• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 12º C
  Craiova 19º C
  Galati 16º C
  Iasi 12º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7525 LEI
  1 USD = 4.1872 LEI
  1 GBP = 5.5474 LEI
  1 CHF = 4.1854 LEI
  1 HUF = 1.5116 LEI
  1 BGN = 2.4300 LEI
  1 JPY = 3.7562 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 26 martie

27 Martie, 08:39

GAUZYERI.MD publică un articol despre faptul că preşedintele R. Moldova Igor Dodon s-a făcut remarcat printr-un şir de declaraţii ce pot „spulbera definitiv îndoielile întrucât priveşte pro-rusismul său”. Drept exemplu e adus apelul lui Dodon către adepţii săi de a nu ieşi la evenimentele din 25-27 martie.

Revista

Potrivit autorului, Dodon „încearcă o frică viscerală în faţa evenimentelor de masă”, deoarece nu e sigur că le-ar putea controla. Dodon e comparat cu foştii preşedinţi ai Ucrainei şi Moldovei, Voronin şi Ianukovici, ambii înruduţi prin „laşitate politică”.

TRANSNISTRIA

Postul transnistrean de televiziune a dedicat un reportaj manifestărilor din Chişinău

Potrivit sursei citate, la 25 martie la Chişinău „poate fi torid”. „În aceste zile, fanii moldoveni şi români au fost, chipurile, adunaţi întâmplător pentru a juca fotbal”, spune afirmă reporterul în timp ce pe ecran se derulează scene cu bătăi.

În reportaj se mai spune că adversarii reunificării au anunţat o posibilă lovitură de stat, iar pe internet, potrivit aceleiaşi surse, sunt făcute paralele cu dezordinile în masă din 6 aprilie 2009. Postul transnistrean de televiziune invocă unele mijloace moldoveneşti de informare în masă, care au făcut joncţiunea între detonarea întâmplătoare a unei grenade într-un magazin şi acţiunea ce urma a unioniştilor.

https://tsv.md/unionisty/

Mass-media transnistrene: Moldova plus România egal Unire

„Moldova este gata să sacrifice suveranitatea şi independenţaa de dragul adevărului istoric şi al viitorului în comun cu România. Satele semnează activ declaraţii de unire, armata Moldovei raportează ministrului român al Apărării. Între timp, pe piaţa din centrul din Chişinău au loc mintiguri împotriva statului”, susţine postul transnistrean de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI.

E citat Krasnoselski, cu afirmaţi ce contestă că în Transnistria ar exista românofobie. Reportajul se încheie, cinic, la cimitir unde zac şi soldaţi români, faţă de care „România nu manifestă niciun interes”.

https://novostipmr.com/ru/content/keb-moldova-rumyniya-unirya

Sabatul unioniştilor

Un oarecine Nicolai Sîrbu publică în NOVOSTI PRIDNESTROVIA un text ce anticipează manifestările din 25 martie de la Chişinău. El scrie că „adepţii reunificării cu România intenţionează din nou să efectueze ritualul sacrificiului politic de dragul adevărului istoric, iar jertfa simbolică va fi, ca odinioară, statalitatea moldovenească”.

Moldova e percepută în România drept „cel de-al doilea stat românesc”, stat care, în virtutea circumstanţelor, trebuie să rămână independent, scrie autorul. Unirea însă, conform versiunii oficiale a politicienilor români, trebuie să aibă loc la nivel simbolic în cadrul eurointegrării Moldovei.

Sunt citate afirmaţiile politologului moldovean Serghei Tkaci, care susţine că România nu este un jucător independent în „marele joc”.

De faptul că formatul acţiunilor unioniste depinde direct de jucătorii externi, şi anume SUA, nu se îndoieşte şi politologul transnistrean Ilia Galinski. „România se află sub controlul lor”, a spus el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-23/shabash-unionistov

Moldova a intrat involuntar în NATO

Comentatorul politic rus Aidîn Mehtiev consideră că „în timp ce politicienii din România şi Moldova discută ideea reunificării”, generalii din Bucureşti şi Chişinău deja s-au înţeles asupra introducerii trupelor române pe teritoriul Republicii Moldova, „drapându-le prezenţa permanentă prin crearea la Chişinău a unui batalion mixt”.

El mai spune că Moldova a semnat încă în 2012, cu România, un acord militar, conform căruia forţele armate ale R. Moldova se subordonează Marelui Stat Major român şi, pe cale de consecinţă, NATO.

Mehtiev scrie că „apariţia armatei române în Moldova deja a trezit nelinişte la Tiraspol. El susţine că deputatul Sovietului Suprem din regiune, Andrei Safonov, se teme că Bucureştiul oficial poate folosi armata română pentru un atac asupra Transnistriei: în condiţiile relansării conflictului armat pe malul stâng al Nistrului.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17583

La Camenca e marcat jubileul de 75 de ani de la eliberarea oraşului şi raionului de sub „ocupaţii germano-români”

Cu această ocazie, locuitorii Camencii au fost felicitaţi de liderul separatist Vadim Krasnoselski.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-24/v-kamenke-otmechayut-74-yu-godovshchinu-so-dnya-osvobozhdeniya

În Transnistria a fost contracarată activitatea unor escroci

Grănicerii transnistreni au depistat o schemă de legalizare a automobilelor de înmatriculare europeană în Ucraina. Anumiţi indivizi au încercat să aducă prin punctul de trecere şi control Râbniţa ştampile contrafăcute aparţinând unor notari din Lituania şi Polonia, precum şi formulare trucate, necesare perfectării importului temporar de vehicule pe teritoriul Ucrainei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-24/sotrudniki-pogranichnogo-upravleniya-mgb-pmr-presekli-nezakonnuyu

Ianukovici-2 şi ocupanţii în Moldova: cât va mai fi Moscova oarbă şi surdă?

GAUZYERI.MD publică un articol despre faptul că preşedintele R. Moldova Igor Dodon s-a făcut remarcat printr-un şir de declaraţii ce pot „spulbera definitiv îndoielile întrucât priveşte pro-rusismul său”. Drept exemplu e adus apelul lui Dodon către adepţii săi de a nu ieşi la evenimentele din 25-27 martie.

Potrivit autorului, Dodon „încearcă o frică viscerală în faţa evenimentelor de masă”, deoarece nu e sigur că le-ar putea controla. Dodon e comparat cu foştii preşedinţi ai Ucrainei şi Moldovei, Voronin şi Ianukovici, pe care, în opinia autorului, „îi înrudeşte laşitatea politică”.

Semnatarul consideră că ultimele declaraţii ale lui Dodon la postul de radio EUROPA LIBERĂ privind faptul că trebuie retrase trupele ruse de pe teritoriul R. Moldova, iar reglementarea conflictului nu va mai dirijată din exterior, „se reduc exclusiv la trădarea intereselor ruse şi transnistrene şi ideea de retragere a trupelor ruse din Transnistria”. Cu toate acestea, Moscova continuă să-l promoveze pe Dodon, remarcă el.

Autorul îşi exprimă speranţa că „recentele mărturisiri ale lui Dodon nu-i vor lăsa indiferenţi la Moscova pe cei care iau hotărâri pe direcţia dată”, în caz contrar, Rusia poate „pierde Transnistria ca parte a lumi ruse”.

http://gagauzyeri.md/politika/3840-yanukovich-2-i-okkupanty-v-moldavii-dolgo-li-moskva-budet-gluhoy-i-slepoy.html

GĂGĂUZIA

Vlah: Găgăuzia este singura regiune din Moldova, ce se transmite posturile ruse de televiziune

Găgăuzia este singura regiune a Moldovei, unde nu a fost suspendată difuzarea posturilor ruseşti de televiziune, a declarat başkanul Irina Vlah. „Difuzarea posturilor ruseşti de televiziune continuă la noi, nimeni nu le-a suspendat, toate reţelele prin cablu transmit liniştit. Noi considerăm că locuitorii trebuie înşişi să aleagă ce vor să privească”, a declarat Vlah.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39409

Războiul dintre SUA şi Rusia din cauza Moldovei, în comicsuri

Institutul ciberneticii din SUA a lansat comicsuri, folosind modelarea ştiinţifico-fantastică. În patru comicsuri publicate pe site-ul institutului sunt descrise pericolele potenţiale ale armei cibernetice după 10 ani, transmite GAGAZYERI.MD.

În unul dintre comicsuri se vorbeşte despre ciocnirea dintre Rusia şi SUA din cauza reunificării României şi Moldovei. Potrivit subiectului, trupele ruse reuşesc să blocheze semnalul dronelor, după care împiedică tancurile. Lupta se termină cu victoria Federaţiei Ruse. În comics se văd limpede „Porţile Oraşului” din Chişinău, de care se apropie tancuri purtând drapele ale Rusiei, precum şi scena capturării de către trupele ruse a Ambasadei SUA.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/3836-v-voennyh-komiksah-pokazali-voynu-ssha-i-rossii-iz-za-moldovy.html

Piotr Vlah a declarat că majoritatea în Adunarea Populară e formată cu ajutorul dosarelor penale

Majoritatea covârşitoare în Adunarea Populară a Găgăuziei a fost formată cu ajutorul dosarelor penale intentate deputaţilor, al presiunii şi ameninţărilor. Iar aleşii înşişi, care au devenit instrumente în mâinile anumitor mâini, „îşi trădează familiile”. Declaraţia a fost făcută, în direct, la postul public de televiziune GRT de către directorul interimar al companiei, Piotr Vlah.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39429

La mitingul din centrul Chişinăului au fost reţinuţi 21 de oameni

Referindu-se la Adunarea Centenară din la Chişinău, GAGAUZYERI.MD a scris doar că la 25 martie în centrul Chişinăului au fost reţinuţi 21 de oameni, care ar fi putut pregăti provocări.

Indivizii purtau măşti, iar în rucsacurile lor poliţia a găsit bâte de baseball.

http://gagauzyeri.md/politika/3837-na-mitinge-v-centre-kishineva-zaderzhali-21-Gcheloveka.html

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: