transnistria au avut loc şapte referendumuri, printre care şi cele în cadrul cărora s-a pus direct întrebarea cu privire la independenţa regiunii. „Cât priveşte Moldova, autorii comentariului au reamintit că independenţa ei a fost proclamată fără nicio participare a  poporului. Iar prin Declaraţia de Independenţă din 28 iunie 1990, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a recunoscut însuşi dreptul Transnistriei la autodeterminare, se spune în text.

Ideea în sine de a desfăşura în Moldova un referendum al întregului popor a fost calificată de MAE al Transnistriei drept „foarte progresistă pentru sistemul politic moldovenesc”, deoarece până în prezent „toate deciziile principiale de stat în Republica Moldova era luate exclusiv de către Parlament”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/1114

GĂGĂUZIA

Pentru desfăşurarea Forului economic în Găgăuzia va fi alocat aproape un milion de lei

În Găgăuzia va avea loc cel de-al IV-lea For investiţional INVEST GAGAUZIA-2018.

La 25 septembrie, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al Găgăuziei a fost prezentat şi aprobat devizul de cheltuieli: pentru desfăşurarea forului vor fi alocale 929 000 de lei.

Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul forului figurează başcanul Irina Vlah, preşedintele Igor Dodon şi preşedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Forul va dura o singură zi şi prevede prezentarea unei pelicule despre Găgăuzia, în valoare de 150 000 de lei, câteva panouri de lucru, o conferinţă de presă şi se va încheia cu o recepţie oferită de başcan, care va costa bugetul local 87 500 de lei. Forul e conceput pentru 300 de participanţi.

http://gagauzyeri.md/politika/4554-na-provedenie-ekonomicheskogo-foruma-v-gagauzii-vydelyat-pochti-million-leev.html

Dodon solicitat Federaţiei Ruse să elimine taxele în cazul unor mărfuri alimentare

Preşedintele Moldovei Igor Dodon a declarat că a trimis Rusiei un demers privind eliminarea taxelor vamale de import pentru mai multe categorii de mărfuri alimentare din ţara sa. Moldova va încerca să anuleze taxele de export la produsele alimentare către Rusia în următoarele luni.

„Eu îi voi convinge pe partenerii noştri ruşi să anuleze taxele asupra câtorva categorii de mărfuri: legumele şi fructele, merele, conservele şi industria vinicolă. Acestea sunt principalele produse pe care le livrăm în Rusia; taxele le diminuează competitivitatea”, a spus Dodon care a precizat că aşteaptă rezolvarea problemei în următoarele luni.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42841

Mass-media ruse: după întâlnirea dintre Vlah şi Putin, Găgăuzia va primi „undă verde” în Rusia

După întâlnirea Irinei Vlah cu Vladimir Putin, Găgăuzia va primi în Rusia „undă verde”, scrie NEZAVISIMAIA GAZETA. „E fără îndoială că, după discuţia dintre Vlah şi Putin, Găgăuziei îi va fi asigurată în regiunile Rusiei «unda verde». Acest lucru e confirmat şi de întrevederea la Smolnîi dintre guvernatorul Petersburgului Gheorghi Poltavcenko şi başcanul Irina Vlah”, afirmă sursa citată.

În cadrul întrevederii, Poltavcenko a declarat că oraşul este interesat de extinderea exporturilor din Moldova a produselor agricole de calitate. În acelaşi timp, o întreprindere din Găgăuzia a semnat un memorandum de colaborare cu producătorul de tractoare din regiunea Celeabinsk. Proiectul de investiţii prevede deschiderea în cadrul Autonomii a unei secţii de asamblare a tractoarelor ruseşti „Uraleţ”, spre a fi vândute ulterior pe piaţa locală şi peste hotare.

În cadrul recentului For Eurasiatic al Femeilor, care a avut loc la Sankt-Petersburg, Irina Vlah s-a întâlnit cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin şi şeful Găgăuziei au discutat chestiuni legate de extinderea livrărilor de produse agricole din cadrul Autonomiei pe piaţa Federaţiei Ruse.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42838

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: