• Bucuresti 29º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 22º C
  Constanta 27º C
  Craiova 22º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 21º C
 • 1 EUR = 4.8750 LEI
  1 USD = 4.1874 LEI
  1 GBP = 5.3319 LEI
  1 CHF = 4.5137 LEI
  1 HUF = 1.3430 LEI
  1 BGN = 2.4926 LEI
  1 JPY = 3.9713 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 26 decembrie 2018

27 Decembrie, 11:17

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon şi liderul separatiştilor din Transnistria Vadim Krasnoselski s-au întâlnit la Bender, în data de 25 decembrie. Discuţia s-a axat pe realizarea acordurilor semnate între timp de Chişinău şi Tiraspol şi pe starea de lucruri în Zona de Securitate.

Revista

Dodon a remarcat că este a cincea întâlnire dintre cei doi oficiali în ultimi doi ani şi a menţionat, între altele, importanţa perpetuării operaţiunii de menţinere a păcii „ca factor de susţinere a stabilităţii şi liniştii” în zona amintită. În replică, Krasnoselski a observat că „se poate semna orice, esenţialul e să facem ca mecanismul să funcţioneze”, referindu-se expres la problema telecomunicaţiilor şi sistărea dosarelor penale motivate politic.

TRANSNISTRIA

Dodon şi Krasnoselski s-au întâlnit

La 25 decembrie, la Bender, a avut loc întâlnirea de lucru dintre preşedintele Moldovei Igor Dodon şi liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski. Ei au vorbit despre realizarea acordurilor semnate de Tiraspol şi Chişinău şi despre Zona de Securitate, precum şi despre perspectiva convocării unei noi şedinţe în formatul 5+2.

https://tsv.md/vadim-krasnoselskij-vstretilsya-s-igorem-dodonom/

Dodon a reamintit că aceasta este a cincea întâlnire în ultimii doi ani. El a adăugat că, din 8 puncte convenite la începutul lunii ianuarie 2017, 6 sunt, practic, realizate. „Contează foarte mult implementarea lor. Au rămas două puncte: închiderea dosarelor penale motivate politic şi libertatea de mişcare a cetăţenilor. De asemenea, am discutat astăzi soluţiile problemelor economice (sistemul bancar ş. a.)”, a adăugat el.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/3235

Preşedintele R. Moldova a menţionat că părţile „au confirmat importanţa menţinerii actualei operaţiuni de pacificare ca factor de susţinere a stabilităţii şi liniştii în Zona de Sescuritate”.

„În acelaşi timp, am remarcat, ambii, că în anul curent au existat anumite provocării în această direcţie, dar, prin eforturi comune, s-a reuşit devansarea lor fără careva complicaţii, inclusiv muluţumită faptului că locuitorii de pe ambele maluri susţin paşii de consolidare a păcii şi stabilităţii în ţara noastră. Mi-am exprimat încrederea că pacificatorii, făcându-şi în continuare munca, vor contribuii la crearea unei atmosfere favorabile asigurării dreptului de vot al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova în cursul alegerilor parlamentare, programate pentru  24 februarie 2019”, a menţionat Dodon

http://nokta.md/%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F-%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B8/

La rândul său, Krasnoselski a delimitat trei chestiuni importante pentru regiune: telecomunicaţiile, sistarea dosarelor penale motivate politic şi problema cu privire la statutul Transnistriei, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova în anul 2005. „Se poate semna orice, esenţialul e să facem ca mecanismul să funcţioneze, iar fiecare acord să devină o normă a vieţii. Noi am consacrat o parte a întâlnirii discuţiei asupra problemelor din telecomunicaţii, sistării dosarelor penale motivate politic şi altor probleme de pe ordinea de zi. Sunt bucuros că s-a făcut mult”, a observat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-25/prezident-pmr-nameren-obsudit-so-svoim-moldavskim-kollegoy-tri

Limba moldovenească în Transnistria

Postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI a difuzat un subiect intitulat „Limba moldovenească în Transnistria”. Autorii săi susţin: „Transnistria este un stat unic. Ţara noastră este ultimul bastion al limbii moldoveneşti. Doar moldovenii noştri continuă să folosească grafia istorică. În chiriliţă sunt scrise toate monumentele literare moldoveneşti – letopiseţe, traduceri, cărţi sfinte”.

Autorii precizează că, „până la 1979, chiriliţa era folosită şi în Moldova, dar pe urmă Chişinăul a renunţat la grafia istorică, urmând exemplu vecinilor români. Anume chestiunea lingvistică a servit în mare parte drept cauză conflictului armat pe Nistru”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20181225/78017

GĂGĂUZIA

După cadouri în Moldova: ce cumpără de la noi cetăţenii României

În ajunul sărbătorilor de Anul Nou, cetăţenii din statul vecini sosesc în Moldova pentru a procura băuturi şi aperitive pentru masa de sărbătoare, transmite GAGAUZINFO.MD.

„Zilnic, sute de oameni traversează hotarul pentru a cumpăra de două ori mai ieftin dulciuri, şampanie şi chiar combustibil. Înainte de Crăciun, zeci de automobile fac coadă la vamă. Cauza e una singură: preţurile mici. Românii cumpără de la noi zahăr, carne de porc şi chiar benzină”, se spune în articol.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44447

În lista candidaţilor la funcţia de deputat din partea PSRM au intrat 5 reprezentanţi ai Găgăuziei

Cinci candidaţi din Găgăuzia au intrat în lista partidului proprezidenţial al socialiştilor. Candidaţii au fost astăzi aprobaţi de către Consiliul republican al PSRM, transmite GAGAUZINFO.MD.

Lista este condusă să preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi. În primii zece din partea Găgăuziei este inclus deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Ivanna Keksal. Ea este pe primul loc.

Vicepreşedinitele AD, Alexandr Suhodolski, care mai candidează şi în circumscripţia uninominală Comrat, ocupă pe listă cel de-al 19-lea loc. Iar deputatul în exerciţiu Fiodor Gagauz, ce va candida în circumscripţia Ceadâr-Lunga – Vulcăneşti, a ocupat locul al 29-lea pe lista de partid.

Locul al 36-lea din 55 este ocupat de către deputatul AD din Vulcăneşti, Grigori Uzun. Lista PSRM este încheiată de secretarul Oficiului PSRM în raionul Comrat, Aliona Bratunova.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44452

Cu Karaseni, dar fără Dudnik. PD a făcut publică lista candidaţilor

În lista candidaţilor din partea PD pentru alegerile parlamentare din 2019 se află şi actualul deputat Demian Karaseni. Alt deputat democrat – Cornel Dudnik – nu se află pe listă. De azi a început înregistrarea candidaţilor la alegerile parlamentare.

Documentele la CEC deja au fost depuse de reprezentanţii Partidului Democrat. Pe liste figurează 53 de candidaţi. Unul dintre ei este găgăuz. Este vorba despre Demian Karaseni, care se află pe poziţia 21.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44451

Başcanul Găgăuziei a organizat o conferinţă de presă de bilanţ

Başcanul a făcut totalul anului 2018. Pe durata a 2,5 ore, Vlah a răspuns la întrebările jurnaliştilor şi locuitorilor autonomiei, care i-au putut pune întrebări prin telefon şi prin intermediul reţelelor sociale, transmite NOKTA.MD, care a întocmit o scurtă sinteză:

Împuternicirile Găgăuziei sunt retrase de către Partidul Democrat, dispoziţile partidului sunt executate de fostul deputat democrat Nicolai Dudoglo. Irina Vlah nu comunică cu PD, ci doar cu socialiştii. Transferul serviciilor deconcentrate este o încălcare a Legii cu privire la statutul special. Toate partidele care vin la putere uită de promisiunile date Găgăuziei.

Legea cu privire la statutul special al Găgăuziei trebuie introdusă în Constituţie.

Echipa Irinei Vlah este gata să învingă la alegerile başcanului din 19 mai 2019, dar a vorbi despre un succesor este deocamdată prematur. Vlah nu intenţionează să schimbe legea astfel, încât başcanul să fie ales în funcţie de trei ori şi să obţină ca în politică să vină mai mulţi tineri.

Transnistria trebuie să se reîntoarcă în Moldova, în cadrul unei federaţii, şi Găgăuzia şi Transnistria trebuie să aibă un statut identic.

http://nokta.md/reportage/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8C%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%BC%D0%BD/?fbclid=IwAR1R_0iXBBp1_8Vo8tMT0F0dcjT4enJNLNwuaAFXgdhu1WZpYJRUGRpI7Jg

Başcanul Irina Vlah despre şansele raionului Taraclia de a intra în componenţa Găgăuziei

Raionul Taraclia are posibilitatea de a intra în componenţa Găgăuziei. Acest lucru este prevăzut de actuala legislaţie a ţării. Declaraţia a fost făcută, la conferinţa de presă de bilanţ asupra rezultatelor anului 2018, de başcanul Irina Vlah.

„Foarte mulţi locuitori ai satelor Corten şi Valea Perjei, din oraşele Tvardiţa şi Taraclia apelează la mine, în scris ori direct, şi vor să intre în autonomie. Faptul acesta mă bucură. Vecinii noştri văd că schimbări bune în Autonomia Găgăuză, văd dezvoltarea social-economică a autonomiei şi vor să devină participanţi la aceste procese”, a declarat Irina Vlah.

Potrivit afirmaţiilor sale, actuala legislaţie a ţării permite a schimba ordinea administrativ-teritorială. „Există o lege care determină limpede ordinea intrării în Autonomia Găgăuză. În conformitate cu această lege, noi suntem gata să ajutăm şi să susţinem iniţiativele date”, a adăugat şeful Autonomiei”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44453

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: