• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 19º C
  Brasov 15º C
  Cluj-Napoca 17º C
  Constanta 12º C
  Craiova 16º C
  Galati 16º C
  Iasi 18º C
  Suceava 17º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8280 LEI
  1 USD = 4.4671 LEI
  1 GBP = 5.4926 LEI
  1 CHF = 4.5696 LEI
  1 HUF = 1.3335 LEI
  1 BGN = 2.4685 LEI
  1 JPY = 4.0894 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 26 noiembrie 2018

27 Noiembrie, 08:56

”Anul 1992 este cea mai tragică perioadă din istoria modernă a Transnistriei. Conducerea naționalistă a Moldovei a declanșat un război împotriva locuitorilor regiunii pașnice, care nu au dorit să renunțe la limba lor, la tradițiile și principiile morale.

Revista

Numeroasele provocări s-au transformat, căre luna iunie, într-o veritabilă baie de sânge: în orașul Bender au pătruns trupele regulate ale Republicii Moldova și poliția specială. Nu se știe cât ar mai fi continuat confruntarea militară, dacă intervenea Federația Rusă. ”Neutralitatea înarmată”, declarată de către generalul Alexandr Lebedev, sosit în zona conflictului, a ajutat la răcorirea capetelor înfierbântate de la Chișinău”, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

”Contribuția militarilor ruși la cauza menținerii păcii pe Nistru este imposibil de supraevaluat […] Pregătirea militarilor se înfăptiește în baza Grupului Operativ al Trupelor Ruse. Operațiunea de menținere a păcii, realizată sub egda Federației Ruse, continuă. Drept indice al eficienței sale servesc încrederea populației, ce trăiește în Zona de Securitate, și lipsa incidentelor”, se mai spune în text.

TRANSNISTRIA

Ucraina va intensifica paza sectorului de frontieră cu România

Serviciul de Frontieră al Ucrainei trimite rezerve suplimentare la frontiera cu România în legătură cu activizarea contrabandei, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA, cu referire la mass-media ruse și Serviciul de presă al instituției. Serviciul amintit menționează că situația la frontiera cu România s-a acutizat și a devenit mai problematică în sensul traficului ilegal cu produse de tutungerie.

Sursa citată a făcut o declarație cu privire la presiunea și amenințările fără precedent din partea grupărilor criminale la adresa grănicerilor.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-24/na-zakarpate-i-bukovinu-otpravili-dopolnitelnye-otryady

Șeful MAE din regiune și reprezentantul special al OSCE au discutat perspectivele desfășurării ședinței în formatul 5+2

Ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a avut o discuție telefonică cu reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE Franco Frattini.

În cadrul discuției, interlocutorii au făcut un schimb de păreri relativ la aspectele actuale ale procesului de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, cu un accent pe mersul executării acordurilor încheiate în cursul anului. O atenție deosebită a fost acordată problemelor ce împiedică realizarea deplină a acordurilor semnate anterior, în special în domeniile telecomunicațiilor și dosarelor penale motivate politic, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA, cu referie la Serviciul de presă al MAE al Transnistriei.

Ignatiev i-a mulțumit lui Frattini pentru eforturile Președinției italiene a OSCE întru promovarea dialogului între părți în anul 2018.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-23/glava-mid-pmr-i-specpredstavitel-obse-obsudili-perspektivy

Pasivitatea Rusiei în regiune

Pe site-ul NEWSPMR.COM a apărut un material intitulat Pasivitatea Rusiei în Transnistria. Autorul, Serghei Artiomenko, scrie că „consolidarea prezenței ruse poate fi cerută de apărarea drepturilor și libertăților compatrioților ruși în Transnistria și la realizarea altor interese regionale ruse“; cu toate acestea există „chestiunea faptului în sine al prezenței militare ruse în Transnistria“. Autorul împarte prezența militară în câteva segmente.

Primul, militar, în opinia autorului, „arată cel mai bine“, deși se ciocnește ”de cea mai serioasă opoziție din partea statelor limitrofe inamicale, Ucraina și Moldova“. El a menționat că „asta demult deja îngreunează rotația nu numai a contingentului de soldați, ci și a celui de ofițeri”.

La rândul său, prezența politică a Rusiei ”arată mai puțin convingător, mai ales că e mai mult decât complicat a înțelege ce anume se subînțelege prin această prezență în cazul Transnisriei”.

”Dacă e să vorbim despre nivelul contactelor cu autoritățile ruse, atunci acest nivel nu suportă în ultimul timp nicio critică, din cauza că Moscova, în esență, a limitat ea însăși nivelul contactelor sale cu partea transnitreană”, scrie autorul.

”Dacă e să vorbim despre prezență nemijlocit la fața locului, atunci, după recenta schimbare a ambasadorilor Rusiei în Moldova, încă nu e limpede în ce măsură noul șef al diplomației ruse, diplomat de carieră, este gata să corectese greșelile predecesorului său, care considera posibil a nu frecventa Transnistria nici de Ziua Victoriei, nici de Ziua Rusiei”, adaugă Artiomenko. El a menționat, de asemenea, că ”prezența social-economică a Rusiei, incluzând segmentul businessului, arată cumva neechilibrat”, deoaree ”anumite proiecte infrastructurale serioase, legate de investiții în economia transnistreană, Moscova, se pare, nu are”.

http://newspmr.com/avtorskie-stati/882

În Transnistria a fost marcată Ziua Pacificatorului Rus

La 25 noiembrie, pacificatorii ruși își marchează sărbătoarea profesională. NOVOSTI PRIDNESTROVIA face, în această ordine, o excursie în istoria conflictului transnistrean.

”Anul 1992 este cea mai tragică perioadă din istoria modernă a Transnistriei. Conducerea naționalistă a Moldovei a declanșat un război împotriva locuitorilor regiunii pașnice, care nu au dorit să renunțe la limba lor, la tradițiile și principiile morale. Numeroasele provocări s-au transformat, căre luna iunie, într-o veritabilă baie de sânge: în orașul Bender au pătruns trupele regulate ale Republicii Moldova și poliția specială. Nu se știe cât ar mai fi continuat confruntarea militară, dacă intervenea Federația Rusă. ”Neutralitatea înarmată”, declarată de către generalul Alexandr Lebedev, sosit în zona conflictului, a ajutat la răcorirea capetelor înfierbântate de la Chișinău”, scrie publicația.

”Contribuția militarilor ruși la cauza menținerii păcii pe Nistru este imposibil de supraevaluat […] Pregătirea militarilor se înfăptiește în baza Grupului Operativ al Trupelor Ruse. Operațiunea de menținere a păcii, realizată sub egda Federației Ruse, continuă. Drept indice al eficienței sale servesc încrederea populației, ce trăiește în Zona de Securitate, și lipsa incidentelor”, se mai spune în text.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-25/missiya-vypolnima-25-noyabrya-otmechaetsya-den-rossiyskogo

GĂGĂUZIA

Piotr Vlah: Mihai Ghimpu ”provoacă un conflict militar la sudul Moldovei”

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a declarat că Găgăuziei i se poate retrage autonomia în orice moment, ”provoacă un conflict militar la sudul Moldovei”, consideră fostul deputat al parlamentului moldovean, Piotr Vlah, scrie GAGAUZINFO.MD. Potrivit afirmațiilor sale, ”în ultimul timp, Găgăuzia a devenit ținta unor lideri de partide mincinoși și vânduți”, care, ”prin intermediul autonomiei, vor să-și ridice ratingul”, a declara el.

”Cât despr declarațiile cu privire la posibilitatea de a anula în orice moment statutul de neutralitate al Găgăuziei, Ghimpu - un așa-zis politician, ce înțelege că nu trece în următorul parlament - încearcă a mobiliza electoratul unionist”, a declarat el.

Cu toate acestea, ”făcând astfel de declarații, Ghimp comite o mare greșeală, provocând, de facto, un conflict militar la sudul Moldovei”. ”Găgăuzii nu-și vor da autonomia nimănui, iar începutul oricărui conflict în Găgăuzia e mai curând profitabil celor care azi se află la putere”, a declarat politicianul.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43882

Adunarea Populară nu a reușit să prezinte candidaturile pentru consiliile de circumscripție în vederea alegerilor parlamentare

Adunarea Populară a Găgăuziei nu a reușit să prezinte candidaturile în consiliile de circumscripție în vederea alegerilor în parlamentul țării, transmite GAGAUZINFO.MD.

În ceea ce privește circumscripția de Comrat, s-a decis a fi propuși patru angajați ai aparatululi Adunării Populare a Găgăuziei. Iar pentru cea de Ceadâr-Lunga - patru lucrători ai Agenției de Servcii Publice. Spcherul Adunării Populare, Vladimir Kîssa, susține că în componența birourilor de circumscripție vor fi incluse alte persoane, dacă cele menționate nu vor fi aprobate. Chestiunea a fost scoasă la vot, dar nu a ”trecut”.

Deputații au hotărât că la următoarea ședință a Adunării Populare această chestiune va fi inclusă din nou pe ordinea de zi.

Alegerile în Parlamentul Republicii Moldova vor avea loc în februarie 2019. În Găgăuzia vor fi deschise două circumscripții electorale: la Comrat și Ceadâr-Lunga - Vulcănești.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43880

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: