• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 26º C
  Constanta 26º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 26º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7345 LEI
  1 USD = 4.2201 LEI
  1 GBP = 5.2361 LEI
  1 CHF = 4.2663 LEI
  1 HUF = 1.4497 LEI
  1 BGN = 2.4207 LEI
  1 JPY = 3.8990 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 25 octombrie

26 Octombrie, 13:58

În cadrul a două reprezentanţe a Agenţiei de Servicii de Stat, deschise acum două luni pe malul stâng al Nistrului, deja sunt înregistrate 584 de automobile şi cinci motociclete. În total, la serviciile respective au apelat 760 de oameni, informează NOKTA.MD.

Revista

La 1 septembrie 2018, ca urmare a acordurilor dintre Chişinău şi Tiraspol, au fost deschise două puncte pentru înregistrarea mijloacelor de transport în regiunea transnistreană, unde posesorii de automobile pot solicita numere neutre pentru a căpăta astfel acces la traficul rutier internaţional. Până acum, posesorii de automobile din regiunea transnistreană puteau să se deplaseze doar prin Rusia şi Ucraina.

TRANSNISTRIA

Parlamentul European a i-a imputat Moldovei nerespectarea valorilor fundamentale ale UE

Parlamentul European a început tot mai des să critice guvernul de la Chişinău. Astfel, eurodeputatul Siegfried Mureşan a spus că relaţiile dintre Moldova şi UE se află la un nivel foarte scăzut, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. „Niciodată, din momentul căderii comunismului în Moldova, în aprilie 2009, relaţiile dintre UE şi guvernul Republicii Moldova nu au fost atât de rele ca azi şi încrederea UE în autorităţile Chişinăului nu a fost niciodată atât de scăzută ca în prezent”, a spus Mureşan.

El a menţionat: anul trecut, guvernul moldovenesc a demonstrat lipsă de respect pentru valorile fundamentale ale UE. În opinia sa, au fost două momente importante, care au demonstrat că guvernul nu este proeuropean: modificarea sistemului european şi decizia de a nu recunoaşte rezultatele alegerilor primarului de Chişinău.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-25/evrodeputat-otnosheniya-moldovy-s-es-nahodyatsya-na-samom-nizkom

Rusia poate renunţa la fructele din Moldova

Rosselhozdanzor a trimis o scrisoare Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în care şi-a exprimat „îngrijorarea” în legătură cu livrările de fructe din Moldova, infectate cu putregai moniliasis, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Producătorul care a exportat prune infectate deja este exclus din lista furnizorilor pe piaţa din Rusia.

„În caz de nerespectare a cerinţelor fitosanitare, când exportă produse vegetale, partea rusă poate suspenda importurile din Moldova”, a declarat sursa citată.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-25/rossiya-mozhet-otkazatsya-ot-moldavskih-fruktov

Şeful Misiunii OSCE: rezultatele negocierilor sunt neverosimile

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski şi ministrul de Externe din Transnistria Vitali Ignatiev s-au întâlnit cu şeful Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch. Krasnoselski a menţionat importanţa intermedierii internaţionale în procesul de negocieri. Potrivit afirmaţiilor sale, lucrul cel mai important este realizarea acordurilor.

Klaus Neukirch a definit rezultatele negocierilor drept „neverosimile”. El a apreciat, de asemenea, interacţiunea biroului local al OSCE cu Externele din Transnistria. „Avem, cu domnul Ignatiev şi echipa sa, bune relaţii de lucru”, a spus el.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20181024/75994

Neukirch consideră că a venit timpul de a analiza conţintul actualei agende de negocieri pentru a da o notă corectă faptului dacă e judicios să fie convocată o nouă întâlnire în formatul 5+2.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-24/prezident-pmr-dlya-pridnestrovya-vazhno-mnenie-mezhdunarodnyh

Preşedintele Igor Dodon s-a întâlnit, de asemenea, cu şeful Misiunii OSCE. A fost discutată situaţia curentă a reglementării moldo-transnistrene, între altele – măsurile de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului. Interlocutorii au căzut de acord că toţi participanţii la procesul de negocieri trebuie să continue a întreprinde paşi în comun pentru a contribui la realizarea cât mai grabnică a acordurilor încheiate asupra pachetului de măsuri, menit să consolideze încrederea între părţi. A fost exprimată opinia cu privire la necesitatea de a desfăşura o nouă întâlnire în formatul 5+2 în cel mai apropiat timp.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/568

A fost încheiată rotaţia pacificatorilor ruşi în sectorul central al Zonei de Securitate

În Transnistria s-a încheiat rotaţia subunităţilor de menţinere a păcii contingentului militar rusesc pe sectorul central al Zonei de Securitate (oraşul Dubăsari), informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la Districtul Militar de Vest al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse.

„Unitatea motorizată care a sosit a intrat în componenţa forţelor comune de menţinere a păciii, realizând în volum deplin înlocuirea militarilor ruşi într-un post unilateral de menţinere a păcii şi la şase puncte de trecere şi control din sectorul central al Zonei de Securitate, care are o lungime de 60 de kilometri şi o lăţime de 20 de kilometri”, se spune în comunicat.

Următoarea etapă a rotaţiei va fi înlocuirea unităţilor motorizate pe sectorul de sud al Zonei de Securitate.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-24/zavershena-rotaciya-rossiyskih-mirotvorcev-na-centralnom-uchastke

Fabrica de conserve din Camenca discută livrarea de sucuri cu Coca-Cola

Fabrica de conserve din Camenca poartă negocieri cu The Coca-Cola Company privind livrările de suc de mere în Rusia, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

„La momentul actual, noi purtăm negocierii cu compania Coca-Cola. Ei au un mare interes ca producţia noastră să ajungă la întreprinderile prelucrătoare din Rusia pentru producerea diferitor sucuri în baza sucului de mere”, a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI directorul Fabricii de conserve din Camenca, Ruslan Spatari.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-25/kamenskiy-konservnyy-zavod-obsuzhdaet-postavku-sokov-s-coca-cola

GĂGĂUZIA

Circa 600 de posesori de automobile de pe malul stâng al Nistrului au primit numere neutre. În rând sunt mai bine de 4000 de oameni

În cadrul a două reprezentanţe a Agenţiei de Servicii de Stat, deschise acum două luni pe malul stâng al Nistrului, deja sunt înregistrate 584 de automobile şi cinci motociclete. În total, la serviciile respective au apelat 760 de oameni. Datele au fost prezentate azi, la şedinţa Comisiei parlamentare pentru securitatea naţională, apărare şi ordine publică de către reprezentantul Agenţiei, Oleg Rotaru, informează NOKTA.MD.

La 1 septembrie 2018, ca urmare a acordurilor dintre Chişinău şi Tiraspol, au fost deschise două puncte pentru înregistrarea mijloacelor de transport în regiunea transnistreană, unde posesorii de automobile pot solicita numere neutre pentru a căpăta astfel acces la traficul rutier internaţional. Până acum, posesorii de automobile din regiunea transnistreană puteau să se deplaseze doar prin Rusia şi Ucraina.

http://nokta.md/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-600-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D1%86%D0%B5%D0%B2-%D1%81-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B6%D1%8C%D1%8F-%D0%B4/

Candu a recunoscut: 65% populaţie consideră drept limbă de stat a ţării limba moldovenească

Declaraţii surprinzătoare în ajunul campaniei electorale din partea preşedintelui Parlamentului Andrian Candu. El consideră că acum nu e momentul a iniţia un vot în problema introducerii limbii române în Constituţia ţării, deoarece această iniţiativă riscă să sufere eşec, transmite GAGAUZINFO.MD.

„În cadrul Partidului Democrat mulţi consideră că noi vorbim în limba română. Despre asta am vorbit şi eu însumi, şi preşedintele partidului, şi preşedintele de onoare. Dar, în acelaşi timp, foarte mulţi cetăţeni ai acestei ţări, şi eu nu voi greşi, dacă voi spune că mai bine de 65%, consideră că limba este moldovenească”, a spus Candu într-un interviu.

Spicherul a recunoscut că divergenţele în legătură cu denumirea limbii de stat în Moldova există nu numai în sânul Partidului Democrat, dar şi în interiorul fracţiunii acestui partid”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43351

Noul ambasador al Suediei a efectuat o vizită de familiarizare în Găgăuzia

Noul ambasador al Regatului Suediei în Republica Moldova, Anna Liberg, a efectuat o vizită de familiarizare în Găgăuzia, joi, 25 octombrie. Diplomatul s-a întâlnit la Comrat cu başcanul Irina Vlah.

Başcanul şi ambasadorul Suediei au abordat unele aspecte privind activitatea grupului interparlamentar Republica Moldova şi Adunarea Populară a Găgăuziei. Vlah s-a pronunţat pentru necesitatea adoptării de către Parlament a pachetului de iniţiative legislative elaborate de grupul interparlamentar, ţinându-se cont de interesele Autonomiei Găgăuze.

Părţile au mai discutat posibilitatea unei participări mai active a Găgăuziei în cadrul programelor agenţiei suedeze pentru cooperarea internaţională SIDA.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43348

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole:
Game of Thrones

Primetime Emmy 2019

INTERNATIONAL