• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 25 mai 2018

26 Mai, 09:57

Publicaţia găgăuză NOKTA.MD scrie, cu referire la STOPFALS.MD, că ziarul KOMSOMOLSKAIA PRAVDA a publicat la 20 mai un articol în care un locuitor al satului Teţcani din raionul Briceni a declarat că aeronave ale României survolează localitatea şi pulverizează un reagent pentru dispersarea norilor de ploaie.

revista

Cotidianul rusesc susţine, referinidu-se la părerea localnicilor, că norii sunt dispersaţi în mod premeditat, prevenindu-se precipitaţiile şi creându-se în felul acesta o secetă artificială, ca „noi să cumpărăm produse din UE”.

TRANSNISTRIA

Prim-ministrul Transnistriei: agenţii economici din regiune sunt interesaţi de dezvoltarea relaţiilor cu UE

Prim-ministrul Transnistriei, Alexandr Martînov, a declarat, în cadrul întâlnirii din 23 mai cu şeful Delegaţiei UE Peter Mihalko, că guvernul şi agenţii economici din regiune sunt interesaţi de dezvoltarea relaţiilor cu partea europeană. El a adăugat că printre sarcinile prioritare ale guvernului este atragerea de investiţii din Europa.

La rândul său, Mihalko a atras atenţia asupra creşterii volumului comercial dintre agenţii economici din Transnistria şi UE. „Pentru noi, acest fapt reprezintă dovada că potenţial există. Consider că acest potenţial poate aduce un şi mai mare profit economic, ceea ce pe viitor se va răsfrânge pozitiv asupra nivelului de viaţă”, a menţionat ambasadorul.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-23/glava-pravitelstva-ekonomicheskie-agenty-pmr-zainteresovany-v

CUC: nemulţumirea Moldovei şi noul observator

La şedinţa ordinară a CUC, partea moldovenească a condamnat faptul că la Bender continuă activitatea unilaterală a aşa-ziselor posturi mobile de frontieră şi vamă ale Tiraspolului.

Co-preşedintele interimar al părţii transnistrene în cadrul CUC, Vasili Vakarciuk, a recunoscut posturile mobile, într-adevăr, lucrează la Bender şi în Zona de Securitate. El a menţionat că sarcina lor este controlul şi verificarea informaţiei operative.

În cadrul şedinţei a fost aprobat şi prezentat noul observator militar din partea Moldovei.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180524/70713

În Transnistria au avut loc competiţii militare

Pentru prima dată, în Transnistria, au avut loc competiţiile militare „Maestrul focului de artilerie” – un „biatlon al subdiviziunilor de artilerie ale Forţelor Armate” din regiune, potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Evenimentul a avut scopul de a verifica nivelul de pregătire al militarilor şi a reaminti importanţa artileriei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-25/batalii-masterov-artilleriyskogo-ognya

A avut loc întâlnirea specialiştilor de la Chişinău şi Tiraspol în domeniile fitosanitar şi veterinar

În conformitate cu acordul încheiat la şedinţa grupurilor de experţi în problemele economiei, care a avut loc 17 mai 2018, în incinta Misiunii OSCE de la Chişinău a avut loc întâlnirea reprezentanţilor serviciilor veterinare ale Transnistriei şi Republicii Moldova, precum şi a specialiştilor în domeniul fitosanitar.

Părţile au stabilit ordinea şi parametrii intearcţiunii de confruntare a registrelor soiurilor şi hibrizilor plantelor ş.a.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-24/sostoyalas-ocherednaya-vstrecha-specialistov-pmr-i-rm-v-oblasti

Reprezentanţii transnistreni au plecat la Petersburg, la Forul Economic Internaţional

O delegaţie a Transnistriei, condusă de vicepremierul Serghei Oblonik, ministrul al Dezvoltării Economice, se află la Petersburg unde are loc Forul Economic Internaţional, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-25/140-stran-mira-vklyuchaya-pmr

GĂGĂUZIA

Fake: românii „fură” ploaia de la Moldova, ca moldovenii să cumpere legume şi fructe din UE

Publicaţia găgăuză NOKTA.MD scrie, cu referire la STOPFALS.MD, că ziarul KOMSOMOLSKAIA PRAVDA a publicat la 20 mai un articol în care un locuitor al satului Teţcani din raionul Briceni a relatat despre aeronavele din România care survolează localitatea şi pulverizează un reagent pentru dispersarea norilor de ploaie. În articol – cu referirie la opinia localnicilor – se afirmă că norii sunt dispersaţi în mod premeditat, prevenindu-se precipitaţiile şi creându-se în felul acesta o secetă artificială pentru ca „noi să cumpărăm produse din UE”.

Ministerul Apărării Naţionale al României a respins această informaţie, menţionând că aeronavele au fotografiat terenurile de pe teritoriul României şi că au permisiunea de a efectua manevre de ieşire dincolo de linia necesară pentru producerea aeriană de imagini în raza de 10 km deasupra teritoriului Republicii Moldova.

http://nokta.md/фейк-румыны-воруют-дождь-у-молдовы-ч/

Falşii prieteni ai Rusiei în Moldova

GAGAUZYERI.MD a reprodus materialul agenţiei REGNUM în care se vorbeşte despre „ce reprezintă problema forţei soft pentru Rusia şi de ce până în prezent eficacitatea ei nu atinge nivelul necesar în baza exemplului Moldovei”.

„Concurenţa în câmpul confruntăriii «forţelor soft » ale diferitor actori cunoaşte şi situaţia când resursele investite de către unul dintre jucători în agentul lor se întorc împotriva sponsorului însuşi. Merită să ne gândim dacă Rusia nu cade sub incidenţa unei astfel de situaţii, de exemplu în Moldova, acordând susţinere preşedintelui Dodon?”, scrie publicaţia.

În opinia autorului, „acţiunile preşedintelui pro-rus” al Moldovei sunt contrazise de complimentele sale la adresa Federaţiei Ruse şi a conducerii sale”.

„Dar problema nu constă numai în Dodon, schema susţinerii «politicienilor pro-ruşi» în Moldova continuă să genereze aliaţi falşi ai Rusiei. Difuzându-şi în Rusia poziţia lor, chipurile, aliată, ei reuşesc să intensifice în spaţiul informaţional intern spiritul anti-rusesc, folosind în acest scop parlamentul pe care îl controlează. Cine este, personal,  responsabil de această dezvoltare a evenimentelor în Moldova şi dacă nu a venit timpul pentru liderii ruşi să înceteze a-şi mai educa aliaţi îndoielnici?”, conchide publicaţia.

http://gagauzyeri.md/politika/4075-falshivye-druzya-rossii-v-moldavii.html

Başkanul s-a întâlnit cu preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse

Başkanul Găgăuziei Irina Vlah s-a întâlnit, în componenţa delegaţiei prezidenţiale, cu preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Veaceslav Volodin. Discuţiile au avut loc în marja Forului Economic Internaţional de la Petersburg.

Volodin a felicitat delegaţia moldovenească, condusă de preşedintele Igor Dodon, cu primirea statului de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice. Spicherul Dumei de Stat a subliniat că Moldova este un important partener al Rusiei şi şi-a exprimat încrederea în faptul că acest statut va permite intensificarea relaţiilor comercial-economice dintre cele două ţări.

Vlah a mulţumit conducerii Federaţiei Ruse pentru susţinerea Găgăuziei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40684

Vlah s-a întâlnit cu preşedintele Tatarstanului şi guvernatorul regiunii Omsk

O reprezentanţă a Găgăuziei va fi deschisă în capitala Republicii Tatarstan, Kazan. Acordul de rigoare a fost semnat de başkanul Găgăuziei Irina Vlah şi preşedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Părţile cu convenit că o delegaţie de specialişti din Găgăuzia va pleca în Tatarstan pentru studierea celor mai bune practici de atragere a investiţiilor. Anumite proiecte vor fi realizate în domeniul educaţiei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40667

În marja Forului Economic Internaţional de la Petersrug, Vlah, împreună cu preşedintele R. Moldova Igor Dodon, a avut o întâlnire cu guvernatorul regiunii Omsk, Alexandr Burkov. Acesta a exprimat speranţa în realizarea livrărilor produselor agricole din Moldova în regiunea Omsk.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40661

Locuitorii Găgăuziei şi-au pierdut credinţa

Deputatul Adunării Populare Ruslan Garbalî consideră că locuitorii Găgăuziei şi-au pierdut credinţa „în orice”. El a făcut această declaraţie în cadrul mesei rotunde unde s-a discutat crearea unui ONG „unificator”.

„Noi am fost despărţiţi timp de aproape 26 de ani şi acum vrem, în două săpămâni, să ne unim? Nu se va întâmpla niciodată. Dar, principalul, poporul nostru şi-a pierdut credinţa în orice. Chiar în noi, chiar în organizaţiile obşteşti”, a menţionat el.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40687

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: